Jídla od babičky připomínají bezstarostné dětství. Proto je tolik milujeme, i když by šly připravit mnohem lépe

LifestyleTomáš Marný17. prosince 20192 minuty čtení

Svíčková omáčka patří mezi pokrmy, které umí připravit snad každá babička.

Foto: Pixabay.com

Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky, rajská omáčka, klasické české rizoto nebo pečené kuře s bramborovou kaší. Také to nejlepší jídlo vašeho života vařila vaše babička? Možná vás jen klamou dávné vzpomínky a všechno je úplně jinak. Ne vždy je zkrátka jídlo z babiččiny kuchyně objektivně tím nejlepším, které jste kdy jedli.

Za všechno může náš mozek. Ten má totiž tendenci spojovat si určitá jídla a potraviny s členy naší rodiny, místy z minulosti a událostmi, které jsme prožili, nebo s lidmi, kteří o nás pečovali. Tedy například s babičkou nebo s maminkou. A v naší mysli přetrvávají pozitivní vzpomínky vždy déle. Jídla, která jsme jedli jako malí, nám proto evokují bezpečí a bezstarostné pocity.

Oblíbená jídla z dětství pak vyhledáváme zejména tehdy, pokud se cítíme osamělí, nebo v psychické nepohodě či depresi. Intuitivně k těmto pokrmům nebo potravinám tzv. „utíkáme do bezpečí“.

Třeba pečené kuře může řadě z nás evokovat nedělní oběd v rodinném kruhu. A po takovém jídle občas opravdu sáhneme, pokud se cítíme osamělí. Rajská omáčka s knedlíkem nám zase připomíná bezstarostnou dobu našeho dětství na letních prázdninách u babičky. Stejně tak na náš mozek ale funguje třeba i vůně pražené kukuřice. Zejména generace dnešních třicátníků si ji spojí s návštěvou lunaparku nebo multikina s rodiči v dětství.

Nejlepší svíčková je od babičky. Opravdu?

Ne každému dnes ale u babičky chutná. Jak se vyvíjí naše společnost, mění se i stravovací návyky. Starší generace si na nové trendy v gastronomii většinou jen těžce zvykají zvyknout.

„Je to vždy těžké babičce vysvětlit, že existuje i jiná rýže, než ta její klasická, dlouhozrnná“ říká třiatřicetiletá Věra, která má moderní vaření jako koníčka, a dodává: „Jsem zvyklá nezahušťovat omáčky moukou, ale většinou jen propasírovanou zeleninou ze základu. Moje babička naopak používá mouku, smíchanou s vodou, která mi bez patřičného provaření nedělá vůbec dobře.“

Doba se změnila, máme řadu nových surovin a dostatek všeho, což starší generace neměly. V jejich pojetí tučné a moučné jídlo s masem opravdu znamenalo blahobyt a svátek. Neprovařenou mouku nebo koření, které vás mohou nadýmat, zkuste s babičkou elegantně vyřešit tím, že si o víkendu přivstanete a babičce prostě s vařením pomůžete. Taková mezigenerační spolupráce prospěje vám i babičce. A pokud babička opravdu umí vařit, pak občas to její sváteční jídlo našemu tělu rozhodně neuškodí.

Nepřehlédněte

Zásadní chyba ve výchově může dětem snížit inteligenci • Výchova dětí patří mezi nejnáročnější disciplíny v životě každého dospělého člověka. Pro naše potomky chceme jen to nejlepší, ale občas pod náporem stresu uděláme něco, čím jim můžeme uškodit a negativně tím ovlivnit celý jejich budoucí život.

Špatně skladované lahůdky vám mohou zkazit Vánoce. Přitom stačí dodržovat základní pravidla • Vánoční čas a konec roku se nese ve znamení nákupu delikates a lahůdek, které si běžně denně nedopřáváme. Umíte je správně zpracovat a víte, jak s nimi zacházet? Některé potraviny totiž mohou být pořádně nebezpečné.

Festival Barevná devítka nabídne chutě a vůně ze všech koutů světa • Rozmanitou hudbu i vůně koření a jídla z celého světa přinese již tradiční multikulturní festival Barevná devítka. Jubilejní 15. ročník klade velký důraz právě na exotickou gastronomii, kdy pokrmy budou přímo před návštěvníky připravovat nejlepší šéfkuchaři – finalisté prestižní soutěže MasterChef. Na hlavní scéně si dáte ochutnávku world music v podobě žhavých kubánských rytmů nebo afrických bubnů. Součástí festivalu bude také přehlídka české hudby a tradičních řemesel Celé Česko na devítce. Akce proběhne v sobotu 31. srpna 2019 v pražském parku Podviní ve Vysočanech a vstup je zdarma.

Domácí svařák snadno a rychle. Pozor na výběr odrůdy a teplotu varu • Vůně horkého vína svařeného s kořením patří neodmyslitelně k předvánočnímu období. Protože ale stále platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, letos si ho budeme muset připravit doma. V tomto článku vám poradíme, jak na to.

Jsou zelené banány zdravější než žluté? Vědci znají odpověď • Banány patří právem mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Kromě skvělé chuti se vyznačují i řadou pozitivních účinků na organismus. Lidé se ovšem nemohou shodnout na jedné věci. Je lepší jíst banány ještě nazelenalé, nebo naopak přezrálé? Vědci našli odpověď.

RECEPT: Brokolicový krém chutně • Brokolice nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Brokolicová polévka či brokolicový krém, to už je ovšem něco jiného. Tomuto jídlu často přijdou na chuť i ti, kteří by jinak samotnou brokolici za žádných okolností nepozřeli.

Brokolicový krém

Šest jídel, díky kterým zhubnete i bez drastické diety • Obezita trápí miliony lidí po celém světě. Možná i vy byste rádi nějaké to přebytečné kilo shodili. Co ale dělat, když všechny diety selhaly? Odborníci pro vás našli řešení!

Rozvod rodičů poznamená člověka celoživotně, potvrdila studie • Životy dětí z rozvedených rodin se značně liší od těch, jejichž rodiče stále žijí spolu. Zdaleka přitom nejde jen o praktickou stránku věci, jako je například oddělené trávení času s každým rodičem zvlášť. Nová vědecká studie potvrdila, že následky rozvodu si děti přenáší i do dospělosti a do svých vztahů.

Zažeňte špatnou náladu. I v karanténě můžete prožívat štěstí • Pandemie koronaviru opět zahnala většinu lidí do domácí izolace. Současná situace představuje velký nápor na psychiku. Není přitom výjimkou, že se s ní těžce vyrovnávají i jinak odolní jedinci. Co dělat, abyste se doma nezbláznili?

Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií • Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme?

Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.

Proč na fotkách nevypadáte dobře? Vytváříme si falešnou představu o vlastním vzhledu • Smíření se s vlastním vzhledem patří podle psychologů mezi základní znaky vyzrálé osobnosti. V praxi ale jen málokdo bývá spokojený s tím, jak ho někdo druhý zachytil na fotografii. Proč tomu tak je?

Umíte si stanovit vlastní hranice? Naučit se říkat „NE“ je mimořádně důležité • Každý z nás se v průběhu života dostane do situací, ve kterých je nezbytné vyjádřit své vlastní hranice, potřeby a preference. Naučit se říkat jasné „NE“ je dovedností, která je pro mnoho lidí obtížná. Přestože se může zdát, že je snadné odmítnout žádost nebo nabídku, ve skutečnosti se často bojíme negativního ohlasu, zklamání druhých nebo pocitu viny.

Klíč k dlouhověkosti máme všichni na dosah ruky, tvrdí vědci z Harvardu • Prožít dlouhý a spokojený život je snem mnohých z nás. Moderní vědecké výzkumy dokazují, že každý člověk může do určité míry ovlivnit, kolika let se dožije.

Nejčastější chyby při přípravě bramborové kaše. Záleží hlavně na způsobu vaření • Bramborová kaše patří právem mezi nejoblíbenější přílohy. Její příprava je časově trochu náročnější. Zároveň vyžaduje dodržení určitých postupů, aby výsledná chuť byla vyladěná k dokonalosti. Na co všechno tedy v kuchyni myslet?

Bramborová kaše

Levná a chutná jídla z brambor. Recepty, které budete chtít hned zkusit • Brambory jsou označovány za „poklad chudých“. Na světě totiž není příliš mnoho potravin, které nestojí moc peněz a zároveň dokážou dostatečně zasytit. Přinášíme vám přehled těch nejlepších bramborových receptů.

Odchod ze sociálních sítí je náročný. Může ale přinést vysvobození z falešného virtuálního světa • Sociální sítě v posledních 10 letech razantním způsobem změnily způsob našeho života. Kromě řady výhod ale mohou na jedince působit i velmi negativně. Není tedy na čase přehodnotit svůj postoj a zvážit případný odchod ze sociálních sítí?

Spánek je mnohem důležitější, než si myslíme, potvrdil výzkum vědců • Cítíte se neustále otrávení a frustrovaní? Rozčílíte se snadno i kvůli nepodstatné malichernosti? Pokud na vás tento popis sedí, přestože vaše povaha byla od malička spíše mírná, měli byste se zaměřit na kvalitu spánku.

Pozor na spolknuté předměty. Baterie a magnety mohou být pro děti smrtelně nebezpečné • Spolknutí drobného předmětu dítětem je noční můra snad každého rodiče. Podle zkušeností lékařů jsou to nejčastěji mince, drobné součásti hraček a bohužel také lithiové baterie a magnety. Spolknutý cizí předmět může být pro dítě smrtelně nebezpečný, zvláště pokud dítě spolkne knoflíkovou lithiovou baterii, dva a více magnetů současně, nebo magnet a jiný kovový předmět.

Chystáte se tisknout fotky z dovolené? Poradíme, zda to udělat doma, nebo se obrátit na profesionály • I vy určitě máte v počítači nebo na externím disku uloženou hromadu fotek z uplynulého léta. A možná přemýšlíte o tom, že by stálo za to si vzpomínky uchovat v  podobě klasických fotografií, které si můžete uložit do alba nebo vystavit do rámečku. Pokud máte domácí tiskárnu, můžete si vzpomínky zhmotnit třeba hned. V dnešním článku se podíváme na to, jak doma fotografie tisknout a jestli se to vyplatí, nebo máte raději dát přednost profesionálnímu fotolabu.

Děs a hrůza pod maskou. Proč se klaunů většina lidí bojí? • Jejich úkolem je bavit a rozdávat radost, přesto ale mnoha dětem i dospělým nahánějí spíš děs a hrůzu. Vědci se zabývali otázkou, proč v nás klauni vyvolávají negativní emoce. A tady je odpověď.