Jídla od babičky připomínají bezstarostné dětství. Proto je tolik milujeme, i když by šly připravit mnohem lépe

17. prosince 2019, 13:38 Tomáš Marný
Svíčková omáčka patří mezi pokrmy, které umí připravit snad každá babička. Foto: Pixabay.com

Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky, rajská omáčka, klasické české rizoto nebo pečené kuře s bramborovou kaší. Také to nejlepší jídlo vašeho života vařila vaše babička? Možná vás jen klamou dávné vzpomínky a všechno je úplně jinak. Ne vždy je zkrátka jídlo z babiččiny kuchyně objektivně tím nejlepším, které jste kdy jedli.

Za všechno může náš mozek. Ten má totiž tendenci spojovat si určitá jídla a potraviny s členy naší rodiny, místy z minulosti a událostmi, které jsme prožili, nebo s lidmi, kteří o nás pečovali. Tedy například s babičkou nebo s maminkou. A v naší mysli přetrvávají pozitivní vzpomínky vždy déle. Jídla, která jsme jedli jako malí, nám proto evokují bezpečí a bezstarostné pocity.

Oblíbená jídla z dětství pak vyhledáváme zejména tehdy, pokud se cítíme osamělí, nebo v psychické nepohodě či depresi. Intuitivně k těmto pokrmům nebo potravinám tzv. „utíkáme do bezpečí“.

Třeba pečené kuře může řadě z nás evokovat nedělní oběd v rodinném kruhu. A po takovém jídle občas opravdu sáhneme, pokud se cítíme osamělí. Rajská omáčka s knedlíkem nám zase připomíná bezstarostnou dobu našeho dětství na letních prázdninách u babičky. Stejně tak na náš mozek ale funguje třeba i vůně pražené kukuřice. Zejména generace dnešních třicátníků si ji spojí s návštěvou lunaparku nebo multikina s rodiči v dětství.

Nejlepší svíčková je od babičky. Opravdu?

Ne každému dnes ale u babičky chutná. Jak se vyvíjí naše společnost, mění se i stravovací návyky. Starší generace si na nové trendy v gastronomii většinou jen těžce zvykají zvyknout.

„Je to vždy těžké babičce vysvětlit, že existuje i jiná rýže, než ta její klasická, dlouhozrnná“ říká třiatřicetiletá Věra, která má moderní vaření jako koníčka, a dodává: „Jsem zvyklá nezahušťovat omáčky moukou, ale většinou jen propasírovanou zeleninou ze základu. Moje babička naopak používá mouku, smíchanou s vodou, která mi bez patřičného provaření nedělá vůbec dobře.“

Doba se změnila, máme řadu nových surovin a dostatek všeho, což starší generace neměly. V jejich pojetí tučné a moučné jídlo s masem opravdu znamenalo blahobyt a svátek. Neprovařenou mouku nebo koření, které vás mohou nadýmat, zkuste s babičkou elegantně vyřešit tím, že si o víkendu přivstanete a babičce prostě s vařením pomůžete. Taková mezigenerační spolupráce prospěje vám i babičce. A pokud babička opravdu umí vařit, pak občas to její sváteční jídlo našemu tělu rozhodně neuškodí.

Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka

Nastává doba dozrávání jahod. Matka příroda si dala záležet, když vymýšlela jejich podobu. Neotřelý design v kombinaci s osvěžující chutí láká v letním období i ty, kteří jinak ovoci příliš neholdují. Pravidelná konzumace těchto plodů má navíc i řadu blahodárných účinků na naše zdraví a krásu. Pojďme si je představit. Jahody znali už staří Římané. V dávných dobách se pro svou chuť označovaly za „královské ovoce“. Známé je také označení […]

Levná a chutná jídla z brambor. Recepty, které budete chtít hned zkusit

Brambory jsou označovány za „poklad chudých“. Na světě totiž není příliš mnoho potravin, které nestojí moc peněz a zároveň dokážou dostatečně zasytit. Přinášíme vám přehled těch nejlepších bramborových receptů. Už ve škole se učí, že brambory přivezl z Ameriky do Evropy Kryštof Kolumbus. Pochutnávali si na nich už staří Inkové n území dnešního Peru před více než pěti tisíci lety. Velmi odolná bramborová hlíza jako jediná dokázala plodit v tamních […]

Domácí ledový čaj bez éček osvěží a pošimrá chuťové pohárky

Je všeobecně známo, že čaje (a obzvláště ty zelené) prospívají našemu zdraví, pokud je konzumujeme v přiměřeném množství. Pít je přitom nemusíme jen horké. Alternativou v jarních a letních měsících je domácí ledový čaj. Jak na jeho přípravu? Domácí ledový čaj je oproti tomu kupovanému z obchodu sice časově náročnější na přípravu, ale neobsahuje žádné chemické konzervanty a dochutit si ho můžete libovolně podle vlastních preferencí. Osvědčeným způsobem je příprava […]

Nakupujte jídlo tak, aby to nebolelo peněženku

Supermarkety a obchody s potravinami jsou jedním z mála míst, kde v současné době můžeme utrácet peníze. Řada lidí proto nakupuje jídlo v mnohem větším množství než obvykle. Co tedy dělat, abychom tyto výdaje udrželi v rozumných mezích? V první řadě si dobře všímejte, které prošlé potraviny doma nejčastěji vyhazujete. Podle mnohých vědeckých studií fungují plné regály v obchodech jako lákadlo. Naše přirozené pudy z dob lovců a sběračů nám […]

Zázračná jarní cibulka. Chrání před chorobami a v kuchyni má široké využití

Jarní cibulka je považována za královnu kuchyně. Je to vlastně mladá cibule, která je sbírána ještě předtím, než zcela dozraje. Neplatí u ní, že pokud ji sklidíme dříve, bude nevhodná ke konzumaci. Je tomu totiž přesně naopak. V tomto malém zázraku se nachází řada prospěšných látek – například vitamíny A a C, které podporují správnou činnost kardiovaskulárního systému a snižují riziko srdečních chorob. Dalšími prospěšnými látkami v jarní cibulce jsou […]

Vyrobte si domácí jogurt. Stačí jen dvě suroviny

Přemýšlíte, jak se v těchto dnech zabavit v kuchyni? Už jste si vyrobili domácí droždí a upekli vlastní pečivo? Možná je nyní čas na výrobu domácího jogurtu. Jeho příprava není vůbec náročná a potřebovat nebudete ani jogurtovač. Stačí jen litr plnotučného mléka a jeden kelímek kvalitního kupovaného jogurtu. Do důkladně umytého hrnce nejprve nalijte mléko a ohřejte ho na přibližně 80 stupňů Celsia. Jakmile se začně tvořit pěna, hrnec odstavte […]

Recept na štěstí je jednoduchý. Vědci ho shrnuli do čtyř bodů

Snad každý člověk si přeje být v životě šťastný, i když ne každému se to daří. Podle odborníků Kalifornské univerzity přitom recept na štěstí není zase tak složitý. Na celou problematiku se podívali z vědeckého hlediska a závěry své práce shrnuli do čtveřice jednoduchých bodů. 1. Buďte vděční Někdy se zdá, jako by se náš mozek odmítal cítit dobře. Přemáhají nás pocity viny a studu a začneme si dělat starosti. […]

„Ajťáci“ si za loňský rok polepšili. Nejvíc vydělávají v Praze

Průměrná hrubá měsíční mzda odborníků informačních a komunikačních technologií v Česku v loňském roce vzrostla meziročně o 8,5 % a překonala hranici 58 tisíc korun. Průměrná mzda ostatních zaměstnanců přitom byla o 22 tisíc nižší. Nejvíce si odborníci v této profesi vydělají v Praze. Data zveřejnil Český statistický úřad. V současné době pracuje v Česku jako ICT odborník již více než 200 tisíc lidí a jejich podíl na zaměstnané populaci […]

Startuje nová linka přívozu přes Vltavu. Propojí dvě pražské náplavky

Rašínovo a Hořejší nábřeží propojí staronový pravidelný přívoz Vyšehrad. Pražané i turisté tak budou moci cestovat mezi dvěma oblíbenými náplavkami po vodě rychleji. „Hořejší nábřeží ožilo primárně otevřením kobek. Každá má svůj osobitý charakter a přívozem se cesta k prozkoumání této krásné náplavky ještě zjednoduší,“ říká kurátor pražských náplavek Petr Hozman. Loď s názvem Šemík, kterou bude provozovat známý pražský převozník Zdeněk Bergman prostřednictvím firmy Pražské Benátky, se poprvé odrazí […]

Hledá se vánoční strom pro Prahu. Vítězný tip dostane finanční odměnu

Vánoční trhy v centru Prahy odstartují už za 5 měsíců. Praha proto začíná hledat strom, který se na sklonku roku stane dominantou Staroměstského náměstí. Společnost Taiko, která pražské trhy každoročně organizuje, vyhlašuje už podesáté soutěž Hledá se strom. Lidé mohou zasílat svoje tipy na jehličnany, které jsou vhodné pro největší trhy v centru české metropole. „O velikonoční atmosféru trhů Pražané i návštěvníci města přišli, věříme, že o tu vánoční nepřijdou. […]

Geniální architekt Adolf Loos. V čem spočívala jeho výjimečnost?

Odborná veřejnost a milovníci moderní architektury si letos připomínají 150. výročí narození architekta Adolfa Loose. Muzeum hlavního města Prahy při této příležitosti otevřelo v galerii Studijního a dokumentačního centra Norbertov výstavu s názvem „Adolf Loos: Opakování génia“. Odkaz Adolfa Loose spočívá v podivuhodné hře s prostorem, materiálem, vybavením či světlem. Architekt byl během svého života neoblomným obhájcem věcnosti, úspornosti a racionality architektonického myšlení. K Loosovým průkopnickým činům patří odklon od […]

Komentář Evžena Korce: Stavebnictví se v květnu dál propadalo. Co je příčinou?

Propad českého stavebnictví zrychluje, stavební produkce v květnu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o 7,6 procenta. V dubnu přitom stavebnictví kleslo meziročně o 4,6 procenta. Výrazně se na tom podepsalo pozemní stavitelství, které letos v květnu ve srovnání se stejným měsícem loňského roku propadlo o 11 procent. Podle ČSÚ propad nejvíce zasáhl menší firmy a živnostníky, kteří byli letos výrazně pod úrovní loňského května. Naopak velké stavební firmy si […]

V cestovním ruchu je zaměstnáno téměř 8 procent Pražanů

Cestovní ruch v roce 2018 reprezentoval 2,9 % hrubého domácího produktu a zaměstnával 240,6 tisíce osob. Třetinou se na tvorbě ekonomických ukazatelů podílela Praha. Klíčovým oborem zůstává turismus také pro Karlovarský kraj. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Český statistický úřad. V roce 2018 činil celkový objem výdajů za cestovní ruch na našem území 294,7 miliard korun a hrubá přidaná hodnota sektoru dosáhla 132 miliard korun. Z pozitivního vývoje profitovaly […]

Kam vyhodit obal od zubní pasty? Nová kampaň testuje známé tváře

Svozová společnost Pražské služby se během letních prázdnin zaměří na téma správného třídění odpadu a předcházení jeho vzniku. V rámci online kampaně pětice známých osobností podstoupí tzv „Třídicí kvíz“. Jako první si ho vyzkoušel herec, scenárista a bojovník v MMA Jakub Štáfek. Se záludnými otázkami týkajícími se správné likvidace plata od vajíček, krabice od pizzy či tuby od zubní pasty popasoval se protagonista fotbalisty Lavického ze seriálu Vyšehrad popasoval dobře. […]

Praha poskytne dotaci městským částem na rekonstrukci bytů

Pražští zastupitelé schválili poskytnutí dotace z Fondu rozvoje dostupného bydlení ve výši téměř 11 milionů pro dvě městské části. Praha 3 obdrží bezmála 5,6 milionu korun na opravu tří bytů a Praha 10 více než 5,2 milionu korun na opravu sedmi bytů. Praha z Fondu rozvoje dostupného bydlení na území hl. m. Prahy přispívá městským částem buď ve formě bezúročné půjčky, nebo právě prostřednictvím dotace. V případě poskytnutí dotace má […]

Národní muzeum vystavuje vzácné poklady z numismatických sbírek

Národní muzeum otevřelo novou výstavu s názvem Poklady numismatických sbírek. Návštěvníkům představuje ty nejvzácnější mince, medaile a řády, kterými se může Historické muzeum Národního muzea pochlubit. Na výstavě je k vidění zhruba 1500 unikátních exponátů z Numismatické sbírky Národní muzea, která celkově obsahuje okolo milionu sbírkových předmětů. Jedním z nejvzácnějších je zlatý čtyřicetidukát Ferdinanda III. z roku 1629, který je naprosto výjimečnou ražbou v celé české historii. Vystaven je i […]

Schváleno. Nová pražská lanovka do pěti let propojí Podbabu s Bohnicemi

Pražští zastupitelé schválili stavbu nové lanové dráhy, která propojí městské části Praha 6, Troju a Prahu 8. Celkem 2,5 kilometru dlouhá jízda z Podbaby do Bohnic se stometrovým převýšením a překonáním řeky potrvá asi sedm minut. Celkové náklady se odhadují na 1,5 miliardy korun. Městská lanová dráha se dvěma koncovými a jednou mezilehlou stanicí spojí stávající zastávku tramvají, autobusů a železnice v Podbabě se sídlištěm Bohnice přes lokalitu Podhoří v […]

X Zavřít