Jídla od babičky připomínají bezstarostné dětství. Proto je tolik milujeme, i když by šly připravit mnohem lépe

17. prosince 2019 ∙ 13:38
Tomáš Marný
Svíčková omáčka patří mezi pokrmy, které umí připravit snad každá babička. ∙ Foto: Pixabay.com

Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky, rajská omáčka, klasické české rizoto nebo pečené kuře s bramborovou kaší. Také to nejlepší jídlo vašeho života vařila vaše babička? Možná vás jen klamou dávné vzpomínky a všechno je úplně jinak. Ne vždy je zkrátka jídlo z babiččiny kuchyně objektivně tím nejlepším, které jste kdy jedli.

Za všechno může náš mozek. Ten má totiž tendenci spojovat si určitá jídla a potraviny s členy naší rodiny, místy z minulosti a událostmi, které jsme prožili, nebo s lidmi, kteří o nás pečovali. Tedy například s babičkou nebo s maminkou. A v naší mysli přetrvávají pozitivní vzpomínky vždy déle. Jídla, která jsme jedli jako malí, nám proto evokují bezpečí a bezstarostné pocity.

Oblíbená jídla z dětství pak vyhledáváme zejména tehdy, pokud se cítíme osamělí, nebo v psychické nepohodě či depresi. Intuitivně k těmto pokrmům nebo potravinám tzv. „utíkáme do bezpečí“.

Třeba pečené kuře může řadě z nás evokovat nedělní oběd v rodinném kruhu. A po takovém jídle občas opravdu sáhneme, pokud se cítíme osamělí. Rajská omáčka s knedlíkem nám zase připomíná bezstarostnou dobu našeho dětství na letních prázdninách u babičky. Stejně tak na náš mozek ale funguje třeba i vůně pražené kukuřice. Zejména generace dnešních třicátníků si ji spojí s návštěvou lunaparku nebo multikina s rodiči v dětství.

Nejlepší svíčková je od babičky. Opravdu?

Ne každému dnes ale u babičky chutná. Jak se vyvíjí naše společnost, mění se i stravovací návyky. Starší generace si na nové trendy v gastronomii většinou jen těžce zvykají zvyknout.

„Je to vždy těžké babičce vysvětlit, že existuje i jiná rýže, než ta její klasická, dlouhozrnná“ říká třiatřicetiletá Věra, která má moderní vaření jako koníčka, a dodává: „Jsem zvyklá nezahušťovat omáčky moukou, ale většinou jen propasírovanou zeleninou ze základu. Moje babička naopak používá mouku, smíchanou s vodou, která mi bez patřičného provaření nedělá vůbec dobře.“

Doba se změnila, máme řadu nových surovin a dostatek všeho, což starší generace neměly. V jejich pojetí tučné a moučné jídlo s masem opravdu znamenalo blahobyt a svátek. Neprovařenou mouku nebo koření, které vás mohou nadýmat, zkuste s babičkou elegantně vyřešit tím, že si o víkendu přivstanete a babičce prostě s vařením pomůžete. Taková mezigenerační spolupráce prospěje vám i babičce. A pokud babička opravdu umí vařit, pak občas to její sváteční jídlo našemu tělu rozhodně neuškodí.

Letošní zima je nekonečná. Loňský duben vypadal úplně jinak

Zdá se, že zimě se letos nechce odejít. Kalendář už je sice za polovinou dubna, ale venkovní teploty v těchto dnech stěží dosahují 7 stupňů Celsia. A v noci občas i mrzne. Chladné počasí vůbec nenahrává příznivějšímu vývoji epidemie. Odborníci pravidelně upozorňují, že koronavirus se v současných podmínkách šíří daleko snadněji, než kdyby bylo skutečné jaro. Přesně před rokem 16. dubna to přitom vypadalo úplně jinak. V Praze jsme naměřili […]

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná

Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná. V první řadě je to čokoláda. Tu by psi (ale ani kočky) neměli za žádných okolností sníst. Jinak jim hrozí otrava a v krajním případě dokonce smrt. Čokoláda obsahuje theobromin. Ten se […]

Nejstarší ženy světa prozradily tajemství dlouhověkosti

Noviny a časopisy jsou plné zaručených návodů na dlouhověkost. Často se zmiňuje především význam jídla a nastavení mysli. Pravdou je, že složení jídelníčku může hodně ovlivnit délku i kvalitu života. Některé případy stoletých lidí ale dokazují, že ne vždy jsou tyto zdravé rady neomylné. Chcete se dožít stovky? Vyhýbejte se stresu, smaženým pokrmům, fast foodu, alkoholu, cigaretám a sladkostem, slýcháváme ze všech možných stran. Opravdu to ale zaručí vitalitu a […]

Duševní zdraví v dospělosti nemusí záviset jen na šťastném dětství

Prožití šťastného dětství ještě nemusí být zárukou, že se u člověka v budoucnu nerozvinou duševní problémy. Dokonce i u těch, kteří mají hodně pozitivních zkušeností z raného dětství, se mohou v dospělosti vyskytnout úzkosti a deprese. Problémy s duševním zdravím se týkají úplně každého, uvádí australská studie zveřejněná v magazínu Current Psychology. Výzkum sice potvrdil jistou souvislost mezi negativními prožitky z dětství a zhoršeným duševním zdravím v dospělosti. Zároveň ale […]

Medvědí česnek

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci

Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni. Léčivé účinky medvědího česneku znali už lidé v dobách mezolitu asi před 10 až 12 tisíci lety. Je doloženo, že již v té době byl záměrně […]

X Zavřít