Novoroční ohňostroj ani videomapping nebude. Praha chce šetřit

ZprávyKristián Vích25. srpna 20201 minuta čtení

Foto: Archiv

Hlavní město nebude organizovat novoroční videomapping ani ohňostroj. Magistrát chce v souvislosti s pandemií koronaviru šetřit. Dalším důvodem je též nejistota v možných hygienických opatřeních při pořádání hromadných akcí.

Oficiální pražský novoroční ohňostroj byl letos na Nový rok poprvé v historii nahrazen videomappingem na budovu Národního muzea. Praha za něj zaplatila téměř dva miliony korun. Pro oslavu roku 2021 ale hlavní město nepočítá ani s touto světelnou show.

„Od pořádání ohňostrojů a pyrotechniky obecně ustupuje mnoho západoevropských metropolí. Příchod nového roku lze oslavit i jinými, sofistikovanějšími způsoby, které nebudou mít negativní vliv ani na životní prostředí, ani na zvířata v Praze, pro které je tento den často velmi stresující,“ vysvětlil primátor Prahy Zdeněk Hřib.

Šetření kvůli koronakrizi

Pandemie koronaviru a s ní spojený propad městských příjmů si podle vedení Prahy žádají hledání finančních úspor a účelné využívaní dostupných finančních zdrojů.

Na základě červencového usnesení Rady hl. m. Prahy již hlavní město ze svého rozpočtu vyčlenilo více jak 613 milionů korun z běžných výdajů k podpoře seniorů, podnikatelů, sociálně slabých a dalších skupin obyvatel.

Nepřehlédněte

Praha patří mezi nejoblíbenější destinace pro pořádání kongresů • Podle žebříčku, který každoročně sestavuje nejvýznamnější Mezinárodní kongresová asociace ICCA, je Praha 8. nejoblíbenějším městem pro pořádání kongresů. V roce 2017 se jich zde uskutečnilo celkem 151 a Praha v TOP10 předstihla portugalský Lisabon a jihokorejský Soul. První v žebříčku se umístila španělská Barcelona se 195 kongresy. „Dlouhodobá podpora a grantová politika hlavního města Prahy v posledních letech přináší své výsledky. Přispěla k tomu bezpochyby i spolupráce města s podnikateli, kteří se na tvorbě systémové podpory v oblasti kongresů výrazně podíleli. Již řadu let se pohybujeme kolem elitní desítky, přičemž pro Prahu hovoří především pozitivní bezpečnostní situace, dostatečné ubytovací kapacity na příslušné úrovni a také dopravní infrastruktura, která, jak se ukazuje, patří mezi nejkvalitnější na světě. Praha se stala skokanem roku, když si v první desítce v minulém roce polepšila o tři příčky. Je to hmatatelný důkaz, že systematická podpora je v této oblasti klíčovým nástrojem. Pro nás je to signál, že jdeme tím správným směrem,“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Wolf. Mezinárodní kongresová asociace ICCA (International Congress and Convention Association) každoročně sestavuje žebříček nejpopulárnějších kongresových destinací světa. V loňském roce se nejvíce kongresů konalo ve španělské Barceloně (celkem 195), druhou a třetí příčku obsadily se 190 kongresy Paříž a Vídeň. Praha se svými 151 kongresy se dostala na 8. příčku (v roce 2016 se v Praze konalo 126 kongresů) a předstihla tak nejen zmíněná města Lisabon a Soul, ale také nizozemský Amsterdam. O úspěšnosti Prahy svědčí i to, že ICCA svůj vlastní kongres uspořádala v loňském roce v Praze. „V současné době bychom měli bez nadsázky hovořit o kongresovém průmyslu vzhledem k vysoké přidané hodnotě tohoto odvětví a faktu, že účastníci kongresů jsou primárně na pracovní cestě, nikoliv osobní návštěvě, kterou reflektují statistiky cestovního ruchu. V našem případě jde zejména o kongresy v oblasti medicíny, průmyslu a obchodu. Kromě prvotního finančního příjmu pro město, kongresy přinášejí nové poznatky a špičky ve svém oboru se podělí o své znalosti. Aby se Praha a Česká republika držely na světové úrovni, musíme v podpoře kongresového průmyslu pokračovat,“ dodává radní Wolf.

Praha 4 schválila další slevy na nájemném pro podnikatele • Rada MČ Praha 4 schválila slevy na nájemném pro místní podnikatele za měsíce prosinec, leden a únor. Jedná se již o třetí vlnu odpouštění části nájmů od začátku pandemie koronaviru.

Praha očekává více turistů z Asie. Korean Air obnoví přímou linku do Soulu • Navštívit hlavní město Jižní Koreje bude pro Pražany již brzy výrazně pohodlnější. Po třech letech dojde k obnovení pravidelné přímé letecké linky z Letiště Václava Havla do Soulu od společnosti Korean Air.

Ve středu přibylo dalších 9,5 tisíce nakažených koronavirem • Během středy bylo v Česku zaznamenáno 9 446 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 28 348 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 30 156.

Otevírají se muzea a galerie. Někde ale přivítají návštěvníky až později • Po téměř dvou měsících se dnes znovu otevřou některá pražská muzea a galerie. Za zpřísněných hygienických opatření mohou lidé v hlavním městě opět navštívit objekty Národního muzea nebo Národní zemědělské muzeum na Letné. Národní technické muzeum a Národní galerie otevřou o něco později.

Historická budova národního muzea se po rekonstrukci otevřela návštěvníkům v říjnu loňského roku.

Těžká rána pro turismus. Do Prahy loni zavítalo jen 2,1 milionu návštěvníků • V loňském roce turismus v Praze utrpěl kvůli pandemii obrovské ztráty. Podle údajů Českého statistického úřadu do Prahy přijelo pouhých 2 178 267 návštěvníků. Cestovní ruch v Praze se tak dostal na pouhých 27 procent roku 2019. Během léta byl však zaznamenán mírný nárůst domácích turistů. 

Platy učitelů rostou. V Praze ale stále nedosahují místního průměru • Platové ohodnocení českých učitelů se nadále zlepšuje. V loňském roce sice tempo růstu zpomalilo, přesto si učitelé polepšili v průměru o více než 3 600 Kč. Ukazují to data, která zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Výstava Sluneční králové zůstává i nadále otevřena. Platí ale několik opatření • Mimořádná mezinárodní výstava o době starověkého Egypta Sluneční králové bude za přísných hygienických podmínek i nadále přístupná pro návštěvníky muzea. Dohodl se na tom ministr kultury Lubomír Zaorálek s Hlavní hygieničkou ČR Jarmilou Rážovou. Vstup v omezeném počtu a vyhrazených koridorech, tak bude umožněn návštěvníkům pouze na základě časové rezervace a za podmínky použití respirátoru třídy FFP2 nebo KN95, který každý návštěvník obdrží v ceně vstupenky při vstupu do muzea.  

Výstava Sluneční králové

Praha 2 schválila rozpočet na rok 2021. Část výdajů pokryjí úspory • Hospodaření městské části Praha 2 bude i v letošním roce vyrovnané. Plánované výdaje na aktivity městské části, investice a opravy se snižovat nebudou. Nejvíce peněz, podobně jako v předcházejících letech, půjde do oblasti školství, dále pak do sociální oblasti, na péči o veřejná prostranství, o zeleň a na obnovu bytového fondu v majetku městské části.

Denní přírůstek nakažených byl v neděli nejnižší v tomto roce • V neděli bylo v Česku zaznamenáno 2 618 nových případů nákazy koronavirem, což je zatím nejméně v tomto roce a výrazně méně než minulou neděli, kdy bylo zaznamenáno 4 303 nakažených. Hygienici vykázali 8 779 provedených PCR testů, z nichž 30 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 5 783.

Zoo Praha odmění rodiny zdravotníků, hasičů a policistů symbolickým vstupným • Pražská zoo se rozhodla poděkovat zdravotníkům a příslušníkům Integrovaného záchranného systému za jejich nasazení, s nímž v první linii čelili epidemii koronaviru.

V neděli přibylo 2 832 nakažených a zemřelo 107 lidí • V neděli bylo v Česku zaznamenáno 2 832 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 7 966 provedených PCR testů, z nichž 36 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 16 965.

Evžen Korec: Zájem o hypotéky klesá už čtvrt roku v řadě • Nízký zájem o hypotéky po mizerném loňském roce pokračuje i letos. V lednu opět došlo ke snížení počtu uzavřených hypoték, jde tak o třetí meziměsíční pokles v řadě. V prvním měsíci letošního roku banky uzavřely celkem 6491 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 16,88 miliardy korun. Oproti prosinci loňského roku klesl počet smluv o 583 a objem poskytnutých hypoték o více než 1,1 miliardy korun. Vyplývá to z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex.

V pondělí přibylo 10,5 tisíce nakažených a 265 zesnulých • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 10 466 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 21 706 provedených PCR testů, z nichž 48 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 91 438.

Povolování staveb v Česku vázne čím dál víc. Jsme mezi Kamerunem a Hondurasem • Česká republika se v letošním hodnocení Světové banky opět propadla v žebříčku délky povolování nových staveb. Zatímco loni se umístila na nelichotivé 156. pozici, letos klesla o další stupínek na 157. místo ze 190 zemí celého světa. Ještě v roce 2015 přitom byla naše země na 127. pozici žebříčku Doing Business, který každoročně Světová banka vydává. Potvrzuje se tím, že konkurenceschopnost země výrazně ztrácí právě z pohledu povolování nové výstavby, jejímž následkem je mimo jiné i stále se prohlubující krize v dostupnosti bydlení.

Praha zveřejnila plán velkých zakázek pro letošní rok • Hlavní město sestavilo seznam veřejných zakázek s hodnotou nad 20 milionů Kč, které plánuje vyhlásit v tomto roce. Navazuje tak na loňský rok, kdy k tomuto kroku přistoupilo poprvé. Cílem je zvyšovat transparentnost hospodaření s pražskými financemi.

Počet nakažených koronavirem v pondělí pod hranicí 7 tisíc • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 6 910 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 25 261 provedených PCR testů, z nichž 27 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 32 076.

Blbá nálada jako předzvěst obrovských společenských změn • Stav nouze, epidemie, ekonomická krize, nákaza, promoření, peníze, opatření, roušky, změna klimatu a zase peníze. Žijeme v podivné době. Ze všech stran na nás útočí negativní zprávy, řada lidí začíná na vlastní kůži pociťovat těžký ekonomický propad. Panuje všeobecně špatná nálada, kolabují rodinné i pracovní vztahy, ztrácí se důvěra v politiku. Jak tohle všechno může dopadnout?

Velikonoční výluka metra C se odkládá na podzimní termín • O letošních Velikonocích měl Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) podle původních plánů pokračovat na lince metra C v tradiční výměně dřevěných pražců za betonové. Vzhledem k aktuální situaci ale vedení společnosti oznámilo, že plánovanou výluku odsune na podzim.

Koronavirová data za pondělí. Zemřelo dalších 197 lidí • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 7 590 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 27 989 provedených PCR testů, z nichž 27 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 26 929.