Rozsvícení vánočního stromu uvidí Pražané pouze na videu

ZajímavostiPražskýDEN.cz26. listopadu 20202 minuty čtení

Foto: Pixabay.com

Kvůli aktuální pandemii koronaviru se v letošním roce slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí neuskuteční. Pražané přesto o tuto událost nepřijdou. Video z události bude k vidění na sociálních sítích.

Vzhledem k vládním nařízením, která zakazují shlukování většího počtu osob, bude strom poprvé nasvícen tento víkend v pozdních nočních či brzkých ranních hodinách, kdy je zákaz vycházení. Magistrát přesný čas tají. Záznam z rozsvícení pak ale umístí na sociální sítě.

„Z bezpečnostních důvodů jsme bohužel nuceni uspořádat rozsvěcení vánočního stromu bez klasického doprovodného programu. Rád bych poděkoval všem Pražanům za jejich dosavadní zodpovědný přístup v boji s pandemií covid-19 a požádal je, aby i v případě rozsvěcení vánočního stromu pochopili složitost situace a respektovali vládní opatření,“ sdělil primátor Zdeněk Hřib.

Letošní vánoční strom pochází z Kamenného Přívozu. Zdobit ho bude šest kilometrů světelných řetězů, několik set vánočních koulí v modré, bílé a červené barvě, čtyřicet světelných hvězd a třímetrová špice na vrcholu.

[related-post id=“36375″]

O podobě nasvícení v barvách národní trikolóry letos rozhodli lidé při hlasování na sociálních sítích. Oproti minulým letům nebude mít strom v pravidelných časech žádnou animaci. Nasvícení se tak vrátí k tradičnější podobě českých Vánoc, kdy strom svítil staticky.

Po Vánocích poslouží větve stromu jako zpestření jídelníčku zvířatům v Zoo Praha. Kmen potom zpracují studenti oboru truhlář pražské Střední odborné školy Jarov, kteří z něj vyrobí nábytek do některého z pražských sociálních zařízení.

Nepřehlédněte

OBRAZEM: Staromák přivítal Ester Ledeckou a další úspěšné české olympioniky • Česká olympisjká výprava se vrátila z korejského Pchjongčchangu. Letoun s našimi reprezentanty dosedl na pražském Letišti Václava Havla krátce po půl druhé odpoledne. V 15 hodin odstartovalo slavnostní přivítání na Staroměstském náměstí. Podívejte se, jak to na místě vypadalo. #ester #esterledecka #oldtownsquare #staromak #olympiada #zlatamedaile #olympics #olympicsgames #olympicgames #olympicgames2018 #zimniolympijskehry #ledecka #superg #prague #praha #pictureoftheday #staromestskenamesti #zoh #zoh2018 #czechrepublic #cesi #fandime #snowboarding

Vánoční trhy v Praze letos budou. Zatím ale není jisté, v jakém rozsahu • Největší Vánoční trhy v České republice na Staroměstském a Václavském náměstí se letos konat budou. Organizátorovi trhů to potvrdili zástupci města s tím, že může zahájit přípravy na advent letošního roku. Trhy začnou v sobotu 27. listopadu 2021 a potrvají tradičně do čtvrtka 6. ledna 2022.

Kamila (86): Vánoce mě děsí. Nikoho už nemám a letos budu zase sama • Vánoce jsou časem klidu, míru a lásky. Ovšem ne pro každého, jak dokládá smutný životní příběh paní Kamily z Prahy. Také letošní svátky bude trávit sama. A přestože přiznává, že je to daň za vědomé rozhodnutí, které kdysi udělala, vánoční smutek ji velmi tíží. Toto je její vyprávění...

Noční šťára v pražských barech. Strážci zákona našli víc, než předpokládali • Pražští policisté měli pernou noc z pátku na sobotu. Zasahovali celkem ve třech barech a hospodách. Sice tam mělo být zavřeno, ale desítky štamgastů popíjely, jako by se nechumelilo. A nejen to.

Staroměstský orloj se brzy na několik měsíců odmlčí • Rekonstrukce Staroměstské radnice pokračuje a další její etapa se týká orloje. Orloj se kvůli rekonstrukci zastaví v pondělí 8. ledna.

Vybíráme dárek pro babičku a dědečka. Tipy na věci, které udělají radost • Dárek pro vaše prarodiče k Vánocům by měl být jedinečný a od srdce. Zároveň ale musí být i trochu praktický, protože starší lidé si právě na takové dárky potrpí nejvíc. Nevím, jak vaši prarodiče, ale ti mí nejsou úplně příznivci dekorativních drobností. Co tedy vybrat? Teplé papuče, deky nebo elektroniku, která jim usnadní každodenní život? Podívejte se na několik tipů, co nadělit prarodičům pod stromeček.

Velikonoční trhy v centru Prahy odstartují na konci března • Centrum Prahy se již brzy převlékne do jarního hávu. Tradiční velikonoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí i na náměstí Republiky odstartují 28. března.

Běžně nepřístupné prostory Staroměstské radnice se na týden otevřou pro veřejnost • Ve dnech 10.–18. září se otevřou brány Staroměstské radnice dokořán. Návštěvníci si budou moci prohlédnout reprezentační sály, ale i běžně nepřístupné prostory. Těšit se mohou také na netradiční prohlídky a přednášky, ale i divadelní představení či koncerty. Akce připomíná výročí Staroměstské radnice, která byla založena 18. září 1338.

Středoevropský advent. Velké trhy v Praze nebudou, v jiných metropolích ano • Kvůli pandemii koronaviru prožijeme tento rok dost odlišné vánoční svátky. Omezení volného pohybu, zákaz shromažďování či povinnost nošení roušek se stalo každodenním chlebem většiny Evropanů. Tyto restrikce ovlivní také nadcházející adventní čas a s ním spojené vánoční trhy, které jsou přehlídkou dlouholetých tradic té, které země a vždy patřily k oblíbeným místům k setkávání s přáteli. Právě z těchto důvodu se ve většině evropských měst klasické trhy konat nebudou a zrušena byla i většina doprovodných akcí. Jakou podobu budou mít tedy Vánoce u nás a našich nejbližších sousedů?

Hledá se vánoční strom pro Prahu. Vítězný tip dostane finanční odměnu • Vánoční trhy v centru Prahy odstartují už za 5 měsíců. Praha proto začíná hledat strom, který se na sklonku roku stane dominantou Staroměstského náměstí.

S dárky pro děti to nepřehánějte. Můžete jim zkazit celý život, varuje psycholog • Blíží se Vánoce a snad každý rodič touží dopřát svým potomkům jen to nejlepší. Děti tak často pod stromečkem nachází tolik dárků, že často ani nevědí, co s nimi. Psychologové ovšem varují, že je to velká chyba.

Příliš dárků může dětem zkazit život, varuje psycholog.

Křupavoučký řízek pro štědrovečerní tabuli připravíte snadno a hravě • Stejně jako existuje bezpočet receptů na ten zaručeně nejlepší bramborový salát, tak i každá rodina má svůj způsob, jak na Vánoce připravuje vánočního kapra nebo řízek. Jaké jsou ty nejlepší fígle pro jejich přípravu? A víte, odkud se k nám řízek a salát dostaly a že nejsou vůbec českým vynálezem?

Příprava a skladování bramborového salátu. Vyhněte se nejčastějším chybám • Ke štědrovečerní večeři patří bramborový salát jako párek k rohlíku. Dopřává si ho až 95 procent všech obyvatel Česka a v mnoha domácnostech se připravuje v tak velkém množství, že zbude ještě na několik dalších dní. Ne každý už ale dbá na to, aby salát byl i zdravotně nezávadný.

Lijete olej do odpadů? Ohrožujete fungování pražské stokové sítě! • Použitý olej či tuk včetně sádla patří do plastových uzavíratelných lahví a následně do speciálních kontejnerů umístěných v ulicích nebo do sběrných dvorů. Nikoliv však do kanalizace, kde způsobuje značné problémy. Proto Pražské vodovody a kanalizace varují, aby lidé tuk po smažení štědrovečerního kapra či řízku do odpadu nevylévali.

Kdy a jak správně zlikvidovat vánoční stromek v hlavním městě • Vánoce skončily a pražské domácnosti se začnou zbavovat vánočních stromků. Pokud váháte, jak v takovém případě správně postupovat, máme pro vás návod.

Použité vánoční stromečky plní pražské ulice.

Nová mlžítka v centru Prahy osvěžují kolemjdoucí a snižují teplotu v okolí • Pražané i návštěvníci metropole se mohou v parných dnech ochladit u nových mlžítek, které se nacházejí v centru města. V rámci pilotního projektu je tam naistalovaly Pražské vodovody a kanalizace ve spolupráci s Pražskou vodohospodářskou společností.

Televizní Vánoce. Stanice odhalují programové plány na letošní svátky • Během vánočních svátků se diváci neodlepí od televizních obrazovek. Česká televize a TV Prima již prozradily, jaké pohádky a filmy letos chystají pro diváky.

Nová štědrovečerní pohádka Kouzelník Žito.

Předvánoční Prahu rozzářily tisíce světelných dekorací. Zajímavou výzdobu mají v Čakovicích • O prvním adventním víkendu na konci listopadu se v hlavním městě rozsvítily tisíce vánočních dekorací na stožárech veřejného osvětlení, ale i světelná výzdoba v parcích a na náměstích. Spolu s nimi se postupně začaly rozsvěcet i vánoční stromy napříč celou Prahou. Těch letos městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) ozdobila přesně jednatřicet. Z nich nejznámější byl ten na Staroměstském náměstí a mezi posledními se rozsvítil vánoční strom na Mariánském náměstí před pražským magistrátem.

Nová vánoční pohádka se natáčela pomocí unikátní hollywoodské technologie • O příběhy s dobrým koncem nebude na televizních obrazovkách o letošních Vánocích nouze. Česká televize odvysílá tři premiérové pohádky. Jednou z nich bude i příběh O léčivé vodě.

Závažné nedostatky u vánočních stánků s občerstvením. Hygienici radí, jak se nenakazit • Provozovatelé stánků s občerstvením na pražských adventních trzích většinou dodržují základní hygienická pravidla. Pražští hygienici nicméně v několika případech odhalili i závažné nedostatky. Ze 42 kontrolovaných provozů jich neprošlo sedm. V šesti případech se jednalo o závažné prohřešky, v sedmém o drobnější porušení předpisů.