Rozsvícení vánočního stromu uvidí Pražané pouze na videu

ZajímavostiPražskýDEN.cz26. listopadu 20202 minuty čtení

Foto: Pixabay.com

Kvůli aktuální pandemii koronaviru se v letošním roce slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí neuskuteční. Pražané přesto o tuto událost nepřijdou. Video z události bude k vidění na sociálních sítích.

Vzhledem k vládním nařízením, která zakazují shlukování většího počtu osob, bude strom poprvé nasvícen tento víkend v pozdních nočních či brzkých ranních hodinách, kdy je zákaz vycházení. Magistrát přesný čas tají. Záznam z rozsvícení pak ale umístí na sociální sítě.

„Z bezpečnostních důvodů jsme bohužel nuceni uspořádat rozsvěcení vánočního stromu bez klasického doprovodného programu. Rád bych poděkoval všem Pražanům za jejich dosavadní zodpovědný přístup v boji s pandemií covid-19 a požádal je, aby i v případě rozsvěcení vánočního stromu pochopili složitost situace a respektovali vládní opatření,“ sdělil primátor Zdeněk Hřib.

Letošní vánoční strom pochází z Kamenného Přívozu. Zdobit ho bude šest kilometrů světelných řetězů, několik set vánočních koulí v modré, bílé a červené barvě, čtyřicet světelných hvězd a třímetrová špice na vrcholu.

[related-post id=“36375″]

O podobě nasvícení v barvách národní trikolóry letos rozhodli lidé při hlasování na sociálních sítích. Oproti minulým letům nebude mít strom v pravidelných časech žádnou animaci. Nasvícení se tak vrátí k tradičnější podobě českých Vánoc, kdy strom svítil staticky.

Po Vánocích poslouží větve stromu jako zpestření jídelníčku zvířatům v Zoo Praha. Kmen potom zpracují studenti oboru truhlář pražské Střední odborné školy Jarov, kteří z něj vyrobí nábytek do některého z pražských sociálních zařízení.

Nepřehlédněte

VIDEO: Brutální bitka opilých mužů u pomníku Jana Husa • Květinový záhon u památníku Jana Husa na Staroměstském náměstí si dvojice mužů spletla s boxerským ringem. Za pozornosti několika stovek diváků se opilci rozhodli vyřešit své spory pomocí pěstí. Strážníci celou věc následně předali Policii ČR. V odpoledních hodinách přijali strážníci z Prahy 1 oznámení, že na Staroměstském náměstí u sochy Jana Husa dochází k potyčce mezi dvěma zjevně opilými muži. Hlídka dorazila na místo během dvou minut. V květinovém záhonu strážníci nalezli jednoho z aktérů konfliktu. Muž měl na sobě roztrhané oblečení a pohmožděniny v obličeji. Druhého muže se strážníkům podařilo dostihnout v nedaleké Celetné ulici. Strážníci oba muže ztotožnili a provedenou dechovou zkouškou oběma naměřili téměř 2,5 promile. Konflikt, který zaznamenal i městský kamerový systém, měl vzniknout údajným napadením kamarádky jednoho z mužů. I ona byla pod vlivem alkoholu, nadýchala přes 3 promile. Celou věc si pro podezření ze spáchání trestného činu převzala Policie ČR. Zraněného muže s pohmožděninami v obličeji převezla záchranná služba k ošetření do jedné z pražských nemocnic.

Pražské vánoční trhy opět zvoleny jako nejkrásnější na světě • Trhy na Staroměstském a Václavském náměstí potrvají už jen do soboty 6. ledna. Vánoční strom bude o tři dny později odborně odstraněn, na jeho větvích a jehličí si pak pochutnají zvířata z pražské zoologické zahrady.

Betlémské světlo v Praze. Kam si pro něj můžete dojít? • Chcete mít doma plamínek Betlémského světla? V Praze je hned několik míst, kam si pro něj můžete přijít.

Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku.

Aktivisté zahájili stavbu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí • Akademický sochař Petr Váňa a jeho spolupracovníci ve středu dopoledne na Staroměstském náměstí odkryli dlažební kostky v místě, kde v minulosti stával Mariánský sloup. Tvrdí, že tímto krokem zahájili jeho obnovu. Na výrobě kopie dávno zničené památky pracují přes dvacet let.

Bramborový salát před sto lety Češi skoro neznali. Odkud se vzal? • Vánoce bez bramborového salátu si většina z nás nedokáže představit. Ještě před 100 lety byste přitom tuto pochoutku hledali na naší vánoční tabuli marně. Odkud se vlastně vzal? A proč ho Češi začali jíst?

Štědrý den sníh nepřinese, čekají nás poměrně vysoké teploty. Ochladí se až koncem týdne • O bílých Vánocích si idealisté i letos mohou nechat jen zdát. V nižších nadmořských výškách padat nebude a rtuť teploměru ukáže přes den i deset stupňů Celsia. Přinášíme předpověď počasí pro letošní vánoční svátky.

Štědrovečerní pohádka na ČT. Aňa Geislerová a Tereza Ramba se budou přetahovat o muže • Také o letošních Vánocích zvítězí dobro nad zlem. Alespoň na televizních obrazovkách. Česká televize odvysílá na Štědrý večer pohádku režiséra Karla Janáka O vánoční hvězdě.

Novodobý vánoční zvyk v českých domácnostech. Taky tohle děláte se stromečkem? • Co by to bylo za Vánoce bez vánočního stromečku? Jeho tradice však není zase tak stará, jak by se mohlo zdát. A zejména v posledních letech navíc doznává podstatných změn.

Kamila (86): Vánoce mě děsí. Nikoho už nemám a letos budu zase sama • Vánoce jsou časem klidu, míru a lásky. Ovšem ne pro každého, jak dokládá smutný životní příběh paní Kamily z Prahy. Také letošní svátky bude trávit sama. A přestože přiznává, že je to daň za vědomé rozhodnutí, které kdysi udělala, vánoční smutek ji velmi tíží. Toto je její vyprávění...

Na vánočních stromcích si pochutnají zvířata z pražské zoo • Pražská zoo dostala na konci roku stovky neprodaných vánočních stromečků.

Speciální krmení losů probíhá v 11:30.

Podívaná, jaká tu nebyla stovky let. Vánoční obloha nabídne mimořádný úkaz • Letošní Vánoce budou nejspíš jiné, než jsme zvyklí. Tak trochu symbolické proto bude i představení, které si pro nás na období Vánoc přichystaly planety Jupiter a Saturn.

Digitální orloj zmizel ze Staroměstské radnice. Oprava původního se blíží do finále • Stovky tisíc lidí měly v minulých měsících možnost vidět na Staroměstském náměstí digitální orloj, který suploval původní historický hodinový stroj. Ten v současné době prochází náročnou rekonstrukcí. Digitální orloj byl instalován letos v březnu. Demontován musel být minulý týdenkvůli pokračujícím opravám věže. Fakticky šlo o velkou LED obrazovku o rozměrech 5,56 x 3,84 metru o váze zhruba jedné tuny, která byla na historické budově nainstalována. Pomocí speciálně vyvinutého softwaru nabídla unikátní pohled na kopii kompletního orloje. „Virtuální orloj prostřednictvím obrazovky věrně reprodukoval veškeré funkce původního stroje – podívanou na pohyb jednotlivých prvků na astronomickém ciferníku, střídání apoštolů v oknech a doprovodné zvukové efekty, jakými jsou kokrhání kohouta či zvonění smrtky,“ shrnul radní hl. m. Prahy pro oblast kultury Jan Wolf. Zároveň měl dočasný orloj automatickou úpravu jasu podle světelných okolností, přihlížející tak mohli sledovat orloj za jakýchkoli podmínek. „S nabídkou na zajištění náhradního orloje pro magistrát přišla firma BigMedia. Jsem rád, že se nám celý projekt podařilo tak skvěle realizovat. Celkové náklady spojené se zajištěním tohoto unikátního projektu se pro naši společnost vyšplhaly na 1,5 milionu korun. Plně to ale vyvážily kladné ohlasy zejména od turistů, kteří byli vděční za to, že ani v době rekonstrukce orloje nepřišli o zážitek z jedné z nejkrásnějších památek v Praze,“ řekl Marek Pavlas, jednatel společnosti BigMedia. Obrazovku společnost umístila na Staroměstskou radnici na své náklady. [related-post id="7713"] Oprava orloje finišuje Orloj se zastavil letos 8. ledna a poprvé od poválečných let byl kompletně demontován. Po součástkách byl převezen do několika dílen, kde na něm pracovali hodináři i restaurátoři. Oprava orloje je součástí rekonstrukce věže Staroměstské radnice, která začala loni v dubnu. Vše by mělo být hotové do podzimu, nejpozději do výročí 100 let vzniku Československa. Za kompletní rekonstrukci zaplatí pražský magistrát přibližně 55 milionů korun bez DPH.

Virtuální orloj na věži Staroměstské radnice.

Běžně nepřístupné prostory Staroměstské radnice se na týden otevřou pro veřejnost • Ve dnech 10.–18. září se otevřou brány Staroměstské radnice dokořán. Návštěvníci si budou moci prohlédnout reprezentační sály, ale i běžně nepřístupné prostory. Těšit se mohou také na netradiční prohlídky a přednášky, ale i divadelní představení či koncerty. Akce připomíná výročí Staroměstské radnice, která byla založena 18. září 1338.

Dobré důvody, proč se těšit na zimu už teď • Přestože léto je prosluněným časem dovolených, relaxace, pohody u vody a dlouhých dní, existuje také řada důvodů, proč se už nyní začít těšit na zimu. Není třeba čekat na radost z prvních zimních vloček, abychom si uvědomili krásy a výhody zimní sezóny již teď v srpnu.

Televizní Vánoce. Stanice odhalují programové plány na letošní svátky • Během vánočních svátků se diváci neodlepí od televizních obrazovek. Česká televize a TV Prima již prozradily, jaké pohádky a filmy letos chystají pro diváky.

Nová štědrovečerní pohádka Kouzelník Žito.

Staroměstské náměstí ozdobí smrk z Kamenného Přívozu • Osmnáctimetrový smrk ztepilý, který čtyřicet let rostl na soukromém pozemku v obci Kamenný Přívoz, bude o letošních Vánocích zdobit pražské Staroměstské náměstí. Jeho kácení, převoz i zdobení letos poprvé zajišťuje městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP). Strom do hlavního města již dorazil. Jeho dekorování bude dokončeno v pátek.

V Loretánské zahradě se budou opět zdobit vánoční stromečky • Letošní předvánoční akci a soutěž o nejkrásnější vánoční stromeček nazvanou „Zdobit může každý – Zdobit bude každý“ byla slavnostně zahájena ve středu 13. prosince v 10 hodin v Loretánské zahradě za účasti radního hl. m. Prahy Daniela Hodka.

Smutný život pohádkové Marušky. Milena Dvorská se utrápila k smrti dva dny před Vánocemi • Do dějin české kinematografie se Milena Dvorská nesmazatelně zapsala jako Maruška z pohádky Byl jednou jeden král. Legendární herečka již ve svých patnácti letech uhranula miliony diváků coby královská dcera s čistou duší a velkým srdcem. Její pozdější život ovšem už tak pohádkový nebyl a vyhasl dva dny před Vánocemi.

S dárky pro děti to nepřehánějte. Můžete jim zkazit celý život, varuje psycholog • Blíží se Vánoce a snad každý rodič touží dopřát svým potomkům jen to nejlepší. Děti tak často pod stromečkem nachází tolik dárků, že často ani nevědí, co s nimi. Psychologové ovšem varují, že je to velká chyba.

Příliš dárků může dětem zkazit život, varuje psycholog.

Štědrovečerní večeře ve světě. Co jedí Seveřané, Australané nebo Kubánci • Vánoce bývají i časem nestřídmosti. Leckdo se přejí k prasknutí domácím cukrovím a bramborový salát ujídá klidně týden. Možná vás překvapí, jaká jídla si dopřávají obyvatelé v dalších zemích světa.