Bramborový salát před sto lety Češi skoro neznali. Odkud se vzal?
MagazínIvana Kratochvílová • 26. listopadu 2020 • 2 minuty čtení
Bramborový salát patří k symbolům tradičních českých Vánoc.
Foto: Archiv
Vánoce bez bramborového salátu si většina z nás nedokáže představit. Ještě před 100 lety byste přitom tuto pochoutku hledali na naší vánoční tabuli marně. Odkud se vlastně vzal? A proč ho Češi začali jíst?
Dnes již klasický bramborový salát s majonézou a kořenovou zeleninou ještě před 100 lety většina Čechů neznala. Ve svých kuchařkách ho nezmiňuje ani legendární Magdalena Dobromila Rettigová.
Cestu na český sváteční stůl si začal razit až ve 20. letech 20. století. Do Československa se dostal pravděpodobně díky našim legionářům, kteří si recepturu oblíbili v Rusku. Tamní bramborový salát se velmi podobá tomu našemu a podává se tradičně na Silvestra. Za jeho vynálezce je považován jistý belgický kuchař, který vařil členům ruské šlechty.
[related-post id=“36481″]
Větší rozmach bramborového salátu v českých zemích nastává v dobách protektorátu. Suroviny na jeho přípravu totiž patřily mezi nemnoho těch, které se většinou daly bez větších problémů sehnat. Tehdy se ale ještě většinou připravovala jeho odlehčená varianta bez majonézy. Ta se do salátu vrátila až po válce a učinila z něj luxusní pochoutku.
Bramborový salát se pak postupně za několik desítek let zabydlel. Ke štědrovečerní večeři si ho dopřává 9 z 10 Čechů. A přestože každý rodina má většinou svůj zaručený recept na ten nejlepší salát, všichni se shodneme, že bez něj by to nebyly ty pravé Vánoce.