Štědrovečerní večeře ve světě. Co jedí Seveřané, Australané nebo Kubánci

9. prosince 2020 ∙ 18:37
Tomáš Marný
Australané si nedokáží představit Vánoce bez dortu Pavlova. ∙ Foto: Pixabay.com

Vánoce bývají i časem nestřídmosti. Leckdo se přejí k prasknutí domácím cukrovím a bramborový salát ujídá klidně týden. Možná vás překvapí, jaká jídla si dopřávají obyvatelé v dalších zemích světa.

Zatímco u nás nesmí chybět na Štědrý den vinná klobása, kapr nebo řízky a bramborový salát, na Slovensku večeře tradičně začíná kapustnicou, hustou zelnou polévkou s klobásou a sušenými švestkami. V Maďarsku na Vánoce čekejte kapří polévku, masem plněné zelné listy a smaženou rybu.

V Polsku a Lotyšsku mají vánoční večeře obvykle až dvanáct chodů, připomínajících dvanáct apoštolů. Velká většina z nich je ale bezmasá a zahrnuje různě nakládanou zeleninu nebo ryby. Chybět nesmí červený boršč, tradiční pirohy a makový koláč.

Ve Finsku se tradičně podává celá pečená šunka se salátem z červené řepy a brusinkami. V Dánsku lidé večeří pečenou husu nebo kachnu, brusinkový kompot, červené zelí a brambory v karamelu. Seveřané si dávají záležet i na dezertu – v oblibě mají tradiční rýžový puding se šlehačkou, mandlemi, vanilkovou omáčkou a horkými třešněmi.

Jednu věc mají všechna vánoční jídla společné – sejde se u nich celá rodina. Foto: Pixabay.com

Co se jí za oceánem

Zatímco Severní Amerika si pochutnává na pečeném krocanovi s kaštanovou nádivkou, v Jižní Americe panuje teplé počasí, které přímo svádí ke grilování. Na Jamajce tak na svátečním stole najdete grilované kuře, hovězí maso, kůzlečí curry a samozřejmě spoustu rumového punče.

Kubánci milují rožněné vepřové s fritovanými zelenými banány, rýží, černými fazolemi a tradiční rumový dort. Argentinci jsou mistry v grilování masa na ohni, a tak i na Štědrý den si dopřávají grilované selátko. Argentinskou specialitou je vitello tonnato, tenké plátky pečeného telecího masa s tuňákovou majonézou.

Vánoce v Austrálii

Náš malý výlet za vánočním jídlem zakončíme v Austrálii. Tam většina lidí dodržuje původní anglické koloniální zvyky a má k večeři pečeného krocana a tradiční švestkový vánoční puding.

Protože ale v tomto období probíhá u protinožců léto, není neobvyklé pořádat venkovní barbecue party, kde se jí čerstvě grilované krevety. Australané si pak neumí představit Vánoce bez dortu Pavlova – křehké kombinace sněhových pusinek, šlehačky a jahod – který má původ na sousedním Novém Zélandu.

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná

Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná. V první řadě je to čokoláda. Tu by psi (ale ani kočky) neměli za žádných okolností sníst. Jinak jim hrozí otrava a v krajním případě dokonce smrt. Čokoláda obsahuje theobromin. Ten se […]

Nejstarší ženy světa prozradily tajemství dlouhověkosti

Noviny a časopisy jsou plné zaručených návodů na dlouhověkost. Často se zmiňuje především význam jídla a nastavení mysli. Pravdou je, že složení jídelníčku může hodně ovlivnit délku i kvalitu života. Některé případy stoletých lidí ale dokazují, že ne vždy jsou tyto zdravé rady neomylné. Chcete se dožít stovky? Vyhýbejte se stresu, smaženým pokrmům, fast foodu, alkoholu, cigaretám a sladkostem, slýcháváme ze všech možných stran. Opravdu to ale zaručí vitalitu a […]

Medvědí česnek

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci

Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni. Léčivé účinky medvědího česneku znali už lidé v dobách mezolitu asi před 10 až 12 tisíci lety. Je doloženo, že již v té době byl záměrně […]

Jed jménem rafinovaný cukr. Proč nám škodí a čím ho nahradit

Kávu si osladím o trochu víc? Každý asi tuší, že bílý rafinovaný cukr není zrovna nejzdravější. Jen málokdo se ho ale dokáže vzdát. Když chceme něco osladit, máme ho zafixovaný jako první volbu. Přitom dnes již existuje řada zdravějších alternativ. Bílý cukr působí na tělo jako stimulant. Zbavuje nás rychle únavy a tím i krátkodobě zlepšuje náladu. Jenomže si už neuvědomujeme, jak vysokou cenou za to dnes a denně platíme. […]

Klíč k dlouhověkosti máme všichni na dosah ruky, tvrdí vědci z Harvardu

Prožít dlouhý a spokojený život je snem mnohých z nás. Moderní vědecké výzkumy dokazují, že každý člověk může do určité míry ovlivnit, kolika let se dožije. Tým vědců z Harvardské univerzity v nové studii zaměřené na výživu nabízí zaručený recept na dlouhý a kvalitní život. A zřejmě nikoho nepřekvapí, že klíčem je pravidelný přísun určitých druhů ovoce a zeleniny. „Lidé, kteří zařadí do svého jídelníčku dvě proce čerstvého ovoce a […]

X Zavřít