Štědrovečerní večeře ve světě. Co jedí Seveřané, Australané nebo Kubánci

MagazínTomáš Marný9. prosince 20202 minuty čtení

Australané si nedokáží představit Vánoce bez dortu Pavlova.

Foto: Pixabay.com

Vánoce bývají i časem nestřídmosti. Leckdo se přejí k prasknutí domácím cukrovím a bramborový salát ujídá klidně týden. Možná vás překvapí, jaká jídla si dopřávají obyvatelé v dalších zemích světa.

Zatímco u nás nesmí chybět na Štědrý den vinná klobása, kapr nebo řízky a bramborový salát, na Slovensku večeře tradičně začíná kapustnicou, hustou zelnou polévkou s klobásou a sušenými švestkami. V Maďarsku na Vánoce čekejte kapří polévku, masem plněné zelné listy a smaženou rybu.

V Polsku a Lotyšsku mají vánoční večeře obvykle až dvanáct chodů, připomínajících dvanáct apoštolů. Velká většina z nich je ale bezmasá a zahrnuje různě nakládanou zeleninu nebo ryby. Chybět nesmí červený boršč, tradiční pirohy a makový koláč.

Ve Finsku se tradičně podává celá pečená šunka se salátem z červené řepy a brusinkami. V Dánsku lidé večeří pečenou husu nebo kachnu, brusinkový kompot, červené zelí a brambory v karamelu. Seveřané si dávají záležet i na dezertu – v oblibě mají tradiční rýžový puding se šlehačkou, mandlemi, vanilkovou omáčkou a horkými třešněmi.

Jednu věc mají všechna vánoční jídla společné – sejde se u nich celá rodina. Foto: Pixabay.com

Co se jí za oceánem

Zatímco Severní Amerika si pochutnává na pečeném krocanovi s kaštanovou nádivkou, v Jižní Americe panuje teplé počasí, které přímo svádí ke grilování. Na Jamajce tak na svátečním stole najdete grilované kuře, hovězí maso, kůzlečí curry a samozřejmě spoustu rumového punče.

Kubánci milují rožněné vepřové s fritovanými zelenými banány, rýží, černými fazolemi a tradiční rumový dort. Argentinci jsou mistry v grilování masa na ohni, a tak i na Štědrý den si dopřávají grilované selátko. Argentinskou specialitou je vitello tonnato, tenké plátky pečeného telecího masa s tuňákovou majonézou.

Vánoce v Austrálii

Náš malý výlet za vánočním jídlem zakončíme v Austrálii. Tam většina lidí dodržuje původní anglické koloniální zvyky a má k večeři pečeného krocana a tradiční švestkový vánoční puding.

Protože ale v tomto období probíhá u protinožců léto, není neobvyklé pořádat venkovní barbecue party, kde se jí čerstvě grilované krevety. Australané si pak neumí představit Vánoce bez dortu Pavlova – křehké kombinace sněhových pusinek, šlehačky a jahod – který má původ na sousedním Novém Zélandu.

Nepřehlédněte

Betlémské světlo rozveze po Praze historická tramvaj • I přes protiepidemická omezení se Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) také letos zapojí do distribuce Betlémského světla po Praze. Tuto sobotu 19. prosince krátce po poledni vypraví historickou tramvaj, kterou společně se skauty rozveze Betlémské světlo na celkem 9 zastávek.

Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií • Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme?

Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.

Mražení potravin má svá pravidla. Některé do mrazáku vůbec nepatří • Mražené potraviny nám usnadňují život už téměř jedno století. Přesně před 90 lety s nimi přišel přírodovědec Clarence Birdseye z amerického městečka Springfield ve státe Massachusetts. Do té doby se potraviny uchovávaly převážně zavařováním do skla nebo do konzerv, případně sušením. 

Příprava a skladování bramborového salátu. Vyhněte se nejčastějším chybám • Ke štědrovečerní večeři patří bramborový salát jako párek k rohlíku. Dopřává si ho až 95 procent všech obyvatel Česka a v mnoha domácnostech se připravuje v tak velkém množství, že zbude ještě na několik dalších dní. Ne každý už ale dbá na to, aby salát byl i zdravotně nezávadný.

Ghí a přepuštěné máslo. Proč jsou zdravé a v čem se od sebe liší • V receptech především indické kuchyně můžete často narazit na surovinu zvanou ghí. Jedná se vlastně o přepuštěné máslo, které znaly už naše prababičky. Avšak toto tvrzení není úplně přesné. Obě suroviny se totiž od sebe liší.

Ghí a přepuštěné máslo

Kuchyňské tuky po použití nevylévejte do odpadu. Bezohledný přístup se může vymstít • Vánoce se blíží a s nimi i spousta (co si budeme namlouvat) tučného jídla. Nechme ale nyní otázku zdravého životního stylu stranou, vždyť řízky k Vánocům neodmyslitelně patří. Zaměřme se na téma méně časté, avšak neméně důležitou – co s olejem po smažení? 

Na vánočních stromcích si pochutnají zvířata z pražské zoo • Pražská zoo dostala na konci roku stovky neprodaných vánočních stromečků.

Speciální krmení losů probíhá v 11:30.

Nejčastější chyby při přípravě bramborové kaše. Záleží hlavně na způsobu vaření • Bramborová kaše patří právem mezi nejoblíbenější přílohy. Její příprava je časově trochu náročnější. Zároveň vyžaduje dodržení určitých postupů, aby výsledná chuť byla vyladěná k dokonalosti. Na co všechno tedy v kuchyni myslet?

Bramborová kaše

Exotické superpotraviny dokáží s tělem zázraky. Proč byste je měli vyzkoušet? • Příroda nám nadělila několik tzv. superpotravin, které obsahují obrovské množství látek prospěšných pro zdraví. Mnozí je označují za potraviny budoucnosti. O tom, že mají zázračné účinky, se ale vědělo už před mnoha tisíci lety. Řada z nich se běžně vyskytuje u nás, některé ale mají původ v exotických zemích.

Superpotraviny jsou dnes dostupné pro každého.

Hledá se vánoční strom pro Prahu. Vítězný tip dostane finanční odměnu • Vánoční trhy v centru Prahy odstartují už za 5 měsíců. Praha proto začíná hledat strom, který se na sklonku roku stane dominantou Staroměstského náměstí.

Dokonalá bramborová kaše. V čem je to tajemství? • Dobře připravená bramborová kaše je kombinací několika faktorů, které společně dohromady vytvářejí její charakteristickou chuť a texturu.

Bramborová kaše

S dárky pro děti to nepřehánějte. Můžete jim zkazit celý život, varuje psycholog • Blíží se Vánoce a snad každý rodič touží dopřát svým potomkům jen to nejlepší. Děti tak často pod stromečkem nachází tolik dárků, že často ani nevědí, co s nimi. Psychologové ovšem varují, že je to velká chyba.

Příliš dárků může dětem zkazit život, varuje psycholog.

Špatně skladované lahůdky vám mohou zkazit Vánoce. Přitom stačí dodržovat základní pravidla • Vánoční čas a konec roku se nese ve znamení nákupu delikates a lahůdek, které si běžně denně nedopřáváme. Umíte je správně zpracovat a víte, jak s nimi zacházet? Některé potraviny totiž mohou být pořádně nebezpečné.

Potraviny, které posilují imunitu organismu • V současné situaci, kdy počet lidí nakažených koronavirem každým dnem roste, je více než kdy jindy důležité zvyšovat přirozenou obranyschopnost našeho těla. Není přitom nutné utrácet za předražené vitamínové doplňky, stejnou službu vám poskytnou i některé běžně dostupné potraviny.

Novinka. Primátor Hřib bude letos poprvé rozdávat i houbového kubu • Stalo se již neodmyslitelnou tradicí, že vedení hlavního města na Štědrý den zdarma rozdává rybí polévku na Staroměstském náměstí. Nové vedení Prahy tento zvyk rušit nebude, ale chystá několik změn.

Zdeněk Hřib.

Každoroční lež o dokonalých Vánocích. Nestresujte se zbytečně • Vánoce jsou obecně považovány za svátky radosti, klidu a pohody. Pro mnoho lidí je však toto období paradoxně časem stresu, úzkosti, zklamání i osamělosti.

Staroměstské náměstí ozdobí smrk z Kamenného Přívozu • Osmnáctimetrový smrk ztepilý, který čtyřicet let rostl na soukromém pozemku v obci Kamenný Přívoz, bude o letošních Vánocích zdobit pražské Staroměstské náměstí. Jeho kácení, převoz i zdobení letos poprvé zajišťuje městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP). Strom do hlavního města již dorazil. Jeho dekorování bude dokončeno v pátek.

Na Smíchovské náplavce můžete ochutnat speciality asijské kuchyně • Již pátý ročník největší přehlídky exotických chutí a vůní Asia Food Fest se uskuteční v sobotu 12. května 2018 na Smíchovské náplavce. Kromě populární polévky pho, budete moci ochutnat malajskou laksa, ramen či tom yum. Kuchaři vám ve svých wok pánvích připraví např. bun bo nam bo, kung pao, pad thai, stir fry či pad kee mao. Dochucovat se bude sezamovou, sojovou, arašídovou a chilli omáčkou. Jídla budou podtržena vůní a chutí koriandru, šafránu, galangy, zázvoru a kari. Servírovat se budou i chuťovky jako knedlíčky gyoza, pelmeně, plněné závitky, dim sum, satay, kimči, chačapuri, grilované krevety, apod. Kdy a kde Asia Food Fest se koná v sobotu 12. května 2018 od 10:00 do 18:00 hod. na Smíchovské náplavce (Praha 5). Vstupné je 50 Kč, děti do 12 let a držitelé průkazu ZTP mají vstup zdarma.

Betlémské světlo dorazilo do Prahy. Přijít si pro něj můžete na Mariánské náměstí • Také v letošním roce si mohou Pražané přijít pro plamínek Betlémského světla do foyer Nové radnice na Mariánském náměstí. Od skautů a skautek ho dnes převzal primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. Společně s radním Vítem Šimralem pak odpoledne připaloval plamínek veřejnosti. Betlémské světlo bude k dispozici až do 24. prosince.

Betlémské světlo dorazilo do Prahy.

Vánoční strom pro Staroměstské náměstí letos pochází z Libereckého kraje • Staroměstské náměstí v Praze letos ozdobí během adventu urostlý smrk z Libereckého kraje. Vyrostl na soukromém pozemku v obci Rynoltice mezi Ještědským hřbetem a Lužickými horami. Organizátoři ho vybrali z téměř tří desítek stromů, které doporučila veřejnost.