Štědrovečerní večeře ve světě. Co jedí Seveřané, Australané nebo Kubánci

9. prosince 2020 ∙ 18:37
Tomáš Marný
Australané si nedokáží představit Vánoce bez dortu Pavlova. ∙ Foto: Pixabay.com

Vánoce bývají i časem nestřídmosti. Leckdo se přejí k prasknutí domácím cukrovím a bramborový salát ujídá klidně týden. Možná vás překvapí, jaká jídla si dopřávají obyvatelé v dalších zemích světa.

Zatímco u nás nesmí chybět na Štědrý den vinná klobása, kapr nebo řízky a bramborový salát, na Slovensku večeře tradičně začíná kapustnicou, hustou zelnou polévkou s klobásou a sušenými švestkami. V Maďarsku na Vánoce čekejte kapří polévku, masem plněné zelné listy a smaženou rybu.

V Polsku a Lotyšsku mají vánoční večeře obvykle až dvanáct chodů, připomínajících dvanáct apoštolů. Velká většina z nich je ale bezmasá a zahrnuje různě nakládanou zeleninu nebo ryby. Chybět nesmí červený boršč, tradiční pirohy a makový koláč.

Ve Finsku se tradičně podává celá pečená šunka se salátem z červené řepy a brusinkami. V Dánsku lidé večeří pečenou husu nebo kachnu, brusinkový kompot, červené zelí a brambory v karamelu. Seveřané si dávají záležet i na dezertu – v oblibě mají tradiční rýžový puding se šlehačkou, mandlemi, vanilkovou omáčkou a horkými třešněmi.

Jednu věc mají všechna vánoční jídla společné – sejde se u nich celá rodina. Foto: Pixabay.com

Co se jí za oceánem

Zatímco Severní Amerika si pochutnává na pečeném krocanovi s kaštanovou nádivkou, v Jižní Americe panuje teplé počasí, které přímo svádí ke grilování. Na Jamajce tak na svátečním stole najdete grilované kuře, hovězí maso, kůzlečí curry a samozřejmě spoustu rumového punče.

Kubánci milují rožněné vepřové s fritovanými zelenými banány, rýží, černými fazolemi a tradiční rumový dort. Argentinci jsou mistry v grilování masa na ohni, a tak i na Štědrý den si dopřávají grilované selátko. Argentinskou specialitou je vitello tonnato, tenké plátky pečeného telecího masa s tuňákovou majonézou.

Vánoce v Austrálii

Náš malý výlet za vánočním jídlem zakončíme v Austrálii. Tam většina lidí dodržuje původní anglické koloniální zvyky a má k večeři pečeného krocana a tradiční švestkový vánoční puding.

Protože ale v tomto období probíhá u protinožců léto, není neobvyklé pořádat venkovní barbecue party, kde se jí čerstvě grilované krevety. Australané si pak neumí představit Vánoce bez dortu Pavlova – křehké kombinace sněhových pusinek, šlehačky a jahod – který má původ na sousedním Novém Zélandu.

X Zavřít