Vánoční strom poslouží seniorům. Vznikne z něj nábytek

ZprávyPražskýDEN.cz8. ledna 20212 minuty čtení

S příchodem Tří králů končí vánoční a novoroční svátky. Pracovníci městské společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP) proto začali odstrojovat vánoční strom na Staroměstském náměstí. Spolu s ním z pražských ulic v příštích dnech zmizí i 1100 vánočních dekorů na veřejném osvětlení a 30 vánočních stromů.

Odstrojování stromu na Staroměstském náměstí budou zajišťovat dvě posádky elektromontérů THMP. Za pomoci vysokozdvižných plošin sundají vánoční koule, hvězdy a špici, celkem asi tři sta padesát ozdob. Potom přijde na řadu šest kilometrů světelného řetězu. Práce potrvají dva až tři dny. Deinstalace samotného stromu proběhne následující pondělí.

„Osmnáctimetrový smrk nejdříve zavěsíme na lano jeřábu, uvolníme kotvící lana a strom položíme na zem. Kmen potom dřevorubec odvětví a rozdělí ho na přibližně čtyřmetrové klády, které odvezeme na pilu v Hostivaři,“ popsal předseda představenstva THMP Tomáš Jílek.

Strom bude mít další využití

Ze smrku na Staroměstském náměstí studenti Střední odborné školy Jarov vyrobí nábytek pro Domov seniorů v Malešicích. Nejspíše půjde o atypické skříně, noční stolky nebo zahradní lavičky.

„Oceňuji, že stromek, který v období Vánoc podobně jako v minulých letech zdobil Staroměstské náměstí, neskončí na skládce nebo ve spalovně, ale bude využit do poslední třísky. Podobně chceme postupovat i v dalších letech,“ uvedl primátor hlavního města Zdeněk Hřib.

Zmizí i vánoční osvětlení

Na Tři krále se v Praze naposledy rozsvítila také většina vánočních dekorů na stožárech veřejného osvětlení. Pracovníci Technologie hl. m. Prahy je nyní budou postupně demontovat.

Stožáry o Vánocích zdobilo celkem 400 světelných vloček, 230 zvonků, 200 hvězd a 60 ozdob ve tvaru komety nebo svíčky. Dalších zhruba 200 ozdob mělo pak podobu nejrůznějších řetězů a světelných záclon.

Nepřehlédněte

OBRAZEM: Staromák přivítal Ester Ledeckou a další úspěšné české olympioniky • Česká olympisjká výprava se vrátila z korejského Pchjongčchangu. Letoun s našimi reprezentanty dosedl na pražském Letišti Václava Havla krátce po půl druhé odpoledne. V 15 hodin odstartovalo slavnostní přivítání na Staroměstském náměstí. Podívejte se, jak to na místě vypadalo. #ester #esterledecka #oldtownsquare #staromak #olympiada #zlatamedaile #olympics #olympicsgames #olympicgames #olympicgames2018 #zimniolympijskehry #ledecka #superg #prague #praha #pictureoftheday #staromestskenamesti #zoh #zoh2018 #czechrepublic #cesi #fandime #snowboarding

V Národním zemědělském muzeu v sobotu slavnostně rozsvítí vánoční strom • Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné chystá na sobotu 8. prosince od 10 do 17 hodin zajímavý adventní program. Kromě oblíbených dílniček je přichystáno také slavnostní rozsvícení vánočního stromu či ambrožské zpěvy včelám na střeše muzea. Zájemci si také mohou vyzkoušet upéct a nazdobit perníkovou chaloupku na kurzu pečení.

Novinka. Primátor Hřib bude letos poprvé rozdávat i houbového kubu • Stalo se již neodmyslitelnou tradicí, že vedení hlavního města na Štědrý den zdarma rozdává rybí polévku na Staroměstském náměstí. Nové vedení Prahy tento zvyk rušit nebude, ale chystá několik změn.

Zdeněk Hřib.

Křupavoučký řízek pro štědrovečerní tabuli připravíte snadno a hravě • Stejně jako existuje bezpočet receptů na ten zaručeně nejlepší bramborový salát, tak i každá rodina má svůj způsob, jak na Vánoce připravuje vánočního kapra nebo řízek. Jaké jsou ty nejlepší fígle pro jejich přípravu? A víte, odkud se k nám řízek a salát dostaly a že nejsou vůbec českým vynálezem?

Štědrý den sníh nepřinese, čekají nás poměrně vysoké teploty. Ochladí se až koncem týdne • O bílých Vánocích si idealisté i letos mohou nechat jen zdát. V nižších nadmořských výškách padat nebude a rtuť teploměru ukáže přes den i deset stupňů Celsia. Přinášíme předpověď počasí pro letošní vánoční svátky.

Vánoce s léky a alkoholem? Raději to nezkoušejte, koledujete si o vážné následky • Také patříte k těm ,,šťastným“, kteří na vánoční svátky onemocněli, a lékař jim předepsal antibiotika? Znamená to pro vás strávit Vánoce na suchu bez kapky alkoholu, nebo si můžete přece jen nějakou tu skleničku dopřát? Pro některé z vás máme možná dobrou zprávu.

Praha nakoupí 14 elektrobusů pro MHD. V budoucnu chce i vodíková vozidla • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje postupně obměnit svou flotilu autobusů. Část by v budoucnu měla tvořit zcela bezemisní vozidla – především bateriové trolejbusy, elektrobusy a výhledově také autobusy na vodík.

Domácí svařák snadno a rychle. Pozor na výběr odrůdy a teplotu varu • Vůně horkého vína svařeného s kořením patří neodmyslitelně k předvánočnímu období. Protože ale stále platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, letos si ho budeme muset připravit doma. V tomto článku vám poradíme, jak na to.

Čím méně dárků, tím hezčí Vánoce • Za dva měsíce oslavíme Vánoce. Pro mnohé začíná hektický kolotoč úklidu, pečení, plánování rodinných návštěv a především nákupu dárků. Je ale tohle všechno nutné, pokud chceme závěr roku strávit v psychické pohodě?

Ambiciózní plán. Tisíce pražských budov dostanou solární panely • Pražští radní schválili vznik nové městské příspěvkové organizace. Jejím hlavním úkolem má být příprava, vybudování a provozování pražské sluneční elektrárny, která by využívala zejména budovy v majetku hlavního města.

Kamila (86): Vánoce mě děsí. Nikoho už nemám a letos budu zase sama • Vánoce jsou časem klidu, míru a lásky. Ovšem ne pro každého, jak dokládá smutný životní příběh paní Kamily z Prahy. Také letošní svátky bude trávit sama. A přestože přiznává, že je to daň za vědomé rozhodnutí, které kdysi udělala, vánoční smutek ji velmi tíží. Toto je její vyprávění...

Vybíráme dárek pro babičku a dědečka. Tipy na věci, které udělají radost • Dárek pro vaše prarodiče k Vánocům by měl být jedinečný a od srdce. Zároveň ale musí být i trochu praktický, protože starší lidé si právě na takové dárky potrpí nejvíc. Nevím, jak vaši prarodiče, ale ti mí nejsou úplně příznivci dekorativních drobností. Co tedy vybrat? Teplé papuče, deky nebo elektroniku, která jim usnadní každodenní život? Podívejte se na několik tipů, co nadělit prarodičům pod stromeček.

Smutný život pohádkové Marušky. Milena Dvorská se utrápila k smrti dva dny před Vánocemi • Do dějin české kinematografie se Milena Dvorská nesmazatelně zapsala jako Maruška z pohádky Byl jednou jeden král. Legendární herečka již ve svých patnácti letech uhranula miliony diváků coby královská dcera s čistou duší a velkým srdcem. Její pozdější život ovšem už tak pohádkový nebyl a vyhasl dva dny před Vánocemi.

Televizní Vánoce. Stanice odhalují programové plány na letošní svátky • Během vánočních svátků se diváci neodlepí od televizních obrazovek. Česká televize a TV Prima již prozradily, jaké pohádky a filmy letos chystají pro diváky.

Nová štědrovečerní pohádka Kouzelník Žito.

Šedých kontejnerů v Praze přibývá. Časem je doplní hnědé • V ulicích hlavního města se aktuálně nachází 1412 šedých kontejnerů na kovové obaly. Za prvních sedm měsíců tohoto roku do nich Pražané vyhodili přes 359 tun odpadu.

Staroměstská radnice znovu otevírá a láká na poloviční vstupné • V pondělí 11. května v 11 hodin se po dvouměsíční pauze znovu otevře Staroměstská radnice. Na všechny druhy vstupného platí až do dovolání sleva 50 procent. Od 25. května navíc budou zájemci moci po předchozí objednávce využít komentovaných prohlídek objektu.

Staroměstská radnice v Praze patří mezi vyhledávání cíle turistů.

Rodinný festival Malešičák na konci srpna láká na Živého dinosaura • Poslední srpnovou sobotu se uskuteční tradiční rodinný festival Malešičák, letos již po sedmé. Festival nabídne od 13 hodin v Malešickém parku v Praze 10 bohatý program pro děti i dospělé. Hlavní hvězdou festivalu bude pražská funky kapela Top Dream Company a možná mezi návštěvníky zavítá i Živý dinosaurus. Vstupné je zdarma.

Pražští bezdomovci dostanou vánoční dárkové balíčky • Přestože jsou Vánoce pro mnohé z nás svátky klidu a rodinné pohody, pro lidi bez přístřeší to může být neveselé a smutné období.

Staroměstské náměstí ozdobí smrk z Kamenného Přívozu • Osmnáctimetrový smrk ztepilý, který čtyřicet let rostl na soukromém pozemku v obci Kamenný Přívoz, bude o letošních Vánocích zdobit pražské Staroměstské náměstí. Jeho kácení, převoz i zdobení letos poprvé zajišťuje městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP). Strom do hlavního města již dorazil. Jeho dekorování bude dokončeno v pátek.

Lidé se zbavují vánočních stromků. Ne každý to ale dělá správně • Na Tři krále bychom měli odstrojit vánoční stromeček. Alespoň tak velí tradice. Víte, jak s vysloužilým stromečkem správně naložit? A jaký osud ho pak čeká?

Použité vánoční stromečky plní pražské ulice.