Domácí svařák snadno a rychle. Pozor na výběr odrůdy a teplotu varu

26. listopadu 2020 ∙ 17:07
Ivana Kratochvílová
Foto: Unsplash.com

Vůně horkého vína svařeného s kořením patří neodmyslitelně k předvánočnímu období. Protože ale stále platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, letos si ho budeme muset připravit doma. V tomto článku vám poradíme, jak na to.

Základem každého lahodného svařáku je pochopitelně  víno. Zde záleží především na vaší chuti a preferencích. Vybírejte kvalitní vína, ideálně suchá nebo polosuchá a s ovocným charakterem. Jejich aroma se totiž po přidání koření nevytratí.

Na odrůdě záleží

Chuť horkého nápoje může pokazit také vysoký obsah kyselin a tříslovin. Nevhodná jsou v tomto ohledu především bariková vína, dozrávající v dubových sudech. Při tomto procesu dochází k nasycení tříslovin. Výrazná chuť šťavelových se při zahřátí zvyšuje a ve svařáku by mohla nepříjemně dominovat.

Jelikož víno budeme vařit, není nutné vybírat v obchodě nejdražší lahve. Postačí obyčejné stolní nebo zemské mladé víno, například Rulandské modré nebo Merlot. Pro bílé svařené víno použijte jemně trpké odrůdy, například Müller-Thurgau, Sylvánské, Rulandské šedé nebo ryzlink.

Bez koření to nepůjde

Dochucení vína je opět na vašich osobních preferencích. Nejběžnější kombinací je hřebíček se skořicí a citronovou nebo pomerančovou kůrou. K dalšímu dochucení můžete použít také zázvor, bobkový list, badyán, nové koření nebo růžový pepř. Svařák s nimi ale bude poněkud trpký. Sladších chutí docílíte naopak vanilkou, kardamomem, fenyklovými nebo koriandrovými semínky, muškátovým květem nebo bobulemi jalovce.

Mějte ovšem na paměti, že čím více druhý koření použijete, tím více budete muset svařák dosladit. Nápoj totiž jinak rychle ztrpkne. Kromě cukru můžete použít med, marmeládu, agávový sirup nebo ovocné šťávy.

Svěží chuť bude mít svařák po přidání plátku citrusu. K dokonalosti nápoj vyladíte přidáním sušené švestky, jablka nebo hrušky. Přidat můžete i brusinky, rozinky, bezinky nebo borůvky.

Víno se nesmí vařit

Velmi zásadní při přípravě svařeného vína je teplota. Nikdy ho nezahřívejte na více než 80 stupňů, jinak se začne odpařovat alkohol a vytrácet ovocné aroma. Ideální doba svařování je zhruba 5-7 minut.

Pokud se po svařáku nechcete příliš opít, můžete ho bez obav naředit vodou. Pravda, cíno sice trochu ztratí na chuti, ale bohatě vám to vynahradí koření.

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná

Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná. V první řadě je to čokoláda. Tu by psi (ale ani kočky) neměli za žádných okolností sníst. Jinak jim hrozí otrava a v krajním případě dokonce smrt. Čokoláda obsahuje theobromin. Ten se […]

Nejstarší ženy světa prozradily tajemství dlouhověkosti

Noviny a časopisy jsou plné zaručených návodů na dlouhověkost. Často se zmiňuje především význam jídla a nastavení mysli. Pravdou je, že složení jídelníčku může hodně ovlivnit délku i kvalitu života. Některé případy stoletých lidí ale dokazují, že ne vždy jsou tyto zdravé rady neomylné. Chcete se dožít stovky? Vyhýbejte se stresu, smaženým pokrmům, fast foodu, alkoholu, cigaretám a sladkostem, slýcháváme ze všech možných stran. Opravdu to ale zaručí vitalitu a […]

Medvědí česnek

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci

Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni. Léčivé účinky medvědího česneku znali už lidé v dobách mezolitu asi před 10 až 12 tisíci lety. Je doloženo, že již v té době byl záměrně […]

Jed jménem rafinovaný cukr. Proč nám škodí a čím ho nahradit

Kávu si osladím o trochu víc? Každý asi tuší, že bílý rafinovaný cukr není zrovna nejzdravější. Jen málokdo se ho ale dokáže vzdát. Když chceme něco osladit, máme ho zafixovaný jako první volbu. Přitom dnes již existuje řada zdravějších alternativ. Bílý cukr působí na tělo jako stimulant. Zbavuje nás rychle únavy a tím i krátkodobě zlepšuje náladu. Jenomže si už neuvědomujeme, jak vysokou cenou za to dnes a denně platíme. […]

Klíč k dlouhověkosti máme všichni na dosah ruky, tvrdí vědci z Harvardu

Prožít dlouhý a spokojený život je snem mnohých z nás. Moderní vědecké výzkumy dokazují, že každý člověk může do určité míry ovlivnit, kolika let se dožije. Tým vědců z Harvardské univerzity v nové studii zaměřené na výživu nabízí zaručený recept na dlouhý a kvalitní život. A zřejmě nikoho nepřekvapí, že klíčem je pravidelný přísun určitých druhů ovoce a zeleniny. „Lidé, kteří zařadí do svého jídelníčku dvě proce čerstvého ovoce a […]

X Zavřít