V úterý přibylo téměř 14 tisíc nakažených a 245 úmrtí

ZprávyKristián Vích17. března 20211 minuta čtení

Vizualizace koronaviru SARS-CoV-2

Foto: U.S. CDC, Wikimedia Commons CC0

Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 13 934 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 35 856 provedených PCR testů, z nichž 39 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 119 375. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Od vypuknutí pandemie se celkově nakazilo už 1 426 991 osob. Většina z nich měla mírný průběh. Za vyléčené je nyní považováno 1 215 077 lidí.

Zaznamenáno bylo dalších 245 úmrtí (včetně korekce dat z předchozích dní). Celkově si nemoc u nás zatím vyžádala 23 902 obětí.

V nemocnicích nyní leží 9 006 pacientů s koronavirem, což je o 67 více než předchozí den. V těžkém stavu je nyní 2 016 z nich.

Nepřehlédněte

České dráhy dočasně ruší všechny spoje do Německa • V souvislosti se zpřísněnými protiepidemickými opatřeními německých úřadů bude od tohoto víkendu přerušen provoz mezistátních vlaků mezi Českou republikou a Německem. Opatření se týká všech dálkových i regionálních spojů Českých drah (ČD) a jejich partnerů na všech hraničních přechodech do Bavorska a Saska a platí do odvolání.

Ostrý dopis Babišovi: Hodil jste všechny přes palubu, nechte to dělat jiné, zlobí se Milion chvilek • Přesně před rokem zemřel v Česku první člověk nakažený koronavirem. Od té doby postupně přibylo téměř 25 tisíc dalších obětí nemoci covid-19. Své rozčarování nad situací vyjádřil spolek Milion chvilek pro demokracii třaskavým otevřeným dopisem pro předsedu vlády.

Drtivá pandemie ruské chřipky řádila i u nás. Dobový popis hodně připomíná současnost • Historie ukazuje, že světové pandemie nejsou ničím novým. Například mezi lety 1889 až 1893 řádila po celém světě tzv. ruská chřipka. Při pročítání článků v dobových novinách můžeme nalézt hned několik podobností s naší nepříjemnou současností.

V pondělí přibylo 11 tisíc nakažených a přes 200 úmrtí • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 11 233 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 31 972 provedených PCR testů, z nichž 35 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 59 465.

Česká ekonomika zaznamenala celkové oživení • Odvolání restriktivních opatření, která omezovala činnost části obchodu a služeb, dalo české ekonomice ve 2. čtvrtletí potřebný růstový impuls. Růst hrubého domácího produktu byl tak stimulován především domácí poptávkou. Oživení se nevyhnulo ani trhu práce. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

V neděli odhaleno 3 923 nakažených. Zemřelo 165 lidí • V neděli bylo v Česku zaznamenáno 3 923 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 10 623 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 30 568.

Situace v Praze je vážná, prohlásil primátor. Od pondělí platí nová opatření • Epidemiologická situace v Praze je vážná. Po nedělním jednání bezpečnostní rady hlavního města to prohlásil primátor Zdeněk Hřib. Od pondělí vstupují v platnost nová nařízení.

Antigenní testování na covid-19 v Praze probíhá na 27 místech • Dobrovolné antigenní testování začalo v celé České republice ve středu 16. prosince. Bezplatná služba bude k dispozici také na 27 odběrových místech v hlavním městě. Navíc se zapojí i někteří praktičtí lékaři a ambulantní specialisté.

V Praze přibylo nejvíce nakažených od počátku pandemie • V Praze bylo za posledních 24 hodin zaznamenáno 220 nových případů nemoci covid-19. Jedná se tak zatím o nejvyšší denní přírůstek od počátku pandemie. Ve vysílání ČT24 to sdělila hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Citlivost antigenních testů je nízká, pokud test není opakovaný, potvrdila studie • V odběrovém centru Fakultní nemocnice Motol proběhla na konci února studie, jejímž cílem bylo stanovit citlivost antigenních testů v režimu, který je blízký scénáři preventivního testování. Potvrdilo se, že tyto testy nezachytí ani polovinu pozitivních bezpříznakových jedinců, pokud nejsou opakovány.

Babiš vystoupí s projevem k národu. Ve hře je vyhlášení nouzového stavu • Premiér Andrej Babiš se chystá v pondělí večer přednést projev určený občanům České republiky. Týkat se zřejmě bude aktuální situace kolem epidemie koronaviru.

Počty nakažených příliš neklesají. V úterý přibylo dalších 9 tisíc • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 9 144 nových případů nákazy koronavirem, což je jen o 400 méně než minulé úterý. Hygienici vykázali 27 117 provedených PCR testů, z nichž 34 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 22 742.

Očkovací centrum na Vyšehradě zahájilo zkušební provoz • V pondělí odstartoval pilotní provoz velkokapacitního očkovacího centra na Vyšehradě v Kongresovém centru. Mezi stovkami prvních naočkovaných jsou městští policisté, dále lidé s handicapem, poruchou intelektu či pečovatelé.

Aktuální opatření proti šíření nákazy platná v Praze od středy 9. září • Epidemiologická situace v hlavním městě patří momentálně k nejhorším v celé republice. Od středeční půlnoci proto vstupují v platnost nová nařízení hygieniků.

Pražská zoo počítá škody. Znovu se otevře až na konci května • Již pátým týdnem je Zoo Praha uzavřená pro veřejnost. Ztráty v příjmech ze vstupného, parkovného, prodeje suvenýrů, pronájmu restaurací a podobně se začínají přibližovat 20 milionům korun. Na základě množících se dotazů veřejnosti, jak je možné pomoci, vybízí Zoo Praha zejména k adopcím a sponzoringu zvířat.

Ekonomika se propadla nejvíce v historii. Reálná mzda klesá • Ve 2. čtvrtletí 2020 procházela česká ekonomika nejhlubším propadem v historii. V souvislosti s opatřeními proti šíření covid-19 byla omezena činnost v průmyslu i ve velké části služeb, včetně maloobchodu. Dopady se projevily i na zaměstnanosti či v průměrných mzdách. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Očkování bez registrace nově i v Kongresovém centru na Vyšehradě • Metropolitní očkovací centrum v pražském Kongresovém centru od úterý umožňuje zájemcům nechat se naočkovat vakcínou proti covid-19 i bez nutnosti předchozí registrace. Otevírací doba je od 10 do 19 hodin. Na místě se očkuje vakcínou Comirnaty (BionTech/Pfizer).

Počet nově nakažených v úterý se přehoupl přes 10 tisíc • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno celkem 10 165 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 565 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 27 777.

Praha prodlouží program na podporu turismu až do konce roku • Díky programu V Praze jako doma přijelo do metropole v létě téměř 60 tisíc lidí zejména z tuzemska, Německa, Rakouska a také Slovenska. Hlavní město společně s Prague City Tourism tak V Praze jako doma prodlouží až do konce prosince letošního roku.

V sobotu přibylo více nakažených než minulý týden • V sobotu bylo v Česku zaznamenáno 4 800 nových případů nákazy koronavirem, což je o zhruba 750 více než před týdnem. Hygienici vykázali 14 500 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 13 116.