Časovaná bomba. Problémy mladých nikoho nezajímají. Komentář Kristiána Vícha

ZprávyKristián Vích5. října 20213 minuty čtení

Foto: Unsplash

Končící předvolební kampaň znovu ukázala smutnou vizitku české politické scény. Žádná z politických stran nenabízí skutečně věrohodný program pro generaci mladých lidí, která přišla na svět v 90. letech. Tito lidé se přitom dennodenně potýkají se závažnými problémy, které jejich rodiče řešit nemuseli.

Pokud něco mladé lidi trápí nejvíc, tak je to bydlení. Ceny nemovitostí i nájmů rostou raketovým tempem. Není výjimkou, že velká část současných třicátníků v Praze je z ekonomických důvodů nucena využívat spolubydlení s přáteli, nebo dokonce s úplně cizími lidmi.

Většina z nich si přitom nevydělává málo, často pobírají i nadprůměrný plat. Vzhledem k astronomickým cenám však ani to mnohdy nestačí. Na nájem a poplatky padne i více než polovina měsíčního platu. Ten, kdo tolik platit nechce, se musí spokojit s nedůstojnými podmínkami – buď spolubydlení, nebo plesnivý sklepní byt. Ani tak ale příliš neušetří.

Mnohé strany v předvolební kampani slibují řešení bytové krize. Dokonce i ty, které byly řadu let u moci a už dávno potřebná opatření mohly zavést. Skutečnost je totiž taková, že mladí lidé nikoho nezajímají. Neustále slyšíme jen falešné hrozby a prázdná hesla – uprchlíci, euro, česká suverenita, neomarxisti, bude líp,… Strany cílí především na seniory. Je totiž jednodušší oslovit silnými emocemi starší lidi, než přesvědčit podloženými argumenty a odvážnými vizemi mladší část obyvatel.

Často se v kampani hovoří o uplácení starších voličů, například v podobě zvyšování důchodů. Neznám žádného mladého člověka, který by svým prarodičům nepřál důstojné stáří. Bohužel ale znám spoustu mladých lidí, kteří svůj vlastní podzim života nejspíš prožijí v mnohem větší bídě. A to proto, že se nyní projídá jejich budoucnost. To oni jednou budou muset zaplatit rozpočtové schodky, které současná politická garnitura nasekala.

V Česku nyní tiká časovaná bomba. Mladí lidé si i kvůli nedostupnosti bydlení nemohou dovolit pořídit děti, které by se v budoucnu skládaly na jejich důchody. Bez skutečně účinných reforem a zeštíhlení přebujelého státního aparátu tak může přijít situace, kdy pro současné třicátníky stát jednoho dne nebude na důchody mít. Pyramidová hra skončí a následky si raději ani nepředstavovat.

Není to ale jen bydlení. Současný pohodlný způsob života, skandální konzumerismus a honba za neustálým růstem přivádí naši planetu na pokraj kolapsu. Plýtvání zdroji rovněž odnese současná generace mladých. Programy stran jsou přitom v tomto ohledu příliš obecné. Některé strany dokonce vyloženě deklarují, že budou sabotovat jakýkoliv pokus o zelenější budoucnost.

Není mým cílem být konkrétní. Kdo je rozumný, ten vidí, jak se která strana prezentuje, co nabízí. A hlavně – co reálně dělá. Současným seniorům už může být jedno, jak bude svět vypadat za 50 let. Mladým lidem by to ale jedno být nemělo, a snad ani nebude. Bohužel mám dojem, že jejich hlasy v těchto volbách moc nezmění. Příliš na výběr totiž nemají.

Nepřehlédněte

Praha má nový plán, jak zvýšit dostupnost bydlení v metropoli • Finanční dostupnost bydlení v Praze je v porovnání s ostatními evropskými metropolemi dlouhodobě jednou z nejhorších. Změnit to má Strategie rozvoje bydlení, kterou představil Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Čtyřicetistránkový dokument nahrazuje koncepci bytové politiky z roku 2004 a má více zohledňovat aktuální potřeby rozvíjející se Prahy.

Praha patří mezi nejoblíbenější destinace pro pořádání kongresů • Podle žebříčku, který každoročně sestavuje nejvýznamnější Mezinárodní kongresová asociace ICCA, je Praha 8. nejoblíbenějším městem pro pořádání kongresů. V roce 2017 se jich zde uskutečnilo celkem 151 a Praha v TOP10 předstihla portugalský Lisabon a jihokorejský Soul. První v žebříčku se umístila španělská Barcelona se 195 kongresy. „Dlouhodobá podpora a grantová politika hlavního města Prahy v posledních letech přináší své výsledky. Přispěla k tomu bezpochyby i spolupráce města s podnikateli, kteří se na tvorbě systémové podpory v oblasti kongresů výrazně podíleli. Již řadu let se pohybujeme kolem elitní desítky, přičemž pro Prahu hovoří především pozitivní bezpečnostní situace, dostatečné ubytovací kapacity na příslušné úrovni a také dopravní infrastruktura, která, jak se ukazuje, patří mezi nejkvalitnější na světě. Praha se stala skokanem roku, když si v první desítce v minulém roce polepšila o tři příčky. Je to hmatatelný důkaz, že systematická podpora je v této oblasti klíčovým nástrojem. Pro nás je to signál, že jdeme tím správným směrem,“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Wolf. Mezinárodní kongresová asociace ICCA (International Congress and Convention Association) každoročně sestavuje žebříček nejpopulárnějších kongresových destinací světa. V loňském roce se nejvíce kongresů konalo ve španělské Barceloně (celkem 195), druhou a třetí příčku obsadily se 190 kongresy Paříž a Vídeň. Praha se svými 151 kongresy se dostala na 8. příčku (v roce 2016 se v Praze konalo 126 kongresů) a předstihla tak nejen zmíněná města Lisabon a Soul, ale také nizozemský Amsterdam. O úspěšnosti Prahy svědčí i to, že ICCA svůj vlastní kongres uspořádala v loňském roce v Praze. „V současné době bychom měli bez nadsázky hovořit o kongresovém průmyslu vzhledem k vysoké přidané hodnotě tohoto odvětví a faktu, že účastníci kongresů jsou primárně na pracovní cestě, nikoliv osobní návštěvě, kterou reflektují statistiky cestovního ruchu. V našem případě jde zejména o kongresy v oblasti medicíny, průmyslu a obchodu. Kromě prvotního finančního příjmu pro město, kongresy přinášejí nové poznatky a špičky ve svém oboru se podělí o své znalosti. Aby se Praha a Česká republika držely na světové úrovni, musíme v podpoře kongresového průmyslu pokračovat,“ dodává radní Wolf.

Developer Ekospol plánuje v Praze postavit tisíce nových bytů • Developerská společnost Ekospol chystá v následujících letech postavit v Praze přes 7 tisíc nových bytů. Jejím největším rezidenčním projektem bude revitalizace brownfieldu na Zličíně. Tam by měla vyrůst nová čtvrť se dvěma tisíci bytů. Aktuálně firma dokončuje projekt Michelské zahrady, kde svůj domov najdou noví majitelé už na začátku příštího roku.

Primátoři metropolí V4 napsali otevřený dopis Angele Merkelové • Primátoři hlavních měst Visegrádské čtyřky (V4) podepsali otevřený dopis adresovaný německé kancléřce Angele Merkelové. V dokumentu deklarují společný postoj k tzv. Zelené dohodě pro Evropu.

Praha 2 odpustí poplatky za předzahrádky až do října • MČ Praha 2 pokračuje v pomoci podnikatelům a živnostníkům. Až do konce října promine poplatky za užívání veřejného prostranství.

Sváteční otevírací doba je letos plně v režii supermarketů • Díky prodloužení nouzového stavu mohou letos velké obchody s potravinami zůstat otevřené po oba květnové svátky. V minulých letech to zákon zakazoval. Většina řetězců supermarketů se přesto rozhodla, že svým zaměstnancům poskytne 8. května volno.

Praha se pouští do stavby městských bytů. První vyrostou ve Vršovicích i na Palmovce • Několik prvních projektů městské bytové výstavby vstupuje do další fáze investiční přípravy. Schválili to pražští radní. Zhruba 300 bytových jednotek včetně menšího podílu ploch pro služby či administrativu postaví městská organizace Pražská developerská společnost (PDS).

KOMENTÁŘ: Hlavní důvody, proč jsou byty v Praze stále tak drahé • Ceny nových bytů v Praze neustále rostou a v poslední době se dostaly tak vysoko, že jsou pro většinu domácností nedostupné. Výjimky v podobě levnějších projektů se sice čas od času najdou, jde ale jen o výjimky potvrzující pravidlo. Vliv na cenu nových bytů má přitom hned několik faktorů, všechny se do ní promítají negativně. Jde o nedostatek volných stavebních pozemků, zdražující stavební práce v čele s řemesly a neuvěřitelně složitá a zdlouhavá byrokracie prodlužující povolování nových staveb. Ale popořadě.

Kdo bude příštím prezidentem? Šanci má Babiš, Kalousek i Němcová. Nejsou ale jediní • Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana je v posledních dnech předmětem bouřlivých diskuzí napříč společností. Řeší ho politici i běžní občané. Prezidentovo okolí je přitom skoupé na jakékoliv podrobnější informace. Víme jen, že hlava státu nyní pobývá v nemocnici. Spekulace o tom, zda vůbec zvládne dokončit svůj mandát, nabývají na síle. Současně s tím už se hledají i případní nástupci pana Zemana v úřadu.

Andrej Babiš

Desítky slunečních elektráren otevřou své brány veřejnosti • Více než dvě desítky solárních elektráren po celé České republice se v týdnu od 20. září zpřístupní veřejnosti. Dny otevřených dveří slunečních elektráren pořádá Solární asociace již pátým rokem u příležitosti Evropského týdne udržitelného rozvoje. Cílem události je podpořit rozvoj udržitelné ekonomiky, představit fungování solárních elektráren a ukázat široké veřejnosti možnosti využití energie ze slunce. Akce se uskuteční pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR.

Stavební produkci v Česku přibrzdila koronavirová krize • Po delším období růstu letos stavební produkce zatím klesá. Spolu s nemocností a sílícími dopady opatření proti šíření koronavirové nákazy se začaly projevovat nedostatek pracovní síly, váznoucí poptávka a administrativní nepřipravenost staveb. Naději na obrat dává aktuální zásoba prací a povolených staveb, zjistil Český statistický úřad.

„Ajťáci“ si za loňský rok polepšili. Nejvíc vydělávají v Praze • Průměrná hrubá měsíční mzda odborníků informačních a komunikačních technologií v Česku v loňském roce vzrostla meziročně o 8,5 % a překonala hranici 58 tisíc korun. Průměrná mzda ostatních zaměstnanců přitom byla o 22 tisíc nižší. Nejvíce si odborníci v této profesi vydělají v Praze. Data zveřejnil Český statistický úřad.

KOMENTÁŘ: Nový stavební zákon může vyřešit krizi ve stavebnictví • Výrazně urychlit proces povolování nových staveb by měl umožnit nový stavební zákon z dílny ministerstva pro místní rozvoj, který bude už v pondělí projednávat vláda. Nová legislativa obsahuje hned několik pozitivních principů, které pomohou českému stavebnictví. Na to drtivě dopadla protikoronavirová opatření, stavební produkce se od letošního jara opět propadá. Cestou, jak z této šlamastiky ven, může být i nový stavební zákon. Tedy v případě, že se ho podaří schválit včas a bez dalších větších změn.

Zájem o hypotéky roste. Úrokové sazby i nadále klesají • Jestliže by se měl vyhlašovat ekonomický vítěz letošního roku, jedním z hlavních favoritů na zisk prvního místa by byl hypoteční trh. Tomu se navzdory nejistotě panující ve většině ostatních segmentů ekonomiky stále daří.

Realitní trh zamrzne a zlevní jen předražený „luxus“, myslí si Evžen Korec • Přerušený kontakt klientů s makléři, nemožnost podepisovat osobně rezervační a kupní smlouvy, konec prohlídek bytů. Přísná opatření v souvislosti s celosvětovou pandemií koronaviru zásadně dopadají také na realitní trh. Dá se očekávat, že prodeje nových bytů v nejbližších týdnech zcela zamrznou a je jen otázkou času, jak dlouho bude toto období trvat. Kdo by však čekal, že nemovitosti zlevní, ten bude zklamaný.

Takovou nevychovanost jsem ještě nezažila, zlobí se starostka Černochová na primátora Hřiba • Když se pražští radní rozhodli pojmenovat promenádu v Riegrových sadech po zavražděném primátorovi polského města Gdaňsk Pawlu Adamowiczovi, zřejmě netušili, jak moc si proti sobě poštvou vedení Prahy 2.

Výhled na centrum Prahy z Riegrových sadů.

Pracujících cizinců přibývá. Průměrně vydělávají stejně jako Češi, někdy i víc • Česká ekonomika musí kvůli nedostatku pracovních sil stále více spoléhat na zaměstnance s cizím státním občanstvím. Jejich podíl přesáhl loňském roce 12 procent. Většinu celkového počtu cizinců u nás tvoří občané Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu. Následují občané Ruska, Polska, Bulharska a Rumunska. V počtu usazených převyšují občané třetích zemí nad občany EU. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Prahu čeká zřejmě největší demonstrace od sametové revoluce • Iniciativa Milion chvilek pro demokracii svolala na úterý další protest na Václavské náměstí. Demonstranti budou požadovat demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. Do ulic se chystají desítky tisíc lidí z Prahy i regionů. Pravděpodobně půjde o největší demonstraci od roku 1989.

Nové byty v Praze kupují převážně Češi. Na cizince připadá desetina prodejů • Byty v pražských novostavbách kupují převážně Češi, tuzemského majitele získá devět z deseti prodaných bytů. Vyplývá to z dlouhodobé zkušenosti developerské společnosti Ekospol, která za 27 let na trhu získala už přes deset tisíc klientů. Tento údaj nyní potvrdila také analýza pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR), na kterou upozornil Pražský deník. Podle ní činí podíl cizinců mezi kupujícími nových bytů 11,6 procenta. Nepatrně vyšší (14,1 %) pak je u rekonstruovaných bytů.

Zvyšování nájemného má svá pravidla. V některých případech o něm rozhoduje soud • Pronajímatel má sice právo na úpravu výše nájmu, ovšem musí dodržet určitá pravidla stanovená nájemní smlouvou nebo zákonem. V jakých případech je navýšení nájemného oprávněné? O kolik je přípustné a za jakých podmínek? Existuje jeho maximální hranice? A jaká pravidla musí obě strany respektovat?