Ukrást věnce bude složitější. Strážníci posilují hlídky na hřbitovech

ZprávyPražskýDEN.cz27. března 20181 minuta čtení

Foto: MP Praha

V souvislosti s blížícími se velikonočními svátky posílí pražští strážníci dohled nad pražskými hřbitovy. Zaměřit se chtějí především na prevenci krádeží výzdoby z hrobů a také věcí, které si při péči o hroby svých blízkých odloží návštěvníci hřbitovů.

Stejně jako v předchozích letech zaměří hlídky svou pozornost také na předcházení projevům vandalismu, dohlížet budou na i vozidla návštěvníků zaparkovaná v okolí hřbitovů. Kromě pěších hlídek budou na vybraných pražských hřbitovech zajišťovat veřejný pořádek také strážníci na koních.

„Zkušenosti z minulých let, které vedly k posílení kontrolní činnosti pražských strážníků v okolí hřbitovů a v místech s vyšší koncentrací osob jsou pozitivním krokem k zajištění klidného prožití velikonočních svátků,“ říká Eduard Šuster, ředitel Městské policie Praha.

V noci se na okolí hřbitovů při své hlídkové službě zaměří strážníci z Útvaru psovodů. Hlídky strážníků budou ve zvýšené míře dohlížet na pražské hřbitovy až do neděle 2. dubna.

[related-post id=“8038″]

V období velikonočních svátků dojde v ulicích Prahy rovněž k posílení kontrolní činnosti strážníků a policistů, kteří se budou věnovat ochraně tzv. měkkých cílů, míst s očekávanou velkou koncentrací osob, jako jsou velikonoční trhy, nákupní centra, lokality s historickými památkami a prostory a prostředky městské hromadné dopravy.

Nepřehlédněte

Vánoce na konci ledna? V Praze 11 hasiči likvidovali požár vánočního stromku. Zapálila ho prskavka • Ještě na konci ledna se někteří Pražané stále nezbavili vánočního stromku. Ba co víc, za pomoci prskavek si stále navozují vánoční atmosféru. V ulici Jurkovičova v Praze 11 to ale dnes skončilo neštěstím.

Hořící vánoční stromeček (ilustrační foto).

Každoroční lež o dokonalých Vánocích. Nestresujte se zbytečně • Vánoce jsou obecně považovány za svátky radosti, klidu a pohody. Pro mnoho lidí je však toto období paradoxně časem stresu, úzkosti, zklamání i osamělosti.

Anděl dnes ožije sérií uměleckých vystoupení • Plenér, instantní umělecké dílo na pomezí tance a fyzického divadla, taneční performance či divadelní instalace. To všechno bude dnes k vidění a zažití na pražském Andělu, který oživí řada mladých umělců a umělkyň v rámci akce Výstup na Andělu. Tu pořádá spolek AutoMat jako doprovodný program před 16. ročníkem tradičních sousedských slavností Zažít město jinak.

Pražská zoo připravila bohatou vánoční nadílku pro zvířata i návštěvníky • V Zoo Praha již tradičně proběhnou vánoční svátky ve znamení bohaté nadílky pro zvířata i pro návštěvníky.

Na Štědrý den uvidí návštěvníci v 12:00 v Amfiteátru Rezervace Bororo „zlaté“ prasátko.

Na lince Korean Air z Prahy do Soulu bude od října létat Dreamliner • Letecká společnost Korean Air oznámila, že na trase mezi Prahou a Soulem, hlavním městem Jižní Koreje, bude od 29. října 2018 létat s Boeingem 787-9 Dreamliner. V zimní letovém řádu bude i nadále létat třikrát týdně, vždy v pondělí, středu a sobotu. Tato verze letadla má kapacitu 269 cestujících v konfigurací tří cestovních tříd.

Denní přírůstek nakažených byl v neděli nejnižší v tomto roce • V neděli bylo v Česku zaznamenáno 2 618 nových případů nákazy koronavirem, což je zatím nejméně v tomto roce a výrazně méně než minulou neděli, kdy bylo zaznamenáno 4 303 nakažených. Hygienici vykázali 8 779 provedených PCR testů, z nichž 30 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 5 783.

Ural airlines navyšuje počet letů do Jekatěrinburgu • Se začátkem letní sezóny 2018 navýší ruská společnost Ural Airlines počet svých letů na lince mezi Letištěm Václava Havla Praha a Jekatěrinburgem na 4 týdně. Lety budou provozovány v úterý, čtvrtek, pátek a neděli letouny Airbus A320 a A321 s kapacitou 160, respektive 220 cestujících.

Cirkus Humberto. Natáčení seriálu stálo krev, pot a slzy stovky lidí • „Pojďte a shlédněte vyprávění z minulého věku, kdy prabáby našich pradědů byly ještě dětmi. Vydejme se na cestu s lidmi, kteří křižovali Evropu, protože jejich osudem se stal cirkus. Nalezli v něm nejen obživu, ale i smysl života.“ Úvodní slova pronášená hercem Radovanem Lukavským v kombinaci s hudbou nadčasového Karla Svobody způsobují divákům husí kůži.

Seriál Cirkus Humberto patří do zlatého fondu televize.

30. 10. 1868: Stařenu přepadla padoucí nemoc a hladina Vltavy stoupá • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

30. 11. 1889: Zhuštěný vzduch jako hnací síla a příprava na jubilejní výstavu • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Závislost na práci snižuje kvalitu života. Jak poznat workoholika? • Téměř polovina lidí se považuje za workoholiky, ovšem zhruba 30 % z nich přiznává, že jejich závislost na práci má na svědomí potřeba vydělat dostatek peněz. Takové jsou výsledky nejnovější studie agentury OnePoll. Jedním z hlavních znaků workoholismu je například i nedostatečné čerpání dovolené. V tomto ohledu jsou ohroženi i čeští zaměstnanci, z nichž si více než pětina nevybírá ani polovinu zákonem stanovené dovolené.

VIDEO: Mladá dealerka marihuany vážila zbožíčko na veřejnosti. Načapali ji měšťáci • V úterý večer prováděla pěší hlídka strážníků z Prahy 6 kontrolní činnost na Bachmačském náměstí. Pozornost strážníků zde upoutala mladá žena, která si svítila mobilním telefonem na zem. Když hlídka přišla blíže, všimla si, jak se snaží nohou zakrýt svítící displej váhy, na které ležel igelitový sáček s větším množstvím sušené rostliny připomínající marihuanu. Na dotaz, co tam dělá, osmnáctiletá dívka uvedla, že marihuanu nalezla na lavičce u dětského hřiště ve Václavkově ulici. Prý ale nevěděla, kde se tam vzala. Zda i digitální váha byla součástí nálezu, rovněž vysvětlit nedokázala. Dále se přiznala, že sušinu drogy vážila, aby ji mohla prodat, protože je ve finanční tísni. Váha ukázala, že sáček váží více než dvě desítky gramů. Hlídka mladou ženu omezila pro podezření ze spáchání trestného činu na osobní svobodě a přivolala na místo Policii ČR. Po jejím příjezdu byly u ženy nalezeny ještě další drogy. [related-post id="9965"]

Komentář: Praha není připravena na nové obyvatele • České hlavní město potvrdilo svou pozici nejlepšího města světa. V prestižním žebříčku renomovaného magazínu Time Out hodnotícího nejlepší města světa obsadila Praha dobrou sedmou příčku. Magazín na českém hlavním městě oceňuje hlavně množství zeleně a výbornou pěší dostupnost.

Hypotéky jsou nejlevnější za čtyři roky. Banky poskytly rekordní objem úvěrů • Letošní únor byl pro zájemce o nemovitost výborným měsícem. Přestože naplno propukla další vlna koronavirové pandemie, hypotečního trhu jako by se vůbec netýkala. Banky poskytly hypotéky za téměř 30 miliard korun, což je nové měsíční maximum v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Žižkovský masopust nabídne rej masek i zabijačkové hody • Ulice Žižkova a Vinohrad již po šestadvacáté ovládne masopustní veselí, které vypukne v sobotu 2. března maškarním odpolednem pro děti v hotelu Olšanka. O den později bude pokračovat zabijačkovými hody v hospodě U Vystřelenýho oka. Vrcholem bude v úterý 5. března žižkovský masopustní průvod, který začne a poté i skončí na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Žižkovský masopust se těší veliké oblibě.

Vánoce s léky a alkoholem? Raději to nezkoušejte, koledujete si o vážné následky • Také patříte k těm ,,šťastným“, kteří na vánoční svátky onemocněli, a lékař jim předepsal antibiotika? Znamená to pro vás strávit Vánoce na suchu bez kapky alkoholu, nebo si můžete přece jen nějakou tu skleničku dopřát? Pro některé z vás máme možná dobrou zprávu.

Chodíte s narcisem? Odhalte ho dřív, než vám udělá ze života peklo • Narcistní lidé mají schopnost získat si ve velmi krátké době vaše srdce. Zpočátku jsou okouzlující, hodní, něžní, laskaví – zkrátka dokonalí. Z dlouhodobého hlediska ovšem vztah s takovým člověkem není žádná výhra. Jak narcise poznat a proč si na ně dávat dobrý pozor?

Narcismus postihuje ženy i muže.

Pražská zoo má nového vzácného obyvatele. Žije jen v několika evropských zahradách • Novým obyvatelem vnitřní expozice pavilonu Afrika zblízka v Zoo Praha se stal bércoun Petersův. Jeden z největších a nejbarevnějších zástupců svého řádu je příslušníkem starobylé skupiny savců – Afrotheria – společně například s damany, slony, bodlíny nebo hrabáči. Pro jeho příchod prošla expozice, ve které ještě donedávna žily komby a křečkomyši, značnou proměnou.

Magnetická rezonance v Thomayerově nemocnici bude sloužit pacientkám s myomem • Nákladnou opravu má za sebou přístroj pro magnetickou rezonanci navigovaného fokusovaného ultrazvuku patřící pražské Thomayerově nemocnici. Přístroj představuje účinnou a bezbolestnou metodu v léčbě děložních myomů, přičemž do provozu byl znovuuveden ve středu 21. února. Na opravu přispěla částkou 850 000 korun Nadace ČEZ, která fakultní nemocnici dlouhodobě podporuje. Magnetická rezonance navigovaného fokusovaného ultrazvuku je neinvazním způsobem léčby myomů konzervativní cestou. Díky této metodě uváděné pod zkratkou MRgFUS podstupují pacientky bezoperační a bezbolestný zákrok, což jim umožňuje i rychlejší rekonvalescenci a návrat do běžného života. Mezi hlavní přínosy tohoto způsobu léčby patří ústup příznaků během prvních tří měsíců, a to u 90 procent pacientek, a zachování možnosti otěhotnět. „V rámci celé České republiky a léčby neplodnosti z důvodu děložních myomů vlastní naše nemocnice unikátní přístroj, jediný v republice. Jsme rádi, že se ho podařilo opět zprovoznit. Veliký dík za to patří Nadaci ČEZ, která nám poskytla finanční prostředky na jeho opravu,“ kvitoval během uvedení magnetické rezonance do chodu ředitel Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš. [related-post id="5352"] Nadace ČEZ podporuje různé projekty pro zkvalitnění péče o pacienty v Thomayerově nemocnici formou finančního přispění dlouhodobě. „Moderní medicína dnes dokáže zázraky, její nástroje jsou ale často velmi nákladné. Byla by škoda je nechat stát bez užitku, zvláště když pro některé pacienty představují často jedinou naději v léčbě. V tomto případě žen, jež nemohou podstoupit operaci, a přesto by rády porodily děti,“ poznamenala ředitelka nadace Michaela Ziková. [related-post id="4461"] Thomayerova nemocnice patří do páteřní sítě velkých zdravotnických zařízení poskytující komplexní zdravotní péči na špičkové úrovni. Nemocnice je vybavena moderní přístrojovou technologií a jako jediné zdravotnické zařízení v ČR disponuje kombinací magnetické rezonance s fokusovaným ultrazvukem a školeným týmem s pětiletou zkušeností v ošetřování děložních myomů bez operace.

Štědrý den sníh nepřinese, čekají nás poměrně vysoké teploty. Ochladí se až koncem týdne • O bílých Vánocích si idealisté i letos mohou nechat jen zdát. V nižších nadmořských výškách padat nebude a rtuť teploměru ukáže přes den i deset stupňů Celsia. Přinášíme předpověď počasí pro letošní vánoční svátky.