Ukrást věnce bude složitější. Strážníci posilují hlídky na hřbitovech

ZprávyPražskýDEN.cz27. března 20181 minuta čtení

Foto: MP Praha

V souvislosti s blížícími se velikonočními svátky posílí pražští strážníci dohled nad pražskými hřbitovy. Zaměřit se chtějí především na prevenci krádeží výzdoby z hrobů a také věcí, které si při péči o hroby svých blízkých odloží návštěvníci hřbitovů.

Stejně jako v předchozích letech zaměří hlídky svou pozornost také na předcházení projevům vandalismu, dohlížet budou na i vozidla návštěvníků zaparkovaná v okolí hřbitovů. Kromě pěších hlídek budou na vybraných pražských hřbitovech zajišťovat veřejný pořádek také strážníci na koních.

„Zkušenosti z minulých let, které vedly k posílení kontrolní činnosti pražských strážníků v okolí hřbitovů a v místech s vyšší koncentrací osob jsou pozitivním krokem k zajištění klidného prožití velikonočních svátků,“ říká Eduard Šuster, ředitel Městské policie Praha.

V noci se na okolí hřbitovů při své hlídkové službě zaměří strážníci z Útvaru psovodů. Hlídky strážníků budou ve zvýšené míře dohlížet na pražské hřbitovy až do neděle 2. dubna.

[related-post id=“8038″]

V období velikonočních svátků dojde v ulicích Prahy rovněž k posílení kontrolní činnosti strážníků a policistů, kteří se budou věnovat ochraně tzv. měkkých cílů, míst s očekávanou velkou koncentrací osob, jako jsou velikonoční trhy, nákupní centra, lokality s historickými památkami a prostory a prostředky městské hromadné dopravy.

Nepřehlédněte

Americká funková legenda Kool & the Gang roztančí Prahu • V pražském Foru Karlín bude krátce před letními prázdninami pěkně horko. 26. června 2019 jej rozpálí a roztančí ikona funku - legendární Kool & the Gang. Kapela, která už půl století píše hudební historii, se proslavila songy jako Celebration, Get Down On It, Fresh, Cherish nebo Ladies Night. A je jasné, že ani po letech jejich hity nenechají nikoho v klidu a jsou nabití energií, které ani zbla neubylo. Forum Karlín tak čeká s touhle jedenáctičlennou partou obrovská taneční funky party, kterou okoření i další hosté a překvapení.

Rodinný festival Malešičák na konci srpna láká na Živého dinosaura • Poslední srpnovou sobotu se uskuteční tradiční rodinný festival Malešičák, letos již po sedmé. Festival nabídne od 13 hodin v Malešickém parku v Praze 10 bohatý program pro děti i dospělé. Hlavní hvězdou festivalu bude pražská funky kapela Top Dream Company a možná mezi návštěvníky zavítá i Živý dinosaurus. Vstupné je zdarma.

Praha schválila investiční rozpočet. Nejvíc peněz půjde na dopravu • Pražští radní v pondělí schválili, že na investice hlavního města půjde v letošním roce 19,4 miliardy korun. Jde o nejvyšší částku, kterou Praha v novodobých schválených rozpočtech na investice vyčlenila.

Bitvu na Bílé hoře připomíná nová výstava Národního muzea. K vidění je online • Ačkoliv je rok 1620 v naší společnosti neomylně spjat s bitvou na Bílé hoře, ne každý už zná všechny souvislosti, které k této historické události vedly. Národní muzeum i přes uzavření a koronavirová opatření nyní připravilo výstavu s názvem 1620. Cesta na Horu, která je uspořádána k 400. výročí této slavné bitvy. Například vůbec poprvé se návštěvníci zúčastní multimediální rekonstrukce bitvy nebo na vlastní kůži zažijí atmosféru staroměstského popraviště. Velkým tématem této výstavy je i druhý život Bílé hory a mýty kolem této události.

Odhalen další skandál. Tomio Okamura nejspíš zneužil poslanecký mail k propagaci soukromých kšeftů • Na politické scéně začíná svítat další skandál. Hlavním aktérem je tentokrát místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Podle všeho to vypadá, že se pokusil využít své funkce k vlastnímu obohacení.

Zneužil Okamura svého postavení k vlastnímu obohacení?

Nejošklivější pražské nádraží čeká radikální proměna. Takhle bude vypadat nový Smíchovský terminál • Návrh nového dopravního terminálu na Smíchově má detailní podobu. Terminál lépe propojí železniční a autobusovou dopravu a zkrátí tak přestupní vazby pro cestující. V plánu je také vznik P+R parkoviště, rozšíření nástupní haly a úprava přednádražního prostoru. Nyní hlavní město vypsalo výběrové řízení na nového projektanta. Výstavba by mohla začít v roce 2021.

Lékárnička na dovolenou. Co všechno by měla obsahovat? • Pokud se chystáte na letní dovolenou, neměli byste rozhodně zapomenout přibalit do kufru lékárničku na cesty. Chybět by v ní samozřejmě neměly léky, které všichni účastníci zájezdu pravidelně a dlouhodobě užívají. Co dalšího vzít s sebou na dovolenou, abyste nebyli zaskočeni nenadálou situací?

Na počátku roku zemřelo v Česku méně lidí než loni • Podle dosud dostupných údajů České statistického úřadu (ČSÚ) zemřelo ve dnech 30. 12. 2019 až 1. 3. 2020 celkem 20 652 obyvatel České republiky, což je o 895 méně, než jaké udávají výsledky pro stejné období roku 2019.

10. 1. 1868: Nebohá děvečka skončila pod koňskými kopyty a omnibusy nejezdí • Děvečka v Železné ulici skončila pod koňskými kopyty a strážníci se železnou vytrvalostí zasahovali na Ovocném trhu. Přečtěte si, co se dělo v Praze přesně před 150 lety.

Horoskop na čtvrtek 11. března. Dobře rozmýšlejte svá přání • Týden se nám překulil do své druhé poloviny. Co si pro vás hvězdy přichystaly na čtvrteční den? Přečtěte si svůj dnešní horoskop!

Cestující na nádražích dostanou zdarma lahodnou snídani • V rámci Evropského týdne mobility se bude ve čtvrtek 20. září 2018 konat již tradiční akce s názvem „Snídaně na peróně“. Během ranní špičky mezi 6:30–8:30 dostanou cestující na vlakových nádražích v Čakovicích, Kbelích a Satalicích zdarma sladké občerstvení, aby se jim lépe cestovalo do práce či do školy. Akce s heslem „Lepší káva ve vlaku, než štrúdl na silnici!“ má motivovat lidi, aby pro cestu do zaměstnání využívali místo automobilů pohodlnější a často i rychlejší vlak. Například z Čakovic na Masarykovo nádraží trvá cesta vlakem v ranní špičce zhruba o čtvrt hodiny méně než autem. „Snídaně na peróně“ má proto přesvědčit, aby si Pražané dopřáli pohodlnější způsob cestování a starosti o řízení přenechali strojvedoucímu.

Kubistický klenot v srdci Prahy. Dům U Černé Matky Boží má zajímavý příběh • Kubistický šperk v centru Prahy byl postaven před více než 100 lety. Dům U Černé Matky Boží je úplně jiný než okolní historická zástavba, přesto je ale natolik krásný, že k ní skvěle ladí. Víte, jakou má historii? Vydejme se společně na malou historickou exkurzi!

Dům U Černé Matky Boží.

Muzeum pražského vodárenství chystá den otevřených dveří • Muzeum pražského vodárenství opět otevře své brány široké veřejnosti. V sobotu 16. října se uskuteční populární den otevřených dveří.

Oblast Lítožnice se dál proměňuje. Vzniká tu zcela nový lesík • U Lítožnice mezi Běchovicemi, Dubčí a Kolodějemi se v těchto dnech vysazuje nový les. Na ploše zhruba 5,3 hektaru původně zemědělských pozemků bude vysazeno 53 tisíc nových stromů. Jen pro představu, Václavské náměstí má zhruba 4 hektary.

Rekonstrukce tramvajové tratě omezila provoz na Bělohorské a Karlovarské • Od včerejška je na deset dní přerušen provoz tramvají v oblasti smyčky Bílá Hora. To s sebou přináší i komplikace v dopravě. Ulice Bělohorská a Karlovarská jsou pro automobilovou dopravu průjezdné jen ve směru z centra. Snahou radnice Prahy 6 je, aby tímto omezením byli co nejméně postiženi obyvatelé Bílé hory. Proto došlo k umístění zátarasů, které mají zamezit tranzitní dopravě zkracování a objíždění uzavřeného úseku oblastní Malého Břevnova.

V Jinonicích vyroste nová záchranná stanice pro volně žijící zvířata za 50 milionů korun • Změnu územního plánu, která umožní stavbu nové Záchranné stanice pro handicapované volně žijící živočichy Jinonice, schválilo na čtvrtečním zasedání Zastupitelstvo hl. m. Prahy. Stav současné záchranná stanice, jejímž provozovatelem jsou Lesy hlavního města Prahy, neodpovídá potřebám zvířat ani personálu.

Osiřelá kachňata.

3. 10. 1889: Údržba dlažby kolem tramvajových tratí a nová pravidla pro vojáky • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Unikátní expozice Laboratoř ticha v Národním zemědělském muzeu prošla rekonstrukcí • Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze rekonstruovalo expozici Laboratoř ticha. Obnova se týkala především výměny ukázky biotopu – dosavadní habrová doubrava byla nahrazena bučinou, nejrozšířenějším typem ekosystému českého lesa. Návštěvníci tak opět mají možnost ponořit se do ticha a přiblížit se přírodě až na její buněčnou úroveň.

25. 7. 1890: Surová žena z malicherného důvodu napadla malého chlapce • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Výstava exotických motýlů představí druhy, které jste nejspíš nikdy neviděli • Už za tři týdny se do skleníku Fata Morgana vrátí tropičtí motýli, kteří svými vzdušnými tanci okouzlí jak malé, tak i velké návštěvníky. Ze stovek kukel dovezených z motýlí farmy ve Velké Británii se budou přímo v expozici postupně líhnout pestrobarevní křehcí krasavci. Škůdci, či opylovači? Spletité vztahy rostlin a motýlů přiblíží výstava, která se koná ve skleníku Fata Morgana od 3. dubna do 20. května. Výstava tropických motýlů ve skleníku Fata Morgana patří k nejoblíbenějším akcím, které Botanická zahrada hl. m. Prahy připravuje. „Výstavu letos pořádáme už pošestnácté. V loňském roce zaznamenala rekordní návštěvnost, když si ji během necelých dvou měsíců přišlo prohlédnout bezmála šedesát tisíc zájemců,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. První kukly do trojské botanické zahrady dorazí 
už 21. března. Zaměstnanci zahrady je následně připevní na dřevěné tyče a ty umístí do speciálních stojanů. To je nezbytné proto, aby líhnoucí se motýl měl okolo sebe dostatek prostoru k napnutí svých křídel. „Tentokrát jsme objednali celkem 5390 kukel opět z osvědčené motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Doufáme, že se v zásilkách objeví i druhy, které jsme dosud nevystavovali,“ uvádí Bohumil Černý. Úzké propojení motýlů a rostlin Rostliny a motýli spolu v přírodě vytvářejí velmi úzké vztahy. Housenky se živí listy a kvůli tomu se z nich mnohdy stávají nevítaní škůdci zemědělských plodin. Motýli však hrají významnou roli i coby opylovači. „Na rozdíl od včel vidí i odstíny červené barvy. Mají navíc dlouhý sosák, kterým dosáhnou na nektar v  jinak nedostupných částech květů. Mohou tedy opylovat rostliny, které pro včely a jiné opylovače nejsou atraktivní,“ vysvětluje Eva Smržová, kurátorka výstavy. [related-post id="6690"] Na co se můžete těšit? Kromě atraktivních modrokřídlých zástupců rodu Morpho či nočních druhů z rodu Attacus spatří zájemci i některé dosud neviděné druhy. „Zajímavá babočka druhu Tithorea harmonia patří do stejné podčeledi jako známí stěhovaví motýli monarchové. Tento druh se v přírodě vyskytuje od  Mexika po Jižní Ameriku, v 25 poddruzích a je jedovatý, protože se jeho housenky živí jedovatými rostlinami z čeledi toješťovitých. Kresbu jeho křídel napodobují některé nejedovaté druhy zejména z rodu Heliconius, čímž se chrání před predátory. Tento jev se nazývá Batesova mimeze,“ dodává Eva Smržová. Výstava exotických motýlů ve skleníku Fata Morgana proběhne od 3. dubna do 20. května. Otevřeno bude denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin.