V pražské zoo se po zimě opět zaplnil africký výběh

ZprávyPražskýDEN.cz9. dubna 20181 minuta čtení

Kdo dnes navštívil Zoo Praha a zamířil k Africké savaně, velkému výběhu u Afrického domu, mohl již sledovat, jak se tam po zimě prohánějí žirafy severní núbijské, pštrosi dvouprstí, přímorožci beisy, vodušky červené nebo buvolci běločelí. Chovatelé totiž těmto teplomilným druhům ukončili zimování a přemístili je do výběhu.

„Letos jsme zvířata do velkého afrického výběhu pustili o něco dříve. Obvykle tak činíme až ve druhé polovině dubna, ale teplé počasí se ustálilo a předpověď na následujících 14 dnů je velmi příznivá, s vysokými teplotami, proto již nebyl důvod otálet,“ vysvětlil kurátor kopytníků Jan Marek a doplnil, že venkovní výběh v horní části zoo budou zvířata obývat zhruba do poloviny října.

Nepřehlédněte

Petřínská věž přejde pod správu Prague City Tourism • Městská společnost Prague City Tourism získá na základě pachtovní smlouvy do správy sedm známých pražských památek, které budou současně vyňaty z hospodaření Muzea hlavního města Prahy. Město si od tohoto kroku slibuje zatraktivnění turistické nabídky v hlavním městě.

Visegrádský Pakt svobodných měst se rozšířil o velké světové metropole • Iniciativa hlavních měst Visegrádské čtyřky, Pakt svobodných měst, získala dalších dvacet signatářů. K Praze, Budapešti, Bratislavě a Varšavě se vedle evropských metropolí včetně Vídně přidalo i Los Angeles a Tchaj-pej.

Za černý odběr vody v Praze hrozí pokuta. PVK fakturují statisíce korun • Pražské vodovody a kanalizace (PVK) za první pololetí letošního roku zákazníkům za nelegální odběry pitné vody a černou produkci odpadních vod nafakturovaly částku přesahující 1,15 milionu korun. V sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce. Ve stejném období loňského roku to bylo 2,3 miliónu korun.

Desítky slunečních elektráren otevřou své brány veřejnosti • Více než dvě desítky solárních elektráren po celé České republice se v týdnu od 20. září zpřístupní veřejnosti. Dny otevřených dveří slunečních elektráren pořádá Solární asociace již pátým rokem u příležitosti Evropského týdne udržitelného rozvoje. Cílem události je podpořit rozvoj udržitelné ekonomiky, představit fungování solárních elektráren a ukázat široké veřejnosti možnosti využití energie ze slunce. Akce se uskuteční pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR.

Češi si Dubaj oblíbili. Emirates tam z Prahy budou létat dvakrát denně • Společnost Emirates oznámila přidání další denní linky z Prahy do Dubaje. K tomuto rozhodnutí došlo na základě stále rostoucího počtu pasažérů cestujících na této trase od roku 2010, kdy byla spuštěna první linka. Nový let bude přidán 1. července 2018 a uspokojí tak narůstající poptávku přilétajících i odlétajících cestujících. Tento denní let zajistí Boeing 777-300ER s kapacitou 360 sedadel. „Určitě neexistuje lepší způsob, jak oslavit osmileté výročí trasy Praha-Dubaj, než uvedením dalšího letu,“ říká Bořivoj Trejbal, Country Manager Emirates pro Českou republiku. „Od startu našeho prvního letu na této trase se setkáváme s neustále rostoucí poptávkou, která demonstruje, že Češi oceňují cestovní zážitky s Emirates. Jsem si jistý, že další možnosti plynoucí z přidání druhého letu se na trhu setkají s úspěchem,“ dodává. Celoroční let nabídne konfiguraci ve třech třídách, konkrétně 8 privátních kabin ve First Class, 42 polohovatelných sedadel v Business Class a 310 prostorných míst v Economy Class. [related-post id="8126"] „Oznámení druhé denní rotace společnosti Emirates potvrzuje dlouhodobý zájem a zvýšenou poptávku po letech do Dubaje a naplňuje naši dlouhodobou strategii v oblasti leteckého obchodu. Nové spojení zajistí ještě lepší a snadnější přestup i do dalších destinací při cestách zejména na Blízký východ, do Asie či Austrálie. Oba lety z Letiště Václava Havla Praha budou od července nabízet všechny tři cestovní třídy a nabídnou cestujícím lepší komfort na palubě. Očekáváme, že novou frekvenci Boeingu B777 využije přes 200 tisíc cestujících za rok,“ uvedl Václav Řehoře, předseda představenstva Letiště Praha.

Spolknutá žvýkačka: Jak dlouho doopravdy vydrží v našem těle? • Už od dětství nám bylo vštěpováno, že polykat žvýkačku se nesmí, protože se pak přilepí na stěnu žaludku a v našem těle zůstane dalších 7 let. Zakládá se toto tvrzení na pravdě, nebo jde jen o ničím nepodložený mýtus a zbytečné strašení?

KOMENTÁŘ: Hypoteční trh je stále na bodu mrazu. A může být ještě hůř • Únorové mrazivé počasí jakoby se podepsalo také na hypotečním trhu. I ten podle aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex v druhém měsíci letošního roku stagnoval. Hypotéku si sjednalo jen o necelých dvě stě lidí více než v lednu, celkem jich bylo 4961. Průměrná hypoteční sazba nepatrně klesla na 2,99 procenta z předchozích rovných tří procent.

Moderní bydlení se pro mnoho lidí stává nedosažitelným luxusem.

Náměstí Jiřího z Poděbrad se po letech dočká kompletní rekonstrukce • Jedno z nejvýznamnějších a nejvyužívanějších náměstí hlavního města je dlouhodobě v nevyhovujícím stavu. O jeho revitalizaci se mluví již více než dvacet let. Projekt od studia MCA atelier je již připraven, ale stavební práce zatím stále nezačaly. Změnit to má memorandum, které minulý týden podepsali první náměstek primátora Petr Hlaváček a starosta Prahy 3 Jiří Ptáček.

Pozitivní myšlenky pro tento den. Inspirujte se a pozvedněte svého ducha • Den za dnem utíká a vy máte pocit, že svět je nehostinné místo, kde nemá smysl se o cokoliv snažit. To se ale pletete. Vybrali jsme pro vás 10 nejzajímavějších myšlenek, které vám vrátí chuť do života a pomohou překonat dnešní den. Inspirujte se myšlenkami, které pozvednou vašeho ducha.

České děti v ohrožení. Na trhu se objevili nebezpeční psi • Na trhu se objevily dvě hračky, které mohou být pro nejmenší děti nebezpečné. Jedná se o malé štěkající psy, jeden je s červenými mašlemi a druhý má brýle a klobouk, upozornila Česká obchodní inspekce (ČOI).

16. 2. 1868: Žena sebrala cennosti a utekla od nevlastního bratra • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

Nejstarší pražské multikino Galaxie skončilo kvůli nezájmu diváků • Když v dubnu 1996 otevřelo své brány první české multikino Galaxie na pražských Hájích, byla to velká sláva. Během úvodního víkendu se v osmi promítacích sálech s celkem jedenácti sty sedadly vystřídalo přes devět tisíc diváků. Tuto středu se tu ale po více než 23 letech promítalo naposledy.

Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem • Jediný lidský smysl, při jehož absenci můžeme snadno zemřít, i když si to vůbec neuvědomujeme. V průběhu života se mění a může nás pořádně potrápit. Není to zrak, ani sluch, které vás asi napadnou jako první.

Prahu čeká teplotní peklo. Pak ale konečně přijde ochlazení • Vysoké letní teploty vydrží v hlavním městě i ve středu. Nejteplejší bude čtvrtek, kdy rtuť teploměru vyšplhá až na 37 stupňů Celsia. Pak ale meteorologové slibují ochlazení. V úterý bude podle předpovědi skoro jasno až polojasno, odpoledne až oblačno, ojediněle s možností přeháněk. Nejvyšší denní teploty kolem 34 až 36 °C. Slabý, přes den mírný jižní vítr 2 až 5 m/s se bude večer měnit na jihozápadní a v bouřkách přechodně zesílí. Ochlazení přijde v pátek Po zadní straně tlakové výše nad východní Evropou k nám ve čtvrtek vyvrcholí příliv velmi teplého vzduchu od jihu. Čtvrteční teplota tak vyšplhá až na 37 stupňů Celsia. V noci ze čtvrtka na pátek a v průběhu pátku bude postupovat od západu přes naše území studená fronta a za ní se od jihozápadu rozšíří do střední Evropy výběžek tlakové výše. Nejvyšší denní teploty budou v pátek mezi 25 až 27 °C. Podobné počasí můžeme podle meteorologů očekávat i o víkendu. [related-post id="11502"] [related-post id="11512"]

Sny o pavoucích: Symbolika, lidové pověry, snáře a moderní psychologie • Sny jsou fascinující okna do naší podvědomé mysli, která nám často představují různé obrazy, situace a bytosti. Jedním z neobvyklých a mnohdy děsivých snových symbolů jsou pavouci. Ti dokážou vyvolat šok, odpor nebo dokonce strach, a tak není divu, že mnoho lidí se zajímá o to, co tyto sny mohou znamenat.

V Praze se objevily podivné oranžové židle. Varují před závažnou nemocí • Na různých místech metropole se v těchto dnech objevily oranžové židle upozorňující na závažné onemocnění srdce. Veřejnost seznamují s chronickým srdečním selháním, kterým trpí 26 milionů lidí na celém světě. Dle prognóz bude toto číslo v roce 2030 o 25 % vyšší. Největším rizikem nemoci je její nenápadný rozvoj. Proto atypické oranžové židle, které poukazují na příznaky, jež by si laik s diagnózou srdečního selhání běžně nespojil. Hlavní funkcí srdce je udržovat krevní oběh a zásobovat tak všechny naše orgány kyslíkem a živinami. Při srdečním selhání nezvládá srdce svou úlohu plnit a orgány nejsou dostatečně prokrvené. To se projevuje řadou specifických příznaků, s nimiž už se setkalo více než 200 tisíc Čechů, kteří tímto onemocněním trpí. Podle statistik se chronické srdeční selhání rozvine u každého pátého nad 40 let. Čím dříve si změny ve svém životě uvědomí a navštíví svého lékaře, tím lépe. Chronické srdeční selhání má sice horší prognózu než některé běžné druhy rakoviny, je ale možné jej díky moderním způsobům léčby kontrolovat a nemocný může i přes svou diagnózu vést kvalitní život. [related-post id="11046"] Oteklé kotníky jako varovný signál Oranžové židle, které upozorňují na specifické příznaky chronického srdečního selhání, potkají lidé tento měsíc na různých místech Prahy. Zejména tam, kde je potřeba vyvinout větší fyzickou námahu, například výšlapem do schodů. Právě díky nim mohou lidé zjistit, že se jejich zdravotní stav změnil. Srdeční selhání se totiž mimo jiné vyznačuje nadměrnou únavou, nejprve při zátěži, později i v klidu. Pokud vám schody ve vašem okolí nikdy problém nedělaly a v krátkém čase se stanou naprosto unavující záležitostí, může to poukazovat na problém. Dalším z příznaků jsou oteklé kotníky a dolní končetiny. I na ně specifickým designem židle upozorňují. Nehledejte proto za příčinou otoků jen teplé počasí, dlouhé sezení v kanceláři či cestování. Pro umístění židlí byla vybrána taková místa, kde se zadýchá i zdravý člověk. Cílem je připomenout další z příznaků srdečního onemocnění, nadměrnou dušnost. [related-post id="10935"] 15 židlí po celé Praze Celkem 15 židlí se během června objevilo na 14 místech po celé Praze. Do osvětového projektu se zapojilo sedm městských částí (Praha 2, Praha 3, Praha 4, Praha 7, Praha 11, Praha 13 a Praha 15). Například v Praze 13 se oranžová židle objevila před budovou radnice na Slunečním náměstí. Záštitu nad projektem převzal Magistrát hlavního města Prahy, udělil ji radní pro zdravotnictví Ing. Radek Lacko. „Jsme velice rádi, že můžeme tento osvětový projekt podpořit. Věříme, že tak naši občané budou zajímavou cestou informováni o příznacích tohoto závažného onemocnění,“ okomentoval akci starosta městské části Praha 13 David Vodrážka. Oranžové židle můžete potkat také v Riegrových sadech, na Parukářce nebo u stanic metra Budějovická a Vltavská. [related-post id="10989"] Vše začíná nenápadně Srdce máme jen jedno, je proto důležité mu pozorně naslouchat a vnímat jeho na první pohled nepodstatné signály včas. Řadí se mezi ně dušnost, otoky nohou a kotníků, nárůst váhy, únava, nechuť k jídlu, nadměrné bušení srdce a vyšší frekvence močení. Jsou-li lidé již diagnostikováni, měli by se o svou léčbu zajímat a se svým lékařem otevřeně mluvit. Více informací o srdečním selhání včetně tipů, jak na život s tímto onemocněním, najdete na www.rukunasrdce.cz.

24. 3. 1868: Žena neměla na jídlo pro děti, tak se pokusila zabít. Pražané ale ukázali dobré srdce… • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Oběť bídy Tyto dny v noci po osmé hodině vrhla se ženština jakás u Šipkových mlýnův do Vltavy. Stráž spozorovavši to, vytáhla samovražednici a že ještě bez sebe byla, odnesti ji dala na strážnici novoměstskou. Když ji zde přivedli k životu shledáno, že ubohá je vdova jmenem Anna Heinrichova, matka pěti malých dítek v čísle 423-2 bydlící a že jen bída nejvyšší dohnala ji k zoufalému činu. Všechna snaha její, aby pro sebe a dítky své vydělala si na chleb byla marna a žebrati chudák styděla se. Nemohouc již déle snesti nářku hladem mroucích dítek svých, umínila si, že zbaví se života. Nad sirotky snadže prý se předce někdo spíše slituje… Vyšetřovací úřadník přesvědčiv se o pravdivosti výroku a o poměrech ubohé, obdaroval nešťastnou matku a po příkladu jeho učinili i ostatní úřadníci městského komisariatu dolejšího nového města. – Národní listy, 24. 3. 1868 Slavnost položení základního kamene k divadlu národnímu K žádosti slavnostního výboru uvázal se ochotně výtečný náš skladatel hudební a ředitel Hlaholu pražského pan Karel Nendl v řízení celé pěvecké části při slavnosti položení základního kamene k divadlu národnímu. – Národní listy, 24. 3. 1868 [related-post id="7928"] Ošizená milenka Četný počet vojínů, nyní od zdejší obsádky na dovolenou do svých rodišl se ubírajících, zanechává zde též velký počet milenek, s kterýmiž byl časem na trampoty vojínské zapomínal. Jistý vojín se měl také na dovolenou odebrati, milenka jeho jej však tak horoucně milovala, že jí konečně slíbil zde ostati, pakli něco od ní na památku obdrží. Obradovaná služka i hned vyzvídala, co by miláčka potěšilo a ten se jí svěřil, že by si rád hodinky koupil. Ochotná služka dala mu i hned peníze na ně, v sobotu však ubohá zvěděla, že nevěrný milovník odtud na dovolenou se odebral a sice i s penězi, jež mu na hodinky dala. – Pražský denník, 24. 3. 1868 Zabloudilé dítě V neděli večer shromáždil u prašné brány asi čtyřletý hošík bolestným svým nářkem množství lidí kol sebe. Ztratil se matce v davu lidí na Josefském náměstí a vida se opuštěn na neznámém místě, dal se do pláče. Přístojící hleděli hocha potěšiti až konečně strážník ujmuv se chlapce na strážnici jej zavedl. – Pražský denník, 24. 3. 1868

Rok 2020? Lidstvo už zažilo mnohem horší časy. Umíraly desítky miliónů lidí • Na uplynulý rok 2020 zřejmě nikdo z nás nezapomene. Svět se doslova ze dne na den změnil a pro mnohé bohužel k horšímu. Při příchodu nového roku si tentokrát všichni navzájem přáli, aby ten příští byl už konečně lepší a normálnější. Ale objektivně vzato si lidstvo zatím naštěstí nežije zase tak špatně. V nepříliš vzdálených dějinách totiž byly i horší etapy.

Varovné signály těla na nedostatek vlákniny. Mnohé prozradí stolice • Vláknina je základním předpokladem dobrého trávení. Kromě toho působí preventivně proti vzniku onemocnění cévního a trávicího systému. Řada z nás jí ale v potravě přijímá málo. Nedostatek vlákniny lze naštěstí snadno rozpoznat a dnes si představíme hlavní příznaky.

Češi se těší na Vánoce hned z několika důvodů, ukázal průzkum • Drtivá většina Čechů se těší na čas strávený s blízkými, odpočinek, ale i sledování pohádek, které už se u nás staly součástí tradice. Co se v českých domácnostech nejčastěji podává ke štědrovečerní večeři? A které koledy jsou nejpopulárnější?