VIDEO: Cizinci brutálně zkopali číšníka a utekli. Pátrá po nich policie

Pražské krimiPražskýDEN.cz22. dubna 20181 minuta čtení

Kriminalisté vyšetřují případ bezdůvodného útoku na číšníka v centru Prahy.

V sobotu po devatenácté hodině skupina cizinců zaútočila na zahrádce restaurace ve Vladislavově ulici v Praze 1 na číšníka, který je upozornil, že tam nemohou konzumovat vlastní donesený alkohol. Hádka vygradovala v surové napadení.

Skupina sedmi mužů zaútočila na personál restaurace, jednoho číšníka povalili na zem a tam ho začali mlátit pěstmi a kopat do něj. Když poškozený zůstal bezvládně ležet na zemi, podezřelí z místa utekli na tramvaj číslo 14 a odjeli směrem na Karlovo náměstí. Zraněný muž skončil v nemocnici na jednotce intenzivní péče ve velmi vážném stavu a musel podstoupit operaci hlavy.

[related-post id=“9543″]

Kriminalisté s policisty začali případ ihned vyšetřovat a pátrat po podezřelých. Podle všeho se jedná o cizince a je tedy předpoklad, že bydlí v hotelu, penzionu nebo jiném ubytovacím zařízení v Praze či okolí. Policisté proto žádají především recepční a všechny jiné svědky, jestli muže viděli nebo vědí, kde by se mohli nacházet, ať kontaktují tísňovou linku 158.

Případ je prověřovaný pro podezření ze spáchání trestného činu těžké ublížení na zdraví a výtržnictví, za což v případě dopadení a odsouzení hrozí pachateli až deset let odnětí svobody.

Nepřehlédněte

OBRAZEM: Oprava Šlechtovy restaurace pokračuje. Otevírat bude za rok • Po mnoha letech si v červnu minulého roku převzala Šlechtovu restauraci stavební firma, která jí má navrátit původní slávu. Šlechtovce nyní zbývá poslední rok rekonstrukce, která se dotkne nejen samotné budovy, ale také jejího okolí. Celkově budou stát opravy přibližně 100 milionů korun. Všechny záměry na záchranu stavby nebyly z různých důvodů uskutečněny celých 15 let. „Od povodní v roce 2002 se nenašel nikdo, kdo by učinil potřebné kroky k záchraně Šlechtovky. Velmi mě proto těší, že si naše vedení města vzalo obnovu Šlechtovy restaurace skutečně za svou a první výsledky můžete vidět již nyní,“ uvedla primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová. S hotovým dílem počítá hlavní město Praha v létě 2019. „Několik generací čekalo na obnovu této významné historické památky a konečně je rekonstrukce skutečností. Pevně věřím, že příští rok bude Šlechtova restaurace slavnostně znovuotevřena a naváže na svou někdejší slávu,“ doplnil radní pro kulturu Jan Wolf. Předpokládané finanční náklady na rekonstrukci jsou 100 milionů korun. Předmětem rekonstrukce je historické jádro budovy, dále přistavovaný zadní trakt hlavní budovy a součástí projektu jsou také opravy původních sklepů, opěrné zdi, altánu a zpevnění ploch. Historie Šlechtovky Historie Šlechtovy restaurace se začala psát na konci sedmnáctého století. V tehdejší Královské lovecké oboře, dnes známé spíše jako Stromovka, byl v letech 1689 až 1692 tento objekt postaven hrabětem Kryštofem Františkem Vratislavem z Mitrovic pro rakouského císaře Leopolda I. jako lovecký letohrádek. V dalších staletích však sloužil mnoha různým účelům. Když se obora v první polovině 18. století stala vojenským ležením, škody utrpěl i letohrádek. Později byl již poničený objekt dokonce využíván jako sklad obilí a sena. Přestavba v polovině 19. století mu dala podobu, jakou přibližně známe dnes. V roce 1883 zde otevřel restauraci Václav Šlechta a jeho rodina ji provozovala až do začátku 2. světové války. Po válce byla restaurace ještě částečně v provozu, ale objekt chátral a nakonec byl uzavřen. Poté ho poničily dva požáry a v roce 2002 povodeň. [gallery columns="1" size="full" ids="11431,11430,11433,11432,11435"]

Druhy nádobí, které do myčky nikdy nedávejte. Mohly byste je nevratně zničit • Kdo si jednou pořídil myčku nádobí, už si bez ní nejspíš nedokáže představit život. Aby také ne, když tak krásně šetří čas, námahu i přírodu. Jediné, co člověk musí udělat, je vhodně naskládat nádobí, vložit tabletu na mytí, zavřít, zapnout a nechat stroj pracovat. A pochopitelně také vědět, co do myčky nádobí nikdy nedávat. 

20. 10. 1889: Smrt vojáka ve službě, nález tobolky a obrazy ze Švýcarska • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Praha začala s očkováním lidí bez domova. Dostanou jednu vakcínu • Hlavní město ve spolupráci s Armádou spásy, Nadějí a Drop Inem spustilo očkování lidí bez přístřeší jednodávkovou vakcínou Janssen přímo v terénu. Po řadě jednání v minulých týdnech k tomu dalo svolení ministerstvo zdravotnictví. Tam, kde stát neproplatí aplikaci očkovací látky, zajistí úhradu Praha.

Další pražský hotel mění majitele. Do Prahy míří řada luxusních značek • Přestože centrum Prahy a hotelový byznys v posledních let citelně zasáhl nárůst krátkodobých pronájmů Airbnb, hotelová kapacita nadále roste. Realitní trh s hotely se rozhýbal a v minulém roce přinesl několik významných transakcí.

Hotel Carlo IV. na Senovážném náměstí v Praze.

Pražský dopravní podnik testuje hybridní autobus Solaris • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) bude ode dneška v reálném provozu testovat další hybridní autobus. Tentokrát se jedná o sériové řešení s ukládáním elektrické energie do kondenzátorů namísto obvykle používaných baterií. Dvanáctimetrový nízkopodlažní autobus Solaris Urbino 12 Hybrid dostal evidenční číslo 4999 a cestující jej mohou do 22. září vyzkoušet na linkách č. 133, 165, 175, 207 a 213. 

Autobus SAutobus Solaris Urbino 12 Hybrid.olaris Urbino 12 Hybrid

Vánoční tramvaje v Praze budou jezdit až do Tří králů • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vyslal do ulic flotilu svátečně nazdobených vozidel. Je mezi nimi tramvaj Škoda 15T ForCity č. 9401, tramvaj T3 č. 6921, oblíbená Mazačka nebo retrobus Irisbus Citelis.

Správná péče o boty může výrazně prodloužit jejich životnost • S botami to je stejné jako s kteroukoliv jinou částí našeho outfitu. Většinou platí, že čím jsou dražší, tím jsou i kvalitnější a měly by nám proto déle vydržet. Spoléhat se jen na to ale nelze. O boty je potřeba se dobře starat. Poradíme vám, jak jejich životnost prodloužit na maximum.

Hybridní autobus Volvo vyjíždí do pražských ulic. Zatím jen zkušebně • Od 6. února bude v pražských ulicích možné vídat kloubový autobus značky Volvo s označením 7900 LAH. Vůz švédského výrobce si Dopravní podnik hl. m. Prahy vypůjčil, aby mohl ověřit jízdní vlastnosti a míru úspory pohonných hmot.

Hybridní autobus Volvo 7900 LAH.

100 nejlepších citátů o ženách. Počtení o dokonalosti něžného pohlaví • Ženy jsou neuvěřitelně silné, chytré a inspirativní bytosti. Jejich příběhy, úspěchy a boje o rovnoprávnost a uznání jsou zapsány v historii. Dnes vám přinášíme 100 nejlepších citátů o ženách, které oslavují sílu, krásu a jedinečnost ženského ducha.

Zoo Praha chce odkoupit pozemek, který si nyní jen pronajímá • Pražští radní v pondělí projednávali návrh na odkup pozemku mezi areálem zoologické zahrady a pozemky České zemědělské univerzity v Praze za 3 miliony Kč, který si Zoo Praha dlouhodobě pronajímá pro potřeby zvířat, ale pro veřejnost je nepřístupný. Zoo by tak scelila své pozemky a jednodušší by údajně byla i údržba tohoto prostoru. Záměr budou nyní projednávat zastupitelé.

Nový portál informuje Pražany o nakládání s městským majetkem • Pražský magistrát spustil ve čtvrtek nový informační portál, který má přispět k větší transparentnosti nakládání s městským majetkem. Webová stránka nabízí v přehledné podobě základní data o nemovitostech ve vlastnictví hlavního města a souvisejících výdajích za údržbu nebo příjmech z pronájmu.

2. 11. 1889: Hřbitovy pod náporem. Tisíce lidí si připomínají zesnulé a tramvaje nestíhají • Naši předkové v 19. století chovali k zesnulým obrovskou úctu. Stejně jako v současnosti se během Dušiček hřbitovy ocitaly pod obrovským náporem návštěvníků. Dle svědectví dobového tisku tramvaje nestíhaly vozit lidi na Olšanský hřbitov a z běžně klidného místa se stalo rušné korzo. Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Kavárny CrossCafe v Praze končí. Podpora vlády nestačila, říká provozovatel • Provozovatel sítě kaváren CrossCafe oznámil, že definitivně ukončí provoz všech pěti pražských poboček.

OBRAZEM: Staromák přivítal Ester Ledeckou a další úspěšné české olympioniky • Česká olympisjká výprava se vrátila z korejského Pchjongčchangu. Letoun s našimi reprezentanty dosedl na pražském Letišti Václava Havla krátce po půl druhé odpoledne. V 15 hodin odstartovalo slavnostní přivítání na Staroměstském náměstí. Podívejte se, jak to na místě vypadalo. #ester #esterledecka #oldtownsquare #staromak #olympiada #zlatamedaile #olympics #olympicsgames #olympicgames #olympicgames2018 #zimniolympijskehry #ledecka #superg #prague #praha #pictureoftheday #staromestskenamesti #zoh #zoh2018 #czechrepublic #cesi #fandime #snowboarding

Začala rekonstrukce Václavského náměstí. Podívejte se, jak bude vypadat • Po mnoha letech příprav začala ve středu celková rekonstrukce jednoho z největších náměstí ve střední Evropě – Václavského náměstí. Představitelé hlavního města slavnostně předali staveniště firmě Hochtief CZ, která zajistí rekonstrukci spodní i horní části prostranství za necelých 327 milionů korun. Projekt opravy by měl být dokončen do roku 2025. První změny ale budou viditelné již za rok.

15. 10. 1868: Kouzelník očaroval Pražany svým skvělým vystoupením • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Přejeti Přelet byl v úterý odpoledne v sirkové ulicí starý jeden muž. Jel tamtudy drožkář velmi rychle, ač lidé naň volali, aby jel volněji; než ale jej k tomu přiměli, strhla náprava vozová jednoho starce pod vůz a přední kola přes něho přejela. Muž ten je těžce poraněn a s drožkářem zavedeno vyšetřování. – Téhož dne o 4 hod. odpoledne dostal se na Poříčí čtyřletý chlapec pod kolo ručního vozíku, na kterém bylo mnoho zboží naloženo. Hošíkovi byla hlava těžce poraněna, tak že jej musel posluha odnést v náručí rodičům. – Pražský denník, 15. 10. 1868 Kouzelné divadlo v sále konviktském Předevčírem večer uspořádal p. Basch první své představení z oboru zábavné fysiky, magie a optiky v sále konviktském. Dobrá pověst p. eskamoteura se v tomto představení opět co nejskvěleji osvědčila. Bylo viděti, že p. Basch výborně pečuje o zábavu hojně shromážděných diváků, kteří veškeré prostory sálu naplňovaly, neboť nejen že z bohatého programu velká část nových, původních kusů jest, nébrž i ostatní známější představení provedl nanejvýš elegantním a překvapujícím spůsobem. Při vystoupení byl umělec hlučným potleskem uvítán, a skoro po každém čísle bouřlivou pochvalou vyznamenán. Neuvádějíce menší kousky, kterými p. Basch pozornost obecenstva poutal, připomínáme jen ku konci dávané představení se skříni přeměňovací, jedinou tohoto spůsobu v Evropě, ježto skutečně překvapujícím provedením na diváctvo působí a umělci nekonečné pochvaly získalo. Podotknouti sluší, že jeviště páně Baschovo jest velmi vkusně upraveno a jednoduché prostředky jeho přece velmi elegantní jsou. V každém ohledu nejvýš zdařilá představení tato budou i na dále velké oblibě se těšiti. – Pražský denník, 15. 10. 1868 Málem se utopila V Střešovicích spadla v pondělí odpoledne dvouletá dceruška jednoho tamního hokynáře, hrajíc si s jinými dětmi, do studně, byla však ještě v čas vytažena a tak zachována. – Pražský denník, 15. 10. 1868

9. 5. 1889: Prohnaná šejdířka, výstava velryby a nedělní klid v kupeckých obchodech • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Praha 10 investuje do nápadů občanů na zlepšení veřejného prostoru • Radnice MČ Praha 10 odstartovala další ročník projektu Moje stopa. V rámci něj mohou občané přicházet s nápady na oživení veřejného prostoru, o nichž na podzim proběhne veřejné hlasování. Vítězné návrhy budou realizovány z participativního rozpočtu městské části. Náklady na každý z nich by se měly pohybovat v rozmezí 350 tisíc až dva miliony korun. Celkově je na projekt vyčleněno 5 milionů.

Jedním z již realizovaných projektů je bosonohá stezka ve veřejně přístupném vnitrobloku mezi ulicemi Na Stezce, Na Hroudě a Kubánským náměstím.

Z původních Strašnic nezbylo skoro nic. Historii pražské čtvrti přiblíží nová výstava • Muzeum hl. m. Prahy pořádá od 25. 4. 2018 do 4. 11. 2018 v hlavní budově muzea výstavu Strašnice …zahrada Prahy, brána armád… Výstava je již osmým dílem mnohaletého projektu o pražských čtvrtích. Představuje oblast, která se stala součástí Velké Prahy až v roce 1922. Do té doby náležely Strašnice k pražskému předpolí, které bylo zasaženo prakticky každým obléháním, každou válkou či bitvou o Prahu. Vystavena budou fotografická, mapová, plánová a další vyobrazení, ale i další materiál, například předměty dokumentující činnost strašnického Sokola či stavbu strašnického kostela, archeologický materiál připomene nejstarší obyvatele strašnického prostoru, další předměty život ve Strašnicích před sto a více lety. S otevřením výstavy je již tradičně vydána stejnojmenná publikace. Zároveň jsou připraveny i doprovodné programy pro veřejnost i pro školy. Historie Strašnic v kostce Až do 19. století tvořily Strašnice součást zemědělského zázemí Prahy, od 14. do počátku 17. století se tu kromě polí rozkládaly rozsáhlé vinice a chmelnice, v pozdější době bylo pro tuto oblast charakteristické pěstování zelí. Původní nevelká ves ležící na důležitých obchodních cestách o několika málo číslech popisných se v 18. a 19. století postupně rozrůstala a na konci 18. století vznikly samostatné Nové Strašnice. Stavební boom zaznamenáváme od přelomu 19. a 20. století a během první poloviny 20. století se Strašnice staly důležitou rezidenční oblastí pražských středních vrstev. Na počátku 20. století získaly Strašnice tramvajové spojení s Prahou i železniční zastávku na důležité trati Praha–Benešov. Velkou proměnu zaznamenaly Strašnice v druhé polovině 20. století, kdy byla zastavěna již většina plochy strašnického katastru. Na přelomu čtyřicátých a padesátých let tu vzniklo sídliště Solidarita, poté vyrostla nová, z velké části panelová, výstavba i v dalších strašnických lokalitách – v Průběžné, Rybníčkách i jinde. V šedesátých až osmdesátých letech došlo ke zboření staré zástavby, z níž do dnešních dob zůstalo zachováno jen několik málo budov. Na počátku devadesátých let 20. století byl postaven a vysvěcen po šedesátiletém úsilí místních farníků ve Strašnicích kostel Neposkvrněného početí Panny Marie.

Strašnice na historické pohlednici.