brambory

Netradiční bramborové recepty z časů našich prababiček

Brambory jsou dnes poměrně opomíjenou potravinou. Tím, že jsou nenáročné na pěstování, jich naši předci měli dostatek i v dobách neúrody a hladomorů. Dokázaly přitom nejen zasytit, ale i dodat řadu potřebných látek a minerálů. Není proto divu, že ve starých kuchařkách najdeme stovky a tisíce nejrůznějších receptů na jejich zpracování. Přečtěte si výběr receptů z počátku 20. století, které otiskl časopis Česká hospodyně. Bramborový závin ½ kg bramborů se […]

vydáno před 1 týdnem

Bramborový salát jako časovaná bomba. Pozor na hrášek, vejce i uzeniny

Vánoce a konec roku si snad nikdo nedokáže představit bez bramborového salátu, chlebíčků a jednohubek u silvestrovských oslav. Mnoho pochutin chystáme do zásoby a obvykle je jíme i několik dnů, jako třeba bramborový salát. Ovšem pozor! V řadě potravin číhají zákeřné mikroorganismy, které nás mohou hodně potrápit a způsobit nákazu. Divoká kombinace smaženého kapra nebo řízku a majonézového bramborového salátu už dostala do nemocnice nejednoho žlučníkáře. Vánoční čas nám ale mohou […]

vydáno před 1 měsícem

Skladování bramborového salátu má svá pravidla. Majonéza není hlavní problém

Štědrovečerní večeři bez bramborového salátu si dokáže představit jen málokdo. Tuto oblíbenou pochoutku Češi doslova milují. Podle průzkumu o Vánocích nechybí v 95 procentech domácností. Ne všichni ale dodržují hygienické zásady při přípravě a následném skladování. V čem nejčastěji chybujeme? Z nejpopulárnější vánoční přílohy si můžete snadno „uhnat“ velmi nepříjemné zažívací obtíže, nebo dokonce salmonelózu. Pokud tedy nechcete strávit vánoční svátky na toaletě, už při přípravě věnujte zvýšenou pozornost čistotě […]

vydáno před 2 měsíci

Levné večeře z brambor. Peněženka za ně poděkuje, ale dvakrát zdravé nejsou

Brambory jsou odjakživa označovány za „poklad chudých“. Na světě není příliš potravin, které nestojí moc a zároveň dokážou dostatečně zasytit. Už ve škole se učí, že brambory přivezl z Ameriky do Evropy Kryštof Kolumbus. Pochutnávali si na nich už staří Inkové n území dnešního Peru před více než pěti tisíci lety. Velmi odolná bramborová hlíza jako jediná dokázala plodit v tamních nehostinných horských oblastech, narozdíl třeba od obilí nebo kukuřice. […]

vydáno před 1 rokem
Pečené brambory.
X Zavřít