Netradiční bramborové recepty z časů našich prababiček

10. ledna 2020, 20:57 Tereza Běhalová
Foto: Archiv

Brambory jsou dnes poměrně opomíjenou potravinou. Tím, že jsou nenáročné na pěstování, jich naši předci měli dostatek i v dobách neúrody a hladomorů. Dokázaly přitom nejen zasytit, ale i dodat řadu potřebných látek a minerálů. Není proto divu, že ve starých kuchařkách najdeme stovky a tisíce nejrůznějších receptů na jejich zpracování. Přečtěte si výběr receptů z počátku 20. století, které otiskl časopis Česká hospodyně.

Bramborový závin

½ kg bramborů se uvaří, ještě horké se oloupají a na prkně válečkem rozmělní nebo mlecím strojkem proženou. Když vychladnou, dá se do nich 100 gramů mouky, 2 žloutky a štipec solí, hodně se to vypracuje a na konec vyválí na hřbet nože silně. Dvě velké, na koláčky pokrájeně cibule se zatím na omastku do zlatova udusí, s 5 lžícemi strouhané válečné buchty, zvláště upražené se posype cibule na bramborovém těstu rozhozená a těsto se svine jako při obyčejném závinu, dobře se zabalí do ubrousku a nechá se 20 minut vařit v osolené vodě tak, že ubrousek je zavěšen na držadle vařečky přes hrnec položené. Třeba ubrousek za tu dobu obrátit, aby se obsah všude stejně povařil. Hotový závin se na míse roztrhá vidličkou. Je velmi sytý a dobrý a chutná zvláště pánům, kteří nemilují slazené pokrmy.

Bramborové karbanátky

Zpěň 70 gramů másla a rozmíchej do něho 250 gramů strouhanky z dobrých, moučnatých a za studena ustrouhaných bramborů s 3 žloutky, trochou soli a muškátu. Udělej z toho karbanátky malé. na prst tlusté, obal je vejcem a žemlí a usmaž na másle po obou stranách do hněda. Mohou se požívati o sobě, i jako chutná příloha k dušeninám, pečením i jiným pokrmům s hojnou omáčkou.

Bramborové buchtičky

Asi půl kilogramu bramborů uvařených a ustrouhaných zadělej s dvěma vejci a okořeň to pepřem, muškátem a novým kořením. Těsto vyválej na koláč asi 2 centimetry vysoký, vykrájej z něho čtverhránky, na tyto rozlož ovocnou marmenádu a cípy přehrň. Buchtičky upec na pekáči, máslem vymaštěném.

Brambory připravené na panský způsob

Ve slupce uvařené brambory se oloupají, nakrájí na silnější koláčky, do kastrolu se dá lžice másla rozpustit, přidá se šťáva z jednoho citronu, čajová lžička jemně usekané petržele, něco sekané pažitky, sůl a brambory při mírném teple se v tom 10 minut velice pozorně míchají.

Obalované brambory

Nepříliš moučnaté brambory vaříme se slupkou, pak je oloupáme, rozřežeme na silné terče, omočíme v rozkloktaném vejci a obalíme strouhanou houskou. Pak osmažíme terče v pánvi s horkým máslem na obou stranách světlehnědě a používáme jich jako obložení k masovým jídlům a zeleninám.

Recepty vyšly v časopisu Česká hospodyně v letech 1908–1913.

Pohanka prospívá cévám, chrání před rakovinou a neobsahuje lepek. Příprava je velmi snadná

Pohanka je téměř zázračná surovina. Nemá žádný lepek, takže ji můžete konzumovat, i když trpíte celiakií. Funguje také jako účinná prevence proti kornatění cév a tepen. Obsahuje zinek, měď, mangan, selen a především přírodní rutin, který zvyšuje elasticitu cévních stěn. A její příprava navíc není ani trochu náročná. Pohanky jsou jednoleté a vytrvalé byliny s bílými a růžovými květy v hroznech a lichoklasech. Jejich plodem je nažka. Na našem území […]

vydáno před 4 dny
Pohanka

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace a následné předávkování vitamínem A. Ten je sice nezbytný pro správné fungování našeho těla, ale podle vědců může ve velkém množství hodně uškodit. Je obecně známo, že vitamín A chrání zrak a posiluje imunitu. Zároveň prospívá pokožce, snižuje sklony k zánětům, podporuje činnost rozmnožovacího ústrojí, podílí se na procesu specializace buněk v […]

vydáno před 1 týdnem
Předávkování vitamínem A může mít fatální následky.

Čajový sáček vznikl omylem. Měl ušetřit peníze, ale dnes šetří hlavně čas

Čaj v nejrůznějších podobách pijí lidé po celém světě. Někdo s citrónem, někdo s mlékem, někdo k snídani, někdo dopoledne, někdo odpoledne „o páté“, někdo večer před usnutím. Obvykle využíváme onu pohodlnou variantu čajových sáčků, které zalijeme horkou vodou a necháme vylouhovat. Tato nejpoužívanější verze však vznikla víceméně náhodou. V roce 1904 chtěl jistý obchodník Thomas Sullivan z New Yorku ušetřit peníze. Svým zákazníkům dosud zasílal vzorky čaje v kovových krabičkách. To mu ale přišlo drahé […]

vydáno před 2 týdny

Paměť potřebuje každodenní trénink

Všichni si přejeme zůstat co nejdéle mladí nejen fyzicky, ale také duševně. Důležitou roli v našem životě hraje paměť. Díky dobré paměti si snadněji osvojujeme nové informace, déle uchováme ty, které jsme už nabyli, a budeme si lépe vybavovat ty, které v dané chvíli potřebujeme. Jak však paměť trénovat, aby nám dlouho sloužila podle našich představ? Podívejme se na konkrétní způsoby tréninku paměti, které můžete bez problému provádět každý den. Čtení s […]

vydáno před 2 dny
Lidský mozek.

Poloha při spánku může ovlivnit, jaké sny se vám budou zdát

Během spánku nás sny zavádějí do úplně jiného světa, vytvořeného naším podvědomím. Čínští výzkumníci před časem přišli s překvapivým tvrzením o úzkém propojení obsahu snů s polohou, v níž se během snění nacházíme. Studie se zúčastnilo přes 700 dospělých osob. Zjištění výzkumného týmu z univerzity v Hongkongu pod vedením Calvina Kai-Ching Yua ukázaly, že až 40 % z těch, kteří spí na levém boku, zažívá v noci zlé sny a […]

vydáno před 3 dny

Cizinci pašovali do Prahy skoro 100 kg tabáku do vodních dýmek

Ruzynští celníci mají na svém kontě dva další velké úlovky. Minulý víkend zadrželi na letišti dva muže a jednu ženu cizí státní příslušnosti, kteří se snažili ve svých zavazadlech propašovat celkem 94,3 kg tabáku do vodní dýmky. Celníci objevili kontraband při kontrole zavazadel cestujících. Zavazadla 25leté cizinky a 34letého cizince, kteří přicestovali na pravidelné lince Dubaj-Praha, nejprve podrobili kontrole rentgenem. Zájem celníků vzbudilo velké množství podezřelých předmětů v útrobách cestovních […]

vydáno před 4 dny
X Zavřít