Netradiční bramborové recepty z časů našich prababiček

10. ledna 2020, 20:57 Tereza Běhalová
Foto: Archiv

Brambory jsou dnes poměrně opomíjenou potravinou. Tím, že jsou nenáročné na pěstování, jich naši předci měli dostatek i v dobách neúrody a hladomorů. Dokázaly přitom nejen zasytit, ale i dodat řadu potřebných látek a minerálů. Není proto divu, že ve starých kuchařkách najdeme stovky a tisíce nejrůznějších receptů na jejich zpracování. Přečtěte si výběr receptů z počátku 20. století, které otiskl časopis Česká hospodyně.

Bramborový závin

½ kg bramborů se uvaří, ještě horké se oloupají a na prkně válečkem rozmělní nebo mlecím strojkem proženou. Když vychladnou, dá se do nich 100 gramů mouky, 2 žloutky a štipec solí, hodně se to vypracuje a na konec vyválí na hřbet nože silně. Dvě velké, na koláčky pokrájeně cibule se zatím na omastku do zlatova udusí, s 5 lžícemi strouhané válečné buchty, zvláště upražené se posype cibule na bramborovém těstu rozhozená a těsto se svine jako při obyčejném závinu, dobře se zabalí do ubrousku a nechá se 20 minut vařit v osolené vodě tak, že ubrousek je zavěšen na držadle vařečky přes hrnec položené. Třeba ubrousek za tu dobu obrátit, aby se obsah všude stejně povařil. Hotový závin se na míse roztrhá vidličkou. Je velmi sytý a dobrý a chutná zvláště pánům, kteří nemilují slazené pokrmy.

Bramborové karbanátky

Zpěň 70 gramů másla a rozmíchej do něho 250 gramů strouhanky z dobrých, moučnatých a za studena ustrouhaných bramborů s 3 žloutky, trochou soli a muškátu. Udělej z toho karbanátky malé. na prst tlusté, obal je vejcem a žemlí a usmaž na másle po obou stranách do hněda. Mohou se požívati o sobě, i jako chutná příloha k dušeninám, pečením i jiným pokrmům s hojnou omáčkou.

Bramborové buchtičky

Asi půl kilogramu bramborů uvařených a ustrouhaných zadělej s dvěma vejci a okořeň to pepřem, muškátem a novým kořením. Těsto vyválej na koláč asi 2 centimetry vysoký, vykrájej z něho čtverhránky, na tyto rozlož ovocnou marmenádu a cípy přehrň. Buchtičky upec na pekáči, máslem vymaštěném.

Brambory připravené na panský způsob

Ve slupce uvařené brambory se oloupají, nakrájí na silnější koláčky, do kastrolu se dá lžice másla rozpustit, přidá se šťáva z jednoho citronu, čajová lžička jemně usekané petržele, něco sekané pažitky, sůl a brambory při mírném teple se v tom 10 minut velice pozorně míchají.

Obalované brambory

Nepříliš moučnaté brambory vaříme se slupkou, pak je oloupáme, rozřežeme na silné terče, omočíme v rozkloktaném vejci a obalíme strouhanou houskou. Pak osmažíme terče v pánvi s horkým máslem na obou stranách světlehnědě a používáme jich jako obložení k masovým jídlům a zeleninám.

Recepty vyšly v časopisu Česká hospodyně v letech 1908–1913.

420 let od první veřejné pitvy v Praze. Tělo patřilo oběšenému zločinci

V prostorách dnes již neexistující Rečkovy koleje v dnešní ulici Karolíny Světlé se přesně před 420 lety uskutečnila první veřejná pitva v Praze. Od 8. do 12. června roku 1600 tady Jan Jessenius „za velkého shromáždění slavných a učených mužů, vědychtivých a vzdělaných měšťanů“ prováděl něco, co středověká metropole dosud neznala – pitval mrtvé tělo. Na tehdejší dobu raritní úkon měl přilákat pozornost veřejnosti a napomoci obnově výuky lékařství na […]

Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka

Nastává doba dozrávání jahod. Matka příroda si dala záležet, když vymýšlela jejich podobu. Neotřelý design v kombinaci s osvěžující chutí láká v letním období i ty, kteří jinak ovoci příliš neholdují. Pravidelná konzumace těchto plodů má navíc i řadu blahodárných účinků na naše zdraví a krásu. Pojďme si je představit. Jahody znali už staří Římané. V dávných dobách se pro svou chuť označovaly za „královské ovoce“. Známé je také označení […]

Zázračná jarní cibulka. Chrání před chorobami a v kuchyni má široké využití

Jarní cibulka je považována za královnu kuchyně. Je to vlastně mladá cibule, která je sbírána ještě předtím, než zcela dozraje. Neplatí u ní, že pokud ji sklidíme dříve, bude nevhodná ke konzumaci. Je tomu totiž přesně naopak. V tomto malém zázraku se nachází řada prospěšných látek – například vitamíny A a C, které podporují správnou činnost kardiovaskulárního systému a snižují riziko srdečních chorob. Dalšími prospěšnými látkami v jarní cibulce jsou […]

Vyrobte si domácí jogurt. Stačí jen dvě suroviny

Přemýšlíte, jak se v těchto dnech zabavit v kuchyni? Už jste si vyrobili domácí droždí a upekli vlastní pečivo? Možná je nyní čas na výrobu domácího jogurtu. Jeho příprava není vůbec náročná a potřebovat nebudete ani jogurtovač. Stačí jen litr plnotučného mléka a jeden kelímek kvalitního kupovaného jogurtu. Do důkladně umytého hrnce nejprve nalijte mléko a ohřejte ho na přibližně 80 stupňů Celsia. Jakmile se začně tvořit pěna, hrnec odstavte […]

Mražení potravin má svá pravidla. Některé do mrazáku vůbec nepatří

Mražené potraviny nám usnadňují život už téměř jedno století. Přesně před 90 lety s nimi přišel přírodovědec Clarence Birdseye z amerického městečka Springfield ve státe Massachusetts. Do té doby se potraviny uchovávaly převážně zavařováním do skla nebo do konzerv, případně sušením.  Birdseye objevil, že nejlepších výsledků v chuti a kvalitě potravin dosáhne prudkým zmrazením na velmi nízkou teplotu kolem minus 50 stupňů Celsia. Na nápad s uchováním mražených potravin přišel náhodou, když […]

Medvědí česnek je prvním poslem jara. Skvěle chutná a má léčivé účinky

Sezóna medvědího česneku se blíží. Tato divoce rostoucí bylina se začíná v přírodě objevovat brzy na jaře, obvykle již koncem března nebo začátkem dubna. Narazit na ni je pak možné až do konce května. Využití má nejen v kuchyni, ale i při léčbě nejrůznějších onemocnění. Medvědímu česneku se nejlépe daří v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhčích místech. S výjimkou chráněných krajinných oblastí není jeho sběr nijak omezen. […]

Kiwi obsahuje řadu prospěšných látek, ale není pro každého

Toto exotické chlupaté ovoce se zelenou dužinou bývalo v dřívějších dobách natolik vzácné, že jen málokdo věděl, jak se vlastně správně jí. Dnes už je kiwi běžně dostání v každém obchodě. Proč se vyplatí zařazovat ho pravidelně do našeho jídelníčku? Kiwi má nízkou energetickou hodnotu, takže se hodí v případech, kdy chcete shodit přebytečná kila. Zároveň je ale bohaté na důležité vitamíny C, E a K. Obsahuje též velké množství […]

Zdravotně postižení lidé ze Svojšic se mohou vrátit do Prahy

Pražští radní schválili vyčlenění jedenácti městských bytů pro organizaci Domov Svojšice, která pomáhá Pražanům se zdravotním postižením. „Naší dlouhodobou snahou je umožnit návrat Pražanů se zdravotním postižením, kteří byli v minulých letech umísťování do zařízení sociální péče daleko od Prahy, a tedy od svých rodin a přátel,“ říká radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová. V jedenácti městských bytech, které se nacházejí v různých městských částech, zřídí městská […]

„Ajťáci“ si za loňský rok polepšili. Nejvíc vydělávají v Praze

Průměrná hrubá měsíční mzda odborníků informačních a komunikačních technologií v Česku v loňském roce vzrostla meziročně o 8,5 % a překonala hranici 58 tisíc korun. Průměrná mzda ostatních zaměstnanců přitom byla o 22 tisíc nižší. Nejvíce si odborníci v této profesi vydělají v Praze. Data zveřejnil Český statistický úřad. V současné době pracuje v Česku jako ICT odborník již více než 200 tisíc lidí a jejich podíl na zaměstnané populaci […]

Startuje nová linka přívozu přes Vltavu. Propojí dvě pražské náplavky

Rašínovo a Hořejší nábřeží propojí staronový pravidelný přívoz Vyšehrad. Pražané i turisté tak budou moci cestovat mezi dvěma oblíbenými náplavkami po vodě rychleji. „Hořejší nábřeží ožilo primárně otevřením kobek. Každá má svůj osobitý charakter a přívozem se cesta k prozkoumání této krásné náplavky ještě zjednoduší,“ říká kurátor pražských náplavek Petr Hozman. Loď s názvem Šemík, kterou bude provozovat známý pražský převozník Zdeněk Bergman prostřednictvím firmy Pražské Benátky, se poprvé odrazí […]

Hledá se vánoční strom pro Prahu. Vítězný tip dostane finanční odměnu

Vánoční trhy v centru Prahy odstartují už za 5 měsíců. Praha proto začíná hledat strom, který se na sklonku roku stane dominantou Staroměstského náměstí. Společnost Taiko, která pražské trhy každoročně organizuje, vyhlašuje už podesáté soutěž Hledá se strom. Lidé mohou zasílat svoje tipy na jehličnany, které jsou vhodné pro největší trhy v centru české metropole. „O velikonoční atmosféru trhů Pražané i návštěvníci města přišli, věříme, že o tu vánoční nepřijdou. […]

Geniální architekt Adolf Loos. V čem spočívala jeho výjimečnost?

Odborná veřejnost a milovníci moderní architektury si letos připomínají 150. výročí narození architekta Adolfa Loose. Muzeum hlavního města Prahy při této příležitosti otevřelo v galerii Studijního a dokumentačního centra Norbertov výstavu s názvem „Adolf Loos: Opakování génia“. Odkaz Adolfa Loose spočívá v podivuhodné hře s prostorem, materiálem, vybavením či světlem. Architekt byl během svého života neoblomným obhájcem věcnosti, úspornosti a racionality architektonického myšlení. K Loosovým průkopnickým činům patří odklon od […]

Komentář Evžena Korce: Stavebnictví se v květnu dál propadalo. Co je příčinou?

Propad českého stavebnictví zrychluje, stavební produkce v květnu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o 7,6 procenta. V dubnu přitom stavebnictví kleslo meziročně o 4,6 procenta. Výrazně se na tom podepsalo pozemní stavitelství, které letos v květnu ve srovnání se stejným měsícem loňského roku propadlo o 11 procent. Podle ČSÚ propad nejvíce zasáhl menší firmy a živnostníky, kteří byli letos výrazně pod úrovní loňského května. Naopak velké stavební firmy si […]

V cestovním ruchu je zaměstnáno téměř 8 procent Pražanů

Cestovní ruch v roce 2018 reprezentoval 2,9 % hrubého domácího produktu a zaměstnával 240,6 tisíce osob. Třetinou se na tvorbě ekonomických ukazatelů podílela Praha. Klíčovým oborem zůstává turismus také pro Karlovarský kraj. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Český statistický úřad. V roce 2018 činil celkový objem výdajů za cestovní ruch na našem území 294,7 miliard korun a hrubá přidaná hodnota sektoru dosáhla 132 miliard korun. Z pozitivního vývoje profitovaly […]

Kam vyhodit obal od zubní pasty? Nová kampaň testuje známé tváře

Svozová společnost Pražské služby se během letních prázdnin zaměří na téma správného třídění odpadu a předcházení jeho vzniku. V rámci online kampaně pětice známých osobností podstoupí tzv „Třídicí kvíz“. Jako první si ho vyzkoušel herec, scenárista a bojovník v MMA Jakub Štáfek. Se záludnými otázkami týkajícími se správné likvidace plata od vajíček, krabice od pizzy či tuby od zubní pasty popasoval se protagonista fotbalisty Lavického ze seriálu Vyšehrad popasoval dobře. […]

Praha poskytne dotaci městským částem na rekonstrukci bytů

Pražští zastupitelé schválili poskytnutí dotace z Fondu rozvoje dostupného bydlení ve výši téměř 11 milionů pro dvě městské části. Praha 3 obdrží bezmála 5,6 milionu korun na opravu tří bytů a Praha 10 více než 5,2 milionu korun na opravu sedmi bytů. Praha z Fondu rozvoje dostupného bydlení na území hl. m. Prahy přispívá městským částem buď ve formě bezúročné půjčky, nebo právě prostřednictvím dotace. V případě poskytnutí dotace má […]

Národní muzeum vystavuje vzácné poklady z numismatických sbírek

Národní muzeum otevřelo novou výstavu s názvem Poklady numismatických sbírek. Návštěvníkům představuje ty nejvzácnější mince, medaile a řády, kterými se může Historické muzeum Národního muzea pochlubit. Na výstavě je k vidění zhruba 1500 unikátních exponátů z Numismatické sbírky Národní muzea, která celkově obsahuje okolo milionu sbírkových předmětů. Jedním z nejvzácnějších je zlatý čtyřicetidukát Ferdinanda III. z roku 1629, který je naprosto výjimečnou ražbou v celé české historii. Vystaven je i […]

X Zavřít