Konzumace brambor je v některých případech vysoce nebezpečná

27. července 2020 • 16:09 Ivana Kratochvílová
Brambory dobyly svět. Možnosti jejich přípravy jsou v podstatě neomezené. Foto: Unsplash.com

Brambory si vydobyly pevné místo v české kuchyni i v našem jídelníčku již před stovkami let. A přestože v poslední době se do popředí zájmu dostávají i různé „nové“ netradiční přílohy, bramborám stále ani zdaleka nesahají tzv. „po kotníky“. Občas ale jejich konzumace může být velmi nebezpečná.

Každý ví, že brambory dovezli do Evropy Španělé v polovině 16. století. Jako první je popsal španělský dobyvatel a kronikář Pedro Cieza de Leon. Ten se ve zprávě o místě zvaném Peru zmiňuje o červených hlízách rohlíčkovitého typu, kterým indiáni říkají „papas“.

Málokdo už ale také ví o tom, že nezávisle na Španělsku se brambory dostaly i do Anglie. Dovezl je tam anglický pirát Francis Drake ze své cesty kolem světa v letech 1577 až 1580.

Foto: Unsplash.com

Zpočátku byly brambory využívány jako lék a okrasná rostlina. Lidé je konzumovali jen s velkou nedůvěrou. Historické záznamy říkají, že první vařené brambory se objevily v roce 1616 na hostině francouzského krále Ludvíka XIII. Nikdo se tehdy nepřiotrávil a všichni si jejich chuť pochvalovali, a tak se z brambor stala na nějaký čas draze placená delikatesa vyšších vrstev.

Ani Češi bramborám nevěřili

Do českých zemí se brambory dostaly v roce 1628, ale ve větším měřítku se rozšířily až po roce 1770. Říkalo se jim tehdy „zemské jablko“ a ani u nás jim zpočátku nikdo moc nevěřil.

Marie Terezie a Josef II. se snažili český lid přesvědčit o vhodnosti pěstování a konzumace brambor. Po venkově chodili tzv. „bramboroví kazatelé“, kteří o bramborách vedli oslavné řeči. Jíst brambory ovšem poddané naučily až vlny hladomoru.

Foto: Unsplash.com

Brambory tak zachránily spoustu životů a od té doby se je lidé naučili připravovat na nejrůznější způsoby. Bramborové recepty se dnes počítají minimálně na tisíce. Ať už jde o nejrůznější bramborové placky, kaše, hranolky, krokety nebo zapékané pokrmy. Kdo si dnes dokáže představit Vánoce bez bramborového salátu? A co teprve obyčejné vařené brambory přelité rozpuštěným máslem a ozdobené petrželkou…

Kdy jsou brmabory nebezpečné

Univerzálnost brambor při přípravě pokrmů je vykoupena jistým nebezpečím. Otravu mohou způsobit zelené a silně naklíčené brambory, které byly skladovány na světle a v teple. Vlivem světla začne v hlíze stoupat obsah toxického solaninu.

Ten může ve větším množství způsobovat nevolnost, zvracení a žaludeční křeče. V extrémních případech může dojít až k narušení sliznic trávicí soustavy, ztrátě vědomí a kómatu.

V nazelenalé slupce, těsně pod ní a kolem klíčků může koncentrace jedovatého solaninu dosahovat až 35 mg na 100 gramů hlízy. Vážná otrava obyvkle nastává po požití 400 mg. Obtíže se ale mohou dostavit u slabších jedinců již po konzumaci 50 mg jedu.

Foto: Unsplash.com

Pozor si dávejte i při přípravě bramborových hranolků. Při fritování či smažení totiž zahříváním olejů vznikají trans-nenasycené mastné kyseliny. Ty zvyšují hladinu nežádoucího cholesterolu a snižují hladinu žádoucího cholesterolu.

Hodně přesmažené hranolky navíc mohou obsahovat vysoké množství karcinogenního akrylamidu. Obecně se dá říct, že čím tmavší smažené pokrmy jsou, tím více akrylamidu ukrývají.

Mátový čaj neléčí jen žaludek. Vědci odhalili ještě jeden velký přínos

Snad každý zná účinky mátového čaje. Odvar z máty peprné dokáže zmírnit bolest hlavy, uleví při rýmě a nachlazení, zklidňuje podrážděný trávicí systém a posiluje imunitu. Vědci však nyní objevili ještě jeden zdravotní benefit. Výzkumníci z Northumbria University v britském městě Newcastle před časem provedli experiment s mátovým čajem. Celkem 180 dobrovolníků požádali, aby po konzumaci různých horkých nápojů (mátový čaj, heřmánkový čaj a horká voda) popsali v dotazníku svou […]

RECEPT: Lahodný mrkvový krém

Nejen v chladném zimním období přijde vhod teplá polévka na prohřátí. Pokud máte rádi mrkev, můžete si z ní připravit lahodný krém. Nejen že zasytíte hladový žaludek, ale ještě tělu dopřejete pořádnou dávku živin. Mrkev je považována za zdroj cenných antioxidantů, vitamínů, minerálů a stopových prvků, které organismus potřebuje mj. i proto, aby se mohl lépe bránit všudypřítomným zákeřným bacilům V mrkvi najdeme vysoký obsah vitamínů A, B, C, E […]

Jedlá soda má široké uplatnění v domácnosti i při zdravotních obtížích

Jedlou sodu neboli sodu bikarbonu známe zřejmě všichni a značná část populace využívá její vlastnosti v mnoha směrech. Pojďme se podívat, jaké má soda účinky a v kterých případech je vhodné ji použít. Mírné abrasivní účinky tohoto jemného bílého prášku můžeme využít při čištění zašlého nádobí. Skvěle s ní vydrhnete čajník nebo kávovar, ale také třeba i sporáku, neboť dokáže spolehlivě odstranit i mastnotu. Nerezové povrchy zbaví vodního kamene, a přitom je nepoškrábe. […]

Zázrak jménem ovesné vločky. Proč se vyplatí jíst je každý den

Ovesné vločky můžeme zařadit mezi nejzdravější potraviny ze všech. Oblíbili si je sportovci, doporučují je výživoví poradci. Pokud jste jim ale ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že byste to měli napravit. Řada studií dokládá, že ovesné vločky jsou skutečně prospěšné pro naše zdraví. Nejlepší čas pro jejich konzumaci je ráno. Snídaně je v mnoha ohledech nejdůležitější jídlo dne a vločky například s jogurtem a ovocem vám dodají dostatek energie […]

Riziko rakoviny výrazně narůstá při nedostatku pohybu

Ke zdravému životnímu stylu nepatří jen správná strava a dodržování zásad psychohygieny. Výzkum amerických vědců upozorňuje ještě na jednu důležitou součást. Pokud berete prevenci smrtelných chorob vážně, neměli byste ji podceňovat. Lenoši, gaučáci a všichni ostatní, pro které je každý krok navíc utrpením, jsou v porovnání se zbytkem populace výrazně více ohroženi rakovinou. Zjistila to studie vědců z Texaské univerzity. Výzkumníci pozorovali celkem 8 tisíc osob a dospěli k závěrů, […]

Kiwi je napěchované zdravím. Jeden druh můžete pěstovat i na zahradě

Kdo by neznal zelené kiwi?! To, které běžně nakupujeme v našich obchodech, s hnědou chlupatou slupkou a zelenou dužinou, jsou plody, jejichž předkem je aktidinie lahodná (Acitidinia deliciosa). Tohle ovoce má svůj původ v Číně, avšak v průběhu let se začalo pěstovat po celém světě. Roste na popínavých dřevinách a z jednoho dospělého stromku či keře se údajně sklidí kolem 200 kg plodů. Na trhu můžete natrefit také na zlaté kiwi – je kulatější, ochlupené […]

Bazalka funguje i jako všestranný lék na nejrůznější neduhy

Bazalka má široké uplatnění v kuchyni. Oblíbily si ji zejména středomořské národy, a to díky její nezaměnitelné vůni a chuti. Málokdo ale ví, že tato úžasná bylinka má i léčivé schopnosti. Bazalce se často přezdívá „královská bylinka“. Není to náhoda, slovo „basileus“ totiž v řečtině označuje krále s neomezenou mocí. Léčebné účinky bazalky znali staří Řekové, Římané, Egypťané i Indové. V některých kulturách byla dokonce považována za posvátnou rostlinu. Věřilo […]

Životního partnera poznáte podle chování. Na některé lidi si dávejte pozor

Jak poznat životního partnera, se kterým zestárnete? Kdyby na to existoval jednoznačný návod – to by bylo na světě dobře! Ale bohužel nic takového nemáme, a tak nezbývá, než se spolehnout na vlastní instinkt a také na generacemi prověřené zkušenosti. Mnozí z nás dají na takzvaný první dojem. Protějšek se vám na první pohled zalíbí a přitahuje vás to k němu tak mocně, že se ozve srdce a mozek přestane pracovat. Často […]

Mátový čaj neléčí jen žaludek. Vědci odhalili ještě jeden velký přínos

Snad každý zná účinky mátového čaje. Odvar z máty peprné dokáže zmírnit bolest hlavy, uleví při rýmě a nachlazení, zklidňuje podrážděný trávicí systém a posiluje imunitu. Vědci však nyní objevili ještě jeden zdravotní benefit. Výzkumníci z Northumbria University v britském městě Newcastle před časem provedli experiment s mátovým čajem. Celkem 180 dobrovolníků požádali, aby po konzumaci různých horkých nápojů (mátový čaj, heřmánkový čaj a horká voda) popsali v dotazníku svou […]

Koronavirová data za pondělí. Zemřelo dalších 197 lidí

V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 7 590 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 27 989 provedených PCR testů, z nichž 27 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 26 929. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 134 481 lidí. Většina z nich má mírný průběh. Od vypuknutí pandemie se celkově nakazilo už 899 503 osob. Vyléčilo se jich 750 376. Zaznamenáno bylo dalších 197 úmrtí. Celkově si nemoc u […]

Jedlá soda má široké uplatnění v domácnosti i při zdravotních obtížích

Jedlou sodu neboli sodu bikarbonu známe zřejmě všichni a značná část populace využívá její vlastnosti v mnoha směrech. Pojďme se podívat, jaké má soda účinky a v kterých případech je vhodné ji použít. Mírné abrasivní účinky tohoto jemného bílého prášku můžeme využít při čištění zašlého nádobí. Skvěle s ní vydrhnete čajník nebo kávovar, ale také třeba i sporáku, neboť dokáže spolehlivě odstranit i mastnotu. Nerezové povrchy zbaví vodního kamene, a přitom je nepoškrábe. […]

Zázrak jménem ovesné vločky. Proč se vyplatí jíst je každý den

Ovesné vločky můžeme zařadit mezi nejzdravější potraviny ze všech. Oblíbili si je sportovci, doporučují je výživoví poradci. Pokud jste jim ale ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že byste to měli napravit. Řada studií dokládá, že ovesné vločky jsou skutečně prospěšné pro naše zdraví. Nejlepší čas pro jejich konzumaci je ráno. Snídaně je v mnoha ohledech nejdůležitější jídlo dne a vločky například s jogurtem a ovocem vám dodají dostatek energie […]

Riziko rakoviny výrazně narůstá při nedostatku pohybu

Ke zdravému životnímu stylu nepatří jen správná strava a dodržování zásad psychohygieny. Výzkum amerických vědců upozorňuje ještě na jednu důležitou součást. Pokud berete prevenci smrtelných chorob vážně, neměli byste ji podceňovat. Lenoši, gaučáci a všichni ostatní, pro které je každý krok navíc utrpením, jsou v porovnání se zbytkem populace výrazně více ohroženi rakovinou. Zjistila to studie vědců z Texaské univerzity. Výzkumníci pozorovali celkem 8 tisíc osob a dospěli k závěrů, […]

O Českého lva se uchází Havel, Šarlatán Modelář i Žáby bez jazyka

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes oznámila nominace pro 28. ročník výročních cen Český lev. Celkem 190 akademiků hlasovalo o 87 hraných, dokumentárních, animovaných a krátkých filmech i televizních dílech, které splnily statut cen Český lev. Nejvíce nominací získaly s takřka vyrovnaným počtem filmy Krajina ve stínu, Havel a Šarlatán.  Od letošního ročníku se nově otevřely další kategorie i televizním projektům a díky tomu tak například minisérie Herec získala 7 nominací ČFTA vyhlásila poprvé také kategorie pro animovaný a […]

Zvláštního papouška odchovali v pražské zoo. Je to mimořádný úspěch

Zoo Praha si na své konto připsala další významné prvenství. Jako vůbec první zoologická zahrada v kontinentální Evropě odchovala trichu orlího, významně ohroženého a vzhledově velmi zvláštního papouška. Tricha orlí žije v deštných lesích nižších poloh novoguinejských velehor. Právě tady jej domorodci loví pro jeho červené peří, kterým si zdobí čelenky. „Podle nedávného průzkumu Wildlife Conservation Society je kvůli uspokojení tamní poptávky zabito každoročně 8 % celkové předpokládané populace trichů […]

Denní přírůstek nakažených byl v neděli nejnižší v tomto roce

V neděli bylo v Česku zaznamenáno 2 618 nových případů nákazy koronavirem, což je zatím nejméně v tomto roce a výrazně méně než minulou neděli, kdy bylo zaznamenáno 4 303 nakažených. Hygienici vykázali 8 779 provedených PCR testů, z nichž 30 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 5 783. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 144 957 lidí. Většina z nich má mírný průběh. Od vypuknutí pandemie se celkově […]

Kiwi je napěchované zdravím. Jeden druh můžete pěstovat i na zahradě

Kdo by neznal zelené kiwi?! To, které běžně nakupujeme v našich obchodech, s hnědou chlupatou slupkou a zelenou dužinou, jsou plody, jejichž předkem je aktidinie lahodná (Acitidinia deliciosa). Tohle ovoce má svůj původ v Číně, avšak v průběhu let se začalo pěstovat po celém světě. Roste na popínavých dřevinách a z jednoho dospělého stromku či keře se údajně sklidí kolem 200 kg plodů. Na trhu můžete natrefit také na zlaté kiwi – je kulatější, ochlupené […]

X Zavřít