Dokonale upečené brambory? Tajemství tkví ve výběru oleje

19. listopadu 2020 ∙ 16:55
Ivana Kratochvílová
Foto: Pixabay.com

Máte chuť na vydatnou večeři, ale lednice je prázdná a vy nechcete strávit dlouhé desítky minut nakupováním a následnou přípravou? Řešením mohou být obyčejné pečené brambory, které nejspíš máte ve spíži. Jak ale udělat, aby chutnaly naprosto luxusně?

Prvním předpokladem úspěchu je výběr samotných brambor. Na pečení se hodí odrůdy s co možná nejmenším obsahem škrobu. Čím větší a žlutější brambory jsou, tím méně škrobu nejspíš budou mít.

Naprosto zásadní je ale výběr oleje. Pro účel pečených brambor se nejvíce hodí obyčejný slunečnicový olej, případně i máslo nebo sádlo. V žádném případě nepoužívejte olivový olej. Ten totiž při vysokých teplotách zhořkne a navíc ztratí i řadu zdravých látek, které jinak obsahuje.

Pro docílení vyváženého poměru mezi křupavou šlupkou a jemným středem musíte udělat ještě jednu věc. Brambory nakrájejte na 3 až 4 cm silné plátky a následně je 6 až 7 minut povařte. Před samotným pečením je pak ještě nechte vychladnout.

V předehřáté troubě pak brambory smíchané s tukem pečte na 200 stupňů asi 30 až 40 minut a pravidelně je promíchávejte. Dochutit je můžete solí, různými druhy koření, jogurtovo-česnekovým dipem nebo třeba tatarskou omáčkou.

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná

Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná. V první řadě je to čokoláda. Tu by psi (ale ani kočky) neměli za žádných okolností sníst. Jinak jim hrozí otrava a v krajním případě dokonce smrt. Čokoláda obsahuje theobromin. Ten se […]

Nejstarší ženy světa prozradily tajemství dlouhověkosti

Noviny a časopisy jsou plné zaručených návodů na dlouhověkost. Často se zmiňuje především význam jídla a nastavení mysli. Pravdou je, že složení jídelníčku může hodně ovlivnit délku i kvalitu života. Některé případy stoletých lidí ale dokazují, že ne vždy jsou tyto zdravé rady neomylné. Chcete se dožít stovky? Vyhýbejte se stresu, smaženým pokrmům, fast foodu, alkoholu, cigaretám a sladkostem, slýcháváme ze všech možných stran. Opravdu to ale zaručí vitalitu a […]

Medvědí česnek

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci

Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni. Léčivé účinky medvědího česneku znali už lidé v dobách mezolitu asi před 10 až 12 tisíci lety. Je doloženo, že již v té době byl záměrně […]

Jed jménem rafinovaný cukr. Proč nám škodí a čím ho nahradit

Kávu si osladím o trochu víc? Každý asi tuší, že bílý rafinovaný cukr není zrovna nejzdravější. Jen málokdo se ho ale dokáže vzdát. Když chceme něco osladit, máme ho zafixovaný jako první volbu. Přitom dnes již existuje řada zdravějších alternativ. Bílý cukr působí na tělo jako stimulant. Zbavuje nás rychle únavy a tím i krátkodobě zlepšuje náladu. Jenomže si už neuvědomujeme, jak vysokou cenou za to dnes a denně platíme. […]

Klíč k dlouhověkosti máme všichni na dosah ruky, tvrdí vědci z Harvardu

Prožít dlouhý a spokojený život je snem mnohých z nás. Moderní vědecké výzkumy dokazují, že každý člověk může do určité míry ovlivnit, kolika let se dožije. Tým vědců z Harvardské univerzity v nové studii zaměřené na výživu nabízí zaručený recept na dlouhý a kvalitní život. A zřejmě nikoho nepřekvapí, že klíčem je pravidelný přísun určitých druhů ovoce a zeleniny. „Lidé, kteří zařadí do svého jídelníčku dvě proce čerstvého ovoce a […]

X Zavřít