Dokonale upečené brambory? Tajemství tkví ve výběru oleje

19. listopadu 2020, 16:55 Ivana Kratochvílová
Foto: Pixabay.com

Máte chuť na vydatnou večeři, ale lednice je prázdná a vy nechcete strávit dlouhé desítky minut nakupováním a následnou přípravou? Řešením mohou být obyčejné pečené brambory, které nejspíš máte ve spíži. Jak ale udělat, aby chutnaly naprosto luxusně?

Prvním předpokladem úspěchu je výběr samotných brambor. Na pečení se hodí odrůdy s co možná nejmenším obsahem škrobu. Čím větší a žlutější brambory jsou, tím méně škrobu nejspíš budou mít.

Naprosto zásadní je ale výběr oleje. Pro účel pečených brambor se nejvíce hodí obyčejný slunečnicový olej, případně i máslo nebo sádlo. V žádném případě nepoužívejte olivový olej. Ten totiž při vysokých teplotách zhořkne a navíc ztratí i řadu zdravých látek, které jinak obsahuje.

Pro docílení vyváženého poměru mezi křupavou šlupkou a jemným středem musíte udělat ještě jednu věc. Brambory nakrájejte na 3 až 4 cm silné plátky a následně je 6 až 7 minut povařte. Před samotným pečením je pak ještě nechte vychladnout.

V předehřáté troubě pak brambory smíchané s tukem pečte na 200 stupňů asi 30 až 40 minut a pravidelně je promíchávejte. Dochutit je můžete solí, různými druhy koření, jogurtovo-česnekovým dipem nebo třeba tatarskou omáčkou.

Vyznejte se v sójových omáčkách. Některé mohou být zdraví škodlivé

Po sójové omáčce v kuchyni obvykle sáhneme, když potřebujeme zvýraznit chuť připravovaného jídla. Zatímco přírodně fermentované sójové omáčky jsou pro naše zdraví prospěšné, průmyslově vyráběné mohou naopak uškodit. Čím se oba tyto druhy liší? Přírodní sójová omáčka se vyrábí fermentací. Rozdrcené sójové boby, rozdrcená pražená pšenice, voda a přítomnost fermentačních kultur zajistí kvalitu, čistotu a hlavně zdravotní nezávadnost. Při fermentaci se štěpí bílkoviny, sacharidy a tuky. Vzniká tím vitamín B12 a další látky, které obvykle […]

Dejte kapustě druhou šanci. Neprávem zavrhovaná zelenina má řadu benefitů

V zimním období se řada z nás může cítit vyčerpaně a unaveně. Blížící se Vánoce, stres a každodenní povinnosti oslabují naši imunitu. Jedním z pomocníků na její posílení může být obyčejná kapusta. Ta totiž blahodárně působí nejen na naše tělo, ale i mysl. Navzdory svým skvělým účinkům u nás není tato zelenina příliš populární. Snad za to mohou vzpomínky na rozvařenou kapustovou kaši nevalné vůně ze školních jídelen, nebo možná velký výběr zeleniny v obchodech. Přesto by byla škoda vyřadit […]

Málo známé exotické ovoce chrání před rakovinou a omlazuje

Vypadá zajímavě, je krásně barevné, výrazně voní a sladce chutná. Řeč je o málo známém druhu exotického plodu, který má navíc jednu skvělou vlastnost. Obsahuje spoustu živin a antioxidantů, takže vás ochrání před stárnutím i rakovinou. Dračí ovoce je vlastně plod kaktusu. Pochází ze střední Ameriky, ale v tuzemských obchodech na něj narazíte jen zřídka. Důvodem je náročnost pěstování. Každý květ se totiž otevře pouze jednou a je třeba ho ručně opylovat. Není ale vyloučeno, že v budoucnu […]

Domácí svařák snadno a rychle. Pozor na výběr odrůdy a teplotu varu

Vůně horkého vína svařeného s kořením patří neodmyslitelně k předvánočnímu období. Protože ale stále platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, letos si ho budeme muset připravit doma. V tomto článku vám poradíme, jak na to. Základem každého lahodného svařáku je pochopitelně  víno. Zde záleží především na vaší chuti a preferencích. Vybírejte kvalitní vína, ideálně suchá nebo polosuchá a s ovocným charakterem. Jejich aroma se totiž po přidání koření nevytratí. Na odrůdě záleží Chuť horkého nápoje může pokazit také vysoký obsah […]

Bramborový salát před sto lety Češi skoro neznali. Odkud se vzal?

Vánoce bez bramborového salátu si většina z nás nedokáže představit. Ještě před 100 lety byste přitom tuto pochoutku hledali na naší vánoční tabuli marně. Odkud se vlastně vzal? A proč ho Češi začali jíst? Dnes již klasický bramborový salát s majonézou a kořenovou zeleninou ještě před 100 lety většina Čechů neznala. Ve svých kuchařkách ho nezmiňuje ani legendární Magdalena Dobromila Rettigová. Cestu na český sváteční stůl si začal razit až ve 20. letech 20. století. Do Československa se dostal pravděpodobně díky […]

Ranní káva nalačno může způsobit vážné zdravotní problémy

Bez šálku lahodné horké kávy hned po probuzení si řada lidí nedokáže představit start do nového dne. Pokud ale kávu pijete nalačno, koledujete si o závažné zdravotní problémy. Káva má řadu zdravotně prospěšných účinků. Funguje nejen jako antioxidant, ale v přiměřeném množství může zabránit vzniku demence, cukrovky nebo Parkinsonovy choroby. I tak byste si ale měli dát velký pozor na to, kdy a jak kávu pijete. Káva nalačno spíše uspává Pokud svou první kávu dne vypijete ještě […]

Špenát chrání před projevem stáří. Tajemství chuti je v přípravě

Snad každý zná animované příběhy o námořníku Pepkovi, který se před každým náročným úkolem posílil konzervou špenátu. Tato listová zelenina má skutečně velmi prospěšné účinky na lidské zdraví. A když se dobře připraví, může i skvěle chutnat. V listech špenátu najdeme velké množsví látek a minerálů, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Pokud tedy tato zelenina nepatří zrovna mezi vaše nejoblíbenější druhy, přesvědčíme vás, že byste měli přehodnotit postoj. Význam pro kosti Špenát je […]

Bolest hlavy si často způsobujeme sami. Na vině jsou tyto zlozvyky

Bolest hlavy čas od času potká každého. Většinou v takových případech sáhneme po pilulce z lékárny, nebo jednoduše počkáme, až nepříjemný stav odezní. Ale upřímně, co když si za bolest hlavy můžeme občas sami? Toto jsou nejčastější příčiny. Neumíte se zbavit stresu Práh citlivosti na stres má každý člověk jinde. Někoho by z míry nevyvedl ani konec světa, pro jiného je očistec třeba i „obyčejné” nakupování potravin, vaření, domácí práce nebo otravný telefonát. Vystavení jakémukoliv stresu […]

Pocta zakladateli dětské onkologie. Ulice v Holešovicích ponese jeho jméno

Pražští radní schválili návrh MČ Praha 7 pojmenovat jednu z holešovických ulic po lékaři Josefu Kouteckém. Zakladatel dětské onkologie v Československu zemřel loni v červenci ve věku 88 let. Název Kouteckého ponese holešovická ulice, která spojuje ul. Argentinská, U Staré plynárny a U Měšťanských domů. Na mapách bývá označována jako pokračování ul. Poupětova, ale oficiálně její součástí nikdy nebyla. Dosud zde také nebyla žádná adresa, což se nyní, s ohledem na dokončovanou bytovou výstavbu, změní.  „Profesor Koutecký stál v 60. letech 20. století u vzniku dětské […]

Praha má rozpočet na příští rok. Omezí běžné výdaje, zachová investice

Hlavní město Praha sestavilo rozpočet pro rok 2021. Kvůli epidemii covid-19, propadu ekonomiky a navazujícím opatřením vlády přijde metropole v příštím roce o miliardy korun. Proto snižuje běžné výdaje a hledá cestu k zachování investic. Ty považuje v době ekonomické krize za klíčové pro podporu pražské ekonomiky. Rada hl. m. Prahy projedná městský rozpočet v příštím týdnu a následně ho bude schvalovat Zastupitelstvo hl. m. Prahy. „I přes složitou situaci se nám s koaličními partnery podařilo sestavit rozpočet se […]

Metro D má svůj vlastní web. Nabízí bohaté informace i ukázky stanic

Dopravní podnik hl. m. Prahy spustil nový informační web o chystané lince D pražského metra. Portál návštěvníky detailně seznamuje s novou trasou, kde vlaky budou jezdit bez strojvedoucího. Na webu jsou k vidění kompletní vizualizace a výtvarné podoby stanic, které vzešly z architektonických soutěží. V neposlední řadě se zájemci dozví podrobnosti o architektonickém vývoji stanic. V první fázi vznikne metro mezi stanicemi Pankrác a Nové Dvory. Pokračovat pak bude do Depa Písnice. V budoucnu má být postaven úsek z Pankráce na náměstí […]

Jak vybrat stromeček a dobře se o něj starat, aby do Vánoc neopadal

Vánoce už jsou skoro za dveřmi, neboť do Štědrého dne už nezbývá ani měsíc. Kromě nákupu dárků je nutné zajistit i vánoční stromeček. Jak vybrat ten správný a udržet ho co možná nejdéle svěží? V první řadě si rozmyslete, jestli chcete živý stromeček, který sice voní, ale opadává a způsobuje nepořádek, nebo dáte přednost praktičtější umělé napodobenině, která z dlouhodobého hlediska vyjde levněji, ale zase nevykouzlí tu pravou vánoční atmosféru. Pokud máte raději živé stromky, […]

Vánoční strom na Staroměstském náměstí v národních barvách

Vánoční strom na Staroměstském náměstí od pátečního večera svítí. Vedení Prahy letos kvůli pandemii koronaviru zrušilo tradiční slavnostní rozsvícení s doporovodným programem, kterého se každoročně účastnily tisíce lidí. „V pátečních večerních hodinách proběhla na Staroměstském náměstí technická zkouška svícení vánočního stromu za účasti primátora MHMP Zdeňka Hřiba, předsedy Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila, radních Hany Třeštíkové a Jana Chabra a předsedy Technologií hlavního města Prahy (THMP) Tomáše Jílka. Přestože původně bylo v plánu, že se strom […]

Alergie na chlad trápí hlavně ženy. Nepodceňujte prevenci

V zimních měsících přibývá lidí, kterým se na rukách a obličeji objevuje svědivá vyrážka. Pokud používáte stále stejnou kosmetiku i prací prostředek, nikdy jste netrpěli intolerancí na vybrané druhy potravin, ale přesto je vaše pokožka v těchto místech suchá, zarudlá a oteklá, možná se u vás projevila alergie na chlad. Pokožka přirozeně reaguje na zimu, mráz, studenou vodu nebo teplotní změny zarudnutím, jelikož se při nízké teplotě více prokrvuje. Když má ale někdo kůži citlivou příliš, může dojít ke svědivé […]

Vyznejte se v sójových omáčkách. Některé mohou být zdraví škodlivé

Po sójové omáčce v kuchyni obvykle sáhneme, když potřebujeme zvýraznit chuť připravovaného jídla. Zatímco přírodně fermentované sójové omáčky jsou pro naše zdraví prospěšné, průmyslově vyráběné mohou naopak uškodit. Čím se oba tyto druhy liší? Přírodní sójová omáčka se vyrábí fermentací. Rozdrcené sójové boby, rozdrcená pražená pšenice, voda a přítomnost fermentačních kultur zajistí kvalitu, čistotu a hlavně zdravotní nezávadnost. Při fermentaci se štěpí bílkoviny, sacharidy a tuky. Vzniká tím vitamín B12 a další látky, které obvykle […]

Nejstarší státní symbol představuje nová výstava Národního muzea

Národní muzeum se připravuje na možné znovuotevření. Pro návštěvníky přichystalo v Historické budově zcela novou výstavu s názvem Lvem mě nazývají. Ta podrobně představuje náš nejstarší státní symbol. Českého lva vidíme denně na mincích, domech, úřadech, uniformách i dresech sportovců. Málokdo však ví, jak se tam tento symbol dostal a jaký přesný má význam. Výstava Lvem mě nazývají vám přiblíží jeho cestu českými dějinami od poloviny 13. století do současnosti. Odkud se vzal? Otázka původu lva je nejasná. […]

Středoevropský advent. Velké trhy v Praze nebudou, v jiných metropolích ano

Kvůli pandemii koronaviru prožijeme tento rok dost odlišné vánoční svátky. Omezení volného pohybu, zákaz shromažďování či povinnost nošení roušek se stalo každodenním chlebem většiny Evropanů. Tyto restrikce ovlivní také nadcházející adventní čas a s ním spojené vánoční trhy, které jsou přehlídkou dlouholetých tradic té, které země a vždy patřily k oblíbeným místům k setkávání s přáteli. Právě z těchto důvodu se ve většině evropských měst klasické trhy konat nebudou a zrušena byla i většina doprovodných akcí. Jakou podobu budou mít tedy Vánoce […]

X Zavřít