Špatně skladované lahůdky vám mohou zkazit Vánoce. Přitom stačí dodržovat základní pravidla

3. prosince 2019, 15:13 Tomáš Marný
Foto: Archiv

Vánoční čas a konec roku se nese ve znamení nákupu delikates a lahůdek, které si běžně denně nedopřáváme. Umíte je správně zpracovat a víte, jak s nimi zacházet? Některé potraviny totiž mohou být pořádně nebezpečné.

Balené pomazánky a saláty

Budete-li používat pomazánky a saláty až za několik dnů, vždy volte trvanlivé výrobky, které jsou vakuované, nebo balené v originální ochranné atmosféře. Zejména majonézovo-zeleninové saláty a pomazánky mohou obsahovat nebezpečnou listerii. Kupujete-li výrobky na váhu, vždy se přesvědčte, že jsou ve vašem supermarketu dobře opečovávány. Vybíráte-li si z již připravených pomazánek ve vitríně, zkontrolujte si, že nabídková vitrína dostatečně chladí, obal výrobku je neporušený a neznečištěný.

Pokud si vybíráte přímo z pultu, dobře si prohlédněte, jestli je pult čistý, saláty upravené a zboží vizuálně čerstvé a v čerstvých, snadno čistitelných nádobách. Obsluha by také měla mít při manipulaci jednorázové rukavice. Pokud budete doma koupené saláty nebo pomazánky ochutnávat, pak vždy jen zcela čistou lžící.

Balená teplá jídla

Také vás zaujala v oblíbeném hypermarketu nabídka teplé zabijačkové polévky, guláše nebo nějaké podobné speciality a rozhodli jste se, že si vezmete porci domů? Pak vězte, že takový výrobek vůbec není vhodný pro dlouhé skladování a měli byste jej zkonzumovat ihned, nejlépe během následujících 4 hodin. Pokud není teplé jídlo zchlazeno šokově bezprostředně po uvaření, může se stát velmi nebezpečným.

Právě zabijačková polévka z jednoho supermarketu, ve které došlo k rozmnožení stafylokoka, stála před lety za největší otravou z jídla v Praze a zdejší hygienici o ní dodnes vyprávějí. Takové výrobky tedy rozhodně nekupujte do zásoby. Pokud se jedná o tentýž výrobek, který byl po uvaření šokově zchlazen a výrobce jej nabízí například jednoporcově balený v uzavřeném obalu, pak je jeho konzumace samozřejmě bezpečná.

Foto: Archiv

Trvanlivé salámy a klobásy

Originální obaly dokáží uchránit fermentované masné výrobky, jako jsou suché salámy nebo klobásy, celkem spolehlivě. Proto je můžete, v neporušeném balení, uchovávat pověšené v chladu i řadu týdnů. Tím je myšleno chladná, suchá a temná spíž, rozhodně ne panelákových 26 °C a stav, kdy si z pověšeného salámu u kuchyňské linky každý člen domácnosti po příchodu domů ukrojí kolečko. Načaté výrobky patří do chladničky, nejlépe zabalené ve voskovaném papíru.

Salámy a klobásy zabalené v ochranné atmosféře nebo vakuované vždy uchovejte v originálním balení a nikdy nekupujte takové výrobky, u kterých je balení porušeno. Pokud nestihnete zpracovat celé balení (například klobásy), pak je vybalte, osušte papírovou utěrkou přebytečnou vlhkost a uchovejte je ve voskovaném papíru v chladničce. A vždy platí, že objeví-li se na masném výrobku zelená plíseň nebo šedé skvrny, nekompromisně s ním do koše.

Paštiky, rybí delikatesy, nakládané sýry a zelenina

Jedná-li se o výrobky v konzervách, vždy zkontrolujte obal výrobku. Jakkoliv poškozené obaly vůbec nekupujte a výrobky nepoužívejte. V konzervách se může tvořit botulotoxin, tzv. klobásový jed, který může být i smrtelně nebezpečný. Pokud nestihnete zpracovat celý obsah konzervy, například zeleniny, vždy jej přendejte do čisté nádoby, uchovejte v chladničce, překryjte potravinářskou fólií a zpracujte nejpozději do 24 hodin. Kaviár nebo konzervované rybí výrobky raději neskladujte vůbec, kazí se mimořádně rychle. Nakládané sýry v oleji nebo nakládaná zelenina v kyselém nálevu vám v chladničce vydrží i řadu týdnů. To vše za předpokladu, že o ně řádně pečujete.

Chladné prostředí je základní podmínkou, stejně jako uzavřená nádoba. Potraviny také musí být celé potopené v nálevu, aby se zabránilo přístupu vzduchu. Pokud budete odebírat část, vždy tak provádějte čistou vidličkou, rozhodně z nádoby neujídejte, tím se vám výrobek zkazí. Zpozorujete-li zakalení nálevu, nebo se na povrchu objeví plíseň, je nám líto, ale takové potraviny okamžitě vyhoďte. Stejné je to i v případě, kdy otevřete domácí džem nebo kompot. Je-li plíseň na povrchu nebo pod víčkem, je přítomna i uvnitř celého výrobku a takový výrobek vám může způsobit závažné zdravotní potíže.

Foto: Archiv

Mražené delikatesy

Kdo by si s chutí nedal uzeného lososa nebo steak z tuňáka. Pokud si tyto potraviny koupíte ve zmraženém stavu, nikdy je po rozmrazení znovu nezamrazujte. Uvolněná tekutina při rozmrazování těchto potravin se velmi rychle zkazí, stejně tak mrazem narušené buňky v potravinách jsou mimořádně náchylné k množení baktérií. Prudkým zmražením na -18 °C se totiž bakterie v potravinách zcela nezničí, pouze se jejich množení značně zpomalí. Pokud tedy část těchto potravin nedokážete zkonzumovat, je nezbytně nutné je před dalším skladováním tepelně upravit.

Vejce a maso

Vejce před vkládáním do chladničky rozhodně nemyjte, poškodili byste ochranný obal skořápky. Také není vhodné, přestože to většina z nás dělá, dávat vejce do speciálních držáčků ve vdeších chladničky. Správnější je nechat přímo v chladničce, změna teploty při otevírání dveří vejcím totiž vůbec neprospívá. Syrové maso pak určitě nemyjte před jeho přípravou. Vždy jej uchovávejte ve spodní přihrádce v lednici, aby případná vytékající šťáva nekontaminovala další potraviny.

Pozor si dejte na kontakt masa s čerstvou zeleninou, kterou pak obvykle jíte syrovou! Syrové maso nemusíte před přípravou vůbec omývat. Pokud si koupíte kvalitní maso, mělo by z něj vytékat jen minimum světlé šťávy nebo žádná. Případné bakterie pak spolehlivě zničí tepelná úprava. Naopak omýváním masa můžeme rozstřikovat po okolních plochách nebezpečné bakterie a způsobit si pak třeba nákazu nebezpečnou kampylobakteriózou. Pro zpracování masa použijte určitě čisté prkénko a nůž, které po použití velmi důkladně omyjte horkou vodou.

IKEA začala prodávat bezmasé kuličky. Chce snížit uhlíkovou stopu

Nábytkářský gigant IKEA nabízí od 1. srpna ve svých restauracích veganskou variantu ikonických kuliček. Nové bezmasé kuličky mají ve srovnání s tradičními masovými pouze 4% klimatickou stopu. „Díky novým bezmasým kuličkám můžeme nyní milovníkům masa nabídnout udržitelnější alternativu – aniž bychom ohrozili zážitek z masových kuliček IKEA, které jsou tolik oblíbené. Nové bezmasé kuličky jsou totiž chutí i strukturou masu podobné,“ říká Jakub Slavík z IKEA Food Česká republika, Maďarsko a Slovensko. IKEA prodá v České republice téměř 17 milionů […]

Mléková polévka, játrová omáčka. Připomeňte si blafy ze socialistické školní jídelny

Školní jídelna bývala v dřívějších dobách pro většinu dětí postrachem. Stravování v těchto zařízeních nicméně doznalo v posledních letech mnoha změn. Díky osvětě známých kuchařů pronikají i do kdysi zatuchlého prostředí moderní trendy a suroviny. Starší ročníky si ale jistě dobře pamatují na to, jak to bylo dříve. Socialistické plánování a jeho nedostatky se nevyhnuly ani školním jídelnám a jídelníček se tak musel přizpůsobovat tomu, čeho bylo momentálně nedostatek, nebo se naopak musely zpracovat přebytky. A tak v některých měsících mléčné […]

Konzumace brambor je v některých případech vysoce nebezpečná

Brambory si vydobyly pevné místo v české kuchyni i v našem jídelníčku již před stovkami let. A přestože v poslední době se do popředí zájmu dostávají i různé „nové“ netradiční přílohy, bramborám stále ani zdaleka nesahají tzv. „po kotníky“. Občas ale jejich konzumace může být velmi nebezpečná. Každý ví, že brambory dovezli do Evropy Španělé v polovině 16. století. Jako první je popsal španělský dobyvatel a kronikář Pedro Cieza de Leon. Ten se ve zprávě o místě zvaném Peru zmiňuje o červených hlízách rohlíčkovitého typu, […]

Virus HIV s příchodem koronaviru nezmizel. Počty nakažených rostou

Ve stínů současné pandemie koronaviru se ocitnul virus HIV, dříve rovněž obávaný strašák. Počty nakažených přitom také neustále rostou. Upozornit na to chce nová kampaň neziskové organizace Loono „Zůstaň negativní“. Jen za posledních 12 měsíců v České republice přibylo 218 případů infekce HIV. Od roku 1985 bylo u nás zaznamenáno celkem 3 600 pozitivně testovaných pacientů. Nejčastějším způsobem přenosu nákazy HIV je sexuální styk. Virus se přitom netýká jen homosexuálů. Například v loňském roce se […]

Operace tepny bez řezu skalpelem. Homolka drží světové prvenství v robotické cévní chirurgii

Pět až sedm malých vpichů namísto podélného řezu celé břišní stěny. Pacienti s výdutí nebo jiným závažným postižením břišní aorty či pánevních tepen nemusí podstupovat otevřenou operaci. Stačí jen miniinvazivní robotický zákrok. Robotické operace velkých cév jsou v Česku zatím stále dostupné pouze v Praze v Nemocnici Na Homolce. Homolka ale k těmto zákrokům přijímá pacienty z celé republiky i ze Slovenska. A právě dnes provede tým primáře Petra Štádlera na Homolce svůj jubilejní 500. robotický cévní zákrok. V oblasti robotické cévní chirurgie […]

Starší objev vědců by mohl zpomalit další pandemii koronaviru

Svět má za sebou první vlnu pandemie způsobené novým typem koronaviru. Všichni se nyní obávají, že by se nemoc covid-19 mohla na podzim znovu vrátit ve velkém, případně že virus zmutuje a bude mnohem více nebezpečný. Ochránit nás může vakcína (zatím ale neexistuje), připravenost celé společnosti, ale i starší vědecké poznatky o chování a schopnostech virů. Zatímco největší mozky světa nyní usilovně pracují na vývoji vakcíny, epidemiologové aktualizují pandemické krizové plány a hledají další způsoby, jak nákazu porazit. […]

Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka

Nastává doba dozrávání jahod. Matka příroda si dala záležet, když vymýšlela jejich podobu. Neotřelý design v kombinaci s osvěžující chutí láká v letním období i ty, kteří jinak ovoci příliš neholdují. Pravidelná konzumace těchto plodů má navíc i řadu blahodárných účinků na naše zdraví a krásu. Pojďme si je představit. Jahody znali už staří Římané. V dávných dobách se pro svou chuť označovaly za „královské ovoce“. Známé je také označení „ovoce lásky“, neboť vysoké množství obsažených antioxidantů podporuje […]

Chystá se rekonstrukce Křižíkových pavilonů a divadla Spirála

Léta odkládaná rekonstrukce Křižíkových pavilonů B, C a E a divadla Spirála má zelenou. Pražští radní schválili jejich rekonstrukci. Práce na obou projektech začnou do konce tohoto roku. „Ze zchátralých budov se konečně stanou reprezentativní prostory využitelné k nejrůznějším typům akcí, od kulturních, přes vzdělávací až po komerční. Unikátní prostor divadla Spirála umožní přinést na Výstaviště celou řadu dalších programů, které nyní nemáme kam umístit,“ říká Pavel Vyhnánek, náměstek primátora pro oblast rozpočtu a financí, do jehož gesce Výstaviště […]

V Grébovce platí noční zákaz alkoholu. Vandalové opakovaně ničili stromy

Nový návštěvní řád oblíbeného pražského parku Havlíčkovy sady, známého také jako Grébovka, zakazuje konzumaci alkoholu po 22. hodině s výjimkou provozoven, jejich předzahrádek a akcí povolených MČ Praha 2. Nový návštěvní řád schválili radní Prahy 2 na svém červnovém zasedání a nyní vstoupil v platnost. Vedení radnice si od něj slibuje zklidnění provozu parku v pozdních nočních hodinách a minimalizaci případů vandalismu a ničení zeleně. Od dubna do října jsou Havlíčkovy sady otevřeny až do půlnoci. K poslednímu zdokumentovanému případu vandalismu došlo v květnu. […]

Centrum Prahy opět oživí flašinetáři z celé republiky

Začátek srpna patří v Praze již tradičně flašinetům. Národní muzeum letos přichystalo už 7. ročník festivalu Flašinet žije!, který se uskuteční v úterý 11. srpna 2020. Pouliční umělci z různých koutů České republiky a Slovenska oživí centrum Prahy třemi koncerty rozdílných žánrů. Festival bude zahájen v 10:00 koncertem v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí, kdy barokní chrám rozezvučí tóny sakrální a klasické hudby. Ve 14:00 budou na náměstí Na Kampě u Karlova mostu k poslechu improvizovaná vystoupení flašinetářů, kolemjdoucím tak nabídnou atmosféru pouličního umění ve své […]

Ulice Karla Engliše prošla kompletní rekonstrukcí. Čekalo se na ni řadu let

O dva týdny dříve skončila rozsáhlá rekonstrukce části ulice Karla Engliše, kterou měla na starosti Technická správa komunikací hl.m Prahy (TSK). Byť se nejedná o dlouhý úsek ani o významnou pražskou dopravní tepnu, její stav trápil obyvatele Prahy 5 řadu let. Původní předpoklad ukončení prací byl 15. srpna 2020. Příběh této ulice se začal odvíjet před zhruba dvaceti lety, kdy soukromý investor realizoval výstavbu vozovky a chodníků jako součást okolní výstavby kancelářských novostaveb. Nová ulice […]

Zmije na člověka sama od sebe nezaútočí. Přesto je nutná obezřetnost

Již třetí generaci jediného jedovatého hada žijícího na našem území – zmije obecné – odchovává v těchto dnech Zoo Praha. Její chovatelé se v zázemí starají o dvoutýdenní, zhruba dvaceticentimetrová mláďata, která se narodila ve venkovní expozici na Zakázance. Jedná se o potomky tří dospělých samic. Letošní extrémně teplé jaro jejich graviditu velmi urychlilo a oproti běžnému cyklu přišla mláďata na svět výrazně dřív – mláďata se běžně rodí až v září. „Odchov zmije obecné v umělých podmínkách je velmi náročný. Vyžaduje přesnou kombinaci […]

Dopravním ředitelem DPP zůstává i nadále Karel Urbánek

Představenstvo Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) na svém červencovém zasedání potvrdilo k 18. srpnu 2020 Ladislava Urbánka ve funkci místopředsedy představenstva a dopravního ředitele DPP. Tomuto kroku předcházela volba dozorčí rady DPP, která na svém jednání 15. července 2020 zvolila Ladislava Urbánka k 18. srpnu 2020 za člena představenstva DPP na další čtyřleté období a doporučila představenstvu, aby jej potvrdilo také v dosavadních funkcích. Představenstvo DPP dozorčí radě vyhovělo. „Ladislav Urbánek je zkušený dopravák a respektovaný odborník na MHD. Jeho zkušenosti budou potřebné […]

Smrtelně nebezpečná nabíječka baterií musí být stažena z trhu

Na českém trhu se objevilo elektrické zařízení, které pro spotřebitele představuje vážné bezpečnostní riziko. Varuje před tím Česká obchodní inspekce (ČOI). „Jedná se o nabíječku baterií EMOS SMART4/N8168S v papírovém obalu. U výrobku bylo zjištěno vážné riziko úrazu elektrickým proudem až smrti uživatele tím, že se uživatel dotkne hlavy upevňovacího šroubu těla výrobku, na kterém se objeví nebezpečné síťové napětí 230 V v důsledku průrazu nedostatečné izolace mezi primární a sekundární částí výrobku,“ informuje tiskový mluvčí ČOI […]

Noční uzavírka Brusnického a Dejvického tunelu kvůli pravidelné údržbě

Z důvodu pravidelné údržby a kontroly technologií tunelů bude probíhat úplná noční uzávěra Brusnického a Dejvického tunelu. Řidiči tunely neprojedou od čtvrtka 6. srpna 2020 od 23:00 hod. do pátku 7. srpna 2020 do 5:00 hod. Objížďka bude vedena ulicemi Patočkova a Milady Horákové.

Dopady krize překonáme, myslí si většina dotázaných

Negativní dopady opatření proti pandemii COVID-19 pocítilo ve 2. čtvrtletí tohoto roku 43 % zaměstnanců. Krize se dotkla i 60 % samostatně výdělečně činných. Velká většina postižených označovala dopady za dočasné. Takové jsou výsledky šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ). Dopady krize pocítilo 1 868 tis. zaměstnanců a 514 tis. osob samostatně výdělečně činných. Hlubší přitom byly mezi podnikajícími. „Mezi pracovníky převažuje pohled, že krize nemusí mít dlouhé trvání. Jen 18 % zaměstnanců a 28 % postižených podnikatelů soudilo, že dopady […]

Ulice Řásnovka bude mít unikátní kanalizační stoku z odolného čediče

Při právě probíhající rekonstrukci sedmdesát metrů dlouhé kanalizační stoky pod ulicí Řásnovka na Starém Městě jsou poprvé na území České republiky použity plně čedičové trouby vejčitého tvaru. „Vejčitá stoka nabízí mnohem lepší hydraulické a statické vlastnosti oproti kruhovým a tlamovým stokám a použitý materiál zajišťuje dlouhodobou životnost,“ říká Miroslav Volf, generální ředitel společnosti Čermák a Hrachovec, zhotovitele stavby. Oprava byla nutná Průzkum stoky v ulici Řásnovka v roce 2018 odhalil vážné poškození klenby, rozvolněnou cihlovou vyzdívku s chybějícím pojivem a výskyt […]

X Zavřít