Špatně skladované lahůdky vám mohou zkazit Vánoce. Přitom stačí dodržovat základní pravidla

MagazínTomáš Marný3. prosince 20195 minut čtení

Foto: Archiv

Vánoční čas a konec roku se nese ve znamení nákupu delikates a lahůdek, které si běžně denně nedopřáváme. Umíte je správně zpracovat a víte, jak s nimi zacházet? Některé potraviny totiž mohou být pořádně nebezpečné.

Balené pomazánky a saláty

Budete-li používat pomazánky a saláty až za několik dnů, vždy volte trvanlivé výrobky, které jsou vakuované, nebo balené v originální ochranné atmosféře. Zejména majonézovo-zeleninové saláty a pomazánky mohou obsahovat nebezpečnou listerii. Kupujete-li výrobky na váhu, vždy se přesvědčte, že jsou ve vašem supermarketu dobře opečovávány. Vybíráte-li si z již připravených pomazánek ve vitríně, zkontrolujte si, že nabídková vitrína dostatečně chladí, obal výrobku je neporušený a neznečištěný.

Pokud si vybíráte přímo z pultu, dobře si prohlédněte, jestli je pult čistý, saláty upravené a zboží vizuálně čerstvé a v čerstvých, snadno čistitelných nádobách. Obsluha by také měla mít při manipulaci jednorázové rukavice. Pokud budete doma koupené saláty nebo pomazánky ochutnávat, pak vždy jen zcela čistou lžící.

Balená teplá jídla

Také vás zaujala v oblíbeném hypermarketu nabídka teplé zabijačkové polévky, guláše nebo nějaké podobné speciality a rozhodli jste se, že si vezmete porci domů? Pak vězte, že takový výrobek vůbec není vhodný pro dlouhé skladování a měli byste jej zkonzumovat ihned, nejlépe během následujících 4 hodin. Pokud není teplé jídlo zchlazeno šokově bezprostředně po uvaření, může se stát velmi nebezpečným.

Právě zabijačková polévka z jednoho supermarketu, ve které došlo k rozmnožení stafylokoka, stála před lety za největší otravou z jídla v Praze a zdejší hygienici o ní dodnes vyprávějí. Takové výrobky tedy rozhodně nekupujte do zásoby. Pokud se jedná o tentýž výrobek, který byl po uvaření šokově zchlazen a výrobce jej nabízí například jednoporcově balený v uzavřeném obalu, pak je jeho konzumace samozřejmě bezpečná.

Foto: Archiv

Trvanlivé salámy a klobásy

Originální obaly dokáží uchránit fermentované masné výrobky, jako jsou suché salámy nebo klobásy, celkem spolehlivě. Proto je můžete, v neporušeném balení, uchovávat pověšené v chladu i řadu týdnů. Tím je myšleno chladná, suchá a temná spíž, rozhodně ne panelákových 26 °C a stav, kdy si z pověšeného salámu u kuchyňské linky každý člen domácnosti po příchodu domů ukrojí kolečko. Načaté výrobky patří do chladničky, nejlépe zabalené ve voskovaném papíru.

Salámy a klobásy zabalené v ochranné atmosféře nebo vakuované vždy uchovejte v originálním balení a nikdy nekupujte takové výrobky, u kterých je balení porušeno. Pokud nestihnete zpracovat celé balení (například klobásy), pak je vybalte, osušte papírovou utěrkou přebytečnou vlhkost a uchovejte je ve voskovaném papíru v chladničce. A vždy platí, že objeví-li se na masném výrobku zelená plíseň nebo šedé skvrny, nekompromisně s ním do koše.

Paštiky, rybí delikatesy, nakládané sýry a zelenina

Jedná-li se o výrobky v konzervách, vždy zkontrolujte obal výrobku. Jakkoliv poškozené obaly vůbec nekupujte a výrobky nepoužívejte. V konzervách se může tvořit botulotoxin, tzv. klobásový jed, který může být i smrtelně nebezpečný. Pokud nestihnete zpracovat celý obsah konzervy, například zeleniny, vždy jej přendejte do čisté nádoby, uchovejte v chladničce, překryjte potravinářskou fólií a zpracujte nejpozději do 24 hodin. Kaviár nebo konzervované rybí výrobky raději neskladujte vůbec, kazí se mimořádně rychle. Nakládané sýry v oleji nebo nakládaná zelenina v kyselém nálevu vám v chladničce vydrží i řadu týdnů. To vše za předpokladu, že o ně řádně pečujete.

Chladné prostředí je základní podmínkou, stejně jako uzavřená nádoba. Potraviny také musí být celé potopené v nálevu, aby se zabránilo přístupu vzduchu. Pokud budete odebírat část, vždy tak provádějte čistou vidličkou, rozhodně z nádoby neujídejte, tím se vám výrobek zkazí. Zpozorujete-li zakalení nálevu, nebo se na povrchu objeví plíseň, je nám líto, ale takové potraviny okamžitě vyhoďte. Stejné je to i v případě, kdy otevřete domácí džem nebo kompot. Je-li plíseň na povrchu nebo pod víčkem, je přítomna i uvnitř celého výrobku a takový výrobek vám může způsobit závažné zdravotní potíže.

Foto: Archiv

Mražené delikatesy

Kdo by si s chutí nedal uzeného lososa nebo steak z tuňáka. Pokud si tyto potraviny koupíte ve zmraženém stavu, nikdy je po rozmrazení znovu nezamrazujte. Uvolněná tekutina při rozmrazování těchto potravin se velmi rychle zkazí, stejně tak mrazem narušené buňky v potravinách jsou mimořádně náchylné k množení baktérií. Prudkým zmražením na -18 °C se totiž bakterie v potravinách zcela nezničí, pouze se jejich množení značně zpomalí. Pokud tedy část těchto potravin nedokážete zkonzumovat, je nezbytně nutné je před dalším skladováním tepelně upravit.

Vejce a maso

Vejce před vkládáním do chladničky rozhodně nemyjte, poškodili byste ochranný obal skořápky. Také není vhodné, přestože to většina z nás dělá, dávat vejce do speciálních držáčků ve vdeších chladničky. Správnější je nechat přímo v chladničce, změna teploty při otevírání dveří vejcím totiž vůbec neprospívá. Syrové maso pak určitě nemyjte před jeho přípravou. Vždy jej uchovávejte ve spodní přihrádce v lednici, aby případná vytékající šťáva nekontaminovala další potraviny.

Pozor si dejte na kontakt masa s čerstvou zeleninou, kterou pak obvykle jíte syrovou! Syrové maso nemusíte před přípravou vůbec omývat. Pokud si koupíte kvalitní maso, mělo by z něj vytékat jen minimum světlé šťávy nebo žádná. Případné bakterie pak spolehlivě zničí tepelná úprava. Naopak omýváním masa můžeme rozstřikovat po okolních plochách nebezpečné bakterie a způsobit si pak třeba nákazu nebezpečnou kampylobakteriózou. Pro zpracování masa použijte určitě čisté prkénko a nůž, které po použití velmi důkladně omyjte horkou vodou.

Nepřehlédněte

Spěte jako miminka. Stačí sníst ty správné potraviny • Máte postel s kvalitní matrací, dodržujete pravidelný spánkový režim, spíte v zatemněné a tiché místnosti, sportujete, ale přesto se vám nedostává zdravého a ničím nerušeného spánku? Příčinou může být nesprávný jídelníček. V tomto článku si představíme potraviny, které vám klidnou noc spolehlivě zajistí.

Zemědělské trhy na Letné nabídnou kvalitní lokální suroviny i streetfood • Září a říjen bude na muzejním dvorku Národního zemědělského muzea na Letné patřit podzimním trhům. Akce potěší zákazníky, kteří upřednostňují kvalitní lokální potraviny. Těšit se můžete i streetfood stánky s občerstvením.

Bruschetta Pomodoro: Přípitek na italskou jednoduchost • V srdci bohaté italské kulinářské tradice se skrývá předkrm, který oslavuje lásku této země k jednoduchosti, čerstvosti a chutným surovinám. Bruschetta Pomodoro je lahodná směs rajčat, česneku, bazalky a olivového oleje podávaná na křupavém opečeném chlebu. Zakousnout se do tohoto klasického pokrmu je jako vydat se na cestu po sluncem zalitém italském venkově.

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná • Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná.

Vánoční strom pro Staroměstské náměstí letos pochází z Libereckého kraje • Staroměstské náměstí v Praze letos ozdobí během adventu urostlý smrk z Libereckého kraje. Vyrostl na soukromém pozemku v obci Rynoltice mezi Ještědským hřbetem a Lužickými horami. Organizátoři ho vybrali z téměř tří desítek stromů, které doporučila veřejnost.

Každý druhý člověk v Česku umírá na rakovinu nebo onemocnění srdce • V minulém roce zemřelo 112 920 obyvatel Česka. Více než polovina z nich zemřela v důsledku onemocnění srdce (32 %) nebo zhoubného nádoru (25 %). Trojici nejčastějších příčin úmrtí uzavírají cévní nemoci mozku s podílem 7 % na všech úmrtích. Nejnovější data zveřejnil Český statistický úřad.

Pražská záchranka bude mít dvě nová výjezdní stanoviště • Síť výjezdových stanovišť Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy (ZZS HMP) se rozroste. Zástupci Prahy se dohodli s vedením pražské záchranky a řediteli Nemocnice sv. Alžběty Na Slupi a Nemocnice Na Františku na zřízení dvou výjezdových stanovišť v prostorách těchto nemocnic.

Kiwi obsahuje řadu prospěšných látek, ale není pro každého • Toto exotické chlupaté ovoce se zelenou dužinou bývalo v dřívějších dobách natolik vzácné, že jen málokdo věděl, jak se vlastně správně jí. Dnes už je kiwi běžně dostání v každém obchodě. Proč se vyplatí zařazovat ho pravidelně do našeho jídelníčku?

Fibrilace srdečních síní je závažné onemocnění. Před 20 lety pražští lékaři začali s revoluční léčbou • Pražská Nemocnice Na Homolce si v letošním roce připomíná 20 let od přelomového okamžiku v léčbě fibrilace srdečních síní – nejrozšířenější srdeční arytmie v populaci.

Dožijete se vysokého věku? Zjistit to můžete už v mládí • Snad každý z nás by se chtěl ve zdraví dožít vysokého věku. Délka života závisí na genetických faktorech, ale ovlivnit ji může i životospráva a celkový způsob života. Zjistit, zda budete žít dlouho, přitom můžeme už v poměrně mladém věku.

Lékaři v Motole poprvé využili 3D mikroskop při operaci vestibulárního schwannonu • Sedmdesátiletou pacientku operovali lékaři na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol. Jednalo se o náročnou operaci vestibulárního schwannonu, pro niž lékaři poprvé v České republice využili digitální mikroskop s trojrozměrným zobrazením.

Šedý zákal může postihnout každého. Dávejte pozor na varovné příznaky • Mezi nejzávažnější oční onemocnění patří šedý zákal. Jedná se o zastření oční čočky, které začíná poměrně nenápadně, ale v konečném důsledku může způsobit i slepotu. Na které varovné příznaky byste si měli dávat pozor?

Bára (32): Kolaps mě naučil změnit přístup k životu. Člověk musí myslet nejdřív sám na sebe • Dlouhodobý stres a nepřiměřené nároky mohou po čase vést až k celkovému vyčerpání a kolapsu. Své o tom ví asistentka Bára (32), která se nejdřív musela dostat na úplné dno, aby pak mohla úspěšně otočit kormidlem života a vydat se lepší cestou.

Podceňované onemocnění může skončit ztrátou zubů • Paradentóza je po zubním kazu druhou nejčastější příčinou ztráty zubů. Toto poměrně časté onemocnění dásně, závěsného aparátu i okolní kosti způsobuje nedostatečná ústní hygiena, ale také podceňování příznaků.

V Loretánské zahradě se budou opět zdobit vánoční stromečky • Letošní předvánoční akci a soutěž o nejkrásnější vánoční stromeček nazvanou „Zdobit může každý – Zdobit bude každý“ byla slavnostně zahájena ve středu 13. prosince v 10 hodin v Loretánské zahradě za účasti radního hl. m. Prahy Daniela Hodka.

Praha 2 plánuje vybudovat dům pro seniory s Alzheimerem • Vedení Prahy 2 zahájilo první kroky k vybudování nového moderního pobytového domu pro seniory a lidi s Alzheimerovou chorobou. Stavba zařízení s kapacitou 100 lůžek by mohla začít už v roce 2021 a poskytovat by měla nepřetržitou 24hodinovou péči.

Riziko rakoviny výrazně narůstá při nedostatku pohybu • Ke zdravému životnímu stylu nepatří jen správná strava a dodržování zásad psychohygieny. Výzkum amerických vědců upozorňuje ještě na jednu důležitou součást. Pokud berete prevenci smrtelných chorob vážně, neměli byste ji podceňovat.

Rakovina sítnice postihuje nejmenší děti. Lékaři z Motola zkusili revoluční léčbu • Zcela nový způsob aplikace cytostatika poprvé v ČR použili lékaři FN Motol při léčbě 3leté Elenky s nádorovým onemocněním sítnice. Jedná se o přímou injekční aplikaci cytostatik do oka pacienta, která umožňuje docílit ve sklivci dostatečné koncentrace léku a zvyšuje tak pravděpodobnost úspěšného vyléčení. Dosud byla tato metoda dostupná pouze v několika zahraničních centrech a nyní se dostává i k českým pacientům.

Bramborový salát před sto lety Češi skoro neznali. Odkud se vzal? • Vánoce bez bramborového salátu si většina z nás nedokáže představit. Ještě před 100 lety byste přitom tuto pochoutku hledali na naší vánoční tabuli marně. Odkud se vlastně vzal? A proč ho Češi začali jíst?

Odřený nos a ucpané dutiny při rýmě? Pomohou přírodní masti i sexuální aktivita • Nachlazení a s ním spojená rýma potká během zimy alespoň jednou snad každého z nás. Třebaže toto onemocnění není závažné, dokáže hodně potrápit. Dýchací cesty jsou ucpané, což znemožňuje dýchání, a z nosu vytéká sekret, který je potřeba neustále utírat.

Rýma a nachlazení dokáže hodně potrápit.