Špatně skladované lahůdky vám mohou zkazit Vánoce. Přitom stačí dodržovat základní pravidla

3. prosince 2019, 15:13 Tomáš Marný
Zdroj: Archiv

Vánoční čas a konec roku se nese ve znamení nákupu delikates a lahůdek, které si běžně denně nedopřáváme. Umíte je správně zpracovat a víte, jak s nimi zacházet? Některé potraviny totiž mohou být pořádně nebezpečné.

Balené pomazánky a saláty

Budete-li používat pomazánky a saláty až za několik dnů, vždy volte trvanlivé výrobky, které jsou vakuované, nebo balené v originální ochranné atmosféře. Zejména majonézovo-zeleninové saláty a pomazánky mohou obsahovat nebezpečnou listerii. Kupujete-li výrobky na váhu, vždy se přesvědčte, že jsou ve vašem supermarketu dobře opečovávány. Vybíráte-li si z již připravených pomazánek ve vitríně, zkontrolujte si, že nabídková vitrína dostatečně chladí, obal výrobku je neporušený a neznečištěný.

Pokud si vybíráte přímo z pultu, dobře si prohlédněte, jestli je pult čistý, saláty upravené a zboží vizuálně čerstvé a v čerstvých, snadno čistitelných nádobách. Obsluha by také měla mít při manipulaci jednorázové rukavice. Pokud budete doma koupené saláty nebo pomazánky ochutnávat, pak vždy jen zcela čistou lžící.

Balená teplá jídla

Také vás zaujala v oblíbeném hypermarketu nabídka teplé zabijačkové polévky, guláše nebo nějaké podobné speciality a rozhodli jste se, že si vezmete porci domů? Pak vězte, že takový výrobek vůbec není vhodný pro dlouhé skladování a měli byste jej zkonzumovat ihned, nejlépe během následujících 4 hodin. Pokud není teplé jídlo zchlazeno šokově bezprostředně po uvaření, může se stát velmi nebezpečným.

Právě zabijačková polévka z jednoho supermarketu, ve které došlo k rozmnožení stafylokoka, stála před lety za největší otravou z jídla v Praze a zdejší hygienici o ní dodnes vyprávějí. Takové výrobky tedy rozhodně nekupujte do zásoby. Pokud se jedná o tentýž výrobek, který byl po uvaření šokově zchlazen a výrobce jej nabízí například jednoporcově balený v uzavřeném obalu, pak je jeho konzumace samozřejmě bezpečná.

Foto: Archiv

Trvanlivé salámy a klobásy

Originální obaly dokáží uchránit fermentované masné výrobky, jako jsou suché salámy nebo klobásy, celkem spolehlivě. Proto je můžete, v neporušeném balení, uchovávat pověšené v chladu i řadu týdnů. Tím je myšleno chladná, suchá a temná spíž, rozhodně ne panelákových 26 °C a stav, kdy si z pověšeného salámu u kuchyňské linky každý člen domácnosti po příchodu domů ukrojí kolečko. Načaté výrobky patří do chladničky, nejlépe zabalené ve voskovaném papíru.

Salámy a klobásy zabalené v ochranné atmosféře nebo vakuované vždy uchovejte v originálním balení a nikdy nekupujte takové výrobky, u kterých je balení porušeno. Pokud nestihnete zpracovat celé balení (například klobásy), pak je vybalte, osušte papírovou utěrkou přebytečnou vlhkost a uchovejte je ve voskovaném papíru v chladničce. A vždy platí, že objeví-li se na masném výrobku zelená plíseň nebo šedé skvrny, nekompromisně s ním do koše.

Paštiky, rybí delikatesy, nakládané sýry a zelenina

Jedná-li se o výrobky v konzervách, vždy zkontrolujte obal výrobku. Jakkoliv poškozené obaly vůbec nekupujte a výrobky nepoužívejte. V konzervách se může tvořit botulotoxin, tzv. klobásový jed, který může být i smrtelně nebezpečný. Pokud nestihnete zpracovat celý obsah konzervy, například zeleniny, vždy jej přendejte do čisté nádoby, uchovejte v chladničce, překryjte potravinářskou fólií a zpracujte nejpozději do 24 hodin. Kaviár nebo konzervované rybí výrobky raději neskladujte vůbec, kazí se mimořádně rychle. Nakládané sýry v oleji nebo nakládaná zelenina v kyselém nálevu vám v chladničce vydrží i řadu týdnů. To vše za předpokladu, že o ně řádně pečujete.

Chladné prostředí je základní podmínkou, stejně jako uzavřená nádoba. Potraviny také musí být celé potopené v nálevu, aby se zabránilo přístupu vzduchu. Pokud budete odebírat část, vždy tak provádějte čistou vidličkou, rozhodně z nádoby neujídejte, tím se vám výrobek zkazí. Zpozorujete-li zakalení nálevu, nebo se na povrchu objeví plíseň, je nám líto, ale takové potraviny okamžitě vyhoďte. Stejné je to i v případě, kdy otevřete domácí džem nebo kompot. Je-li plíseň na povrchu nebo pod víčkem, je přítomna i uvnitř celého výrobku a takový výrobek vám může způsobit závažné zdravotní potíže.

Foto: Archiv

Mražené delikatesy

Kdo by si s chutí nedal uzeného lososa nebo steak z tuňáka. Pokud si tyto potraviny koupíte ve zmraženém stavu, nikdy je po rozmrazení znovu nezamrazujte. Uvolněná tekutina při rozmrazování těchto potravin se velmi rychle zkazí, stejně tak mrazem narušené buňky v potravinách jsou mimořádně náchylné k množení baktérií. Prudkým zmražením na -18 °C se totiž bakterie v potravinách zcela nezničí, pouze se jejich množení značně zpomalí. Pokud tedy část těchto potravin nedokážete zkonzumovat, je nezbytně nutné je před dalším skladováním tepelně upravit.

Vejce a maso

Vejce před vkládáním do chladničky rozhodně nemyjte, poškodili byste ochranný obal skořápky. Také není vhodné, přestože to většina z nás dělá, dávat vejce do speciálních držáčků ve vdeších chladničky. Správnější je nechat přímo v chladničce, změna teploty při otevírání dveří vejcím totiž vůbec neprospívá. Syrové maso pak určitě nemyjte před jeho přípravou. Vždy jej uchovávejte ve spodní přihrádce v lednici, aby případná vytékající šťáva nekontaminovala další potraviny.

Pozor si dejte na kontakt masa s čerstvou zeleninou, kterou pak obvykle jíte syrovou! Syrové maso nemusíte před přípravou vůbec omývat. Pokud si koupíte kvalitní maso, mělo by z něj vytékat jen minimum světlé šťávy nebo žádná. Případné bakterie pak spolehlivě zničí tepelná úprava. Naopak omýváním masa můžeme rozstřikovat po okolních plochách nebezpečné bakterie a způsobit si pak třeba nákazu nebezpečnou kampylobakteriózou. Pro zpracování masa použijte určitě čisté prkénko a nůž, které po použití velmi důkladně omyjte horkou vodou.

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace vitamínu A. Ten je sice nezbytný pro správné fungování našeho těla, ale podle vědců může ve velkém množství hodně uškodit. Je obecně známo, že vitamín A chrání zrak a posiluje imunitu. Zároveň prospívá pokožce, snižuje sklony k zánětům, podporuje činnost rozmnožovacího ústrojí, podílí se na procesu specializace buněk v organismu a udržuje […]

vydáno před 1 dnem

Rakovina sítnice postihuje nejmenší děti. Lékaři z Motola zkusili revoluční léčbu

Zcela nový způsob aplikace cytostatika poprvé v ČR použili lékaři FN Motol při léčbě 3leté Elenky s nádorovým onemocněním sítnice. Jedná se o přímou injekční aplikaci cytostatik do oka pacienta, která umožňuje docílit ve sklivci dostatečné koncentrace léku a zvyšuje tak pravděpodobnost úspěšného vyléčení. Dosud byla tato metoda dostupná pouze v několika zahraničních centrech a nyní se dostává i k českým pacientům. Problémů u Elenky si začala maminka malé pacientky […]

vydáno před 2 dny

Čajový sáček vznikl omylem. Měl ušetřit peníze, ale dnes šetří hlavně čas

Čaj v nejrůznějších podobách pijí lidé po celém světě. Někdo s citrónem, někdo s mlékem, někdo k snídani, někdo dopoledne, někdo odpoledne „o páté“, někdo večer před usnutím. Obvykle využíváme onu pohodlnou variantu čajových sáčků, které zalijeme horkou vodou a necháme vylouhovat. Tato nejpoužívanější verze však vznikla víceméně náhodou. V roce 1904 chtěl jistý obchodník Thomas Sullivan z New Yorku ušetřit peníze. Svým zákazníkům dosud zasílal vzorky čaje v kovových krabičkách. To mu ale přišlo drahé […]

vydáno před 4 dny

Národní muzeum připomene 51 let od smrti Jana Palacha

Národní muzeum připomene v sobotu 18. ledna 51. výročí sebeupálení Jana Palacha pietním aktem v Památníku Jana Palacha ve Všetatech. Začátek pietního aktu je v 13:00, po jeho skončení bude následovat setkání v sále bývalého kina ve Všetatech, které pořádá Společnost Jana Palacha. Vstup do celého objektu je zdarma. Národní muzeum otevřelo Památník Jana Palacha ve Všetatech 10. října loňského roku. Bznikl na místě původního domu rodiny Palachových, vedle kterého byla vybudována nová […]

vydáno před 16 hodinami

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace vitamínu A. Ten je sice nezbytný pro správné fungování našeho těla, ale podle vědců může ve velkém množství hodně uškodit. Je obecně známo, že vitamín A chrání zrak a posiluje imunitu. Zároveň prospívá pokožce, snižuje sklony k zánětům, podporuje činnost rozmnožovacího ústrojí, podílí se na procesu specializace buněk v organismu a udržuje […]

vydáno před 1 dnem

Pražské letiště na hranici provozní kapacity. Cestující se musí připravit na dočasné snížení komfortu

Letiště Václava Havla loni odbavilo nejvíce cestujících v historii. Celkem jím prošlo 17 804 900 osob, což je asi o jeden milion více než v roce 2018. Vzrůstající trend počtu cestujících pokračuje již několikátý rok v řadě. Pro letiště to ale znamená, že se letos nejspíš dostane za hranici provozní kapacity. Během celého roku létalo z Prahy pravidelně 71 leteckých společností do celkem 165 míst po celém světě, z toho […]

vydáno před 1 dnem
Pražské letiště trhá rekordy v počtu odbavených cestujících pravidelně každý rok.
X Zavřít