Špatně skladované lahůdky vám mohou zkazit Vánoce. Přitom stačí dodržovat základní pravidla

3. prosince 2019, 15:13 Tomáš Marný
Foto: Archiv

Vánoční čas a konec roku se nese ve znamení nákupu delikates a lahůdek, které si běžně denně nedopřáváme. Umíte je správně zpracovat a víte, jak s nimi zacházet? Některé potraviny totiž mohou být pořádně nebezpečné.

Balené pomazánky a saláty

Budete-li používat pomazánky a saláty až za několik dnů, vždy volte trvanlivé výrobky, které jsou vakuované, nebo balené v originální ochranné atmosféře. Zejména majonézovo-zeleninové saláty a pomazánky mohou obsahovat nebezpečnou listerii. Kupujete-li výrobky na váhu, vždy se přesvědčte, že jsou ve vašem supermarketu dobře opečovávány. Vybíráte-li si z již připravených pomazánek ve vitríně, zkontrolujte si, že nabídková vitrína dostatečně chladí, obal výrobku je neporušený a neznečištěný.

Pokud si vybíráte přímo z pultu, dobře si prohlédněte, jestli je pult čistý, saláty upravené a zboží vizuálně čerstvé a v čerstvých, snadno čistitelných nádobách. Obsluha by také měla mít při manipulaci jednorázové rukavice. Pokud budete doma koupené saláty nebo pomazánky ochutnávat, pak vždy jen zcela čistou lžící.

Balená teplá jídla

Také vás zaujala v oblíbeném hypermarketu nabídka teplé zabijačkové polévky, guláše nebo nějaké podobné speciality a rozhodli jste se, že si vezmete porci domů? Pak vězte, že takový výrobek vůbec není vhodný pro dlouhé skladování a měli byste jej zkonzumovat ihned, nejlépe během následujících 4 hodin. Pokud není teplé jídlo zchlazeno šokově bezprostředně po uvaření, může se stát velmi nebezpečným.

Právě zabijačková polévka z jednoho supermarketu, ve které došlo k rozmnožení stafylokoka, stála před lety za největší otravou z jídla v Praze a zdejší hygienici o ní dodnes vyprávějí. Takové výrobky tedy rozhodně nekupujte do zásoby. Pokud se jedná o tentýž výrobek, který byl po uvaření šokově zchlazen a výrobce jej nabízí například jednoporcově balený v uzavřeném obalu, pak je jeho konzumace samozřejmě bezpečná.

Foto: Archiv

Trvanlivé salámy a klobásy

Originální obaly dokáží uchránit fermentované masné výrobky, jako jsou suché salámy nebo klobásy, celkem spolehlivě. Proto je můžete, v neporušeném balení, uchovávat pověšené v chladu i řadu týdnů. Tím je myšleno chladná, suchá a temná spíž, rozhodně ne panelákových 26 °C a stav, kdy si z pověšeného salámu u kuchyňské linky každý člen domácnosti po příchodu domů ukrojí kolečko. Načaté výrobky patří do chladničky, nejlépe zabalené ve voskovaném papíru.

Salámy a klobásy zabalené v ochranné atmosféře nebo vakuované vždy uchovejte v originálním balení a nikdy nekupujte takové výrobky, u kterých je balení porušeno. Pokud nestihnete zpracovat celé balení (například klobásy), pak je vybalte, osušte papírovou utěrkou přebytečnou vlhkost a uchovejte je ve voskovaném papíru v chladničce. A vždy platí, že objeví-li se na masném výrobku zelená plíseň nebo šedé skvrny, nekompromisně s ním do koše.

Paštiky, rybí delikatesy, nakládané sýry a zelenina

Jedná-li se o výrobky v konzervách, vždy zkontrolujte obal výrobku. Jakkoliv poškozené obaly vůbec nekupujte a výrobky nepoužívejte. V konzervách se může tvořit botulotoxin, tzv. klobásový jed, který může být i smrtelně nebezpečný. Pokud nestihnete zpracovat celý obsah konzervy, například zeleniny, vždy jej přendejte do čisté nádoby, uchovejte v chladničce, překryjte potravinářskou fólií a zpracujte nejpozději do 24 hodin. Kaviár nebo konzervované rybí výrobky raději neskladujte vůbec, kazí se mimořádně rychle. Nakládané sýry v oleji nebo nakládaná zelenina v kyselém nálevu vám v chladničce vydrží i řadu týdnů. To vše za předpokladu, že o ně řádně pečujete.

Chladné prostředí je základní podmínkou, stejně jako uzavřená nádoba. Potraviny také musí být celé potopené v nálevu, aby se zabránilo přístupu vzduchu. Pokud budete odebírat část, vždy tak provádějte čistou vidličkou, rozhodně z nádoby neujídejte, tím se vám výrobek zkazí. Zpozorujete-li zakalení nálevu, nebo se na povrchu objeví plíseň, je nám líto, ale takové potraviny okamžitě vyhoďte. Stejné je to i v případě, kdy otevřete domácí džem nebo kompot. Je-li plíseň na povrchu nebo pod víčkem, je přítomna i uvnitř celého výrobku a takový výrobek vám může způsobit závažné zdravotní potíže.

Foto: Archiv

Mražené delikatesy

Kdo by si s chutí nedal uzeného lososa nebo steak z tuňáka. Pokud si tyto potraviny koupíte ve zmraženém stavu, nikdy je po rozmrazení znovu nezamrazujte. Uvolněná tekutina při rozmrazování těchto potravin se velmi rychle zkazí, stejně tak mrazem narušené buňky v potravinách jsou mimořádně náchylné k množení baktérií. Prudkým zmražením na -18 °C se totiž bakterie v potravinách zcela nezničí, pouze se jejich množení značně zpomalí. Pokud tedy část těchto potravin nedokážete zkonzumovat, je nezbytně nutné je před dalším skladováním tepelně upravit.

Vejce a maso

Vejce před vkládáním do chladničky rozhodně nemyjte, poškodili byste ochranný obal skořápky. Také není vhodné, přestože to většina z nás dělá, dávat vejce do speciálních držáčků ve vdeších chladničky. Správnější je nechat přímo v chladničce, změna teploty při otevírání dveří vejcím totiž vůbec neprospívá. Syrové maso pak určitě nemyjte před jeho přípravou. Vždy jej uchovávejte ve spodní přihrádce v lednici, aby případná vytékající šťáva nekontaminovala další potraviny.

Pozor si dejte na kontakt masa s čerstvou zeleninou, kterou pak obvykle jíte syrovou! Syrové maso nemusíte před přípravou vůbec omývat. Pokud si koupíte kvalitní maso, mělo by z něj vytékat jen minimum světlé šťávy nebo žádná. Případné bakterie pak spolehlivě zničí tepelná úprava. Naopak omýváním masa můžeme rozstřikovat po okolních plochách nebezpečné bakterie a způsobit si pak třeba nákazu nebezpečnou kampylobakteriózou. Pro zpracování masa použijte určitě čisté prkénko a nůž, které po použití velmi důkladně omyjte horkou vodou.

Idiopatická plicní fibróza se zpočátku hlásí nenápadně. Důležitá je včasná diagnóza

Pražané si mohou nechat zkontrolovat plíce. Pneumologové jim otevřou dveře svých ordinací ve středu 30. září. Zájemce vyšetří i bez předchozího objednání a doporučení praktického lékaře. Preventivní akcí chtějí lékaři včas odhalit smrtelnou nemoc – idiopatickou plicní fibrózu (IPF). Letos se do dne otevřených dveří v kraji zapojí jedenáct ambulancí. Zájemci o vyšetření by si ale vzhledem ke koronavirové pandemii měli telefonicky ověřit, jestli se provoz ordinace nezměnil. V loňském roce lékaři potvrdili IPF dvěma pacientům. U jedenácti dalších objevili jiné […]

Na oči číhají po čtyřicítce nejrůznější nástrahy

Ačkoli lékaři dnes už dokážou téměř zázraky, stejně je vždycky lepší problémy se zrakem nemít. Pro ochranu svého zraku přitom můžeme leccos udělat sami. Základem je nepodceňovat prevenci. Zejména pak po 40. roce života, kdy i naše oči začínají postupně stárnout a mohou se objevovat různá oční onemocnění, některá i velmi vážná.  Přibližně po 40. roce života začneme postupně vidět špatně na čtení. Zpočátku tento problém vyřeší oddálení textu, ale postupně se člověk bez brýlí už vůbec neobejde. […]

Špenát chrání před projevem stáří. Tajemství chuti je v přípravě

Snad každý zná animované příběhy o námořníku Pepkovi, který se před každým náročným úkolem posílil konzervou špenátu. Tato listová zelenina má skutečně velmi prospěšné účinky na lidské zdraví. A když se dobře připraví, může i skvěle chutnat. V listech špenátu najdeme velké množsví látek a minerálů, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Pokud tedy tato zelenina nepatří zrovna mezi vaše nejoblíbenější druhy, přesvědčíme vás, že byste měli přehodnotit postoj. Význam pro kosti Špenát je […]

Pivo považujeme za národní poklad. Českým vynálezem ale není

Pivo provází lidstvo velmi dlouho. První zmínky o jeho výrobě se objevují už ve starověké Mezopotámii, asi 4 tisíce let před naším letopočtem. K objevu piva výrazně přispěla náhoda. Do nádoby, ve které se skladovalo obilí, totiž napršelo, voda zkvasila, a když ji později objevili, byl v ní příjemný nápoj. Vydejte se s námi na cestu do historie a objevte vzrušující zajímavosti o tomto unikátním nápoji! Už staří Peršané milovali pivo tak, že v jejich zákonech existoval trest utopením pro sládka, který uvařil […]

Potraviny, které posilují imunitu organismu

V současné situaci, kdy počet lidí nakažených koronavirem každým dnem roste, je více než kdy jindy důležité zvyšovat přirozenou obranyschopnost našeho těla. Není přitom nutné utrácet za předražené vitamínové doplňky, stejnou službu vám poskytnou i některé běžně dostupné potraviny. Vaše imunita závisí na tom, jaké potraviny konzumujete. Pokud do svého pravidelného jídelníčku zařadíte těchto 5 potravin podporujících imunitu, dokážete se vyhnout onemocnění i v tuto extrémně exponovanou dobu. Kuřecí vývar Kuřecí polévka je základem pro […]

Hana Zagorová leží v nemocnici

Populární zpěvačka Hana Zagorová a její manžel Štefan Margita onemocněli koronavirem. Zatímco Margita se léčí s mírnými příznaky v domácí karanténě, Zagorová leží v nemocnici kvůli vysokým teplotám. O zdravotním stavu hvězdného páru spekulovala média celý pátek poté, co oba odřekli návštěvu v Show Jana Krause. Oficiální prohlášení manželé vydali dnes odpoledne. „Naši milí, nechtěli jsme vás zatěžovat našimi starostmi. Ano, oběma nám vyšly pozitivní testy na covid. Ať se to nemusíte dovídat z různých nafouklých spekulací. […]

Pálení žáhy snadno zaženete. Stačí potraviny, které máte doma

Pocit nepříjemného pálení za hrudní kostí nebo v hrdle postihne čas od času každého. A když se k tomu přidá ještě říhání a pocit na zvracení, obvykle hledáme rychlý a účinný způsob, jak se potíží zbavit. Pálení žáhy neboli pyróza je způsobeno překyselením žaludku a navracením (vystřelováním) jeho obsahu do jícnu. Pokud vás žáha pálí jen občas, například po mimořádně těžkém a mastném obědě, není třeba si dělat starosti. Pokud ale podobné problémy zažíváte častěji, měli byste se poradit se […]

Vánoční strom pro Prahu připraven. Osud trhů je však nejistý

Staroměstské náměstí v Praze by letos o Vánocích mohl ozdobit strom ze středních Čech. Smrk ztepilý, který vyrostl nedaleko Jílového u Prahy na soukromém pozemku, vzešel z tipů od veřejnosti. Stále však není jisté, jestli se letošní vánoční trhy vůbec uskuteční. „Smrk ztepilý, který jsme letos vybrali je krásně rostlý a dobře přístupný pro těžkou techniku. Výhodou je také, že neroste daleko od Prahy. Má zhruba devatenáct metrů, což je o něco méně než obvykle, ale věřím, […]

Mobilní signál pokrývá již polovinu pražského metra

Vysokorychlostní sítí LTE jsou nově pokryty stanice metra Chodov a Háje, jakož i přilehlé tunely. Cestující díky tomu mohou využívat mobilní a datové služby v LTE kvalitě již ve 33 z 61 stanic pražské podzemní dráhy. Do konce listopadu přibyde LTE signál také na Opatově, kde v současnosti Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) finišuje stavební práce na modernizaci a bezbariérovém zpřístupnění stanice. Po rozšíření signálu LTE na Opatově bude tato vysokorychlostní síť dostupná cestujících v celém úseku trasy C od Nádraží Holešovice po konečnou […]

Likvidace použitých roušek má svá pravidla. Ne každý je dodržuje

Pravidla pro nošení ochranných pomůcek zná každý. Nad postupem při správné likvidaci ale někteří tápou. Likvidace roušek, respirátorů a rukavic vyžaduje dávku opatrnosti a ohleduplnosti. Za žádných okolností by tyto pomůcky neměly končit pohozené v ulicích, na parkovištích ani v parcích, protože představují zdravotní riziko. Podle Pražských služeb je nejbezpečnější ochranné pomůcky hodit do popelnice či do koše na směsný komunální odpad. „Ideálně by v nádobě měly končit zabalené do mikrotenového sáčku. Odtud putují přímo do kotlů malešického zařízení na energetické využití odpadu – ZEVO. […]

Vybrané pražské autobusy budou jezdit jen do 22 hodin

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) od této soboty 17. 10. 2020 dočasně ukončí provoz na 35 vybraných autobusových linkách již ve 22:00. Vytíženost všech linek pražské MHD od září kontinuálně klesá s tím, jak se v ČR zhoršuje epidemiologická situace a postupně jsou zaváděna nová omezení, která mají zabránit šíření covid-19. V metru na základě sčítačů v jednotlivých vestibulech počet cestujících od prvního týdne v září po první týden v říjnu klesl o více než 15 %. Na začátku října pak metro využívalo o 43 % cestujících méně než ve stejném […]

Metro B bude prodlouženo. Vznikne nová konečná stanice

Praha plánuje prodloužení linky metra B. Stavba nové konečné stanice Depo Zličín by měla začít už za dva roky. Současně s ní budou vystavěny také dvě nové haly depa a přebudováno kolejiště. V těsném sousedství stanice vznikne i záchytné parkoviště P+R s kapacitou až 600 automobilů. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v těchto dnech vypsal veřejnou zakázku na výběr projektanta investiční akce za 1,4 miliardy Kč. Výstavba samotné stanice spojená s novým kolejovým rozvětvením a modernizací zabezpečovacího zařízení […]

Začala stavba Smíchov City. Nová čtvrť nabídne bydlení pro tisíce lidí

Zástupci hlavního města, MČ Praha 5 a společnosti Sekyra Group položili v minulém týdnu základní kámen nové čtvrti Smíchov City. Zahájili tím výstavbu, jaká nemá v pražském kontextu obdoby. Přestavba jednoho z nejatraktivnějších pražských brownfieldů, území kolem nádraží na Smíchově, se má stát symbolem proměny Prahy ve 21. století. Vznikne zde téměř 400 000 m² bytových, administrativních, obchodních či veřejných ploch, včetně kilometrového pěšího bulváru, který bude těžištěm celého projektu. Chybět nebude ani škola nebo rozsáhlé plochy zeleně. Předpokládá se, […]

Blbá nálada jako předzvěst obrovských společenských změn

Stav nouze, epidemie, ekonomická krize, nákaza, promoření, peníze, opatření, roušky, změna klimatu a zase peníze. Žijeme v podivné době. Ze všech stran na nás útočí negativní zprávy, řada lidí začíná na vlastní kůži pociťovat těžký ekonomický propad. Panuje všeobecně špatná nálada, kolabují rodinné i pracovní vztahy, ztrácí se důvěra v politiku. Jak tohle všechno může dopadnout? Není pochyb o tom, že společnost se ve svém vývoji dostala do zlomového bodu. Něco se děje, ale nikdo neví, co přesně to […]

Idiopatická plicní fibróza se zpočátku hlásí nenápadně. Důležitá je včasná diagnóza

Pražané si mohou nechat zkontrolovat plíce. Pneumologové jim otevřou dveře svých ordinací ve středu 30. září. Zájemce vyšetří i bez předchozího objednání a doporučení praktického lékaře. Preventivní akcí chtějí lékaři včas odhalit smrtelnou nemoc – idiopatickou plicní fibrózu (IPF). Letos se do dne otevřených dveří v kraji zapojí jedenáct ambulancí. Zájemci o vyšetření by si ale vzhledem ke koronavirové pandemii měli telefonicky ověřit, jestli se provoz ordinace nezměnil. V loňském roce lékaři potvrdili IPF dvěma pacientům. U jedenácti dalších objevili jiné […]

Praha v číslech. Město spustilo nový webový portál Pragozor

Na novém webu www.pragozor.cz mohou nyní Pražané objevovat zajímavá čísla o hlavním městě. Portál nabízí ověřené a ozdrojované informace o metropoli. Ilustrovaný golem Pragozor návštěvníky webu provede různými oblastmi městského života – od dopravy, životního prostředí, bydlení, turismu nebo bezpečnosti až po zdraví, včetně údajů o současné situaci s koronavirem. „Chytré město je řízené na základě dat. Mám radost, že teď můžeme tato užitečná data nabídnout na jednom místě také všem Pražanům. Žijeme v době častého šíření dezinformací a fake news, […]

Rekonstrukce Libeňského mostu by mohla začít do dvou let

Pražští radní minulý týden projednali výsledky diagnostických zkoušek a schválili vypsání veřejné zakázky rekonstrukce Libeňského mostu. Výsledky podrobných statických a dynamických zatěžovacích zkoušek ukázaly, že je most rekonstruovatelný. Veřejnou zakázku vypíše Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) v říjnu tohoto roku, a to formou Design & Build. K takovému postupu se přistupuje u složitých a komplexních zakázek. K soutěži se už pro firmy uskutečnily tržní konzultace, aby se předešlo průtahům. Přesná cena zakázky bude známa po vysoutěžení […]

X Zavřít