Špatně skladované lahůdky vám mohou zkazit Vánoce. Přitom stačí dodržovat základní pravidla

3. prosince 2019, 15:13 – Tomáš Marný
Zdroj: Archiv

Vánoční čas a konec roku se nese ve znamení nákupu delikates a lahůdek, které si běžně denně nedopřáváme. Umíte je správně zpracovat a víte, jak s nimi zacházet? Některé potraviny totiž mohou být pořádně nebezpečné.

Balené pomazánky a saláty

Budete-li používat pomazánky a saláty až za několik dnů, vždy volte trvanlivé výrobky, které jsou vakuované, nebo balené v originální ochranné atmosféře. Zejména majonézovo-zeleninové saláty a pomazánky mohou obsahovat nebezpečnou listerii. Kupujete-li výrobky na váhu, vždy se přesvědčte, že jsou ve vašem supermarketu dobře opečovávány. Vybíráte-li si z již připravených pomazánek ve vitríně, zkontrolujte si, že nabídková vitrína dostatečně chladí, obal výrobku je neporušený a neznečištěný.

Pokud si vybíráte přímo z pultu, dobře si prohlédněte, jestli je pult čistý, saláty upravené a zboží vizuálně čerstvé a v čerstvých, snadno čistitelných nádobách. Obsluha by také měla mít při manipulaci jednorázové rukavice. Pokud budete doma koupené saláty nebo pomazánky ochutnávat, pak vždy jen zcela čistou lžící.

Balená teplá jídla

Také vás zaujala v oblíbeném hypermarketu nabídka teplé zabijačkové polévky, guláše nebo nějaké podobné speciality a rozhodli jste se, že si vezmete porci domů? Pak vězte, že takový výrobek vůbec není vhodný pro dlouhé skladování a měli byste jej zkonzumovat ihned, nejlépe během následujících 4 hodin. Pokud není teplé jídlo zchlazeno šokově bezprostředně po uvaření, může se stát velmi nebezpečným.

Právě zabijačková polévka z jednoho supermarketu, ve které došlo k rozmnožení stafylokoka, stála před lety za největší otravou z jídla v Praze a zdejší hygienici o ní dodnes vyprávějí. Takové výrobky tedy rozhodně nekupujte do zásoby. Pokud se jedná o tentýž výrobek, který byl po uvaření šokově zchlazen a výrobce jej nabízí například jednoporcově balený v uzavřeném obalu, pak je jeho konzumace samozřejmě bezpečná.

Foto: Archiv

Trvanlivé salámy a klobásy

Originální obaly dokáží uchránit fermentované masné výrobky, jako jsou suché salámy nebo klobásy, celkem spolehlivě. Proto je můžete, v neporušeném balení, uchovávat pověšené v chladu i řadu týdnů. Tím je myšleno chladná, suchá a temná spíž, rozhodně ne panelákových 26 °C a stav, kdy si z pověšeného salámu u kuchyňské linky každý člen domácnosti po příchodu domů ukrojí kolečko. Načaté výrobky patří do chladničky, nejlépe zabalené ve voskovaném papíru.

Salámy a klobásy zabalené v ochranné atmosféře nebo vakuované vždy uchovejte v originálním balení a nikdy nekupujte takové výrobky, u kterých je balení porušeno. Pokud nestihnete zpracovat celé balení (například klobásy), pak je vybalte, osušte papírovou utěrkou přebytečnou vlhkost a uchovejte je ve voskovaném papíru v chladničce. A vždy platí, že objeví-li se na masném výrobku zelená plíseň nebo šedé skvrny, nekompromisně s ním do koše.

Paštiky, rybí delikatesy, nakládané sýry a zelenina

Jedná-li se o výrobky v konzervách, vždy zkontrolujte obal výrobku. Jakkoliv poškozené obaly vůbec nekupujte a výrobky nepoužívejte. V konzervách se může tvořit botulotoxin, tzv. klobásový jed, který může být i smrtelně nebezpečný. Pokud nestihnete zpracovat celý obsah konzervy, například zeleniny, vždy jej přendejte do čisté nádoby, uchovejte v chladničce, překryjte potravinářskou fólií a zpracujte nejpozději do 24 hodin. Kaviár nebo konzervované rybí výrobky raději neskladujte vůbec, kazí se mimořádně rychle. Nakládané sýry v oleji nebo nakládaná zelenina v kyselém nálevu vám v chladničce vydrží i řadu týdnů. To vše za předpokladu, že o ně řádně pečujete.

Chladné prostředí je základní podmínkou, stejně jako uzavřená nádoba. Potraviny také musí být celé potopené v nálevu, aby se zabránilo přístupu vzduchu. Pokud budete odebírat část, vždy tak provádějte čistou vidličkou, rozhodně z nádoby neujídejte, tím se vám výrobek zkazí. Zpozorujete-li zakalení nálevu, nebo se na povrchu objeví plíseň, je nám líto, ale takové potraviny okamžitě vyhoďte. Stejné je to i v případě, kdy otevřete domácí džem nebo kompot. Je-li plíseň na povrchu nebo pod víčkem, je přítomna i uvnitř celého výrobku a takový výrobek vám může způsobit závažné zdravotní potíže.

Foto: Archiv

Mražené delikatesy

Kdo by si s chutí nedal uzeného lososa nebo steak z tuňáka. Pokud si tyto potraviny koupíte ve zmraženém stavu, nikdy je po rozmrazení znovu nezamrazujte. Uvolněná tekutina při rozmrazování těchto potravin se velmi rychle zkazí, stejně tak mrazem narušené buňky v potravinách jsou mimořádně náchylné k množení baktérií. Prudkým zmražením na -18 °C se totiž bakterie v potravinách zcela nezničí, pouze se jejich množení značně zpomalí. Pokud tedy část těchto potravin nedokážete zkonzumovat, je nezbytně nutné je před dalším skladováním tepelně upravit.

Vejce a maso

Vejce před vkládáním do chladničky rozhodně nemyjte, poškodili byste ochranný obal skořápky. Také není vhodné, přestože to většina z nás dělá, dávat vejce do speciálních držáčků ve vdeších chladničky. Správnější je nechat přímo v chladničce, změna teploty při otevírání dveří vejcím totiž vůbec neprospívá. Syrové maso pak určitě nemyjte před jeho přípravou. Vždy jej uchovávejte ve spodní přihrádce v lednici, aby případná vytékající šťáva nekontaminovala další potraviny.

Pozor si dejte na kontakt masa s čerstvou zeleninou, kterou pak obvykle jíte syrovou! Syrové maso nemusíte před přípravou vůbec omývat. Pokud si koupíte kvalitní maso, mělo by z něj vytékat jen minimum světlé šťávy nebo žádná. Případné bakterie pak spolehlivě zničí tepelná úprava. Naopak omýváním masa můžeme rozstřikovat po okolních plochách nebezpečné bakterie a způsobit si pak třeba nákazu nebezpečnou kampylobakteriózou. Pro zpracování masa použijte určitě čisté prkénko a nůž, které po použití velmi důkladně omyjte horkou vodou.

Nástup demence může ovlivnit kvalita jídelníčku. Některé potraviny raději úplně vynechte

Nesprávný výběr potravin a životospráva mohou zásadně ovlivnit kvalitu života. Anglickým vědcům se v rozsáhlé studii podařilo prokázat, že obezita vede k úbytku šedé kůry mozkové a může se podílet i na rozvoji demence a Alzheimerovy choroby. Které potraviny tedy vybírat pro správné fungování mozku a celého organismu? A čeho se naopak vyvarovat? Jídlo bohaté na jednoduché cukry a nekvalitní tuky jednoznačně poškozuje náš mozek. To prokázal vědecký tým z […]

vydáno před 1 dnem

Jídelníček Čechů se za posledních třicet let výrazně proměnil

Češi si v posledních třiceti letech více oblíbili obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce. Poklesla naopak spotřeba konzumního mléka, masa, brambor a cukru. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kg méně než v roce 1989. Data zveřejnil Český statistický úřad. Na spotřebu potravin měly vliv socioekonomické faktory jako liberalizace cen, tempo růstu reálné mzdy, pestřejší nabídka potravin na trhu […]

vydáno před 3 dny

Ovocné knedlíky miloval i Jan Neruda. Připravit opravdové staročeské není žádná velká věda

Knedlíky v nejrůznějších podobách najdeme nejen v celé Evropě, ale třeba i v daleké Číně. Tamní kuchaři je vařili už dávno před námi. Naše klasické plněné knedlíky na sladko známe přibližně 300 let. Každý fanoušek české kuchyně by jistě přísahal, že knedlík je český vynález. Omyl. I když to hezky zní, už i samotné slovo knedlík je převzaté z německého „knödel“. O jejich skutečný prapůvod se tak stále přou Češi, […]

vydáno před 3 dny

Jíst méně a zdravěji? Snadnější, než si myslíte. Chce to jen ošálit mozek

Každý máme rozdílné chutě i svá oblíbená jídla. Může za to náš mozek. Ten totiž určuje, co budeme jíst a v jakém množství. Zásadní problém nastává, když je špatně naprogramován. Jednoduchými triky však můžeme podstatně změnit svou životosprávu. Vědci ze švýcarské univerzity v Basileji před časem zjistili, že výběr našeho jídla ovlivňují vzpomínky. Za pomoci magnetické rezonance na dobrovolnících prokázali, že při volbě jídla probíhá čilá komunikace hipokampu – oblasti […]

vydáno před 4 dny

Skladování bramborového salátu má svá pravidla. Majonéza není hlavní problém

Štědrovečerní večeři bez bramborového salátu si dokáže představit jen málokdo. Tuto oblíbenou pochoutku Češi doslova milují. Podle průzkumu o Vánocích nechybí v 95 procentech domácností. Ne všichni ale dodržují hygienické zásady při přípravě a následném skladování. V čem nejčastěji chybujeme? Z nejpopulárnější vánoční přílohy si můžete snadno „uhnat“ velmi nepříjemné zažívací obtíže, nebo dokonce salmonelózu. Pokud tedy nechcete strávit vánoční svátky na toaletě, už při přípravě věnujte zvýšenou pozornost čistotě […]

vydáno před 6 dny

Přidejte si náš boxík na homepage Seznam.cz

Teď už vám nic neunikne! Stačí kliknutí a boxík se zprávami z webu PražskýDEN.cz se začne zobrazovat na Vaší personalizované domovské stránce Seznamu.

Přidat na Seznam.cz

Tramvaj Václava Havla vyjela do pražských ulic. Připomíná třicet let svobody

Do ulic hlavního města vyjela speciálně vyzdobená legendární tramvaj s číslem 8085. Připomíná třicáté výročí posledních týdnů roku 1989, kdy se měnilo politické směřování naší země, a také 30 let od kandidatury Václava Havla do funkce prezidenta, který ji použil při své prezidentské kampani. Výtvarný návrh nynější tramvaje podle dobových fotografií připravil autor loga Občanského fóra Pavel Šťastný. Tramvaj bude do konce roku jezdit ve všední dny jako historická linka 23 […]

vydáno před 1 dnem

Lítačka už funguje také v mobilu. Kupony lze nahrát od pondělí

Cestující v Praze a ve Středočeském kraji se mohou od pondělního rána odbavit i prostřednictvím mobilního telefonu. Umožňuje to aktualizovaná verze mobilní aplikace PID Lítačka. Novinka zatím funguje v testovacím režimu. Zakoupené dlouhodobé časové kupóny lze převést do mobilní aplikace a cestovat v rámci Pražské integrované dopravy už jen s mobilem. Nová aktualizace mobilní aplikace má být podle vedení Prahy dalším krokem ke zjednodušení a digitalizaci odbavování v regionálním dopravním systému, který propojil Prahu se […]

vydáno před 1 dnem

Slepá jasnovidka Baba Vanga prý znala temnou budoucnost lidstva. Její život je opředen tajemstvím

Údajně předpověděla 3. světovou válku, havárii v Černobylu, 11. září 2001, tragédii ponorky Kursk i smrt princezny Diany. Řeč je o bulharské vědmě a léčitelce, známé po celém světě jako Baba Vanga. Tajemná žena prý ve svých vizích viděla i vývoj lidstva v příštích několika stovkách letech a úplný konec světa. Je ale tohle všechno pravda? S jistotou víme, že Vangelija Pandeva Dimitrova Gušterova se narodila v oblasti dnešní Severní […]

vydáno před 1 dnem

Konec kousavých svetrů. Díky snadným trikům se budete cítit jako v bavlnce

V zimním období je svetr nepostradatelným kusem oblečení, který nás chrání před zimou. Pocit příjemného tepla ale často dokáže pokazit otravné kousání a škrábání. Naštěstí je možné tomu snadno předejít několika jednoduchými triky. Pochopitelně, že prvním krokem k úpěchu je už samotný nákup. Vždy se zajímejte o to, z čehož je svetr vyroben. Obchody jen málokdy nabízejí svetry ze stoprocentní vlny. Do příze se často přidávají umělá vlákna – nejčastěji […]

vydáno před 1 dnem

Nástup demence může ovlivnit kvalita jídelníčku. Některé potraviny raději úplně vynechte

Nesprávný výběr potravin a životospráva mohou zásadně ovlivnit kvalitu života. Anglickým vědcům se v rozsáhlé studii podařilo prokázat, že obezita vede k úbytku šedé kůry mozkové a může se podílet i na rozvoji demence a Alzheimerovy choroby. Které potraviny tedy vybírat pro správné fungování mozku a celého organismu? A čeho se naopak vyvarovat? Jídlo bohaté na jednoduché cukry a nekvalitní tuky jednoznačně poškozuje náš mozek. To prokázal vědecký tým z […]

vydáno před 1 dnem

Kamila (86): Vánoce mě děsí. Nikoho už nemám a letos budu zase sama

Vánoce jsou časem klidu, míru a lásky. Ovšem ne pro každého, jak dokládá smutný životní příběh paní Kamily z Prahy. Také letošní svátky bude trávit sama. A přestože přiznává, že je to daň za vědomé rozhodnutí, které kdysi udělala, vánoční smutek ji velmi tíží. Toto je její vyprávění… Narodila jsem se na Žižkově. Maminka, tatínek i mí sourozenci byli skvělí lidé, takže jsem měla krásné dětství, přestože zrovna zuřila válka. […]

vydáno před 2 dny

Jídelníček Čechů se za posledních třicet let výrazně proměnil

Češi si v posledních třiceti letech více oblíbili obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce. Poklesla naopak spotřeba konzumního mléka, masa, brambor a cukru. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kg méně než v roce 1989. Data zveřejnil Český statistický úřad. Na spotřebu potravin měly vliv socioekonomické faktory jako liberalizace cen, tempo růstu reálné mzdy, pestřejší nabídka potravin na trhu […]

vydáno před 3 dny

Televize Prima ukázala studio své nové zpravodajské stanice CNN

Přípravy na spuštění nové české zpravodajské stanice CNN Prima News pokročily do další fáze. TV Prima dnes odhalila vysílací studio a představila složení redakční rady, která vysílání bude řídit. I kvůli projektu se nejstarší česká komerční televizní stanice po mnoha letech přestěhovala z pražské Palmovky do nově zrekonstruované budovy na Vinohradské ulici. Zatím není jasné, kdy nová zpravodajská stanice odstartuje vysílání. Tým redaktorů a techniků CNN Prima News bude v […]

vydáno před 3 dny

Zazimování chaty nebo chalupy není radno podceňovat. Ne vždy škodí jen zloději

Počasí se pomalu ale jistě chystá předat nadvládu zimě a mnoho chatařů se proto chystá svou druhou nemovitost připravit na zimní spánek. Několik měsíců tak bude jejich letní sídlo bez dohledu, což výrazně nahrává všem nepoctivcům. Policie každoročně eviduje několik tisíc vykradených rekreačních objektů, počet vloupání však bude nejspíš ještě o něco větší. Přestože odhodlaného zloděje neodradí sebelepší zabezpečení, některá opatření mohou nevítaného pobertu odradit. Například důkladné zabezpečení vstupních dveří […]

vydáno před 3 dny

Legenda českého zemědělství. Před 80 lety vyjel traktor Svoboda Diesel-Kar 12

Přesně před 80 lety na česká pole poprvé vyjel jeden z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších pomocníků malých a středních rolníků první poloviny dvacátého století – traktor Svoboda Diesel-Kar 12. Na tento typ pak navázalo několik úspěšných řad zemědělských strojů Svoboda, než byla v roce 1948 firma znárodněna. Ikonický traktor zdobí také vchod do hlavní výstavní budovy muzea v Praze na Letné. Typ DK 12 byl vyvinut z první řady traktorů Svoboda […]

vydáno před 3 dny

Krásné madony z celé Evropy se představí ve vánočním Anežském klášteře

V Anežském klášteře se na svátek sv. Mikuláše otevře výstava Krásné madony. Mariánskou tématikou, spjatou neodmyslitelně s časem adventu a Vánoc, vrcholí v Národní galerii letošní výstavní program. Výstava představuje krásnoslohé salcburské sochy z litého kamene, pozoruhodný fenomén středoevropského sochařství z doby kolem roku 1400. Unikátně se u příležitosti výstavy podařilo shromáždit na dvě desítky stěžejních děl salcburského krásného slohu. V Česku je takto početný soubor děl z litého kamene vystaven vůbec poprvé. „Kolem roku […]

vydáno před 3 dny

Ovocné knedlíky miloval i Jan Neruda. Připravit opravdové staročeské není žádná velká věda

Knedlíky v nejrůznějších podobách najdeme nejen v celé Evropě, ale třeba i v daleké Číně. Tamní kuchaři je vařili už dávno před námi. Naše klasické plněné knedlíky na sladko známe přibližně 300 let. Každý fanoušek české kuchyně by jistě přísahal, že knedlík je český vynález. Omyl. I když to hezky zní, už i samotné slovo knedlík je převzaté z německého „knödel“. O jejich skutečný prapůvod se tak stále přou Češi, […]

vydáno před 3 dny

Jíst méně a zdravěji? Snadnější, než si myslíte. Chce to jen ošálit mozek

Každý máme rozdílné chutě i svá oblíbená jídla. Může za to náš mozek. Ten totiž určuje, co budeme jíst a v jakém množství. Zásadní problém nastává, když je špatně naprogramován. Jednoduchými triky však můžeme podstatně změnit svou životosprávu. Vědci ze švýcarské univerzity v Basileji před časem zjistili, že výběr našeho jídla ovlivňují vzpomínky. Za pomoci magnetické rezonance na dobrovolnících prokázali, že při volbě jídla probíhá čilá komunikace hipokampu – oblasti […]

vydáno před 4 dny

Novoroční ohňostroj v Praze nejspíš opět bude, navzdory rozhodnutí magistrátu

Vypadá to, že ani letos Pražané nepřijdou o novoroční ohňostroj. Vedení magistrátu sice v polovině roku avizovalo, že chce letitou tradici nahradit videomappingem, ale zastánci klasického ohňostroje se s tímto krokem nechtějí smířit. Pomocnou ruku jim teď podala i městská část Praha 2. „Praha je moderní metropolí. Proto reagujeme na současné světové trendy a oslavíme vstup do nového roku videopmappingem namísto klasického ohňostroje. Lidé tak o zajímavou podívanou nepřijdou, oslavy […]

vydáno před 4 dny
I do roku 2020 nejspíš Pražané vstoupí velkým profesionálním ohňostrojem.

Razantní proměna pražského InterContinentalu. Hotel bude luxusnější a úprav se dočká i okolí

Ikonická budova na rohu Pařížské změnila majitele a časem změní i jméno. To bude odkazovat na legendární restauraci. Po rekonstrukci se hotel chce stát symbolem luxusu a přilákat nové zákazníky. Zájem o luxusní ubytování v metropoli přitom roste. Víkend v nejdražším pokoji v Praze vyjde zhruba jako nové auto. Na začátku pražské Pařížské ulice, kam za nákupy luxusního zboží míří většina zahraničních turistů i bohatí Češi, stojí již od sedmdesátých […]

vydáno před 4 dny
X Zavřít