V pražské zoo se po zimě opět zaplnil africký výběh

ZprávyPražskýDEN.cz9. dubna 20181 minuta čtení

Kdo dnes navštívil Zoo Praha a zamířil k Africké savaně, velkému výběhu u Afrického domu, mohl již sledovat, jak se tam po zimě prohánějí žirafy severní núbijské, pštrosi dvouprstí, přímorožci beisy, vodušky červené nebo buvolci běločelí. Chovatelé totiž těmto teplomilným druhům ukončili zimování a přemístili je do výběhu.

„Letos jsme zvířata do velkého afrického výběhu pustili o něco dříve. Obvykle tak činíme až ve druhé polovině dubna, ale teplé počasí se ustálilo a předpověď na následujících 14 dnů je velmi příznivá, s vysokými teplotami, proto již nebyl důvod otálet,“ vysvětlil kurátor kopytníků Jan Marek a doplnil, že venkovní výběh v horní části zoo budou zvířata obývat zhruba do poloviny října.

Nepřehlédněte

Holky versus kluci. Výzkum ukázal, které pohlaví rodiče upřednostňují • Většina rodičů říká, že miluje všechny své děti úplně stejně. Mezi potomky prý nedělají rozdíly a za všech okolností se snaží rozdávat lásku a péči rovnoměrně a spravedlivě. Je to však skutečně pravda? Podle vědců máme tendenci jedno z pohlaví upřednostňovat. A nemusí se to týkat jen rodin, ale třeba i pracovních kolektivů.

Dcera, nebo syn? Kdo dostane víc?

Počet nově nakažených v pátek klesl pod 10 tisíc • Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 9 624 nových případů nákazy koronavirem, což je výrazně méně než před týdnem, kdy bylo necelých 15 tisíc nakažených.

2. 6. 1890: Opilá stařena nemravně obtěžovala mladé muže • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Na Ukrajině mají lepší zeleninu než u nás. Farmářskou tržnici okupují překupníci, říká šéfkuchař David • Radek David patří mezi českou kulinářskou elitu. Jako jeden z prvních špičkových šéfkuchařů objel celou řadu českých farem a implementoval jejich produkty do svých slavných restaurací La Veranda a Babiččina zahrada v Praze. Nově se stará ještě o The Bistro v Londýnské ulici. Serveru PražskýDEN.cz poskytl exkluzivní rozhovor. Na pražské gastronomické scéně se pohybujete přes dvacet let. Prošel jste kuchyní hotelu Hilton, hotelem Adria, restauracemi Kampa Park, Rybí trh, Alcron. Všechno jsou to známé pražské podniky, které ve své době udávaly trendy. Jak se v průběhu posledních dvaceti let změnila pražská gastronomická scéna? Hodně moc. Spousta kluků odjela do zahraničí, kde se učili u ještě větších kluků. Pak se vrátili a přinesli nový vítr. Za druhé – díky sociálním sítím je možnost nakouknout do každé hospody, co vaří. Lze taky objednávat knihy ze světa a jezdit na stáže. I já se každoročně jezdím učit. Hlavně do Londýna, který je pro mě nejvíc inspirativní. Pak třeba do Provence, kde jsem měl možnost působit v restauraci La Chassagnette, která má svoji vlastní zahradu. Každé ráno tam zahradnice sklidí to, co je nejvíc zralé. Přivezou to do kuchyně na dvoukoláku a kuchaři z toho vaří. Byl jsem i v Piemonte v restauraci Violetta, kde jsem vařil se sedmdesátiletou babičkou. V Londýně jsem prošel restaurace Dinner by Heston Blumethal, Marcus, Story, Typing Room, Pied a Terre, Alyn Williams, L'Autre Pied, Ametsa with Arzak Instruction, The Ledbury, Latium… Není škoda, že tu nikdo nezvedá slávu prvorepublikových podniků typu lahůdkářství Jana Paukerta, hotelu Šroubek, či původního Alcronu? Takovou tu starou, sice těžší, ale klasickou českou kuchyni? Občas se tu objeví pokus. Ale brzo zanikne. Paukert tak chvilku fungoval. Alcron funguje, ale na moderní bázi. Nedávno otevřeli Myšáka. Já si ještě pamatuji rybárnu Vaňha, ale i buffet Koruna. Je jiná doba, jiné nároky a jiné stravovací zvyklosti. [gallery size="full" columns="1" ids="12110"] V poslední době v Praze rostou jako houby po dešti fast casual bistra. Je to trend, který lze pozorovat i v dalších velkých městech Evropy? Jak si vybrat dobré bistro na večeři? Máte nějaký tip na dobré bistro v Praze, kam i vy sám rád zajdete? Bohužel na to nemám čas. Pokud nejsem v našich restauracích La Veranda, Babiččina zahrada a The Bistro, tak jsem na Ukrajině v Kyjevě, kde máme další restaurace a kam jezdím šestkrát až sedmkrát ročně měnit jídelní lístky. A pokud nejsem ani tam, tak jsem na stáži nebo s majitelem a týmem lidí na výletě za poznáváním jiného regionu, originální chuti tamních jídel. Vaše restaurace La Veranda a Babiččina zahrada patří ke stálicím pražské gastronomie. Co u vás na menu zákazníci najdou? Za prvé – nejsou moje. Jelikož jsem executive chef, tak to znamená, že jsem šéfkuchař pro všechny restaurace. Jídelní lístek se mění často podle sezóny. V Babiččině zahradě je to asi deset jídel, které neměníme. Například hovězí tatarák, který meleme přímo u stolu, kulajdu, přes noc pomalu pečenou kachnu, svíčkovou, ale i dukátové buchtičky nebo plněné knedlíky. V La Verandě se mění vždy skoro celý jídelní lístek. Zůstávají jen dvě položky – náš legendární tatarák a čokoládový fondánt s malinami. Zbytek je vždy dle toho, co je v dané sezóně nejlepší. [gallery size="full" columns="1" ids="12113"] Posledním přírůstkem do rodiny vašch restaurací je právě The Bistro v Londýnské ulici. Jak vzniká vůbec takový koncept bistra? A jak to děláte, že máte hned od otevření plno? V tuto chvíli jsou to silná slova. Pravda je taková, že hned po otevření se tam všichni nahrnuli. Nyní pořád pracujeme s polednem. Přemýšlíme, jak přilákat lidi na zajímavé jídlo, protože v minulosti byla v místě jiná restaurace, která fungovala pouze na večeře. Náš slogan je „More taste“, jelikož nabízíme malé snacky, mezze. Pak máme malou nabídku jídel, kterou každý týden měníme. [gallery size="full" columns="1" ids="12111"] Mimo pražských podniků máte ještě osm restaurací Fajna Familia na Ukrajině. Dá se srovnávat Praha a Kyjev? V čem se pražská gastronomická scéna liší od té kyjevské? Může český šéfkuchař na Ukrajině uspět? Může, ale musí trochu sklopit hlavu. Lidé jsou tam jiní. Teprve nyní se tam začínají otevírat menší podniky s rozmanitější gastronomií. Za druhé – na Ukrajině mají v sezóně mnohem lepší zeleninu než my. Nepotrpí si na žádný excesy, ale mají rádi dobré jídlo. Nemusí být tolik kreativní, ale musí být hezky a zajímavě naservírované. Jak to všechno stíháte? Praha, Kyjev, stáže, rodina a děti? Je to plánování. Jsou měsíce, kdy rozjíždím čtyři menu ve čtyřech různých konceptech. Ale pak jsou měsíce, kdy se to snažím rodině a dětem vynahradit. [gallery size="full" columns="1" ids="12112"] Byl jste jeden z prvních v Praze, který začal spolupracovat s malými farmáři. Co říkáte na rozmach farmářských trhů? Máte nějaké oblíbené? Ano. A je to dobře. Ale pořád je to nic. Po 30 letech od revoluce nemáme nic. Máme nekvalitní zeleninu v krámech. Podívejte se, v Kyjevě je skoro pět miliónů obyvatel a je tam přes padesát tržišť, možná ještě víc, které fungují každý den. Koupíte tam ryby, maso, koření, ovoce a zeleninu, mléčné výrobky, uzeniny, vejce, med... A Praha má jeden a půl miliónů obyvatel a jedno tržiště – jedna hala a v ní pár farmářů, zbytek jsou překupníci. Funguje od pondělí do soboty. Náplavky, kulaťáky a farmářské trhy jednou, dvakrát za týden to nespasí. Je to škoda, protože na Ukrajině jsou lidé zvyklí nakupovat a vybírat to nejlepší, aby pak doma uvařili to nejlepší jídlo. I přes nabitý program si stále najdete čas na řadu kuchařských kurzů. Máte v nabídce i něco pro opravdové Pražany odkojené Vltavou? To nemám. Školím u Romana Vaňka v Prakulu, v Gourmet Academy, v nádherném obchodě Potten & Pannen a v Zemědělském muzeu, kde je krásná kuchyně. Všude učím něco jiného. Takže u Romana třeba zeleninová jídla, králíka nebo piemontskou kuchyni, v Gourmet academy menu pro požitkáře, v Zemědělském muzeu „Nedělní oběd“, „Babiččiny recepty“. A jakmile začne sezóna, tak chřest. [gallery size="full" columns="1" ids="12119"] Kdybyste měl jmenovat někoho z vašich kuchařských kolegů v Praze, ke komu byste zašel na snídani, oběd a večeři? Na snídani do Café Savoy za Lukášem Frenclem. Na oběd s rodinou jednoznačně do Babiččiny zahrady na kachničku, a kdyby ke kolegovi, tak do SIA za Jirkou Štiftem. Na večeři s přáteli do Zas a znovu za Petrem Hajným, případně do Noi, Sasazu. Na poslední jídlo před smrtí do Grand Cru za Honzíkem Punčochářem.

Vedro a sucho dál sužuje Prahu. Správa hřbitovů zakázala svíčky na hrobech • Správa pražských hřbitovů kvůli současnému suchému počasí vydala zákaz ponechávání hořících svíček na hrobech. K opatření se přistoupilo po pondělním požáru na vinohradském hřbitově, kde od hořící svíčky začala hořet tráva u jednoho z hrobů. Jako dočasnou náhradou doporučuje Správa pražských hřbitovů elektronické svíčky, které jsou už běžně k dostání ve většině květinářství. Správa pražských hřbitovů má ve své péči přibližně 230 tisíc pohřebních míst na 29 hřbitovech. Přibližně 40 procent hrobů je opuštěných a nezaplacených.

Mrazivé záběry. Tisíciletá voda v Praze spláchla všechno, co jí přišlo do cesty • Rozsahem, průtokem a důsledky to byla nejničivější povodeň v novodobé historii Česka. Přesně před 16 lety prožívali Pražané hotové peklo. Na léto roku 2002 zřejmě nikdo jen tak nezapomene. Dvě mimořádně vydatné vlny srážek zasáhly ve dnech 6. až 7. srpna a 11. až 12. srpna postupně celé území povodí Vltavy a výška hladiny vodních toků protékajících hlavním městem v řadě případů přesáhla povodňové značky nejvyšších zaznamenaných povodní v historii. Průtok Vltavy v Praze byl stonásobně vyšší, než je obvyklé. Ničivá povodeň trvala celkem 12 dní a zasáhla 5,8 procenta rozlohy města, navíc místa s nejhustší či důležitou městskou infrastrukturou i místa s největší hustotou obyvatel a s historickou zástavbou. Své domovy museli opustit lidé z Malé Strany, Libně, Karlína, Starého Města a Josefova. Celkem se narychlo stěhovalo ke známým či do tělocvičen necelých 50 tisíc lidí. [gallery size="full" columns="1" ids="12009"] Hrdina Gaston Voda zaplavila také celou spodní část zoologické zahrady. Její zaměstnanci narychlo evakuovali stovky zvířat. I přes veškerou snahu nakonec katastrofu nepřežilo 134 zvířat. Symbolem zatopené zoo se stal lachtan Gaston, který uplaval po Vltavě a Labi až do Německa. Tam byl nakonec chycen, ale následně uhynul vyčerpáním. [related-post id="12001"] Zatopené metro Povodeň ochromila i provoz metra. Voda nejdříve zatopila část trasy C skrz stanici Nádraží Holešovice, později i velkou část linky B. Celkem bylo zatopeno 18 stanic a skoro 20 kilometrů kolejí. Dopravní podnik tehdy vyčíslil škody v metru na téměř sedm miliard korun. Obnovit plný provoz celé podzemní sítě trvalo téměř půl roku. [gallery size="full" columns="1" ids="12008,12007"] Nikdo nepřišel o život Celková výše škod se vyšplhala téměř na 30 miliard korun, z toho 15 miliard na majetku města. Na území Prahy naštěstí nedošlo v přímé souvislosti s povodní ke ztrátám na životech.

Staré věci nemusí skončit ve sběru. Kampaň ukazuje, jak je znovu využít • Ve sběrných dvorech i velkoobjemových kontejnerech často končí věci, které by nadále mohly plnit svou funkci. Nejčastěji se jedná o dřevěné kusy nábytku a další vybavení domácností. Pražské služby se v posledním spotu kampaně „Jde to i jinak“ zaměřují na opravu a opětovné využívání věcí.

Poloha při spánku může ovlivnit, jaké sny se vám budou zdát • Během spánku nás sny zavádějí do úplně jiného světa, vytvořeného naším podvědomím. Čínští výzkumníci před časem přišli s překvapivým tvrzením o úzkém propojení obsahu snů s polohou, v níž se během snění nacházíme. Studie se zúčastnilo přes 700 dospělých osob.

Češi zaplatí za léky průměrně 2,5 tisíce korun ročně • Výdaje na zdravotní péči v roce 2017 dosáhly v České republice 387,4 miliardy korun. Oproti roku 2016 došlo k nárůstu výdajů o 7,1 %, tedy o 25,8 miliard korun. Jen za léky bylo vydáno 82,9 miliard korun, 21,4 % veškerých výdajů na zdravotní péči. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Chátrající poliklinika Pod Marjánkou se jen tak opravovat nebude, nově je totiž kulturní památkou • MČ Praha 6 obdržela od Ministerstva kultury rozhodnutí, které Polikliniku Pod Marjánkou prohlašuje za nemovitou kulturní památku. Pro radnici, a hlavně pro občany netrpělivě čekající na rekonstrukci chátrající budovy, to znamená další měsíce až roky čekání na nápravu. „Samospráva je takovými rozhodnutími doslova paralyzována. Právníci sice s oblibou říkají - co se vleče, neuteče. Možná nám to ale mezitím spadne na hlavu, dodávám já. Protože má rozhodnutí ministerstva kultury velmi nejednoznačný výklad, musíme se bohužel opět odvolat, abychom zjistili, co vše je chráněno – zda je to zábradlí, kliky, okna nebo dlaždičky,“ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Ministerstvo už jednou polikliniku za památku prohlásilo, proti tomu se ovšem radnice odvolala a ministr kultury rozhodnutí o památce zrušil. Nyní, po více než půl roce, ministerstvo kultury svoje rozhodnutí potvrdilo. Praha 6 se odvolá znovu „Že už má tento nyní chráněný objekt dávno vyměněná plastová okna, už asi nemá smysl ani dodávat. Čas ovšem letí a z měsíců se stávají roky. Roky nečinnosti, za kterou nemůže radnice, přestože občany zdlouhavost postupu samozřejmě nezajímá, a já jim naprosto rozumím,“ dodává Kolář. [related-post id="5763"] Protože je však prohlášení za kulturní památku velmi obecné, aby radnice zjistila, na co přesně se památková ochrana vztahuje, musí se prý chtě nechtě odvolat znovu. To znamená v ideálním případě další půlrok čekání. „Co kdyby teď naše odvolání památkáři znovu vyslyšeli a památkovou ochranu zase zrušili? Co dál? Obávám se, že nemůžu říct nic jiného, než – vítejte v Kocourkově,“ uzavírá starosta Kolář.

Budova polikliniky byla ministerstvem prohlášena za kulturní památku.

27. 11. 1868: Řádění podvodníků v Praze a zneuctění kostela • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

4. 9. 1889: Pankrácká věznice bude za několik dní odevzdána do provozu • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Na Smíchovské náplavce můžete ochutnat speciality asijské kuchyně • Již pátý ročník největší přehlídky exotických chutí a vůní Asia Food Fest se uskuteční v sobotu 12. května 2018 na Smíchovské náplavce. Kromě populární polévky pho, budete moci ochutnat malajskou laksa, ramen či tom yum. Kuchaři vám ve svých wok pánvích připraví např. bun bo nam bo, kung pao, pad thai, stir fry či pad kee mao. Dochucovat se bude sezamovou, sojovou, arašídovou a chilli omáčkou. Jídla budou podtržena vůní a chutí koriandru, šafránu, galangy, zázvoru a kari. Servírovat se budou i chuťovky jako knedlíčky gyoza, pelmeně, plněné závitky, dim sum, satay, kimči, chačapuri, grilované krevety, apod. Kdy a kde Asia Food Fest se koná v sobotu 12. května 2018 od 10:00 do 18:00 hod. na Smíchovské náplavce (Praha 5). Vstupné je 50 Kč, děti do 12 let a držitelé průkazu ZTP mají vstup zdarma.

Duch se snažil zachránit syna. Nevysvětlitelný případ z počátku minulého století • Existují věci mezi nebem a zemí. Řada lidí občas prožije něco, co se nedá rozumně vysvětlit. Jak dokládá dobový novinový článek z roku 1902, nejedná se o nic nového. Mrazivý zážitek potkal i jednoho švýcarského lékaře.

Dětský den Prahy 3 nabídne horolezeckou stěnu i cukrovou vatu • Ve Sportovním a rekreačním areálu Pražačka se bude v neděli 3. června 2018 od 10 do 17 hodin konat Dětský den Prahy 3 s bohatým doprovodným programem, soutěžemi a atrakcemi. „Na své si přijdou sportovci, nově se naučí cviky s vlastní vahou, rodiče a prarodiče si užijí relax po svém – připravena tu bude odpočinková zóna. Představí se Městská policie Prahy 3, myslivecký spolek s drezúrou dravců a zástupci Českého zahrádkářského svazu s místní flórou,“ zve na akci radní Jaroslava Suková. Pro děti budou připraveny nafukovací atrakce, dílny, soutěže, animační tým a spousty dalších aktivit. Pro nejmenší zde bude divadélko Fridolín, kde se naučí nové tanečky a písničky. Za odměnu si mohou nechat pomalovat obličej, vyfotit se ve foto stánku a ochutnat výbornou cukrovou vatu. Bude se zdolávat horolezecká stěna, děti do 8 let budou moct závodit na nafukovací překážkové dráze Bootcamp, proběhne nácvik základů míčových her nebo ukázky různých technik běhů (pozadu, žabáky atd.). Na všechny opět čekají sportovní disciplíny jako Hod do dálky nafukovacími obřími šipkami, cvičení postřehu, běh s omezenými pohybovými možnostmi, hod na cíl míčkem do lví tlamy, znalost ochrany fauny, dopravní kvíz, nácvik obratnosti přeskokem přes švihadlo, test fyzické zdatnosti překážkovou drahou, znalostní kvíz „Co patří na Prahu 3?“ a znalost ochrany flóry, s níž seznámí svaz zahrádkářů. V odpočinkové zóně budou k dispozici stany na zajištění stínu, lehátka a fatboye, mlhoviště, bazénky pro nejmenší. Program 10:00 – Přivítání, zahájení Dětského dne a spuštění soutěží 10:05 – Divadelní vystoupení – Kašpárek a baba Klapzuba 10.30 – Ukázka výcviku – Myslivecký spolek 11:00 – Zacvičte si s námi - předcvičení dětského aerobiku 11:30 – Ukázky Městské policie Praha 3 12:00 – Přestávka na oběd 13:00 – Divadelní vystoupení – Zvířátka a loupežníci 13:30 – Ukázky Městské policie Praha 3 14:00 – Zacvičte si s námi – Výuka říkadel s pohybem 14:30 – Zkázka výcviku – myslivecký spolek 15:00 – Logopedická dětská říkadla a písničky 15:30 – Zpívánky pro děti – lidová písnička s hudebním doprovodem 16:00 – Zacvičte si s námi – posilujeme a zvyšujeme kondici Vstup na akci je zdarma.  

29. 11. 1889: Sypání chodníků pískem, divadlo na Žižkově a problémy se zásilkami z Turecka • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Opravy na Karlově náměstí budou po zimní pauze pokračovat • Po zimní přestávce se na Karlovo náměstí vrátí dělníci. V pondělí 19. dubna odstartuje další část rekonstrukce místních vozovek a chodníků.

Vysokou školu studuje výrazně méně lidí než před deseti lety • Mezi lety 2010 a 2020 poklesl celkový počet studentů českých vysokých škol o čtvrtinu. Největší úbytek postihl technické obory, nárůst naopak zaznamenala skupina oborů v oblasti zdravotní a sociální péče. Počet zahraničních studentů vzrostl o třetinu. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

V Suchdole opraví splaškovou kanalizaci • Splašková kanalizace v ulicích Hašlerova, Majerové, Přeletová, Návazná, K Transformátoru, Vysokoškolská a části Výhledového náměstí projde rekonstrukcí. Rada hl. m. Prahy rozhodla o výběru dodavatele, kterým se stala společnost Alstap, s.r.o., s nabídkovou cenou 11 172 286 Kč bez DPH. „Stávající kanalizace je v nevyhovujícím stavu, je silně narušena. Její rekonstrukcí včetně veřejné části domovních přípojek bude podstatně zlepšena technická vybavenost v městské části Praha–Suchdol,“ řekla radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Evžen Korec: Zájem o hypotéky klesá už čtvrt roku v řadě • Nízký zájem o hypotéky po mizerném loňském roce pokračuje i letos. V lednu opět došlo ke snížení počtu uzavřených hypoték, jde tak o třetí meziměsíční pokles v řadě. V prvním měsíci letošního roku banky uzavřely celkem 6491 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 16,88 miliardy korun. Oproti prosinci loňského roku klesl počet smluv o 583 a objem poskytnutých hypoték o více než 1,1 miliardy korun. Vyplývá to z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex.