Obchody v Praze dětem bez problému prodají alkohol, zjistila inspekce

ZprávyPražskýDEN.cz4. června 20181 minuta čtení

Foto: Archiv

Školáci z hlavního města nemají o alkohol nouzi. Kontrola České obchodní inspekce zjistila, že obchody v okolí základních škol prodávají dětem alkoholické nápoje zcela běžně.

Výsledky kontroly asi rodiče nepotěší. Děti v Praze mají k alkoholu velmi snadný přístup. „Šestnáctiletým figurantům alkohol prodalo sedm prodejců z 12, v pěti případech šlo dokonce o tvrdý alkohol v podobě vodky či rumu,“ sdělil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Zákon porušily prodejny potravin v Praze 1, Praze 10 a ve Stodůlkách, dva hypermarkety v Praze 4, vinotéka ve Stodůlkách a restaurace v Říčanech.

„Pro porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bude s kontrolovanými společnostmi zahájeno správní řízení, kde bude rozhodnuto také o výši pokuty,“ dodal mluvčí Fröhlich

Při loňských kontrolách v celé republice zjistila inspekce prodej alkoholu mladistvým celkem ve 114 provozovnách ze 167 kontrolovaných.

Nepřehlédněte

Konec klubu Radost FX? Radnice řešila, jestli prodlouží nájemní smlouvu • Legendárnímu pražskému klubu Radost FX v Bělehradské ulici hrozilo uzavření. Lidem ze sousedství vadilo opakované rušení nočního klidu.

Na koktejl do Radosti bude možné chodit i nadále.

Toxická hračka musí být stažena z trhu. Představuje vážné zdravotní riziko • Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje spotřebitele před nebezpečnou hračkou pro děti. Elektrické autíčko musí být neprodleně staženo z trhu.

OBRAZEM: Kontrola v Sapě odhalila prošlé a plesnivé potraviny i exkrementy hlodavců • Policisté ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, Státní veterinární správou a celníky prováděli ve čtvrtek kontrolu v tržnici Sapa. Akce byla zaměřena především na dodržování zásad správného skladování potravin a nakládání s nimi. Policisté společně s veterináři zkontrolovali šest automobilů, dva sklady a dvě restaurace. Během kontroly byla zjištěna celá řada pochybení, např. nevhodné teplotní podmínky skladování a přepravy potravin. Potraviny byly často neoznačené, byly neznámého původu, plesnivé, měly poškozené obaly a některé měly překročené datum spotřeby až o 2 roky. V některých skladovacích prostorách kontrola objevila exkrementy hlodavců. Vzhledem k zjištěným pochybením byl vydán zákaz uvádění potravin do oběhu a nařízena jejich likvidace. Jednalo se o přibližně 200 kg mungo klíčků, 90 kg celých telat nebo jejich částí, 48 kg mušlí a mořských plodů, ryb a rybího bujónu, 75 ks kachních a křepelčích vajec. Jedny skladovací prostory byly uzavřeny, byla uložena opatření k odstranění zjištěných nedostatků a avizovány následné kontroly. Zjištěné nedostatky budou dále řešeny ve správním řízení. Tohle kontrola objevila [gallery size="full" columns="1" ids="10562,10563,10564,10565,10566,10567,10568,10569,10570,10571,10572,10573"]

Řádění fanatické bojovnice proti alkoholu v New Yorku • Na přelomu 19. a 20. století v USA přepadávala se sekyrou v ruce hostince a ničila nádoby s alkoholem. Nebo se snažila domluvami přesvědčovat jiné lidi, aby okamžitě začali abstinovat. Řeč je o fanatické odpůrkyni alkoholu a kouření Carrie Nation. Kuráž jí upřít nelze. Už ve své době byla však považována spíše za směšnou postavičku, jak dokládá dobový článek z roku 1901.

Opilý cizinec v Praze zakřičel „Allah Akbar!“ a hosté restaurace se dali na útěk • K poměrně neobvyklému incidentu došlo v Havlíčkově ulici na Praze 1. Čtyřiatřicetiletý cizinec nahnal hrůzu hostům zdejší restaurace. Poté odešel na vlakové nádraží, kde byl zadržen.

Ilustrační foto.

Ženy zakázaly hospody. Muži se odstěhovali a město zbankrotovalo • Muži na celém světě odjakživa rádi navštěvují hospody, což ale bývá trnem v oku jejich manželkám. Tento odvěký spor se stal dokonce osudným jednomu americkému městečku na počátku minulého století. O kuriózním případu napsaly v Praze vydávané Národní listy v srpnu roku 1901.

Pozor na zprostředkovatele energií. Mohou používat nekalé praktiky, varuje ČOI • Ukončení činnosti některých dodavatelů energií a s tím související nejistota spotřebitelů otevřely prostor pro aktivity zprostředkovatelů smluv o dodávkách energií. Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje spotřebitele, že se nejedná se o skutečné dodavatele energií, ale pouze o zprostředkovatele, kteří mohou telefonicky či osobně kontaktovat domácnosti s tím, že kvůli krachu dodavatelů či zvýšení cen energií pomohou spotřebitelům najít nového dodavatele, respektive přejít výhodněji k jinému, jimi vybranému dodavateli. Jejich taktiky přitom mohou být často na hraně zákona.

ČOI varuje před nekalými praktikami v e-shopech • Česká obchodní inspekce (ČOI) uskutečnila v 1. čtvrtletí tohoto roku 293 kontrol zaměřených na dodržování zákonných povinností v oblasti internetového obchodování. Inspektoři zjistili nedodržení příslušné legislativy u 84% případů. Nejčastěji docházelo k porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Zjištění ČOI: Každý čtvrtý prodejce během adventu porušoval zákon • Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) během prosince loňského roku uskutečnili kontroly zaměřené na nabídku a prodej zboží, které spotřebitelé obvykle nakupují v předvánočním období na adventních trzích, jako jsou vánoční stromky, kapři, svíčky, ozdoby nebo zábavní pyrotechnika.

Adventní trhy v centru Prahy (ilustrační foto).

Kontrola prodlužovaček nedopadla špatně. Odhaleny byly jen menší nedostatky • Česká obchodní inspekce (ČOI) provedla kontrolní akci zaměřenou na bezpečnost elektrických prodlužovacích přívodů, které jsou v domácnostech často používány. Kontrolováno bylo celkem 13 typů výrobků. Nedostatky inspekce zjistila u dvou typů.

Přepadala bary se sekyrou. Carrie Nation a její uvědomělý boj za prohibici • Klimatičtí extrémisté blokující dopravu v posledních měsících plní titulní stránky zpravodajských serverů. Možná nad jejich počínáním kroutíte hlavou. Ale vlastně nejde o nic nového. I v minulosti žili lidé, kteří ve jménu bohulibého účelu sahali k velice drastickým prostředkům.

Polovina autobazarů porušuje zákon, zjistila obchodní inspekce • Dodržují prodejci ojetých automobilů stanovená pravidla? Z 83 kontrol autobazarů v loňském roce zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI) porušení zákona téměř v padesáti případech. Nejčastěji šlo o nekalé obchodní praktiky, které pak mohou negativně ovlivnit rozhodnutí spotřebitele při nákupu vozidla. Někteří prodejci také nedostatečně informovali o vlastnostech prodávaných vozidel.

Muž po hádce s přítelkyní utekl na strom. Zachránili ho policisté • V neděli 8. července kolem desáté hodiny večer vyslal operační důstojník pražských policistů hlídku pohotovostní motorizované jednotky do pátého pražského obvodu, konkrétně do oblasti ulic Jeremiášova a Bellušova, kde se měl nacházet zraněný muž, který žádal o pomoc. Volající dále uvedl, že spadl ze stromu, nemůže se hýbat a díky svému zranění již nemá sílu ani volat o pomoc. Policisté poté, co dorazili na místo, postupně prohledali nejen porosty a valy podél zmíněných ulic, ale i prostor mezi ulicemi Holýšovská, Fantova, Oistrachova, Vackova, Jáchymovská a Kakosova. Po hodinovém hledání dehydrovaného a zraněného muže nakonec nalezli v porostu pod stromem na vrcholu valu na úrovni Jeremiášovi ulice. Ihned mu poskytli první pomoc a přivolali rychlou záchrannou službu, která ho následně odvezla do nemocnice. Čtyřiatřicetiletý muž policistům a záchranářům na místě sdělil, že se ráno pohádal s přítelkyní a odešel z domova pryč. Proč lezl na strom a jak z něj spadl, však již vysvětlit nedokázal. Odpověď tak pravděpodobně „ležela“ kousek od stromu a to v podobě prázdné lahve tvrdého alkoholu.

Pražští hygienici si posvítili na kvalitu fritovacích olejů ve stáncích • Na sledování kvality olejů při fritování v rámci příprav smažených pokrmů v nejrůznějších provozovnách nabízejících stravovací služby se v nedávné době zaměřila Hygienická stanice hlavního města Prahy.

Fritování je oblíbený způsob přípravy pokrmů.

Tady skončit nechcete. Noc na záchytce vyjde opilce pěkně draho • Je to už více než 67 let. Přesně 15. května 1951 otevřel první pražskou záchytnou stanici v Praze u Apolináře bojovník proti alkoholismu, docent Jaroslav Skála. Věděli jste, že jeho pracoviště je pravděpodobně první svého druhu na světě?

Zdrogované Česko. Nelegální látku vyzkoušel každý třetí člověk. Závislým nově pomáhá infolinka • Národní linka pro odvykání rozšiřuje poskytované služby. Specializovaná telefonická poradna, provozovaná Českou koalicí proti tabáku, již delší dobu nabízí bezplatnou pomoc klientům bojujícím se závislostí na kouření, alkoholu a patologickém hraní. Od letošního srpna se nově zaměří také na pomoc uživatelům nelegálních drog – marihuany, extáze, nových syntetických drog, kokainu, pervitinu, opioidů a dalších.

Inspektoři objevili na bleším trhu ve Vysočanech padělky za 2,5 milionu korun • Česká obchodní inspekce Středočeského kraje a Hl. města Prahy uskutečnila mimořádnou kontrolní akci na Bleším trhu ve Vysočanech. Inspektoři provedli 5 kontrol, které byly zaměřené na nabídku a prodej padělaného zboží. Ve 4 případech zjistili porušení zákona o ochraně spotřebitele. Při akci zajistili 989 kusů padělků v hodnotě originálů 2 531 938 Kč.   

Inspekce prověřovala sušičky potravin. Nedostatky odhalila u třech výrobků • Sušičky potravin patří k oblíbeným kuchyňským pomocníkům. Spotřebitelé by však měli pečlivě postupovat při jejich výběru a nákupu. Česká obchodní inspekce (ČOI) se zaměřila na kontroly těchto populárních výrobků a provedla kontrolu 16 typů sušiček potravin. U tří z nich zjistila nedostatky.

Každý čtvrtý řidič někdy řídil pod vlivem alkoholu nebo drog. Počet nehod kvůli tomu roste • Počet dopravních nehod, při kterých byl řidič pod vlivem alkoholu nebo drog, každoročně stoupá. V loňském roce byly návykové látky příčinou dopravní nehody v 4 900 případech. Z průzkumu agentury STEM/MARK, který si nechala vypracovat Asociace Záchranný kruh, zároveň vyplývá, že v alkoholovém opojení sedlo za volant 25,5 procenta řidičů. 

Alkohol za volant nepatří, ale ne každý se toho drží.

Inspektoři kontrolovali plynové kartuše do turistických vařičů a lamp • Česká obchodní inspekce (ČOI) se zaměřila na kontrolu jednorázových plynových kartuší. Tyto náhradní náplně se nejčastěji používají do přenosných turistických vařičů a lamp.