Obchody v Praze dětem bez problému prodají alkohol, zjistila inspekce

ZprávyPražskýDEN.cz4. června 20181 minuta čtení

Foto: Archiv

Školáci z hlavního města nemají o alkohol nouzi. Kontrola České obchodní inspekce zjistila, že obchody v okolí základních škol prodávají dětem alkoholické nápoje zcela běžně.

Výsledky kontroly asi rodiče nepotěší. Děti v Praze mají k alkoholu velmi snadný přístup. „Šestnáctiletým figurantům alkohol prodalo sedm prodejců z 12, v pěti případech šlo dokonce o tvrdý alkohol v podobě vodky či rumu,“ sdělil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Zákon porušily prodejny potravin v Praze 1, Praze 10 a ve Stodůlkách, dva hypermarkety v Praze 4, vinotéka ve Stodůlkách a restaurace v Říčanech.

„Pro porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bude s kontrolovanými společnostmi zahájeno správní řízení, kde bude rozhodnuto také o výši pokuty,“ dodal mluvčí Fröhlich

Při loňských kontrolách v celé republice zjistila inspekce prodej alkoholu mladistvým celkem ve 114 provozovnách ze 167 kontrolovaných.

Nepřehlédněte

ČOI varuje před nekalými praktikami v e-shopech • Česká obchodní inspekce (ČOI) uskutečnila v 1. čtvrtletí tohoto roku 293 kontrol zaměřených na dodržování zákonných povinností v oblasti internetového obchodování. Inspektoři zjistili nedodržení příslušné legislativy u 84% případů. Nejčastěji docházelo k porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Svět bez kocoviny. Vědec vymyslel alkohol, po kterém druhý den nebolí hlava • Téměř každý z nás už nejspíš zažil situaci, kdy to přehnal s alkoholem. Za bujaré večírky druhý den zaplatíme únavou, bolestí hlavy, nevolností a celkovou schváceností. Jak by se vám ale líbilo, kdyby alkoholová „kocovina“ vůbec neexistovala? Zdá se, že taková představa není vůbec nereálná a lidstvo k ní směřuje mílovými kroky.

Bude kocovina v budoucnu minulostí?

VIDEO: Muž v převleku Batmana řádil v centru Prahy • Další cizinec si přijel „užívat“ do Prahy. Metropoli si ale zřejmě spletl s komiksovým filmem. V kostýmu Batmana se proběhl po zaparkovaném vozidle a poškodil ho. Asi třicet minut po půlnoci zastavil autohlídku městské policie v Jindřišské ulici neznámý muž a strážníkům oznámil, že před malou chvílí viděl muže v kostýmu Batmana, jak se přeběhl po zaparkovaném vozidle a poškodil ho. Strážníci devětadvacetiletého cizince dostihli v Panské ulici a odvedli zpět k místu jeho „řádění“, zajistili důkazní prostředky a odvezli na služebnu Policie ČR k dalšímu opatření. Počínání mladíka zachytil také městský kamerový systém.

Řádění Batmana v centru Prahy zachytily bezpečnostní kamery.

Toxické nafukovací balónky musí být staženy z trhu. Jsou nebezpečné pro děti • Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) zjistili na tuzemském trhu nebezpečnou hračkou. Nafukovací balónky mohou pro děti znamenat závažné poškození zdraví. Obsahují totiž nadlimitní množství nebezpečných látek.

Na trhu se objevila nebezpečná hračka pro kočky. Obsahuje velké množství těžkých kovů • Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před nákupem hračky pro kočky, která obsahuje mnohonásobně větší množství olova a kadmia, než dovolují povolené limity. Zároveň nařídila okamžité stažení výrobku z trhu.

Zdrogované Česko. Nelegální látku vyzkoušel každý třetí člověk. Závislým nově pomáhá infolinka • Národní linka pro odvykání rozšiřuje poskytované služby. Specializovaná telefonická poradna, provozovaná Českou koalicí proti tabáku, již delší dobu nabízí bezplatnou pomoc klientům bojujícím se závislostí na kouření, alkoholu a patologickém hraní. Od letošního srpna se nově zaměří také na pomoc uživatelům nelegálních drog – marihuany, extáze, nových syntetických drog, kokainu, pervitinu, opioidů a dalších.

Zjištění ČOI: Každý čtvrtý prodejce během adventu porušoval zákon • Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) během prosince loňského roku uskutečnili kontroly zaměřené na nabídku a prodej zboží, které spotřebitelé obvykle nakupují v předvánočním období na adventních trzích, jako jsou vánoční stromky, kapři, svíčky, ozdoby nebo zábavní pyrotechnika.

Adventní trhy v centru Prahy (ilustrační foto).

Toxická hračka musí být stažena z trhu. Představuje vážné zdravotní riziko • Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje spotřebitele před nebezpečnou hračkou pro děti. Elektrické autíčko musí být neprodleně staženo z trhu.

Inspekce odhalila porušení zákazu prodeje alkoholu a tabáku mladistvým • Někteří prodejci stále porušují zákaz prodeje alkoholických a tabákových výrobků osobám mladším 18 let. Zjistily to kontroly inspektorů České obchodní inspekce (ČOI).

Alkohol jako vánoční dárek kupují dvě třetiny Čechů, zjistil průzkum • Dvě třetiny Čechů kupují alkohol jako vánoční dárek. Obdarovávají jím především rodinu a přátele, méně často pak kolegy a obchodní partnery. Nejčastěji utrácejí Češi za alkoholický vánoční dárek mezi 300 a 500 korunami a obvykle kupují víno či sekt. A právě víno či sekt jsou mezi Čechy také nejoblíbenějším alkoholem v době vánoční.

Pražští hygienici si posvítili na kvalitu fritovacích olejů ve stáncích • Na sledování kvality olejů při fritování v rámci příprav smažených pokrmů v nejrůznějších provozovnách nabízejících stravovací služby se v nedávné době zaměřila Hygienická stanice hlavního města Prahy.

Fritování je oblíbený způsob přípravy pokrmů.

Když měsíc nebudete pít alkohol, tohle se stane s vaším tělem • Omezit pití alkoholu nebo s ním úplně přestat je častým novoročním předevzetím. Ne každý ale zvládne takový režim dodržovat. Sklenička dobrého pití je přece tak lákavá. Možná pro vás ale máme motivaci.

Další razie celníků v Sapě. Polovina trhovců si s EET hlavu neláme • Pražští celníci provedli ve čtvrtek odpoledne kontrolní akci na tržnici Sapa v Praze 4 – Libuši, jež byla zaměřena na dodržování zákona o evidenci tržeb. Celníci byli na základě předchozího monitoringu tržnice rozděleni do sedmi skupin tak, aby mohli vytipované objekty řádně zkontrolovat. Do celé akce bylo nasazeno 22 celníků a sedm služebních motorových vozidel. Provedeno bylo celkem 15 kontrol, přičemž v šesti případech trhovci řádně nevystavili účtenku kupujícímu, nebyla zaslána datová zpráva nebo na stáncích a provozovnách chybělo informační oznámení o EET. Další prodejci vůbec neměli zažádáno o autentizační údaje a v jednom případě dokonce celníci přikročili k úplnému uzavření provozovny. Od začátku působení zákona o evidenci tržeb, je to pro pražské celníky již pátá uzavřená provozovna. Při nejrůznějších kontrolách na tržnicích se celníci rovněž zaměřují na to, zda se kontrolované osoby nenachází v systému celníci správy v evidenci dlužníků, buď za pokuty v dopravě, nebo za jiné další přestupky, které udělují jiné správní orgány. V rámci včerejší kontroly se tak podařilo vymoci dlužnou částku tisíc korun.

Konec klubu Radost FX? Radnice řešila, jestli prodlouží nájemní smlouvu • Legendárnímu pražskému klubu Radost FX v Bělehradské ulici hrozilo uzavření. Lidem ze sousedství vadilo opakované rušení nočního klidu.

Na koktejl do Radosti bude možné chodit i nadále.

Smrtelně nebezpečná nabíječka baterií musí být stažena z trhu • Na českém trhu se objevilo elektrické zařízení, které pro spotřebitele představuje vážné bezpečnostní riziko. Varuje před tím Česká obchodní inspekce (ČOI).

Nebezpečná hračka může dětem způsobit průjem, nevolnost a vyrážku • Na českém trhu se objevila dětská hračka s nadlimitním obsahem boru. Při nadměrném příjmu této látky dochází k jejímu ukládání v těle. Ve velkých koncentracích může bor způsobit závažné zdravotní problémy. Česká obchodní inspekce (ČOI) již nařídila stáhnout výrobek z prodeje.

Nebezpečná hračka může dětem ublížit. ČOI nařídila stažení z trhu • Česká obchodní inspekce (ČOI) zakázala prodej medvídka svítícího ve tmě. Hračka je nebezpečná pro malé děti, které mohou lehce uvolnit malé části a vdechnout je.

Hračka po provedených laboratorních zkouškách.

V Grébovce platí noční zákaz alkoholu. Vandalové opakovaně ničili stromy • Nový návštěvní řád oblíbeného pražského parku Havlíčkovy sady, známého také jako Grébovka, zakazuje konzumaci alkoholu po 22. hodině s výjimkou provozoven, jejich předzahrádek a akcí povolených MČ Praha 2.

Každý čtvrtý řidič někdy řídil pod vlivem alkoholu nebo drog. Počet nehod kvůli tomu roste • Počet dopravních nehod, při kterých byl řidič pod vlivem alkoholu nebo drog, každoročně stoupá. V loňském roce byly návykové látky příčinou dopravní nehody v 4 900 případech. Z průzkumu agentury STEM/MARK, který si nechala vypracovat Asociace Záchranný kruh, zároveň vyplývá, že v alkoholovém opojení sedlo za volant 25,5 procenta řidičů. 

Alkohol za volant nepatří, ale ne každý se toho drží.

Opilý cizinec v Praze zakřičel „Allah Akbar!“ a hosté restaurace se dali na útěk • K poměrně neobvyklému incidentu došlo v Havlíčkově ulici na Praze 1. Čtyřiatřicetiletý cizinec nahnal hrůzu hostům zdejší restaurace. Poté odešel na vlakové nádraží, kde byl zadržen.

Ilustrační foto.