Revitalizace pražské náplavky finišuje. Do kobek se nastěhují první nájemníci

Pražské zajímavostiPražskýDEN.cz16. srpna 20192 minuty čtení

Budoucí podoba pražské náplavky.

Foto: Magistrát hl. m. Prahy

V pátek bylo osazeno poslední vstupní okno do kobky na nejznámější pražské náplavce. Postupně také končí práce na celkové rekonstrukci dvaceti kobek na Hořejším a Rašínově nábřeží, které trvaly od prosince minulého roku. Oprava stála téměř 174 milionů korun a kromě veřejných toalet se lidé dočkají nových kaváren, barů a ateliérů, které nově budou fungovat celoročně. Provoz se do nich navrátí v průběhu září.

Po několika měsících finišují práce na rekonstrukci kobek na pražských náplavkách. Dnes byla osazena poslední ze šesti „skleněných čoček“. Unikátní rotační skla mají nově sloužit v rekonstruovaných kobkách na Rašínově nábřeží jako netradiční vstupní portály, které významně propojí prostor náplavek s vnitřními prostory kobek. Autorem architektonického řešení nové podoby pražských náplavek je architekt Petr Janda a studio Brainwork.

„Jde o největší otočná okna svého druhu na světě, která byla speciálně vyrobena pro hlavní město. Dovezena byla až z Thajska a na jejich osazení byla potřeba speciální technologie. Otevírat se budou automaticky, umožní vjezd kočárkům a s drobnou asistencí také lidem na vozíku,“ říká Jan Chabr, radní hlavního města Prahy pro oblast majetku.

Vizualizace nových kobek na náplavce. Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy
Vizualizace nových kobek na náplavce. Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy

„Výroba originálních čoček trvala tři měsíce. Jejich převoz po oceánu z Thajska a dále po Labi a Vltavě přes Hamburg do Prahy pouze pomocí lodní dopravy byl mimořádně náročný. Akrylátové odlitky čoček musely být uloženy ve speciálních přepravních boxech. Instalace probíhala pomocí jeřábu a unikátní technologie přísavek,“ doplňuje Jan Nejedlý, koordinátor správy náplavek.

Celkově bylo zrekonstruováno dvacet kobek na Hořejším a Rašínově nábřeží, přičemž náklady na opravy činily pro každé nábřeží přibližně 87 milionů korun. Práce i s přípravami zabraly celkem 19 měsíců. Stavebně technické zajištění proběhlo od února do listopadu 2018 a samotné stavební práce pak navázaly v prosinci loňského roku. Nyní už zbývají poslední detaily a od září by se do kobek měli postupně začít stěhovat noví nájemci.

Vizualizace nových kobek na náplavce. Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy

Nepřehlédněte

Kam s nimi? Praha má nový manuál pro umisťování uměleckých děl na veřejných prostranstvích • Praha má nová pravidla, jejichž cílem je ukázat, jak koncepčně přistupovat k umisťování uměleckých děl ve městě. Unikátní dokument navazuje na Manuál tvorby veřejných prostranství z roku 2014. Autorem obou dokumentů je Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

Na Náplavce poteče růžové víno proudem • Celkem 55 stánků, 32 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, bohatý doprovodný program – takový bude sedmý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 19. května od 10 do 21 hodin na Rašínově nábřeží v Praze 2 mezi železničním mostem a vyšehradskou skálou. Po dlouhé zimě přichází sezóna osvěžujících, lehkých a ovocitých růžových vín. Ty nejlepší budou moci ochutnat návštěvníci festivalu Růžový máj. V loňském roce se degustačního festivalu zúčastnilo přes pět tisíc návštěvníků a i letos organizátoři očekávají hojnou účast. „Festival bude navazovat na farmářský trh Náplavka, který bude probíhat na Rašínově nábřeží od 8 do 14 hodin. Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě jeden stánek s řemeslným pivovarem a stánek malé české podkrkonošské likérky,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj. [related-post id="6255"] V Česku se podle odhadů ročně vypije 20 litrů vína na osobu, bílé víno je mezi Čechy o něco populárnější. Během teplejších měsíců se ale svěží růžové víno dostává do popředí. „Rosé se vyrábí z modrých hroznů. Během několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolní jen omezené množství červeného barviva. Suchá a polosuchá růžová vína se podávají nachlazená na osm až 12 °C. Zpravidla jsou svěží, aromatická, a proto se ideálně hodí ke konzumaci během teplejších měsíců. Moravská a česká růžová vína skvěle doplňují grilované pokrmy, dobře se hodí také k těstovinám, bílému masu, salátům nebo i čerstvému ovoci,“ říká Vladimír Šabata, majitel a sklepmistr stejnojmenného vinařství z obce Zaječí. To, k jakým jídlům rosé pasuje, si návštěvníci festivalu budou moci vyzkoušet. Nabídka s vínem se snoubící gastronomie bude opravdu pestrá. „Během festivalu bude k dispozici 21 stánků s jídlem. Nebudou chybět grilované ryby a mořské plody, bagetky plněné masem a bylinkami, vegetariánské a veganské speciality, plísňové a zrající sýry, sušené šunky, kachní paštiky a mnoho dalšího,“ popisuje ředitel festivalu Jiří Sedláček a dodává, že návštěvníci se mohou těšit i na bohatý doprovodný program: „Na pontonu přímo na řece vznikne jeviště a během celého dne se na něm vystřídá hned několik kapel. Zahrají cimbálová muzika Trnka, skupina Voila a chybět nebude ani jazz a swing v podání Hot Sisters a kapely Jull Dajen.“

Praha letos investuje stovky milionů korun do oprav škol • V rámci letních prázdnin je v hlavním městě rekonstruováno velké množství škol. Letos do oprav a vybavení investuje pražský magistrát dokonce nejvíce peněz v historii, a to celkem přes 250 milionů korun. Mezi největší akce se řadí například rekonstrukce bazénu na Třebešíně nebo renovace barokního paláce, kde sídlí Pražská konzervatoř. Radní hlavního města Prahy pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková zveřejnila seznam nejvýznamnějších rekonstrukčních prací na školách a školských zařízeních v metropoli, které se s ohledem na provoz škol uskutečňují převážně v letních měsících. Letos investice přesahují čtvrt miliardy korun. Jedná se o největší množství finančních prostředků takto vynaložených od roku 2001, odkdy je hlavní město zřizovatelem příspěvkových organizací školského typu. Mezi nejnákladnější investiční akce patří celková rekonstrukce bazénu na Střední průmyslové škole na Třebešíně. Zde bude namísto nevyhovujícího bazénu ze sedmdesátých let minulého století instalována nerezová nádrž a nové technologie, které vyjdou celkem na 36 milionů korun. Obdobně nákladná je také rekonstrukce fasády a střechy barokního Pálffyho paláce a oprava mramorového schodiště jeho hlavního křídla, kde sídlí Pražská konzervatoř. „Celkově se jedná o desítky různých oprav, menších rekonstrukcí a pořízení nového vybavení například do dílen, školních kuchyní a jídelen. Velké množství oprav se věnuje také kotelnám, podlahám nebo sociálním zařízením. Další miliony korun investujeme do nových serverů, zabezpečení a bezbariérových přístupů do budov,“ vysvětluje radní Ropková. „Cílem rekonstrukčních prací je modernizace podmínek pro vzdělávání žáků a studentů odpovídající jedenadvacátému století,“ dodává radní. Praha zřizuje dohromady 178 příspěvkových organizací, které vyučují ve více než třech stovkách budov.

Proměna zastávek MHD začíná. Hotovo má být do dvou let • Nové přístřešky, lavičky, koše nebo informační tabule. Praha oficiálně začala s postupnou proměnou zastávek MHD. Zbrusu novou podobu jich dostane do dvou let téměř sedm stovek. První už mohou cestující využívat v Praze 13 na zastávkách Píškova a Velká Ohrada.

Chystá se proměna prostranství u Letenských sadů • Praha chystá rekonstrukci Letenského muzejního distriktu, oblasti u Národního technického muzea a Národního zemědělského muzea. Konkrétní podoba má vzejít z architektonické soutěže, kterou připravuje Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

FOTOREPORT: Konec ostudy! Okolí Národního muzea se začíná měnit. Hotovo bude už letos • Rada hl. m. Prahy dnes schválila kroky vedoucí ke zpříjemnění okolí Národního muzea. Hlavní úpravy čekají prostor mezi historickou a novou budovou Národního muzea. Dále se plánuje nové napojení na tramvajovou trať ve Vinohradské a Škrétově ulici. Změny proběhnou ještě letos. Podklad pro celkovou vizi okolí Národního muzea vypracoval Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha).

Konec jedné velké pražské ostudy.

Libeňské Elsnicovo náměstí se příští rok promění v klidný parčík • Dlouho očekávaná revitalizace libeňského Elsnicova náměstí proběhne v roce 2018 spolu s rekonstrukcí přilehlé Zenklovy ulice. Díky revitalizaci se stane klidným parčíkem u říčky Rokytky.

Začala stavba Smíchov City. Nová čtvrť nabídne bydlení pro tisíce lidí • Zástupci hlavního města, MČ Praha 5 a společnosti Sekyra Group položili v minulém týdnu základní kámen nové čtvrti Smíchov City. Zahájili tím výstavbu, jaká nemá v pražském kontextu obdoby.

Novou podobu terminálu Černý Most navrhne studio re:architekti • Koncepční studii autobusového terminálu Černý Most zpracuje česká architektonická kancelář re:architekti. Studio má za sebou například realizaci autobusového nádraží v Mnichově Hradišti. Výběrové řízení probíhalo pod taktovkou Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Studie by měla být dokončena příští rok v květnu.

Praha začala s rekonstrukcí rybníku Šeberák v Kunraticích • Práce na rekonstrukci kunratického rybníku Šeberák odstartovaly. Akce je součástí dlouhodobého projektu obnovy a revitalizace pražských nádrží. Počítá se s odbahněním rybníka a opravou hráze, výpustného zařízení a bezpečnostního přelivu.

Praha představila novou podobu Smetanova nábřeží • Pražští radní schválili návrh nové podoby Smetanova nábřeží. Oznámil to náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. Změny se mají týkat zastávek tramvají, stromořadí, chodníků nebo laviček.

Krásná budova s pohnutým osudem. Opravená Šlechtova restaurace se po desítkách let znovu otevře • Několik generací Pražanů čekalo na rekonstrukci kdysi proslulé Šlechtovy restaurace v parku Stromovka. Dělníci si stavbu převzali v polovině roku 2017 s tím, že hotovo bude do dvou let. Práce ale oproti původnímu plánu nabraly zpoždění. První hosty proto nová Šlechtovka přivítá až v příští sezóně.

Kdysi proslulá Šlecjtova restaurace nyní prochází rekonstrukcí.

Rekonstrukce Václavského náměstí začne příští týden, projekt získal stavební povolení • Po dlouhých třinácti letech od architektonické soutěže může konečně začít rekonstrukce dolní části Václavského náměstí. Projekt totiž získal stavební povolení.

Nová podoba Václavského náměstí.

Nová mateřská škola v Jeseniově ulici. Radnice představila vítězný návrh • Rada městské části Prahy 3 schválila výsledky architektonické soutěže na novou šestitřídní mateřskou školku v Jeseniově 98. Mezi třiceti devíti soutěžními projekty zvítězil návrh týmu architektky Radky Kurčíkové.

Praha chystá rekonstrukci Revoluční ulice za desítky milionů korun • Revoluční ulici čeká v dohledné době rekonstrukce tramvajové trati. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) ve spolupráci s ateliérem Ondřeje Císlera již vypracoval studii, kterou schválili pražští radní. Návrh počítá s rozšířením chodníků a výsadbou nového stromořadí. Pražané se mohou těšit i na malé náměstíčko na rohu Klimentské ulice.

Pivo na Náplavce poteče proudem. Dvoudenní festival představí 55 tuzemských minipivovarů • Oblíbený degustační festival se bude letos konat na Rašínově nábřeží už posedmé. Proběhne 14. a 15. června mezi Palackého a železničním mostem na Výtoni. Návštěvníci se kromě 55 tuzemských minipivovarů mohou těšit i na 20 stánků s pochutinami hodícími se k pivu a na bohatý hudební program.

Smíchovskou náplavku zdobí pět plechových záchranných člunů • Sochařský festival Sculpture Line se v samém závěru letošního ročníku rozrostl o dílo Lifeboats (Záchranné čluny) německého umělce Johannese Pfeiffera, které vytvořil přímo pro Prahu. Ve středu zakotvilo na Smíchovské náplavce mezi kobkami 16 a 17.

Startuje další etapa rekonstrukce Českobrodské ulice. Opravy se dočká úsek v Běchovicích • Příští týden odstartuje další etapa plánované rekonstrukce Českobrodské ulice. Tentokrát se opraví zhruba 300 metrů dlouhý úsek ve středu Běchovic. Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) v uzavřeném místě kompletně opraví vozovku i okolní terén a tím zlepší také přehlednost v celém úseku. Řidiči mohou využít objízdných tras. Předpokládané zdržení se bude ve špičkách pohybovat mezi 20 a 30 minutami. Práce by měly být dokončeny v červnu.

Rekonstrukce Českobrodské ulice vstupuje do další fáze.

Praha chystá proměnu zanedbaného brownfieldu Bubny. Hledají se architekti • Hlavní město vypsalo výběrové řízení na územní studii, která povede k revitalizaci dlouho zanedbávaného brownfieldu Bubny – Zátory. Územní studie poslouží jako recept, jak z lokality postupně vytvořit plnohodnotnou městskou čtvrť. Studie bude zahrnovat budovu filharmonie na Vltavské i administrativně správní centrum v okolí stanice Nádraží Holešovice. Zájemci se mohou přihlašovat do 11. 6. Vítěz výběrového řízení bude znám v červnu, studie by měla být hotová v září. „Bubny a Zátory řeší Praha už přes 20 let. Je to dlouhá doba, ale není neobvyklá. Například londýnské nádražíKing's Cross, celosvětově uznávaný úspěšný příklad revitalizace brownfieldu, se připravoval na transformaci od počátku 90. let a dokončení je plánováno na rok 2020. Přitom King's Cross má 4x menší rozlohu než Bubny,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR). Součástí zadání územní studie je i realizace koncertního sálu u metra Vltavská a prověření rozvoje okolí Holešovického nádraží. Důraz je kladen na synergii bydlení, pracovních příležitostí, obchodu, kultury a služeb. To vše při zajištění komfortní dopravy, jak osobní, tak i hromadné. [related-post id="8216"] Studie bude jakýmsi hracím polem a podkladem pro změnu územního plánu. Na filharmonii, stavby veřejného vybavení, veřejná prostranství nebo na administrativní centrum budou poté vypisovány architektonické soutěže. „Území je z hlediska vlastnictví velmi nekompaktní, jsou tu desítky vlastníků pozemků, se kterými nyní hledáme širší shodu,“ dodává Boháč. Bubny jsou transformační území o velikosti 110 ha, což je jen o něco méně než rozloha pražského Starého města. Nová čtvrť by měla propojit Holešovice a Letnou a dobře navazovat na oblasti za řekou. Území je dnes vymezené jako velké rozvojové území, platí na něm tzv. stavební uzávěra, tudíž se v území nesmí stavět. Podmínkou sejmutí stavební uzávěry je právě vznik podrobnější dokumentace, tedy například územní studie.

Rekonstrukce radnice Prahy 10 začne příští rok. Vyjde na stovky milionů • V druhé polovině příštího roku by měla odstartovat rekonstrukce radnice MČ Praha 10. Budova úřadu ve Vršovické ulici ze 70. let minulého století je v havarijním stavu. Stavební práce vyjdou na stovky milionů korun. Finanční injekci ve výši 500 milionů korun nejspíš poskytne pražský magistrát.