Mlžítka se vrací do pražských ulic. Letos budou na 25 místech

ZprávyKristián Vích18. května 20212 minuty čtení

Jedno z mlžítek stojí na Tylově náměstí v druhé městské části

Foto: PVK

Do ulic hlavního města se po zimě vracejí mlžící zařízení, která v horkých letních dnech ve svém nejbližším okolí dokáží pocitově snížit teplotu vzduchu, zvýšit vlhkost a snížit prašnost.

„Od začátku května jsme naistalovali již šest mlžítek, čtyři ve druhé městské části a dvě v Praze 11. Do konce června máme v plánu do ulic rozmístit dalších devatenáct zařízení v různých částech metropole,“ informovala koordinátorka projektu za Pražské vodovody a kanalizace (PVK) Marcela Segeťová s tím, že v loňském roce mohli Pražané v ulicích vidět 21 mlžítek.

O instalaci mlžítek mohou požádat jednotlivé městské části. „Pokud se na nás obrátí včas, mohou se obyvatelé osvěžovat ještě v tomto létě,“ podotkla Segeťová.

Než dojde k osazení mlžítka je konkrétní místo prověřováno z hlediska technického a urbanistického. Při technickém šetření je posuzován stav podzemní části hydrantu, tlakové poměry v konkrétním místě sítě a celková provozní vhodnost. Z dalšího prověřování jsou vyřazeny hydranty s primární funkcí zdroje vody pro hašení požárů. Urbanistické posouzení provádí Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Jak mlžítka fungují

V městském prostředí vznikají v létě extrémní tepelné ostrovy, kde je teplota vyšší než v přírodním prostředí. Kapky emitované z „jemné trysky mlžícího zařízení“ absorbují část tepla blízkého okolí právě díky přeměně vody na páru, čímž dochází k ochlazování vzduchu (odebírání tepla).

Provoz a monitoring zařízení zajišťuje digitální řídící jednotka ovládaná prostřednictvím pevné radiové sítě. Spotřeba vody činí přibližně 18 litrů za hodinu. Do mlžícího zařízení proudí pitná voda přímo z vodovodního řadu.

Mlžítka mají tvar opláštěného oválného nástavce na hydrantový poklop, který je ztvárněn ve stylu „brčka“. Autory designu brčka jsou Štěpán Barták a Eva Šťásková z pražského EP studia.

Nepřehlédněte

Podolská vodárna bude mít mimořádně otevřeno zdarma • Volným vstupem do Muzea pražského vodárenství v Podolí oslaví letošní Světový den vody Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Zájemci si budou moci muzeum prohlédnout v sobotu 17. 3. a v neděli 18. 3. A to vždy od 9:30 do 16:30 hodin. „Letošní novinkou je vybavení koupelny z třicátých let minulého století,“ řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Historie muzea Historie Muzea pražského vodárenství sahá až do roku 1952, kdy první návštěvníci zamířili do suterénních prostor v tehdejším sídle Pražských vodáren na Národní třídě. Do areálu vodárny v Podolí se přestěhovalo v roce 1996. O rok později byla expozice s výstavní plochou o rozloze 800 m2, s depozitáři a přednáškovým sálem slavnostně otevřena. [related-post id="6595"] Muzeum nabízí skutečné skvosty – vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. či model čerpacího soustrojí z rukou českého vynálezce Josefa Božka. Zároveň myslí i na současnost, například pro děti jsou připraveny interaktivní hry na moderních dotykových obrazovkách. Pro vozíčkáře je k dispozici „schodolez“, který umožní bezproblémový přístup do expozice, jež je koncipována jako bezbariérová. [related-post id="6357"] Do muzea v loňském roce zamířilo přes třináct tisíc návštěvníků z České republiky i ze zahraniční mimo jiné z Francie, Německa, Velké Británie, Ruska nebo USA. O Světovém dni vody Světový den vody se slaví již od roku 1993, a to vždy 22. března. Toto datum vyhlásilo Valné shromáždění OSN. Důvodem byla starost o ochranu vodních zdrojů na Zemi, která se stala s postupem globalizace a zlepšování životní úrovně lidí v mnoha zemích zcela nezbytnou. Mottem Světového dne vody 2018 je „Nature for water“.

Pražská vodárna.

Nákladové nádraží Žižkov poskytne domov pro 23 tisíc lidí. Budoucnost čtvrti ukazuje výstava • Návštěvníci výstavy Žižkovské nádraží: druhý život? mají příležitost nahlédnout do budoucnosti i bohaté minulosti 60 hektarového území. Výstava představuje aktuální informace o území bývalého nákladového nádraží na Žižkově a přilehlého okolí, kde se v současnosti plánuje nebo už probíhá realizace velkých veřejných i soukromých investic.

Revitalizace pražské náplavky finišuje. Do kobek se nastěhují první nájemníci • V pátek bylo osazeno poslední vstupní okno do kobky na nejznámější pražské náplavce. Postupně také končí práce na celkové rekonstrukci dvaceti kobek na Hořejším a Rašínově nábřeží, které trvaly od prosince minulého roku. Oprava stála téměř 174 milionů korun a kromě veřejných toalet se lidé dočkají nových kaváren, barů a ateliérů, které nově budou fungovat celoročně. Provoz se do nich navrátí v průběhu září.

Okolí metra Hůrka projde zásadní proměnou. V plánu jsou i nové byty • Sluneční náměstí v Praze 13 čeká velká rekonstrukce. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) představil studii, která řeší veřejný prostor, bydlení i umístění plánované umělecké školy. Vyjádřit se k návrhu nyní mohou občané.

Možná budoucí podoba Slunečního náměstí

Unikátní socha nosorožce mění vzhled a poskytuje výhled do okolí • Rozsáhlý prostor bývalé Denkrovy pískovny v Praze–Lysolajích prošel celkovou proměnou. Na doposud zanedbaném území vyrostl nový veřejný sportovní areál, který má stát centrem volnočasových aktivit. Jeho patronem se stala socha pravěkého nosorožce srstnatého, který v těchto místech v dávné minulosti žil.

Socha nosorožce v Praze–Lysolajích

Okolí Hlavního nádraží se promění. Povede sem nová tramvajová trať • Vrchlického sady, kterým se kvůli nelichotivé pověsti přezdívá „pražský Sherwood“, dostanou novou podobu. Park v blízkosti Hlavního nádraží bude revitalizován a nově sem povede i tramvajová trať.

Sousedské slavnosti Zažít město jinak letos s rekordní účastí • Přesně 163 ulic, náměstí, proluk a dalších veřejných prostranství po celé republice hostilo v sobotu 18. září sousedské slavnosti Zažít město jinak. Jde tak zatím o největší ročník akce v celé šestnáctileté historii – ať už počtem míst, tak plochou záborů veřejných prostranství. Ta letos dosahovala téměř 100 tisíc m².

FOTOREPORT: Konec ostudy! Okolí Národního muzea se začíná měnit. Hotovo bude už letos • Rada hl. m. Prahy dnes schválila kroky vedoucí ke zpříjemnění okolí Národního muzea. Hlavní úpravy čekají prostor mezi historickou a novou budovou Národního muzea. Dále se plánuje nové napojení na tramvajovou trať ve Vinohradské a Škrétově ulici. Změny proběhnou ještě letos. Podklad pro celkovou vizi okolí Národního muzea vypracoval Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha).

Konec jedné velké pražské ostudy.

Krize bydlení i plánování měst tématem filmové přehlídky Městem • Tři kina, tři dny, tři dokumenty. A tři pohledy na současná města. Spolek AutoMat chystá po roční pauze druhý ročník filmové přehlídky Městem. Divákům v září a listopadu zdarma představí tři zahraniční snímky, které se nedostanou do běžné distribuce, a pozve také na debaty s odborníky. Film Tohle město není pro chudý má úplnou premiéru.

Muzeum pražského vodárenství chystá den otevřených dveří • Muzeum pražského vodárenství opět otevře své brány široké veřejnosti. V sobotu 16. října se uskuteční populární den otevřených dveří.

Anděl dnes ožije sérií uměleckých vystoupení • Plenér, instantní umělecké dílo na pomezí tance a fyzického divadla, taneční performance či divadelní instalace. To všechno bude dnes k vidění a zažití na pražském Andělu, který oživí řada mladých umělců a umělkyň v rámci akce Výstup na Andělu. Tu pořádá spolek AutoMat jako doprovodný program před 16. ročníkem tradičních sousedských slavností Zažít město jinak.

Bělehradskou ulici protne nová lávka, po které místní roky volali • Dlouhodobé přání obyvatel Prahy 2 se stane skutečností. Nová lávka propojí Vinohrady a Nové Město. Na jedné straně z ulice U Zvonařky, na druhé z Wenzigovy ulice.

Olšanská ulice se má radikálně proměnit. Chystá se nová studie • Pražští radní zadali vypracování studie revitalizace Olšanské ulice a jejího okolí. Na úkolu nyní pracuje Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Dokument má určit budoucí urbanistickou podobu území. Řešit bude ale také veřejné prostranství, dopravu nebo snížení ekologické stopy.

Rohanský ostrov v Praze čeká radikální proměna. Jeho budoucnost přibližuje výstava • Stane se z Rohanského ostrova nový Karlín? Odpověď nejen na tuto otázku se snaží nalézt nově otevřená výstava v Centru architektury a městského plánování (CAMP), která nastiňuje budoucí proměnu bývalého vltavského ostrova na plnohodnotnou pražskou čtvrť.

Spotřeba vody v Česku roste. Pražané jsou republikoví rekordmani • Průměrný Čech spotřeboval v roce 2018 denně 89,2 litru vody, což je o 0,6 litru více než v předchozím roce. Vodou z veřejných vodovodů není zásobeno přes pět procent obyvatel ČR. Nejnovější data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Sochy chrlící vodu a šlehající plameny. Čechův most ožije podle původních představ autorů • Jediný ocelový obloukový most v Praze z počátku 20. století projde v následujících několika letech částečnou obnovou architektonické výzdoby, která jej přiblíží k původnímu návrhu a dodá slavnostnější ráz. Rekonstrukce osvětlovacích a efektových systémů, kterou je pověřena městská společnost Technologie hl. města Prahy (THMP), přinese na jedné straně modernizaci, na druhé zajímavou podívanou pro kolemjdoucí – chrlící vodu ze soch hyder a šlehající plameny z pochodní světlonošů.

Lidé mohou hlasovat o budoucí podobě zdi u stanice metra Opatov • Modernizace stanice metra Opatov a jejího východního vestibulu vstupuje v těchto dnech do finální fáze. Kromě opravené izolace stropní desky stanice, nových podhledů, osvětlení, vzduchotechniky, desítek kilometrů rozvodů či dvojice výtahů dostane stanice i nový velkoformátový mural art.

Rohanský ostrov projde revitalizací. Mezi Libní a Karlínem vznikne nový přírodní park • Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) představil plány s Rohanským ostrovem. Celé řešené území o rozloze 56 ha se rozkládá od Karlína po Libeň a vznikne na něm i nový přírodní park. V meandru Vltavy plánuje Praha částečně zachovat tamní městskou divočinu a většinu oblasti postupně upravit pro volnočasové aktivity. Území také bude plnit funkci protipovodňové ochrany Prahy.

O víkendu se razantně ochladí. Léto nejspíš definitivně končí • Máme za sebou nejspíš poslední teplé dny v tomto roce. V pátek odpoledne sice rtuť teploměru naměřila téměř 30 stupňů Celsia, ale podle předpovědi meteorologů přijde už brzy velmi razantní ochlazení.

Náměstí Jiřího z Lobkovic se promění. Praha 3 vypsala soutěž • Vedení Prahy 3 vyhlásilo soutěž na návrh revitalizace náměstí Jiřího z Lobkovic. Cílem je najít tým s nejvhodnějším přístupem k jeho obnově ve všech architektonických, krajinářských, dopravních a technických souvislostech a zároveň navrhnout takové řešení, které umožní jeho každodenní praktické užívání obyvateli ze širšího okolí.