Mlžítka se vrací do pražských ulic. Letos budou na 25 místech

ZprávyKristián Vích18. května 20212 minuty čtení

Jedno z mlžítek stojí na Tylově náměstí v druhé městské části

Foto: PVK

Do ulic hlavního města se po zimě vracejí mlžící zařízení, která v horkých letních dnech ve svém nejbližším okolí dokáží pocitově snížit teplotu vzduchu, zvýšit vlhkost a snížit prašnost.

„Od začátku května jsme naistalovali již šest mlžítek, čtyři ve druhé městské části a dvě v Praze 11. Do konce června máme v plánu do ulic rozmístit dalších devatenáct zařízení v různých částech metropole,“ informovala koordinátorka projektu za Pražské vodovody a kanalizace (PVK) Marcela Segeťová s tím, že v loňském roce mohli Pražané v ulicích vidět 21 mlžítek.

O instalaci mlžítek mohou požádat jednotlivé městské části. „Pokud se na nás obrátí včas, mohou se obyvatelé osvěžovat ještě v tomto létě,“ podotkla Segeťová.

Než dojde k osazení mlžítka je konkrétní místo prověřováno z hlediska technického a urbanistického. Při technickém šetření je posuzován stav podzemní části hydrantu, tlakové poměry v konkrétním místě sítě a celková provozní vhodnost. Z dalšího prověřování jsou vyřazeny hydranty s primární funkcí zdroje vody pro hašení požárů. Urbanistické posouzení provádí Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Jak mlžítka fungují

V městském prostředí vznikají v létě extrémní tepelné ostrovy, kde je teplota vyšší než v přírodním prostředí. Kapky emitované z „jemné trysky mlžícího zařízení“ absorbují část tepla blízkého okolí právě díky přeměně vody na páru, čímž dochází k ochlazování vzduchu (odebírání tepla).

Provoz a monitoring zařízení zajišťuje digitální řídící jednotka ovládaná prostřednictvím pevné radiové sítě. Spotřeba vody činí přibližně 18 litrů za hodinu. Do mlžícího zařízení proudí pitná voda přímo z vodovodního řadu.

Mlžítka mají tvar opláštěného oválného nástavce na hydrantový poklop, který je ztvárněn ve stylu „brčka“. Autory designu brčka jsou Štěpán Barták a Eva Šťásková z pražského EP studia.

Nepřehlédněte

Voda v Praze už se tolik neztrácí. Úniky za loňský rok klesly na historické minimum • Ztráty vody v pražské vodovodní síti v loňském roce klesly na 12,49 procent, což je historické minimum. Přitom ještě v roce 2000 ztráty přesahovaly jednu třetinu a v roce 1996 dokonce více než 43 procent.

Nová scéna dostane novou podobu. Rekonstrukce potrvá dva roky • Národní divadlo připravuje rekonstrukci Nové scény. Exteriér památkově chráněné brutalistní budovy zůstane víceméně zachován. Výraznější modernizace se ale dočká divadelní sál.

Vyhlídka v Letenských sadech prošla celkovou revitalizací • Jedno z nejoblíbenějších vyhlídkových míst na Letné prošlo celkovou úpravou. Hlavní město za práce zaplatilo necelý milion korun.

Praha zatím jen tak nevyschne. Zásob pitné vody je dostatek • Vodárenská nádrž Švihov, která pokrývá zhruba 75 procent spotřeby vody v metropoli, je aktuálně plná. V pondělí ráno byla dokonce její hladina pět metrů nad přelivem, jenž má kótu 377 metrů nad mořem.

Praha představila novou podobu Smetanova nábřeží • Pražští radní schválili návrh nové podoby Smetanova nábřeží. Oznámil to náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. Změny se mají týkat zastávek tramvají, stromořadí, chodníků nebo laviček.

Definitivní podoba čtvrti Bubny-Zátory byla schválena • Praha představila definitivní podobu budoucí městské čtvrti Bubny-Zátory. Územní studie, ke které se občané vyjadřovali loni v létě, je aktualizována dle připomínek. Mezi nejzásadnější změny ve studii oproti prvnímu návrhu z roku 2019 patří snížení výškové hladiny v některých částech čtvrti, větší důraz na zeleň a obecně větší respekt k památkám.

Na Petříně vzniknou nové toalety pro veřejnost a zázemí pro zahradníky • Rada hl. m. Prahy odsouhlasila vybudování nového sociálního zázemí na Petříně, které bude prioritně určeno pro návštěvníky a technické pracovníky petřínských zahrad. Nové zázemí nahradí nevzhledné provizorní toalety. Nový objekt je navržen tak, aby přirozeně splynul s okolním prostředím ohradní zdi na okraji Velké Strahovské zahrady. Nárůst turistického ruchu v zahradách město vylučuje.

Podzim se nekoná. Teploty budou v příštích dnech atakovat třicítku • Léto ještě neřeklo poslední slovo. Podle předpovědí meteorologů si v následujících dnech užijeme příjemné letní teploty. Po zadní straně tlakové výše se středem nad východní Evropou k nám začne od jihozápadu proudit velmi teplý vzduch. V úterý proto bude jasno nebo skoro jasno a nejvyšší denní teploty v Praze dosáhnou 26 až 28 stupňů Celsia. Ve středu by mělo být jasno až polojasno, odpoledne přechodně až oblačno. Rtuť teploměru se vyšplhá až na 29 stupňů. Podobná situace nás prý čeká i ve čtvrtek a v pátek, kdy se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 28 a 30 stupni Celsia. Jasnou oblohu už ale v pátek vystřídá oblačnost a dorazit by měly také přívalové srážky, místy i bouřky. Nejnižší noční teploty by celý tento týden neměly klesnout pod 11 stupňů Celsia.

Od úterý platí zákaz rozdělávání ohně na území Prahy • Na základě výstrahy před nebezpečím požáru, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, bude od 28. července 2020 až do odvolání na území hlavního města platit nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru.

Park U Hradeb se promění. Radnice zveřejnila vítězný návrh • MČ Praha 2 zveřejnila výsledky veřejné architektonické soutěže o obnovu parku U Hradeb. V konkurenci osmi soutěžních návrhů zvítězil návrh architektů Miroslava Cikána a Pavly Melkové z ateliéru MCA.

Unikátní socha nosorožce mění vzhled a poskytuje výhled do okolí • Rozsáhlý prostor bývalé Denkrovy pískovny v Praze–Lysolajích prošel celkovou proměnou. Na doposud zanedbaném území vyrostl nový veřejný sportovní areál, který má stát centrem volnočasových aktivit. Jeho patronem se stala socha pravěkého nosorožce srstnatého, který v těchto místech v dávné minulosti žil.

Socha nosorožce v Praze–Lysolajích

Mlžítka zpříjemní Pražanům horké letní dny. Letos na třiceti místech • Až na třiceti různých místech v metropoli se letos v létě objeví mlžící zařízení. Ta dokáží v nejbližším okolí pocitově snížit teplotu vzduchu, zvýšit vlhkost a snížit prašnost.

Úniky vody v Praze se nově vyhledávají přes satelit • Pražské vodovody a kanalizace (PVK) začaly k vyhledávání skrytých úniků z vodovodní sítě používat unikátní technologii – satelitní dálkový průzkum Země. Pracuje na stejném principu jako při hledání vody na Marsu.

Olšanská ulice se má radikálně proměnit. Chystá se nová studie • Pražští radní zadali vypracování studie revitalizace Olšanské ulice a jejího okolí. Na úkolu nyní pracuje Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Dokument má určit budoucí urbanistickou podobu území. Řešit bude ale také veřejné prostranství, dopravu nebo snížení ekologické stopy.

Rekonstrukce ulic Novodvorská a Jungmannova je u konce • Dělníci dokončili rekonstrukci Jungmannovy ulice v centru Prahy. Stavbu si v pondělí převzala Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK). V pátek se po čtyřech měsících vrátí provoz i na ulici Novodvorská.

K nabíjení elektromobilů v Praze budou sloužit tisíce stožárů veřejného osvětlení • V příštích dvou letech v hlavním městě přibudou čtyři stovky stožárů veřejného osvětlení, ze kterých bude možné dobíjet elektromobily. Městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) tak naváže na pilotní projekt realizovaný v loňském roce na Vinohradech, kde bylo instalováno třináct tzv. EV ready lamp. 

Chystá se proměna prostranství u Letenských sadů • Praha chystá rekonstrukci Letenského muzejního distriktu, oblasti u Národního technického muzea a Národního zemědělského muzea. Konkrétní podoba má vzejít z architektonické soutěže, kterou připravuje Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

K budoucí podobě Seifertovy ulice se mohou vyjádřit občané • Od pondělí 21. června se může široká veřejnost seznámit s chystanou proměnou Seifertovy ulice a vyjádřit se k ní. Až do konce měsíce bude otevřen informační kontejner a zároveň bude probíhat on-line anketa. Podněty a připomínky pak budou zohledněny při zpracování návrhu.

Palmovecký kopec se promění. Praha 8 už má konkrétní návrhy • Praha 8 plánuje proměnu lokality palmoveckého kopce, známé také jako U Libeňského plynojemu. Oblast by se v budoucnu měla stát plnohodnotnou součástí Libně.

Možná budoucí podoba palmoveckého kopce.

Nová workoutová hřiště vybuduje do konce roku MČ Praha 4 • Městská část Praha 4 vybuduje ještě v letošním roce pět stanovišť vybavených workoutovými prvky. Budou v areálech již existujících dětských hřišť v ulicích V Pláni, V Štíhlách, Jaurisova, Jílovská a Hvězdova. Rozhodla o tom Rada městské části.