Roztomilý tapír ze zoo se stěhuje do světa. Přijďte se s ním rozloučit

ZprávyPražskýDEN.cz15. února 20182 minuty čtení
Tapír Budak Puntja se v Zoo Praha narodil 15. října 2015 a okamžitě se stal hvězdným mládětem.

Tapír Budak Puntja se v Zoo Praha narodil 15. října 2015 a okamžitě se stal hvězdným mládětem.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Pražskou zoo – a s ní samozřejmě i její návštěvníky – čeká nelehké loučení. Již brzy ji opustí dvouletý samec tapíra čabrakového Budak Puntja, zvaný jednoduše Punťa. Někdejší hvězdné mládě, a vůbec první odchované mládě tohoto ohroženého druhu v Zoo Praha, se koncem února odloučí od své matky Indah a poputuje do vyhlášené Zoo Taipei na Tchaj-wanu. Přijďte se na něj ještě podívat.

Tapír čabrakový patří mezi ohrožené druhy, hlavně kvůli pěstování palmy olejné. Počty těchto pralesních savců v přírodě klesly během posledních tří generací o více než polovinu, zhruba na pouhých 5 000 jedinců. Ve 25 evropských institucích žije pouze 52 zvířat a za posledních 5 let se podařilo odchovat jen sedmnáct mláďat. I v pražské zoo vedla k prvnímu odchovanému mláděti dlouhá a strastiplná cesta.

„První mládě tapíra čabrakového se v Zoo Praha narodilo v roce 1967, ale ještě týž den bohužel uhynulo. Od roku 1994, po úhynu samce Bédi, byl chov tapírů v pražské zoo na dlouhá léta přerušen, až do roku 2010, kdy jsme získali sourozenecký pár Indah a Vasana. Toho v roce 2011 nahradil nepříbuzný samec Niko a od té doby jsme se těšili na mládě,“ vysvětluje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Když se 15. října 2015 narodil Budak Puntja, okamžitě se stal hvězdným mládětem.“

O to hůř se ale zaměstnancům zoo a návštěvníkům bude po dvou letech s Punťou loučit. Velmi oblíbený je i pro svou přátelskou, zvídavou povahu. „Je zábavné sledovat, jak blbne venku ve výběhu, skáče přes překážky, nebo se nechává krmit. Kdyby mohl, nechal by se krmit k prasknutí. A moc rád se taky nechává drbat. Při správném drbání si lehne na zem a nastaví břicho,“ popsal chovatel Ota Melichar.

Nepřehlédněte

Praha zařízne Opencard. Už nepůjde normálně používat • Na cestující v pražské a středočeské veřejné hromadné dopravě čekají od léta novinky, které zvýší jejich pohodlí při platbě za jízdné. Lítačka nabídne nové možnosti nákupu jízdného a rozšíří se nabídka nosičů, na kterých jízdní kupon bude nahrán. S modernizací celého systému virtuální Lítačky dojde zároveň k útlumu karty Opencard. „Od letošního prvního října již nepůjde nahrát nové časové kupony na kartu Opencard. Cestující, kteří si před tímto datem zakoupili časový kupon, samozřejmě mohou s Opencard dál jezdit, dokud jim kupon nevyprší. Nový si ale již nenahrají. Je to logický krok. Vyvíjíme systém Lítačky, který se nám velmi osvědčil, a chceme proto již přistoupit k definitivnímu ukončení provozu Opencard,“ komentovala rozhodnutí Rady hlavního města Prahy primátorka Adriana Krnáčová. V současné chvíli je v oběhu přes 240 tisíc karet Opencard z toho pouze 104 tisíc je aktivních. Kartu Lítačku využívá zhruba 620 tisíc Pražanů. Od léta přibydou nové možnosti, jak se při kontrole v pražské MHD a ve Středočeském kraji prokázat zaplaceným kuponem. Nově půjde dlouhodobé časové kupony nahrát také na platební karty Visa či Mastercard a na In Kartu Českých drah. Cestujícím se tak podstatně rozšíří škála nosičů, na kterých budou moci mít kupony nahrané. [related-post id="9373"] „Karta Lítačka zůstává samozřejmě dále v platnosti. Pokud ji budou chtít její stávající držitelé používat i dále, nic se pro ně nemění. Cestující, kteří používají nyní Opencard, si budou muset vybrat jeden z nabízených nosičů. Pokud si vyberou Lítačku, výměnu karty poskytne město bezplatně, a to až do 30. září 2019,“ uvedl Michal Fišer, generální ředitel Operátora ICT, městské firmy, která systém Lítačky spravuje a vyvíjí. Pro veřejnost bude přes léto připravena komunikační kampaň, která bude cestující informovat o bezplatné výměně Opencard za další nosiče kuponů. [related-post id="10983"] Lítačka zavede několik novinek Nový regionální dopravní systém, který bude spuštěn v létě tohoto roku, zahrne nejen hlavní město, ale také Středočeský kraj. Pro dojíždějící z tohoto regionu bude hlavním přínosem to, že budou moci pohodlně nakoupit jízdné na jednom místě a mít ho nahrané na jednom nosiči dle svého výběru, ať už se bude jednat o Lítačku, platební kartu nebo In Kartu Českých drah. Cestující budou mít možnost kupovat dlouhodobé časové kupony na měsíc až rok buď v novém e-shopu Lítačky, nebo osobně na přepážce. Díky nové technologii ukládání údajů o jízdném v online systému již nebude nutné chodit kupon aktivovat k validátorům v metru. Kupony se aktivují automaticky po jejich zakoupení na webu. [related-post id="10830"] Pasažérům, kteří preferují jednotlivé jízdenky před časovými kupony, ulehčí cestování nová mobilní aplikace PID Lítačka. V mobilu si budou moci vyhledat aktuální dopravní spojení a ihned zakoupit doporučenou jízdenku. Také bude možné si přes mobil zakoupit více jízdenek a aktivovat je při nástupu do vozu.

15. 1. 1868: Vážený pražský občan spáchal sebevraždu, spekuluje se o důvodech • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

Plánujte výlet k šikmé věži v Pise! Ryanair tam bude létat z Prahy za pár stovek • Nízkonákladová letecká společnost Ryanair oznámila, že od 30. října 2018 spustí novou pravidelnou linku do italské Pisy. Aerolinka bude z Letiště Václava Havla Praha létat Boeingem 737 třikrát týdně – v úterý, čtvrtek a sobotu. Prodej letenk již Ryanair zahájil na svém webu. Nejlevnější jednosměrnou letenku pořídíte za necelou tisícikorunu. Díky nové lince budou mít cestující možnost celoročního spojení do Toskánska. Během letní sezóny létají do Pisy dvakrát týdně České aerolinie. Očekává se, že novou linku Ryanairu využije za rok přibližně 53 tisíc cestujících v obou směrech. [related-post id="4485"] [related-post id="5503"] [related-post id="6424"]

Nová linka Praha-Pisa bude spuštěna na podzim letošního roku.

Naplnění snu o vlastním bydlení je zase dál. ČNB zvýšila úrokové sazby, hypotéky podraží • Hypoteční trh nezažívá zrovna šťastné období. Opakované zásahy České národní banky (ČNB) ho sráží dolů. Další špatná zpráva pro zájemce o vlastní bydlení financované prostřednictvím hypotéky, přišla ve čtvrtek, kdy bankovní rada ČNB zvýšila základní úrokové sazby. To povede ke zdražení úvěrů včetně těch hypotečních. Doplatí na to nejen noví klienti bank, ale i ti stávající při skončení současného fixačního období.

Moderní bydlení se pro mnoho lidí stává nedosažitelným luxusem.

Oslňující pleť v létě. Získejte zářivý vzhled pomocí několika snadných triků • Když slunce vystoupá na oblohu a teploty stoupají, naše pokožka potřebuje zvláštní péči. Léto přináší své výzvy, jako jsou sluneční paprsky, vysoká vlhkost a zvýšené pocení. Ale nezoufejte! S těmito jednoduchými tipy a triky na péči o pleť v létě můžete dosáhnout svěží, zářivé a čisté pokožky, která bude vyzařovat krásou i v parných letních dnech.

Inflace pokračuje v poklesu, dostala se pod devítiprocentní hranici. Náklady na bydlení ale rostou • Inflace v Česku pokračuje v poklesu, dostala se pod devítiprocentní hranici. Spotřebitelské ceny podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostly o 8,8 procenta. Inflace se tak snižuje nepřetržitě už od února, přesto je stále velmi vysoká. Zpomalení meziročního růstu způsobily hlavně ceny v potravin, nealkoholických nápojů a bydlení. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v červenci meziročně vzrostly o 9,5 procenta a ceny služeb o 7,6 procenta.

22. 1. 1889: Drastické pokusy na psech. Jak dlouho vydrží naživu bez jídla? • Kvůli vědeckému bádání zemřelo v minulosti už mnoho zvířat. Jeden z kontroverzních pokusů kdysi provedl jistý francouzský vědec. Přečtěte si, o čem se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

20. 11. 1889: Zařizování telegrafů a telefonů a schůze pražských hospodských • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Brownfield Bubny se začne proměňovat za čtyři roky. Má se stát výstavní pražskou čtvrtí • Vedení města si nechá zpracovat studii, která povede k revitalizaci dlouho zanedbávaného brownfieldu Bubny – Zátory. Územní studie poslouží jako recept, jak z lokality postupně vytvořit plnohodnotnou městskou čtvrť. Studie bude počítat i s budovou filharmonie na Vltavské a administrativně správním centrem v okolí stanice Nádraží Holešovice. Výběrové řízení na zpracovatele studie proběhne v květnu, hotová by mohla být na konci léta. Stavět se může začít za čtyři roky. [gallery size="full" columns="1" ids="8473"] „Z hlediska rozvoje širšího centra Prahy jsou Bubny nejvýznamnějším transformačním územím, které má potenciál pozvednout celé město ekonomicky i kulturně. Proto je důležité, aby se staly výstavní pražskou čtvrtí s příjemným městským prostředím a dostatkem veřejné vybavenosti,“ říká primátorka Adriana Krnáčová. Rada hl. m. Prahy již dříve zadala Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR) připravit pro Bubny územní studii, ten se rozhodl vypsat otevřené výběrové řízení. Zároveň si IPR nechal zpracovat odborné posudky území Holešovic u pěti nezávislých renomovaných architektonických kanceláří. Ty posloužily jako podklad pro budoucí zpracovatele a nastiňují, na jaké detaily se ve studii soustředit. [gallery columns="1" size="full" ids="8472"] „Bubny jsou transformační území o velikosti 110 hektarů, což je jen o něco méně než rozloha pražského Starého Města. Cílem dodatečných analýz a posudků bylo zajistit, že vzniklá územní studie bude odpovídat jak potřebám lokálním, tak i celého města. Můžete si to představit jako výrobu chybějícího dílku puzzle, který dlouho nikdo nemohl najít. Měl by pohodlně propojit Holešovice a Letnou a dobře navazovat na oblasti za řekou,“ uvádí Petra Kolínská, náměstkyně primátorky. „Součástí zadání územní studie bude i realizace koncertního sálu u metra Vltavská a prověření rozvoje okolí Holešovického nádraží. Důraz je kladen na synergii bydlení, pracovních příležitostí, obchodu, kultury a služeb. To vše při zajištění komfortní dopravy, jak osobní, tak i hromadné,“ dodává primátorka Adriana Krnáčová. [gallery columns="1" size="full" ids="8474"] Studie bude jakýmsi hracím polem a podkladem pro změnu územního plánu. Na filharmonii, administrativní centrum i jednotlivé stavební bloky budou poté vypisovány architektonické soutěže. „Bubny a Zátory řeší Praha už přes dvacet let. Je to dlouhá doba, ale není neobvyklá. Například londýnské nádraží King´s Cross, celosvětově uznávaný úspěšný příklad revitalizace brownfieldu, se připravoval na transformaci od počátku 90. let a dokončení je plánováno na rok 2020. Přitom King´s Cross má 4x menší rozlohu než Bubny,“ říká ředitel IPR Ondřej Boháč. Jaké budou další kroky? květen 2018 – Výběr zpracovatele na územní studii září 2018 – Schválení územní studie září 2018 – Úprava změny územního plánu (na základě územní studie) květen 2019 – Udělení výjimek ze stavební uzávěry 2020 – Schválení změny územního plánu 2020 – Sejmutí stavební uzávěry 2020 – 2035 – Koordinovaná výstavba ve spolupráci s investory, městem a státem

Praha spouští vlastní kampaň na podporu očkování • Vedení Prahy představilo kampaň, která má za cíl zvýšit ochotu lidí nechat se naočkovat proti nemoci covid-19. Kreativní koncept pro město zdarma připravila agentura DDB Prague.

Koronavirus dal šanci bezdomovcům. Praha prodlouží jejich ubytování • I po konci nouzového stavu se Praha stará o část z 300 občanů bez domova, kteří jsou nyní v ubytovacích objektech rezervovaných městem. Vedení magistrátu k tomuto kroku přistoupilo krátce po vypuknutí pandemie, aby bezdomovce ochránilo před nákazou. Smlouvy s objekty jsou zatím uzavřeny do konce června. Plán, který v pondělí pražští radní schválili, počítá s tím, že si je město pronajme i do budoucna. Ukázalo se totiž, že se to vyplácí.

3. 5. 1889: Sebevražda chudého maturanta a stavba nových domů v Praze • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Pohanka prospívá cévám, chrání před rakovinou a neobsahuje lepek. Příprava je velmi snadná • Pohanka je téměř zázračná surovina. Nemá žádný lepek, takže ji můžete konzumovat, i když trpíte celiakií. Funguje také jako účinná prevence proti kornatění cév a tepen. Obsahuje zinek, měď, mangan, selen a především přírodní rutin, který zvyšuje elasticitu cévních stěn. A její příprava navíc není ani trochu náročná.

Pohanka

28. 1. 1889: Nezdařený útěk z věznice a matka, která nechala zemřít své dítě • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

4. 11. 1868: V Praze řádí zlodějka, která okrádá malé děti • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

Cirkus Humberto. Natáčení seriálu stálo krev, pot a slzy stovky lidí • „Pojďte a shlédněte vyprávění z minulého věku, kdy prabáby našich pradědů byly ještě dětmi. Vydejme se na cestu s lidmi, kteří křižovali Evropu, protože jejich osudem se stal cirkus. Nalezli v něm nejen obživu, ale i smysl života.“ Úvodní slova pronášená hercem Radovanem Lukavským v kombinaci s hudbou nadčasového Karla Svobody způsobují divákům husí kůži.

Seriál Cirkus Humberto patří do zlatého fondu televize.

Žižkovský masopust nabídne rej masek i zabijačkové hody • Ulice Žižkova a Vinohrad již po šestadvacáté ovládne masopustní veselí, které vypukne v sobotu 2. března maškarním odpolednem pro děti v hotelu Olšanka. O den později bude pokračovat zabijačkovými hody v hospodě U Vystřelenýho oka. Vrcholem bude v úterý 5. března žižkovský masopustní průvod, který začne a poté i skončí na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Žižkovský masopust se těší veliké oblibě.

Vánoční strom poslouží seniorům. Vznikne z něj nábytek • S příchodem Tří králů končí vánoční a novoroční svátky. Pracovníci městské společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP) proto začali odstrojovat vánoční strom na Staroměstském náměstí. Spolu s ním z pražských ulic v příštích dnech zmizí i 1100 vánočních dekorů na veřejném osvětlení a 30 vánočních stromů.

Otevřeno po lockdownu už má i pražská Botanická zahrada • Od pondělí 12. dubna je opět otevřená i Botanická zahrada hl. m. Prahy. I přes nepřízeň počasí tam v minulém týdnu zavítaly první stovky návštěvníků.

Umírající lidé prozradili, čeho ve svém životě nejvíce litují • Smrt je v naší společnosti stále velmi tabuizované téma. Každý z nás má přitom vyměřen určitý čas, který jednoho dne vyprší. Odchod z tohoto světa je tedy naprosto přirozená součást života. Dokud ale ještě nejsme na konci, měli bychom se snažit žít naplno. Na smrtelné posteli už toho příliš nedoženeme.

Čas sice spravedlivě utíká všem stejně, ale ne všichni ho také stejně mají.