Pohanka prospívá cévám, chrání před rakovinou a neobsahuje lepek. Příprava je velmi snadná
![Pohanka](https://www.prazskyden.cz/wp-content/uploads/2020/01/pohanka-lzice.jpg)
Pohanka má významný vliv na lidské zdraví.
Foto: Archiv
Pohanka je téměř zázračná surovina. Nemá žádný lepek, takže ji můžete konzumovat, i když trpíte celiakií. Funguje také jako účinná prevence proti kornatění cév a tepen. Obsahuje zinek, měď, mangan, selen a především přírodní rutin, který zvyšuje elasticitu cévních stěn. A její příprava navíc není ani trochu náročná.
Pohanky jsou jednoleté a vytrvalé byliny s bílými a růžovými květy v hroznech a lichoklasech. Jejich plodem je nažka. Na našem území se začala pěstovat na přelomu 12. a 13. století, kdy sem byla přivezena z východu přes Rusko. Od 15. století se její užívání v kuchyni rozšířilo zejména na Moravě.
![](https://www.prazskyden.cz/wp-content/uploads/2020/01/kvet-pohanky-800x450.jpg)
Pohanka a vliv na zdraví
Stará kulturní plodina se v posledních letech prodírá na špičku žebříčku zdravých jídel. Ačkoliv její semena se využívají jako obilovina, nepatří k obilí. Můžeme však bez přehánění říci, že je to léčivá rostlina. Je důležitým zdrojem přírodního rutinu, který posiluje imunitní systém, zvyšuje pružnost cévních stěn, reguluje srážlivost krve i hladinu cholesterolu a působí jako ochrana před rakovinou střev.
Jelikož neobsahuje lepek, mohou ji konzumovat lidé trpící celiakií a ti, které sužují nemoci trávicí soustavy. Výživovou hodnotu pohanky stvrzuje také vyvážená skladba aminokyselin a vysoký obsah bílkovin.
![](https://www.prazskyden.cz/wp-content/uploads/2020/01/pohanka-800x450.jpg)
Je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, zejména na kyselinu linolovou, která funguje jako prevence proti ateroskleróze (kornatění cév). Ze stopových prvků poskytuje semeno pohanky zejména zinek, měď, mangan a selen, který je považován za účinný prostředek v boji proti všem druhům rakoviny.
[related-post id=“22948″]
Jak na přípravu pohanky
Pohanku připravíte velmi jednoduše jako rýži. Omytou ji dejte do hrnce, zalijte dvěma díly vody, lehce osolte a přidejte trochu oleje, aby se nelepila. Přiveďte k varu a nechte vařit zhruba deset minut.
Pohanku můžete použít jako přílohu k masu. Je z ní vynikající rizoto se zeleninou, dá se zapékat a připravují se z ní i sladká jídla. V běžné síti hypermarketů dostanete už i pohankové vločky, které jsou vynikající v jogurtu nebo na zdravé zahuštění polévek.