Pohanka prospívá cévám, chrání před rakovinou a neobsahuje lepek. Příprava je velmi snadná

MagazínIvana Kratochvílová23. ledna 20202 minuty čtení
Pohanka

Pohanka má významný vliv na lidské zdraví.

Foto: Archiv

Pohanka je téměř zázračná surovina. Nemá žádný lepek, takže ji můžete konzumovat, i když trpíte celiakií. Funguje také jako účinná prevence proti kornatění cév a tepen. Obsahuje zinek, měď, mangan, selen a především přírodní rutin, který zvyšuje elasticitu cévních stěn. A její příprava navíc není ani trochu náročná.

Pohanky jsou jednoleté a vytrvalé byliny s bílými a růžovými květy v hroznech a lichoklasech. Jejich plodem je nažka. Na našem území se začala pěstovat na přelomu 12. a 13. století, kdy sem byla přivezena z východu přes Rusko. Od 15. století se její užívání v kuchyni rozšířilo zejména na Moravě.

Květ pohanky vypadá z estetického hlediska velmi pěkně.

Pohanka a vliv na zdraví

Stará kulturní plodina se v posledních letech prodírá na špičku žebříčku zdravých jídel. Ačkoliv její semena se využívají jako obilovina, nepatří k obilí. Můžeme však bez přehánění říci, že je to léčivá rostlina. Je důležitým zdrojem přírodního rutinu, který posiluje imunitní systém, zvyšuje pružnost cévních stěn, reguluje srážlivost krve i hladinu cholesterolu a působí jako ochrana před rakovinou střev.

Jelikož neobsahuje lepek, mohou ji konzumovat lidé trpící celiakií a ti, které sužují nemoci trávicí soustavy. Výživovou hodnotu pohanky stvrzuje také vyvážená skladba aminokyselin a vysoký obsah bílkovin.

Nažky pohanky neobsahují lepek a pozitivně působí na naše zdraví.

Je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, zejména na kyselinu linolovou, která funguje jako prevence proti ateroskleróze (kornatění cév). Ze stopových prvků poskytuje semeno pohanky zejména zinek, měď, mangan a selen, který je považován za účinný prostředek v boji proti všem druhům rakoviny.

[related-post id=“22948″]

Jak na přípravu pohanky

Pohanku připravíte velmi jednoduše jako rýži. Omytou ji dejte do hrnce, zalijte dvěma díly vody, lehce osolte a přidejte trochu oleje, aby se nelepila. Přiveďte k varu a nechte vařit zhruba deset minut.

Pohanku můžete použít jako přílohu k masu. Je z ní vynikající rizoto se zeleninou, dá se zapékat a připravují se z ní i sladká jídla. V běžné síti hypermarketů dostanete už i pohankové vločky, které jsou vynikající v jogurtu nebo na zdravé zahuštění polévek.

Nepřehlédněte

Odběrové místo na Mariánském náměstí provádí PCR testy ze slin • Na Mariánském náměstí v Praze 1 bylo otevřeno nové odběrové místo. Testovat se zde mohou lidé jak pomocí antigenní metody, tak i formou PCR testu neinvazivní metodou odběrem vzorku ze slin.

Nejčastější chyby při přípravě bramborové kaše. Záleží hlavně na způsobu vaření • Bramborová kaše patří právem mezi nejoblíbenější přílohy. Její příprava je časově trochu náročnější. Zároveň vyžaduje dodržení určitých postupů, aby výsledná chuť byla vyladěná k dokonalosti. Na co všechno tedy v kuchyni myslet?

Bramborová kaše

Epidemie spalniček řádí v Praze. Nepodceňujte příznaky, varují hygienici • V minulém týdnu bylo v Praze zaznamenáno celkem 12 nových, laboratorně potvrzených případů onemocnění spalničkami. Informovala o tom Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP). V průběhu celého měsíce ledna v metropoli spalničkami nově onemocnělo 35 lidí. Již od roku 2018 v hlavním městě probíhá epidemický výskyt spalniček. Za rok 2018 pražští hygienici evidovali 103 nemocných.

Lidé ignorují potíže s plícemi. Včasná diagnóza přitom může zachránit život • Časté zadýchávání a neustávající kašel – to jsou typické příznaky chronického plicního onemocnění, které ale lidé často ignorují. Následky neléčených plicních chorob však mohou být fatální. Lékárníci v Praze a Středočeském kraji se proto od 8. dubna zapojí do Týdne měření plicního věku a vyzývají zájemce, aby si přišli do lékárny nechat zkontrolovat stav svých plic.

Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto • Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá.

Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání • Červená čočka je méně známá příbuzná klasické čočky, která má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. A i když se zatím u nás netěší příliš velké oblibě, přesvědčíme vás, že byste jí měli dát šanci. Je totiž úžasná v mnoha ohledech!

Červená čočka

Nemocné ledviny má každý desátý. Poznat příznaky bývá obtížné • Ledviny jsou mimořádně důležitý orgán. Jejich význam připomíná i každoroční Světový den ledvin, který se letos konal 11. března. Kampaň upozorňuje na alarmující skutečnost – přibližně 10 až 15 procent populace trpí nějakou formou onemocnění ledvin.

Máte ošklivé dítě? Může za to jeho otec, tvrdí vědci • Na to, jaký bude váš potomek, mají mužské spermie mnohem větší vliv, než se doposud myslelo. Vyplývá to z výsledků studie rakouských vědců. I když si muži mohou pořídit potomka v jakémkoliv věku, neměli by prý s početím příliš otálet.

Atraktivitu potomků z velké části ovlivňují mužské spermie.

Spaghetti Aglio e Olio: Chuť italské jednoduchosti • V srdci Itálie, kde se ulicemi nese vůně čerstvě upečeného chleba a vzduch naplňuje zvuk smíchu, se skrývá pokrm tak jednoduchý, ale přitom tak hluboký ve své chuti: Spaghetti Aglio e Olio. Tento pokrm v překladu znamená "špagety s česnekem a olejem" a ztělesňuje podstatu italské kuchyně - minimum ingrediencí, maximum chuti.

Špatná péče o zuby může vést k cukrovce, mrtvici i rakovině, ukazují výzkumy • Dentální hygiena je důležitá nejen pro stav chrupu a parodontu, ale i pro zdraví celého organismu. Výzkumy předních mikrobiologů totiž stále častěji přinášejí důkazy o spojitosti onemocnění parodontu (tkání, které „drží“ zuby v čelistní kosti) s výskytem kornatění tepen, mrtvice, cukrovky, revmatoidní artritidy, rakoviny či s předčasnými porody.

Příprava a skladování bramborového salátu. Vyhněte se nejčastějším chybám • Ke štědrovečerní večeři patří bramborový salát jako párek k rohlíku. Dopřává si ho až 95 procent všech obyvatel Česka a v mnoha domácnostech se připravuje v tak velkém množství, že zbude ještě na několik dalších dní. Ne každý už ale dbá na to, aby salát byl i zdravotně nezávadný.

Orgány v lidském těle, bez kterých je možné žít. I když často obtížně • Lidské tělo je unikátní soubor orgánů s nejrůznějšími funkcemi. Řada z nich se vzájemně ovlivňuje, některé jsou dokonce pro život nezbytně nutné. Pak ale existují orgány, bez kterých se vcelku bez potíží obejdeme. Které to jsou?

Kuchyňské tuky po použití nevylévejte do odpadu. Bezohledný přístup se může vymstít • Vánoce se blíží a s nimi i spousta (co si budeme namlouvat) tučného jídla. Nechme ale nyní otázku zdravého životního stylu stranou, vždyť řízky k Vánocům neodmyslitelně patří. Zaměřme se na téma méně časté, avšak neméně důležitou – co s olejem po smažení? 

Šedý zákal může postihnout každého. Dávejte pozor na varovné příznaky • Mezi nejzávažnější oční onemocnění patří šedý zákal. Jedná se o zastření oční čočky, které začíná poměrně nenápadně, ale v konečném důsledku může způsobit i slepotu. Na které varovné příznaky byste si měli dávat pozor?

Ideální čas na sprchu je pro každého různý. S čisticími prostředky šetřete • Lidé se dělí na dvě skupiny. Jedni upřednostňují sprchování hned ráno po probuzení, druzí si tento rituál nechávají až na samý závěr dne před spaním. Co je ale lepší pro naše zdraví?

Zázračné účinky kysaného zelí znali už staří Řekové a Římané. Vitamínová bomba ochrání i před zákeřnou nemocí • S nástupem chladného podzimního počasí začínají lidé častěji stonat. Způsobují to zejména výkyvy teplot, na které není náš organismus během letních měsíců zvyklý. Jak tedy tělu dodat tu správnou podporu?

Třetina klíšťat v Praze je nakažená. V některých lokalitách až polovina • Přestože jsou pražští hygienici v těchto týdnech enormně vytíženi kvůli pandemii koronaviru, věnují se i dalším nebezpečným infekčním nákazám.

Klíšťová encefalitida

Tajemství stoletých lidí není zase tak záhadné. Musíte ale dodržovat všechny zásady • Věčný život je snem mnoha lidí, ale co kdybychom vám řekli, že existuje sedm jednoduchých věcí, které vás mohou přiblížit k této metě? Ano, je to možné! Zde jsou tipy, které byste měli začít praktikovat hned teď, abyste se mohli dožít neuvěřitelných 100 let plných zdraví a radosti.

Záškuby před usnutím. Co nám jimi chce tělo naznačit? • Také to znáte? Ležíte v posteli, chystáte se právě usnout, ale zrovna v okamžiku, kdy už po náročném dni konečně upadáte do sladkého spánku, najednou sebou prudce škubnete. Odborníci dlouhou dobu nemohli přijít tomuto jevu na kloub. Jedno z vysvětlení se objevilo až nedávno.

Zdřímnutí po obědě prospívá, ale musí být přiměřeně dlouhé • Dobrá zpráva pro všechny vyznavače poobědového šlofíčka. Nová studie čínských vědců říká, že krátké zdřímnutí má velmi pozitivní vliv na náš mozek. Důležité je ale dodržovat pravidelnost a přiměřenou délku.