Milujete víno? Pozor! Svatá Klára otevře svůj archiv…

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská20. února 20182 minuty čtení
Svatá Klára otevře svůj archiv…

Svatá Klára otevře svůj archiv…

Foto: Archiv

Vinotéka sv. Klára na letošní rok připravila několik novinek, které bezpochyby potěší všechny milovníky vína. Poslední únorovou sobotu budou mít návštěvníci jedinečnou možnost ochutnat vína z archivu vinice sv. Kláry v rámci celosvětové akce nazvané Večer, kdy otevřete tu láhev.

V prodeji bude limitované množství láhví úspěšných vín z předchozích ročníků, která již v běžné nabídce nejsou. Otevírací doba vinotéky bude v tento den prodloužena až do 23 hodin.

Vína z památkově chráněné vinice sv. Kláry získávají stále větší oblibu jak u návštěvníků trojské botanické zahrady, tak u odborné veřejnosti. Svědčí o tom mnohá ocenění ze soutěží nejen v České republice, ale i v zahraničí. Například v Národní soutěži vín – vinařská oblast Čechy zvítězila v roce 2017 vína z Botanické zahrady hl. m. Prahy v kategorii růžových a slámových vín.

„V loňském roce dosáhla Vinotéka sv. Klára rekordních tržeb, nejvyšších od svého otevření. Rostoucího zájmu návštěvníků si velmi vážíme, a proto jsme pro ně na letošní rok připravili řadu novinek v podobě speciálních degustací i zcela nových akcí,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy.

„Večer, kdy otevřete tu láhev“ poprvé na vinici sv. Kláry

Milovníci vína by si ve svém kalendáři měli červeně vyznačit poslední sobotu v únoru. Je to totiž den, kdy se na celém světě otevírají speciální láhve vína, které doposud ležely v archivu uchovávané pro zvláštní příležitosti. Každý má jistě někde doma „onu“ speciální láhev, kterou si šetří, ať už kvůli tomu, že byla drahá, jde o starý ročník, nebo se k ní vážou pěkné vzpomínky. Roky ji plánuje ochutnat, ale nakonec ji nikdy neotevře… Právě proto se od roku 1999 vždy poslední únorovou sobotu slaví Večer, kdy otevřete tu láhev (v originále Open that bottle night), celosvětový svátek přátel, rodiny a vzpomínek. Letos poprvé bude pro zájemce uspořádán i na vinici sv. Kláry.

[related-post id=“5698″]

„V tento speciální den do nabídky zařadíme omezené množství vybraných láhví z našeho archivu, které už běžně nenabízíme. Od jednotlivých druhů bude v prodeji vždy pouze 6 až 12 láhví a k dispozici budou do vyprodání zásob. Zájemci by tudíž rozhodně neměli váhat,“ říká Eliška Muchnová, vedoucí Vinotéky sv. Klára.

K návštěvě bude 24. února vybízet prodloužená otevírací doba až do 23 hodin, zakoupit bude možné jak vína rozlévaná, tak i jednotlivé láhve. Od 19 hodin bude probíhat řízená degustace vín z archivu vinice sv. Kláry. Místa je nutné si rezervovat předem na e-mailu: eliska.muchnova@botanicka.cz. Cena je 420 Kč za osobu.

Nepřehlédněte

Dopravní podnik shání řidiče tramvají. Nabízí poměrně slušné peníze • Dopravní podnik hl. m. Prahy se podobně jako mnoho dalších firem v Praze a celé republice potýká s nedostatkem pracovních sil.

Báječná léta pod psa: Nejdřív propadák, dnes kultovní film. Jaký byl představitel Kvida ve skutečnosti? • „Váš otec si staví rakev!“ To je jedna z mnoha dnes již kultovních hlášek z filmu Báječná léta pod psa, který měl premiéru před necelými dvaadvaceti lety – 3. dubna 1997. Dílo debutujícího režiséra Petra Nikolaeva zaujalo diváky zejména excelentními hereckými výkony Libuše Šafránkové a Ondřeje Vetchého, kteří se představili v rolích rodičů malého Kvida.

Stýská se vám po pražských vánočních trzích? Těšte se na Velikonoce! • Historické centrum hlavního města Prahy, jmenovitě Staroměstské náměstí, Václavské náměstí a náměstí Republiky, přivítají svátky jara tradičními Velikonočními trhy, které otevřou své brány návštěvníkům od 17. března do 8. dubna 2018.

Schválen zákaz rachejtlí v centru Prahy i na dalších vybraných místech • Pražské zastupitelstvo dnes přijalo návrh nové obecně závazné vyhlášky o amatérském používání pyrotechnických výrobků na území hlavního města. Platit začne od 1. prosince tohoto roku.

Horoskop na středu 24. března. Stáváme se tím, co si o sobě myslíme • Zajímá vás horoskop pro všechna znamení zvěrokruhu na dnešní den? Podívejte se, co vám hvězdy radí tentokrát.

Zažijte atmosféru tradičních vánočních zvyků a koled v Národopisném muzeu! • Národní muzeum zve rodiny s dětmi do Národopisného muzea, kde se v sobotu 16. prosince 2017 od 13 do 17 hodin uskuteční další akce z cyklu Aspoň na víkend.

Návštěvníci si na akci mohou vyrobit vlastní ozdoby.

Praha bude mít devatenáctý most. Stavba začne na konci léta • Městské části Praha 4 a Praha 5 budou mít propojení přes Vltavu. Projekt Dvoreckého mostu získal veškerá potřebná stavební povolení. Nyní už se čeká jen na podpis smlouvy města se zhotovitelem stavby.

Poslední hrací automaty zmizí z Prahy za tři roky, schválili zastupitelé • Po téměř pětihodinové diskusi ve čtvrtek pražští zastupitelé odsouhlasili novou obecně závaznou vyhlášku, kterou se vymezují podmínky provozování hazardních her na území hl. m. Prahy.

24. 5. 1889: Pokus o otravu a letní dobročinné divadlo na Vinohradech • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Nadace plní přání vážně nemocným dětem. Zakladatelé provoz financují z vlastní kapsy • Soukromá pražská charitativní organizace Zlatá rybka se již od roku 2015 soustřeďuje na plnění přání dětem se život ohrožujícím onemocněním. Za dobu svého působení splnila přání již více než 300 takovým dětem. Na české poměry je poněkud překvapivé, že financovaní nadace zajišťují z vlastní kapsy výhradně její zakladatelé, manželé Katarína a Ondřej Vlčkovi.

Mladé slonice z pražské zoo si zvykají na veterinářská vyšetření • Areál Zoo Praha je sice v těchto dnech stále uzavřen, ale každodenní práce se zvířaty se nezastavila. Chovatelé slonů indických se například intenzivně věnují tréninku slůňat – Lakuny a Amalee. Sloním samičkám je právě deset a devět měsíců a i při tréninku se jasně ukazuje rozdíl v jejich povahách. Klidná Lakuna dělá velké pokroky, čilá Amalee zatím chovatelům ráda utíká.

Praha uctí památku režiséra Miloše Formana projekcí filmu Amadeus • Hlavní město Praha společně s významnými kulturními institucemi uctí památku osobnosti světového filmu a čestného občana hlavního města Prahy Miloše Formana.

Miloš Forman zemřel v USA v pátek 13. dubna.

Vteřiny před smrtí. Starší muž se utopil ve Vltavě. Nikdo netuší, proč se to stalo • Záhadný případ utonutí devětasedmdesátiletého muže ve Vltavě se snaží objasnit kriminalisté prvního policejního obvodu. Bezvládné tělo staršího muže bylo v řece nalezeno v pátek 16. března. Kriminalisté pátrají po svědcích, spolucestujících zemřelého, kteří se pohybovali kolem půlnoci ze čtvrtka na pátek na zastávce Pobřežní cesta v Praze 4. Pomoci by mohli lidé, kteří s tímto mužem cestovali ve stejnou dobu tramvají č. 17 do Modřan, či v linkovém autobusu č. 190 směrem z Modřan. Kriminalisty především zajímá, jestli muž cestoval sám, nebo ve společnosti dalších osob, jestli s někým v průběhu cesty komunikoval a na jaké zastávce vystoupil. Svědectví by pomohlo zmapovat a zadokumentovat jeho okamžiky těsně před utonutím. [related-post id="5344"] Pokud jste si muže, který je zachycen na záběrech z bezpečnostních kamer, na zastávce nebo v prostředcích MHD všimli, kontaktujte bezplatnou tísňovou linku 158.

Phil Collins se vrací do Prahy. Chystá se velkolepý koncert • Slavný britský hudebník Phil Collins se v rámci evropského turné Still Not Dead Yet Live vrátí po letech do Prahy. Velkolepý koncert se uskuteční 25. června 2019 v O2 areně.

Chřipka zabila v Praze už deset lidí. Hygienici radí, jak onemocnění předcházet • Na území hlavního města Prahy se situace hlášených onemocnění chřipkou v uplynulém týdnu téměř nezměnila. Ve věkové skupině školních dětí a mladých dospělých (6–14 let a 15–24 let) a také ve skupině 60+ došlo k mírnému vzestupu počtu hlášených onemocnění, v ostatních věkových skupinách nemocnost naopak klesla. Významně klesl podíl onemocnění chřipkou vůči onemocnění ostatními respiračními viry. Za letošní chřipkovou sezónu má Hygienická stanice hlavního města Prahy dosud hlášeno 30 těžkých průběhů chřipky s nutností hospitalizace nemocných na ARO a JIP a bohužel i 10 úmrtí. Ohroženi jsou především senioři „Hospitalizaci si vyžádalo onemocnění u dětí do 14 let v 6 případech, u dospělých do 59 let v 6 případech a v 18 případech u dospělých nad 60 let věku. Úmrtí byla zaznamenána 1 x ve věku do 59 let a 9 x ve věku nad 60 let,“ sdělila ředitelka protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy MUDr. Zdeňka Jágrová. [related-post id="6207"] Chřipka není viróza „Na rozdíl od běžné virózy vás u chřipky zaskočí její rychlý nástup – náhle nemůžete udělat ani krok, příšerně vás bolí klouby a teplota je nad 38 stupni C. Ostatní příznaky chřipky jsou podobné viróze. Chřipka je jedním z nejčastějších lidských onemocnění, ale nikdy by se neměla podceňovat. Za loňskou chřipkovou sezónu zemřelo jen v Praze 29 osob," říká šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek. [related-post id="6255"] Jak se nenakazit? Hygienici doporučují vyhýbat se místům s větší koncentrací lidí. Důlěžité je dodržování základních pravidel, jako je kýchání do kapesníku nebo mytí rukou po jízdě hromadnou dopravou. Od běžné virózy se chřipka odlišuje rychlým nástupem, bolestí kloubů a horečkou nad 38 stupňů.

Chřipkové onemocnění ohrožuje nejvíce seniory.

Bruschetta Pomodoro: Přípitek na italskou jednoduchost • V srdci bohaté italské kulinářské tradice se skrývá předkrm, který oslavuje lásku této země k jednoduchosti, čerstvosti a chutným surovinám. Bruschetta Pomodoro je lahodná směs rajčat, česneku, bazalky a olivového oleje podávaná na křupavém opečeném chlebu. Zakousnout se do tohoto klasického pokrmu je jako vydat se na cestu po sluncem zalitém italském venkově.

Lanovka na Petřín prochází údržbou. Nepojede skoro tři týdny • Téměř tři týdny se Pražané i návštěvníci metropole musí obejít bez lanové dráhy na Petřín. Ta totiž od pondělí prochází pravidelnou jarní výlukou.

Zemřela nejstarší obyvatelka Prahy. V sobotu by oslavila 109. narozeniny • Ve věku nedožitých 109 let v neděli zemřela Květoslava Hranošová, nejstarší obyvatelka Prahy a zároveň nejstarší Češka. Na Facebooku o tom informovala radnice MČ Praha 6.

Fotografie z ledna 2018, kdy paní Květoslava Hraošová slavila 108. narozeniny.

Na Bílé hoře se o víkendu opět strhne mohutná bitva • Pláň před oborou Hvězda znovu po roce ožije jednou z nejdramatičtějších epizod českých dějin. V sobotu 18. a v neděli 19. září zde proběhne rekonstrukce bitvy na Bílé hoře z roku 1620. Zúčastní se jí kolem tisíce protagonistů z České republiky i ze zahraničí, dění na bojišti pak doprovodí nová autorská hudba.

Kinobus bude promítat filmy po celé Praze. Vstupné je zdarma • Oblíbené pražské letní pojízdné kino Kinobus zahájí svou 13. sezónu v pondělí 29. června. Každý večer od pondělí do čtvrtka bude pod širým nebem na celkem 11 místech v Praze promítat snímky z české i zahraniční produkce.