Keplerova ulice bude dva měsíce úplně uzavřená

ZprávyPražskýDEN.cz9. dubna 20181 minuta čtení

V rámci pokračující opravy odvodnění bude od pondělí 16. dubna zcela uzavřena Keplerova ulice v Praze 1. Až do plánovaného ukončení opravy 22. června nebude možný ani dosavadní průjezd směrem do centra.

Akce navazuje na rozsáhlou opravu odvodnění ulice Keplerovy mezi křižovatkami s ulicemi Parléřovou a Jelení. Jedná se o výměnu stávající dlážděné vozovky za živičný kryt, a to včetně lokálního předláždění navazujících zpevněných ploch. Změnou krytu vozovky dojde ke snížení hlukové zátěže v okolí komunikace.

Nepřehlédněte

15. 7. 1890: Ve Španělsku se šíří cholera. České obce musí přijmout několik opatření • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Nové zóny placeného parkování platí ode dneška na Praze 3 a 7 • Do nového systému zón placeného stání se ode dneška připojuje přes 25 tisíc parkovacích míst v Praze 3 a 7. Narozdíl od obyvatel jiných městských částí nepůjde pro rezidenty o velkou změnu, za parkování zde platí už delší dobu. Změnu pocítí hlavně návštěvníci těchto čtvrtí.

Bělehradskou ulici protne nová lávka, po které místní roky volali • Dlouhodobé přání obyvatel Prahy 2 se stane skutečností. Nová lávka propojí Vinohrady a Nové Město. Na jedné straně z ulice U Zvonařky, na druhé z Wenzigovy ulice.

Nepříjemná noční nemoc může způsobit nenávratné poškození zubů • Slyšeli jste už někdy o nemoci zvané bruxismus? Projevuje se skřípáním nebo zatínáním zubů během spánku a pacientům může způsobit obrovské škody. Jaké jsou příznaky a možnosti léčby?

Praha vypsala výběrové řízení na pozici ředitele Magistrátu • Hlavní město vypsalo nové výběrové řízení na pozici ředitele nebo ředitelky Magistrátu hl. m. Prahy. Zájemci se mohou hlásit do 30. června 2020. Oznámení o vyhlášení výběrového řízení je vyvěšeno na úřední desce Magistrátu hl. m. Prahy a také na webových stránkách kariera.praha.eu.

Předpověď počasí na noc a sobotu 30. března 2019 • Přes střední Evropu postupuje na východ tlaková výše, která přinese znatelné oteplení. Díky tomu nás v sobotu čeká příjemné jarní počasí.

V pražské zoo můžete o víkendu ochutnat hmyzí speciality • Smažené, pečené, na sladko i na slano připravené cvrčky či moučné červy, ale také hmyzí salát a buchtu můžete tento víkend ochutnat v Zoo Praha. Pokrmy pro návštěvníky připraví vyhlášený hmyzí šéfkuchař Milan Václavík.

Mouční červi s chilli.

70 let od komunistického puče připomíná unikátní online výstava • Muzeum hlavního města Prahy připravilo při příležitosti 70. výročí komunistického státního převratu v Československu on-line výstavu Únor 1948 v Praze. Projekt přibližuje cestu k tragickému milníku novodobých československých dějin, který stojí na prahu totalitního režimu, a předznamenává tak průběh celé druhé poloviny 20. století. Záměrem výstavy je představit události v Praze během vyhroceného politického dění ve dnech 20.–25. února 1948, které vyplnila vládní krize vyvolaná jednáním o sérii případů zneužívání bezpečnostních složek tehdejšími komunisty. Ta nakonec pod tlakem politických represí vyústila v rozhodnutí prezidenta Edvarda Beneše přijmout demisi ministrů tří nekomunistických stran a potvrdit návrh předsedy vlády Klementa Gottwalda na složení nové komunistické vlády. Kritické únorové dny jsou v on-line výstavě představeny dobovými fotografiemi, reprodukcemi vybraných textových dokumentů a v menší míře úryvky denního tisku. Webová výstava přitom sleduje události únorového dění ve dvou rovinách: v té první je pozornost obrácena především k veřejnému dění v centru Prahy, zejména k manifestacím, projevům komunistických představitelů a k činnosti ozbrojených složek Lidových milicí v pražských ulicích. V té druhé je zachyceno jednání tehdejší politické reprezentace, ať již na celostátním sjezdu závodních rad v Průmyslovém paláci, na schůzi Ústředního akčního výboru Národní fronty nebo na Pražském hradě při setkání předsedy vlády Klementa Gottwalda s prezidentem Edvardem Benešem 25. února 1948. Celkový rámec výstavy doplňuje série dobových plakátů, na nichž je tzv. „Vítězný únor“ prezentován jako předmět dobové propagandy v průběhu následujících 40 let. Výstava je přístupná na adrese www.muzeumprahy.cz.

Bedřich Smetana jako nejkrásnější dárek domů. Nová výstava Národního muzea • Národní muzeum otevřelo ve svém Muzeu Bedřicha Smetany zcela novou výstavu s názvem Hudba Bedřicha Smetany – nejkrásnější dárek domů. Jedná se o ukázku toho, jaký vliv na věhlas skladatele může mít i fenomén hudebních nosičů. Výstava bude k vidění do konce října příštího roku.

Pražská muzejní noc už dnes! Kam můžete zdarma vyrazit? • Dnes v 19 hodin odstartuje již 15. ročník Pražské muzejní noci. Vyrazit můžete zdarma celkem do padesáti pražských muzeí, galerií a dalších kulturních institucí v celkem 77 objektech.

30. 1. 1868: V Chotkových sadech objevili kostru neznámé ženy. Nejspíš šlo o vraždu • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

Na Žižkově odhalili pamětní desku Jaroslava Foglara • Ve čtvrtek 5. dubna byla v Křišťanově ulici 817/18 na Praze 3 odhalena pamětní deska Jaroslavu Foglarovi. Foglar na Žižkově vedl svůj skautský oddíl a v Křišťanově ulici žil v letech 1978–1999. Letos v červenci navíc budeme slavit 111 let od spisovatelova narození. Pamětní desku společně se starostkou městské části Praha 3 Vladislavou Hujovou odhalil také Tomáš Šídlo, předseda správní rady Skautské nadace Jaroslava Foglara, a Josef Výprachtický, starosta Junáka. „Dílo Jaroslava Foglara ovlivnilo celé generace chlapců i dívek, které vyhledávaly klubovou činnost, varovaly před nevhodným chováním a pomáhaly slabým a bezmocným. Jsem přesvědčená, že Žižkov se stal pro spisovatele inspirujícím místem a mnoho lokací v jeho knížkách nese jeho charakter,“ říká starostka Vladislava Hujová. [gallery columns="1" size="full" ids="9096"] Skautská nadace Jaroslava Foglara získala v roce 2017 Foglarův byt v Křišťanově ulici, který byl téměř 18 let zapečetěný. Nyní je po dlouhé době otevřený pro veřejnost a zájemci si ho mohou prohlédnout po domluvě a vyplnění formuláře na stránkách skautské nadace.

2. 6. 1890: Opilá stařena nemravně obtěžovala mladé muže • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

V sobotu přibylo více nakažených než minulý týden • V sobotu bylo v Česku zaznamenáno 4 800 nových případů nákazy koronavirem, což je o zhruba 750 více než před týdnem. Hygienici vykázali 14 500 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 13 116.

Takovou nevychovanost jsem ještě nezažila, zlobí se starostka Černochová na primátora Hřiba • Když se pražští radní rozhodli pojmenovat promenádu v Riegrových sadech po zavražděném primátorovi polského města Gdaňsk Pawlu Adamowiczovi, zřejmě netušili, jak moc si proti sobě poštvou vedení Prahy 2.

Výhled na centrum Prahy z Riegrových sadů.

Cvičením proti roztroušené skleróze. Do maratonu nepřetržitého cvičení se zapojily stovky lidí • Více něž 440 lidí z Prahy a okolí přišlo podpořit pacienty s roztroušenou sklerózou. V pátek a v sobotu se cvičením zapojili do osmého ročníku čtyřiadvacetihodinového Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS). Z dobrovolných příspěvků vybrali organizátoři přes 62 tisíc korun, které poputují na fyzioterapii a nákup rehabilitačních pomůcek pro nemocné.

Dopravní podnik se dohodl s odbory na nové kolektivní smlouvě • Vedení Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) a všechny odborové organizace působící v DPP podepsaly minulý týden novou kolektivní smlouvu, která bude platit do 31. prosince 2026. Zaroveň se obě strany dohodly, že platnost mzdového předpisu a benefitů bude jeden kalendářní rok, tj. do 31. prosince 2022.

Přepište dějiny! Nagano 98 připomíná výstava Národního muzea • U příležitosti 20. výročí zimních olympijských her v Naganu, které byly pro české sportovce velmi úspěšné, připravilo Národní muzeum speciální výstavu v Národním památníku na Vítkově.

Od olympijských her v Naganu uplynulo 20 let.

Nemocné ledviny má každý desátý. Poznat příznaky bývá obtížné • Ledviny jsou mimořádně důležitý orgán. Jejich význam připomíná i každoroční Světový den ledvin, který se letos konal 11. března. Kampaň upozorňuje na alarmující skutečnost – přibližně 10 až 15 procent populace trpí nějakou formou onemocnění ledvin.

Pražský festival sladkostí nabídne laskominy z celého světa. Diabetici to budou mít těžké • Čokoláda, dorty, cupcakes, makronky, bonbóny, pralinky, muffiny, raw dezerty, cakepops, sušenky, horká čokoláda, dražované ovoce, ovocné džusy, zmrzlina, sladké nápoje, báječná káva a spoustu dalších dobrot – to vše na vás čeká na nejsladším pražském festivalu roku. K tomu spousta atrakcí pro děti i dospělé, pestrý doprovodný program, živá ukázka výroby dortů, pralinek, zdobení cupcakes či marcipánu, soutěže o sladké ceny a originální vystavovatelé, kteří vám představí to nejlepší ze svých produktů. Třetí ročník festivalu pro milovníky sladkostí ve všech podobách se bude konat od 12. do 13. května 2018 od 10 do 19 hodin v prostorách Pragovky, hned u výstupu z metra B Kolbenova. Prague Candy Festival bude hlavně o zážitku ze sladkého. Cílem pořadatelů je, abyste toho co nejvíce ochutnali, zažili pohodový den v originálních prostorách a načerpali inspiraci na nové podniky a obchody. Návštěvníci budou mít možnost přenést se na jeden den do jiného světa, do sladké pohádky, na kterou po zbytek roku budete vzpomínat s úsměvem na tváři. [related-post id="6207"] Festivalová měna Veškeré zboží bude na akci prodáváno za unikátní festivalovou měnu - kendíky. Kendík odpovídá 20 Kč a v ceně základní vstupenky jich budete mít 10. Na akci si je budete moci kdykoliv libovolně dobíjet přes platební systém. Vstupenka v předprodeji stojí 350 Kč. Zahrnuje neomezený vstup do areálu na oba dny akce, doprovodný program, slosovatelný lístek do tomboly a 10 kendíků na konzumaci. Pokud se rozhodnete koupit si vstupenku až na místě, zaplatíte 400 Kč. V ceně je vstup do areálu na oba dny akce, doprovodný program, slosovatelný lístek do tomboly a 10 kendíků. Kendíky si pak můžete dobít v areálu akce v libovolné výši. [related-post id="6166"] Pro děti vstup zdarma Děti do 130 cm mají vstup v doprovodu dospělé osoby zdarma, asistence ZTP/P má vstup také zdarma. Tento vstup nezahrnuje žádné kendíky. Každý návštěvník získá u vstupu lísteček, který bude slosovatelný v tombole o zajímavé ceny. Tombola bude vyhlašována 3x v průběhu akce a to ve 12 hodin, 15 hodin a v 18 hodin.