Nemocné ledviny má každý desátý. Poznat příznaky bývá obtížné

14. března 2021 ∙ 10:59
Tereza Běhalová
Nemocná ledvina většinou nebolí ∙ Foto: Unsplash

Ledviny jsou mimořádně důležitý orgán. Jejich význam připomíná i každoroční Světový den ledvin, který se letos konal 11. března. Kampaň upozorňuje na alarmující skutečnost – přibližně 10 až 15 procent populace trpí nějakou formou onemocnění ledvin.

„Ledviny většinou nebolí, proto o jejich onemocnění řada pacientů ani neví a varovným příznakům nemusí věnovat pozornost, nebo je přisuzuje onemocnění jiných orgánů,“ říká prof. MUDr. Romana Ryšavá, CSc., vedoucí lékařka Nefrologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) a 1. Lékařské fakulty UK a předsedkyně České nefrologické společnosti.

Jak nemoc poznat

Mezi varovné příznaky onemocnění ledvin patří například vysoký krevní tlak, otoky dolních končetin, velká únava, hubnutí či změna barvy a charakteru močení.

Onemocněním ledvin trpí zejména lidé, kteří mají i další přidružené choroby, jako je cukrovka, hypertenze, kardiovaskulární choroby či některá geneticky podmíněná onemocnění (např. polycystická choroba ledvin). Mezi rizikové faktory pro rozvoj onemocnění ledvin se řadí kouření, nízká porodní hmotnost nebo naopak obezita v dospělosti a některé vývojové vady močového systému.

Chronické onemocnění ledvin vede ke ztrátě ledvinné funkce v řádu měsíců až let a má ve většině případů progresivní charakter. Aby bylo zabráněno terminálnímu selhání ledvin včetně dialýzy a zpomalila se progrese onemocnění, je nutné problémy včas odhalit, správně diagnostikovat a následně adekvátně léčit.

Světový den ledvin má upozornit na nízkou informovanost laické, ale i odborné veřejnosti o příčinách a důsledcích onemocnění ledvin a dále o jejich dopadech na celkové zdraví. Léčba konečných stadií selhání ledvin dialýzou včetně transplantace ledviny představuje velkou zátěž jak pro pacienty, tak i pro plátce zdravotní péče.

Covid-19 problémy jen zhoršuje

Letošní ročník Světového dne ledvin se zaměřuje především na to, jak s onemocněním ledvin žít.

„Toto téma je v současné situaci nanejvýše aktuální, uvědomíme-li si, že jedinci se selháním ledvin a po transplantaci ledviny umírají tři a půlkrát častěji na covid-19 infekci nebo její komplikace, než je tomu u běžné populace, dvakrát častěji než diabetici či jedinci s ischemickou chorobu srdeční a jeden a půlkrát častěji než nemocní s krevními malignitami. Každý čtvrtý nakažený pak covid-19 nepřežije. To jsou alarmující čísla a ukazují na to, o jak křehkou skupinu jedinců jde,“ shrnuje prof. Ryšavá.

Kvůli pandemické situaci se letos nekonají tradiční odběrové akce zaměřené na vyšetřování hodnot ledvinných parametrů. Všeobecná fakultní nemocnice navíc zaznamenává úbytek pacientů, kteří přicházejí k plánovaným výkonům, zejména k biopsii ledvin.

„Skoro dvacetiprocentní pokles ukazuje na to, že výkon je odkládán především ze strany nemocných, ale někdy i jejich ošetřujících lékařů. A to může mít pro nemocné závažné následky spočívající v pozdním zahájení léčby a rychlejší progresi onemocnění. Je nutné tento trend zastavit a nadále se snažit diagnostikovat choroby včas,“ uvedla VFN.

Zdroj: Tisková zpráva VFN

Jablko denně dokáže divy. Proč nesmí chybět ve vašem jídelníčku

Říká se, že když sníme alespoň jedno jablko denně, můžeme se vyhnout návštěvě doktora. Jsou ale zdravotní benefity jablek skutečně tak zázračné? Na co všechno v našem těle působí? Ne nadarmo se jablko stalo symbolem pevného zdraví. Už naši předci věděli, že posiluje imunitu, účinně bojuje proti infekcím, detoxikuje a regeneruje organismus a zlepšuje náladu. Pravidelnou konzumací jablek asi nejvíce prospějeme našemu trávicímu systému. Šťavnaté biblické plody totiž obsahují látku zvanou pektin. Jedná se […]

Používáte opalovací krém správně? Vyhněte se nejčastějším chybám

Léto je v plném proudu a my si tak můžeme dosyta užívat hřejivých slunečních paprsků. Všichni víme, že bez opalovacího krému se vystavujeme velkému riziku. V ohrožení jsou ale i ti, kteří opalovací krém používají špatně. Na co je potřeba při opalování myslet? Správná volba UV faktoru Na trhu je celá řada opalovacích krémů, ale každý z nich se liší. Pokud plánujete strávit na sluníčku celé odpoledne, určitě nebude stačit krém s ochranným faktorem 20. Ten poslouží tak maximálně […]

Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně?

Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky jsou v těchto dnech doslova obsypány červenými plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy. Toto ovoce je velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. Najdeme v něm ale i vysoký podíl organických kyselin jako například kyseliny jablečné, citrónové, chininové, šťavelové, salicylové či ellagové, která působí […]

Klíšťata útočí. Chraňte se dřív, než si vás najdou a bude pozdě

Vypadá to, že počasí se konečně umoudřilo. V příštích dnech nás čekají příjemné teploty, a tak mnozí vyrazí na vycházky do přírody. Stejně jako každý rok tam však můžeme narazit na parazita, který dokáže hodně zkomplikovat život. Klíšťata se probouzejí při teplotách okolo 8 až 10 stupňů Celsia. Jejich sezóna je tedy nyní již v plném proudu. Kde se klíšťata vyskytují Domovem klíštěte obecného jsou především trávy a křoví o minimální výšce 20 cm. Setkat se s ním můžete nejen […]

Změňte melodii budíku. Bude se vám lépe vstávat a stoupne výkonnost, tvrdí australští vědci

Problémy s ranním vstáváním trápí velkou část populace. Mnozí zvládnou jen s obtížemi vylézt z postele, a některé dokonce neprobere ani dlouhé a opakované zvonění budíku. Na vině je řada faktorů, ale podle vědců je důležitá i melodie, kterou si pro své probuzení zvolíme. Nový výzkum australských vědců z RMIT Uniuversity v Melbourne zjistil, že pro notorické zaspávače se vůbec nehodí zvuk klasického pípání budíku ani poplašný alarm. Lépe řečeno, tyto zvuky se nehodí se téměř pro nikoho. Zkuste […]

X Zavřít