Nástup demence může ovlivnit kvalita jídelníčku. Některé potraviny raději úplně vynechte

4. prosince 2019, 17:27 Tomáš Marný
Strava zásadním způsobem ovlivňuje náš mozek. Foto: Archiv

Nesprávný výběr potravin a životospráva mohou zásadně ovlivnit kvalitu života. Anglickým vědcům se v rozsáhlé studii podařilo prokázat, že obezita vede k úbytku šedé kůry mozkové a může se podílet i na rozvoji demence a Alzheimerovy choroby. Které potraviny tedy vybírat pro správné fungování mozku a celého organismu? A čeho se naopak vyvarovat?

Jídlo bohaté na jednoduché cukry a nekvalitní tuky jednoznačně poškozuje náš mozek. To prokázal vědecký tým z anglické univerzity v Longborough. Speciálně strava obsahující velké množství palmového oleje má na mozkové buňky devastující účinky. Zvyšuje totiž zásadním způsobem rezistenci k inzulinu a celkově tak přispívá k rozvoji cukrovky a přejídání.

Zároveň bylo testováním magnetickou rezonancí potvrzeno, že konzumace vysokokalorické stravy vede k úbytku šedé kůry mozkové. Právě to v mnoha případech vede ke zhoršení paměti, snížení schopnosti učení a často i k nástupu Alzheimerovy choroby a demence.

Vysokokalorická strava působí negativně na náš mozek.

Co je dobré (ne)jíst

V první řadě se vyhýbejte vysoce průmyslově zpracovaným potravinám a levným cukrovinkám, obsahujícím prázdné cukry a palmový olej. Stejně tak je dobré zcela vynechat slazené nápoje, včetně těch s náhradními sladidly. I ta totiž mohou zvyšovat rezistenci buněk k inzulínu.

Negativní vliv na náš mozek má i glutamát, který může narušovat vazby mezi jednotlivými neurony. Pro správné fungování mozku je důležité jeho okysličování, proto nezapomínejte na pravidelný pohyb. Alespoň třicet minut svižnější aktivity denně by mělo být minimem.

Neméně důležité jsou potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny. Jedná se především o tučnější mořské ryby jako je tuňák, losos nebo makrela, ale najdete je i v řepkovém oleji nebo sušeném ovoci. Tyto potraviny zařazujte do jídelníčku co nejčastěji.

Omega-3 mastné kyseliny jsou pro správné fungování organismu nezbytně nutné.

Jednoduše dostupnou a vynikající ,,potravou pro mozek“ jsou ořechy a semínka. Slunečnicová semínka nebo para ořechy mají na mozkové buňky blahodárný vliv a měli bychom je rovněž konzumovat pravidelně. Navíc jsou také bohaté na hořčík a působí uklidňujícím způsobem na naši psychiku.

Do jídelníčku také zařaďte drobné plody jako jsou třešně, borůvky, brusinky, černý a červený rybíz nebo maliny. Ty obsahují flavonoidy, látky, které působí jako antioxidanty a mají pozitivní vliv na paměť.

A poslední důležitou složkou, která by ve vaší stravě neměla chybět, je tmavá listová zelenina. Kadeřavá kapusta, špenátové listy a zelené saláty vůbec jsou přírodním zdrojem luteinu, který prospívá zraku, ale pozitivně ovlivňuje právě i paměť.

Zásadní objev českých vědců může pomoci s léčbou spánkových a duševních poruch

Čeští vědci mají na svém kontě další úspěch. Výzkumníci z Fyziologického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) v Praze pod vedením profesora Jaromíra Myslivečka popsali, které oblasti mozku jsou u myší zodpovědné za řízení biorytmů pohybové aktivity. Přispěli tak k poznání, na které struktury v mozku pro ovlivnění těchto biorytmů působit. Biorytmy, nejčastěji cirkadiánní (24hodinové) rytmy jsou savcům včetně lidí vrozené a probíhají i ve zcela neperiodickém […]

Operace tepny bez řezu skalpelem. Homolka drží světové prvenství v robotické cévní chirurgii

Pět až sedm malých vpichů namísto podélného řezu celé břišní stěny. Pacienti s výdutí nebo jiným závažným postižením břišní aorty či pánevních tepen nemusí podstupovat otevřenou operaci. Stačí jen miniinvazivní robotický zákrok. Robotické operace velkých cév jsou v Česku zatím stále dostupné pouze v Praze v Nemocnici Na Homolce. Homolka ale k těmto zákrokům přijímá pacienty z celé republiky i ze Slovenska. A právě dnes provede tým primáře Petra Štádlera na Homolce svůj jubilejní […]

Starší objev vědců by mohl zpomalit další pandemii koronaviru

Svět má za sebou první vlnu pandemie způsobené novým typem koronaviru. Všichni se nyní obávají, že by se nemoc covid-19 mohla na podzim znovu vrátit ve velkém, případně že virus zmutuje a bude mnohem více nebezpečný. Ochránit nás může vakcína (zatím ale neexistuje), připravenost celé společnosti, ale i starší vědecké poznatky o chování a schopnostech virů. Zatímco největší mozky světa nyní usilovně pracují na vývoji vakcíny, epidemiologové aktualizují pandemické krizové […]

Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka

Nastává doba dozrávání jahod. Matka příroda si dala záležet, když vymýšlela jejich podobu. Neotřelý design v kombinaci s osvěžující chutí láká v letním období i ty, kteří jinak ovoci příliš neholdují. Pravidelná konzumace těchto plodů má navíc i řadu blahodárných účinků na naše zdraví a krásu. Pojďme si je představit. Jahody znali už staří Římané. V dávných dobách se pro svou chuť označovaly za „královské ovoce“. Známé je také označení […]

Alergie, nebo koronavirus? Příznaky mohou být podobné

Začal duben a to je první kritický měsíc pro alergiky. Ve vzduchu se postupně zvyšuje koncetrace pylů nejrůznějších trav a stromů. V době koronavirové pandemie mohou být lidé trpící alergií z této situace znepokojeni. Projevy obou nemocí jsou totiž velice podobné. Typickým příznakem alergie je tzv. „alergická rýma“. Jedná se vlastně o zánět nosní sliznice, který vyvolává alergen. Nejčastějími projevy jsou svědění v nose a krku, řezavé pálení očí, kýchání […]

Zázračná jarní cibulka. Chrání před chorobami a v kuchyni má široké využití

Jarní cibulka je považována za královnu kuchyně. Je to vlastně mladá cibule, která je sbírána ještě předtím, než zcela dozraje. Neplatí u ní, že pokud ji sklidíme dříve, bude nevhodná ke konzumaci. Je tomu totiž přesně naopak. V tomto malém zázraku se nachází řada prospěšných látek – například vitamíny A a C, které podporují správnou činnost kardiovaskulárního systému a snižují riziko srdečních chorob. Dalšími prospěšnými látkami v jarní cibulce jsou […]

Vyrobte si domácí jogurt. Stačí jen dvě suroviny

Přemýšlíte, jak se v těchto dnech zabavit v kuchyni? Už jste si vyrobili domácí droždí a upekli vlastní pečivo? Možná je nyní čas na výrobu domácího jogurtu. Jeho příprava není vůbec náročná a potřebovat nebudete ani jogurtovač. Stačí jen litr plnotučného mléka a jeden kelímek kvalitního kupovaného jogurtu. Do důkladně umytého hrnce nejprve nalijte mléko a ohřejte ho na přibližně 80 stupňů Celsia. Jakmile se začně tvořit pěna, hrnec odstavte […]

Lítačka funguje v Praze od roku 2016.

Poloviční vstupné do pražských muzeí a galerií pro držitele Lítačky

Praha chce podpořit kulturní instituce a přilákat do nich nové návštěvníky. Držitelé karty Lítačka tak mohou v červenci a srpnu navštívit vybraná pražská muzea a galerie s 50% slevou na vstupném. Instituce z oblasti výstavnictví a muzejnictví čelí z důvodu vládních opatření proti koronaviru velkým propadům v tržbách. Hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism proto spustilo projekt na podporu kulturních institucí. Návštěvníci při předložení karty Lítačka dostanou během […]

Nebezpečná hračka může dětem způsobit průjem, nevolnost a vyrážku

Na českém trhu se objevila dětská hračka s nadlimitním obsahem boru. Při nadměrném příjmu této látky dochází k jejímu ukládání v těle. Ve velkých koncentracích může bor způsobit závažné zdravotní problémy. Česká obchodní inspekce (ČOI) již nařídila stáhnout výrobek z prodeje. Oranžový sliz „JUN TAO“ o hmotnosti 500 gramů se prodával v průhledném plastovém kelímku. Na víčku měl nalepenou barevnou etiketu s názvem a informací, že hračka je vhodná pro děti od tří […]

Obratlovci měli zuby dříve, než se myslelo. Dokazují to pražské zkameněliny

Moderní technologie a nový výzkum zkamenělin z jihozápadního okolí Prahy, které jsou součástí sbírek Národního muzea, zásadně mění pohled na evoluci zubů. Vědci totiž objevili zuby u zkamenělin dávných čelistnatých obratlovců (akantotoracidů) starých 409 milionů let. Až doposud se zuby u těchto živočichů nikdy dříve nenašly a předpokládalo se tedy proto, že je vůbec neměli. V současnosti se už jen málokdy stává, že se zásadně změní pohled na některou z […]

Svět jehličnanů přibližuje letní výstava v Botanické zahradě

Jehličnany obývají naši planetu už od prvohor a od té doby se dokázaly vyrovnat s řadou změn a překážek. Dodnes jsou neodmyslitelnou součástí světové flóry. Jaká tajemství skrývá tato fascinující skupina dřevin? To prozradí letošní letní výstava v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Výstava nabízí řadu zajímavostí i překvapivých skutečností a představuje řadu známých i neobvyklých druhů. Doprovází ji oblíbená čtveřice Čtyřlístek, která tyto stromy přibližuje také těm nejmladším návštěvníkům. […]

Náměstí Jiřího z Lobkovic se promění. Praha 3 vypsala soutěž

Vedení Prahy 3 vyhlásilo soutěž na návrh revitalizace náměstí Jiřího z Lobkovic. Cílem je najít tým s nejvhodnějším přístupem k jeho obnově ve všech architektonických, krajinářských, dopravních a technických souvislostech a zároveň navrhnout takové řešení, které umožní jeho každodenní praktické užívání obyvateli ze širšího okolí. „Podněty lidí z okolí na nevyhovující podobu náměstí a parku dostává Praha 3 už dlouho. Zejména chceme, aby místo více odpovídalo nárokům místních obyvateli dětí, […]

Zásadní objev českých vědců může pomoci s léčbou spánkových a duševních poruch

Čeští vědci mají na svém kontě další úspěch. Výzkumníci z Fyziologického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) v Praze pod vedením profesora Jaromíra Myslivečka popsali, které oblasti mozku jsou u myší zodpovědné za řízení biorytmů pohybové aktivity. Přispěli tak k poznání, na které struktury v mozku pro ovlivnění těchto biorytmů působit. Biorytmy, nejčastěji cirkadiánní (24hodinové) rytmy jsou savcům včetně lidí vrozené a probíhají i ve zcela neperiodickém […]

Prostor před Šlechtovou restaurací dostal původní historickou podobu

V rámci rekonstrukce bývalého rybníka ve Stromovce se uskutečnila také oprava parteru s květinovými záhony před Šlechtovou restaurací. Projekt za zhruba 25 milionů korun a zahrnuje obnovu záhonů a intenzivně udržovaného trávníku, stavbu nového automatického závlahového systému, rekonstrukci zpevněných mlatových a asfaltových ploch a nové odvodnění. Přibyl i nový mobiliář a veřejné osvětlení. „Oválný květinový záhon před průčelím Šlechtovy restaurace je navržen dle historické podoby záhonu z období první republiky. […]

Zdravotně postižení lidé ze Svojšic se mohou vrátit do Prahy

Pražští radní schválili vyčlenění jedenácti městských bytů pro organizaci Domov Svojšice, která pomáhá Pražanům se zdravotním postižením. „Naší dlouhodobou snahou je umožnit návrat Pražanů se zdravotním postižením, kteří byli v minulých letech umísťování do zařízení sociální péče daleko od Prahy, a tedy od svých rodin a přátel,“ říká radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová. V jedenácti městských bytech, které se nacházejí v různých městských částech, zřídí městská […]

„Ajťáci“ si za loňský rok polepšili. Nejvíc vydělávají v Praze

Průměrná hrubá měsíční mzda odborníků informačních a komunikačních technologií v Česku v loňském roce vzrostla meziročně o 8,5 % a překonala hranici 58 tisíc korun. Průměrná mzda ostatních zaměstnanců přitom byla o 22 tisíc nižší. Nejvíce si odborníci v této profesi vydělají v Praze. Data zveřejnil Český statistický úřad. V současné době pracuje v Česku jako ICT odborník již více než 200 tisíc lidí a jejich podíl na zaměstnané populaci […]

Startuje nová linka přívozu přes Vltavu. Propojí dvě pražské náplavky

Rašínovo a Hořejší nábřeží propojí staronový pravidelný přívoz Vyšehrad. Pražané i turisté tak budou moci cestovat mezi dvěma oblíbenými náplavkami po vodě rychleji. „Hořejší nábřeží ožilo primárně otevřením kobek. Každá má svůj osobitý charakter a přívozem se cesta k prozkoumání této krásné náplavky ještě zjednoduší,“ říká kurátor pražských náplavek Petr Hozman. Loď s názvem Šemík, kterou bude provozovat známý pražský převozník Zdeněk Bergman prostřednictvím firmy Pražské Benátky, se poprvé odrazí […]

X Zavřít