Názory

Hypoteční trh v polovině prázdnin nepatrně ožil, objem hypoték byl nejvyšší za rok • Letošní léto je z hlediska hypotečního trhu poměrně netradiční. Zatímco v jiných letech si lidé raději užívají dovolených a hypoteční trh hibernuje, letos to úplně neplatí.

Ledničky, brambůrky a manželství pro všechny • Odpůrci manželství pro všechny (tedy i pro stejnopohlavní páry) často používají jeden roztomilý argument. Tvrdí, že časem by situace mohla dospět do stádia, kdy se každý bude moci oženit například s ledničkou, případně se provdat za pytlík bramborových chipsů.

Inflace pokračuje v poklesu, dostala se pod devítiprocentní hranici. Náklady na bydlení ale rostou • Inflace v Česku pokračuje v poklesu, dostala se pod devítiprocentní hranici. Spotřebitelské ceny podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostly o 8,8 procenta. Inflace se tak snižuje nepřetržitě už od února, přesto je stále velmi vysoká. Zpomalení meziročního růstu způsobily hlavně ceny v potravin, nealkoholických nápojů a bydlení. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v červenci meziročně vzrostly o 9,5 procenta a ceny služeb o 7,6 procenta.

Bytů se staví méně než před rokem. Bude ještě hůř, tvrdí Evžen Korec • Statistická čísla týkající se českého stavebnictví se mohou na první pohled jevit jako pozitivní. Vždyť stavební produkce roste už dvanáct měsíců v řadě, když si v dubnu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) připsala meziroční nárůst o čtyři procenta.

Při šeptání drbů u kávy jsou respirátory povinné, napsal ministr. Na Twitteru sklízí posměch • Epidemická situace v Česku se rapidně zhoršuje. Čtvrtý den po sobě laboratoře prokázaly nákazu u více než 3 tisíc lidí. Vláda ČR proto tento týden znovu rozhodla o povinném nošení roušek na pracovištích.

Stavebnictví pokračuje v mírném růstu. Táhne ho i bytová výstavba. Důvod k optimismu ale není • České stavebnictví v srpnu mírně rostlo, meziročně o 1,2 procenta. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Nejde nicméně o žádný důvod k velkým oslavám, může za to hlavně nízká srovnávací základna. Oproti červenci byla srpnová stavební výroba srovnatelná, narostla o pouhých 0,1 procenta. Sektoru pomáhá mimo jiné bytová výstavba, kdy během srpna bylo v rámci celé ČR zahájeno o 40,2 procenta bytů více než ve stejném měsíci loňského roku.

Jediná cesta k uzdravení Miloše Zemana i rozdělené společnosti. Komentář Kristiána Vícha • V České republice se schyluje ke konci jedné nešťastné éry. Prezident Zeman bude nejspíš zbaven svých prezidentských pravomocí, i když formálně mu titul hlavy státu zůstane. Pro občany země je to dobrá zpráva, včetně Miloše Zemana jako člověka.

Kdo bude příštím prezidentem? Šanci má Babiš, Kalousek i Němcová. Nejsou ale jediní • Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana je v posledních dnech předmětem bouřlivých diskuzí napříč společností. Řeší ho politici i běžní občané. Prezidentovo okolí je přitom skoupé na jakékoliv podrobnější informace. Víme jen, že hlava státu nyní pobývá v nemocnici. Spekulace o tom, zda vůbec zvládne dokončit svůj mandát, nabývají na síle. Současně s tím už se hledají i případní nástupci pana Zemana v úřadu.

Andrej Babiš

Jan Hrušínský popsal, co by nová vláda měla udělat jako první • Jak už to tak bývá, výsledek víkendových parlamentních voleb spoustu lidí zklamal, ale jiným zase udělal velikou radost. Jedním z těch, kdo oslavovali, byl herec a ředitel pražského Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

Komentář: Pravda a láska nakonec stejně zvítězí, i kdyby se nepřátelé zbláznili • Připomínáme si 85 let od narození dramatika, disidenta a prvního prezidenta České republiky Václava Havla. Byl to právě on, kdo pomohl národu vymanit se z područí komunistické diktatury. Jeho hlavní zásluha ale spočívá v něčem jiném.

Časovaná bomba. Problémy mladých nikoho nezajímají. Komentář Kristiána Vícha • Končící předvolební kampaň znovu ukázala smutnou vizitku české politické scény. Žádná z politických stran nenabízí skutečně věrohodný program pro generaci mladých lidí, která přišla na svět v 90. letech. Tito lidé se přitom dennodenně potýkají se závažnými problémy, které jejich rodiče řešit nemuseli.

Stejnopohlavní manželství přinese větší ochranu „tradičním“ rodinám. Komentář Kristiána Vícha • Švýcaři během víkendového referenda odhlasovali, že osoby stejného pohlaví spolu mohou uzavírat klasické sňatky. Pro bylo 64,1 procenta voličů. V Česku toto téma vzbuzuje vášnivé debaty. Konzervativci zavírají oči před skutečnými problémy a potřebami LGBT spoluobčanů a spoluobčanek, zatímco liberálům se „manželství pro všechny“ stále nedaří legislativně prosadit. Většinová společnost přitom námitky v podstatě nemá. Stejnopohlavní sňatky mohou prospět úplně všem, ale neuškodí nikomu.

Nepřehlédněte

Praha 2 schválila rozpočet na rok 2021. Část výdajů pokryjí úspory • Hospodaření městské části Praha 2 bude i v letošním roce vyrovnané. Plánované výdaje na aktivity městské části, investice a opravy se snižovat nebudou. Nejvíce peněz, podobně jako v předcházejících letech, půjde do oblasti školství, dále pak do sociální oblasti, na péči o veřejná prostranství, o zeleň a na obnovu bytového fondu v majetku městské části.

Evžen Korec: Realitní trh se propadl o čtvrtinu. A to ještě není konec • Hypoteční trh v březnu dopadl podle očekávání. Koronavirová pandemie srazila objemy hypoték o čtvrtinu, pokles počtu uzavřených hypotečních úvěrů klesl ve třetím měsíci letošního roku podobně. Průměrná úroková sazba hypoték vzrostla pouze o tři bazické body na 2,45 procenta, vyplývá z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex. Dá se očekávat, že propad bude pokračovat i v následujících měsících, kdy předpokládám ještě hlubší propad.

Nové byty v Praze brzdí povolovací procesy. Vznikne proto centrální úřad • Zástupci developerů se na prvním setkání s vedením pražského magistrátu shodli na klíčovém problému bytové výstavby a dalších stavebních projektů v metropoli. Zřízení centrálního stavebního úřadu by mělo přinést zrychlení stavebních povolení a snížení celkové byrokracie kolem nových projektů v Praze.

Poloviční vstupné do pražských muzeí a galerií pro držitele Lítačky • Praha chce podpořit kulturní instituce a přilákat do nich nové návštěvníky. Držitelé karty Lítačka tak mohou v červenci a srpnu navštívit vybraná pražská muzea a galerie s 50% slevou na vstupném.

Lítačka funguje v Praze od roku 2016.

V cestovním ruchu je zaměstnáno téměř 8 procent Pražanů • Cestovní ruch v roce 2018 reprezentoval 2,9 % hrubého domácího produktu a zaměstnával 240,6 tisíce osob. Třetinou se na tvorbě ekonomických ukazatelů podílela Praha. Klíčovým oborem zůstává turismus také pro Karlovarský kraj. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Český statistický úřad.

Cestovní ruch v Česku vydělal 295 miliard korun • Česká ekonomika profituje z pozitivního vývoje cestovního ruchu. V roce 2018 v tomto oboru pracovalo 240,6 tisíce osob a tvořil 2,9 % HDP. Finanční přínos z turismu na našem území se zvyšuje nepřetržitě od roku 2011. Vyplývá to z dat, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Poslední hrací automaty zmizí z Prahy za tři roky, schválili zastupitelé • Po téměř pětihodinové diskusi ve čtvrtek pražští zastupitelé odsouhlasili novou obecně závaznou vyhlášku, kterou se vymezují podmínky provozování hazardních her na území hl. m. Prahy.

Příjmy českých domácností v loňském roce výrazně narostly • Hospodářský růst v roce 2019 táhla zejména domácí spotřeba. Domácnosti využívaly svých rostoucích příjmů k posílení spotřeby i investic. Sektor vládních institucí se potýkal se zrychlením dynamiky výdajů, zůstal ale v přebytku. Nefinančním podnikům se v roce 2019 rovněž dařilo. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Pražská zoo sčítá ztráty způsobené covidem. Škody jdou do desítek milionů • Ekonomické ztráty Zoo Praha vzniklé kvůli epidemii covid-19 se vyšplhaly do astronomických výšek. Jen za jarní období, kdy musela být zahrada uzavřená pro návštěvníky, činí jejich střízlivý odhad 45 milionů. Finanční injekci ve stejné výši v minulém týdnu schválili pražští radní. Další miliony bude muset zoo ušetřit.

Sváteční otevírací doba je letos plně v režii supermarketů • Díky prodloužení nouzového stavu mohou letos velké obchody s potravinami zůstat otevřené po oba květnové svátky. V minulých letech to zákon zakazoval. Většina řetězců supermarketů se přesto rozhodla, že svým zaměstnancům poskytne 8. května volno.

Stavebnictví propadalo i v listopadu, pomůže až nový stavební zákon • Očekávat pravidelné zveřejnění statistik stavební produkce je poslední dobou dost monotématické. Už od loňského jara totiž není otázkou, zda české stavebnictví klesá, ale pouze o kolik. Ani loňský listopad tento trend nezměnil, pouze došlo k mírnému zpomalení poklesu. České stavebnictví podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) kleslo loni v listopadu meziročně o 8,4 procenta. Dolů ho táhlo hlavně pozemní stavitelství, kde se produkce meziročně propadla o 11,6 procenta, zatímco inženýrské stavitelství kleslo „jen“ o 1,3 procenta.

Růst cen nemovitostí zpomalil. Proč ale bydlení už nikdy levnější nebude? • Další dlouhodobý ukazatel naznačuje, že razantní růst cen nemovitostí v minulých pár letech je u konce. Podle HB Indexu sledujícího ceny nemovitostí byl růst cen bytů v letošním druhém čtvrtletí nejpomalejší za poslední čtyři roky. Potvrzují se tak i statistiky Ekospolu, podle kterých vzrostla cena nových bytů dostupných na pražském trhu meziročně jen o 5,3 procenta, což představuje nejpomalejší nárůst od konce roku 2017. Mezičtvrtletně zdražily dostupné nové byty v Praze dokonce jen o 0,6 procenta.

Smrtící koktejl. Pohroma čeká desítky tisíc domácností, myslí si Miroslav Kalousek • Situace na trhu s energiemi je mimořádně znepokojivá. Spotřebitelé si za elektřinu a plyn připlatí v následujících měsících stovky až tisíce korun. A to už je citelný zásah do rodinného rozpočtu.

KOMENTÁŘ: Zrušení předkupního práva urychlí prodeje bytů. Změna vstoupí v platnost za měsíc • Prodeje bytů, s nimiž funkčně souvisí spoluvlastnický podíl na jiné jednotce zahrnující nebytový prostor, by měly už za necelý měsíc výrazně zrychlit. Právě 1. července vstupuje v účinnost novela občanského zákoníku, která v podstatě ruší předkupní právo spoluvlastníků. To v minulém období výrazně komplikovalo hlavně prodeje bytů s garážemi, sklepy či předzahrádkami, které byly součástí společných prostor. Novela však přináší také další změny, například přechod dluhů na zálohách za služby z původního na nového vlastníka bytu.

Kavárny CrossCafe v Praze končí. Podpora vlády nestačila, říká provozovatel • Provozovatel sítě kaváren CrossCafe oznámil, že definitivně ukončí provoz všech pěti pražských poboček.

Praha 2 má rozpočet na letošní rok. Nejvíce peněz investuje do školství • Zastupitelé MČ Praha 2 schválili na svém pondělním zasedání rozpočet na rok 2019. I letos roce bude mít Praha 2 vyrovnané hospodaření ve výši 696,69 mil. korun. Nejvíce peněz investuje do školství.

Ceny nájmů prudce rostou, Praha patří mezi 20 nejdražších měst Evropy • Praha se zařadila mezi dvacítku měst Evropy s nejdražším nájemným. V celoevropském žebříčku poskočilo naše hlavní město meziročně o rekordních 13 příček.

KOMENTÁŘ: Daň z nabytí nemovitosti je nemorální a měla by se zrušit • Daň z nabytí nemovitosti je nemorální, tvrdí část senátorů. Senát proto dolní komoře českého parlamentu navrhl, aby tuto daň zcela zrušila. Jsem jednoznačně pro, protože tato zbytečná čtyřprocentní daň zásadním způsobem zvyšuje náklady na pořízení vlastního bydlení. Stejně jako každoročně placená daň z nemovitosti by měla z českého daňového systému zcela zmizet.

Praha už nechce alkoturisty. Spouští novou kampaň za desítky miliónů • Pozvednout status Prahy jako města, kde i náročnější klientela nalezne to, co hledá. S tímto cílem odstartuje ve středu digitální reklamní kampaň městské organizace Prague City Tourism (PCT) a dalších partnerů. Vyjde na 40 miliónů korun.

Evžen Korec: Stát se chystá lidem nenápadně zdražit bydlení • Vytápět bytové domy pomocí plynu prostřednictvím společných domovních kotelen je levnější, protože se za plyn spotřebovaný pro výrobu tepla nemusí platit spotřební daň. Toto zvýhodnění by ale nyní mělo zmizet. Ministerstvo financí chce osvobození od daně domovním kotelnám odebrat. Vytápění bytů v bytových domech by tak skokově zdražilo o několik procent. Hlouběji do kapsy by si podle odhadů muselo sáhnout na 400 tisíc domácností.