Nedostatek hořčíku dokáže potrápit. Některé potraviny obtíže hravě zaženou

MagazínIvana Kratochvílová3. září 20212 minuty čtení

Foto: Unsplash

Hořčík je nesmírně důležitý minerál pro správné fungování organismu. Podílí se na stovkách chemických reakcí a pomáhá udržovat naše celkové zdraví. Tělo dospělého člověka obsahuje přibližně 25 gramů hořčíku, přičemž 50 až 60 % se nachází v kostech a zbytek v měkkých tkáních.

Přestože mnoho potravin obsahuje hořčík, podle průzkumů trpí jeho nedostatkem až třetina populace. Světová zdravotnická organizace doporučuje dospělým přijímat asi 300 až 400 mg hořčíku denně.

Příznaky nedostatku hořčíku jsou různorodé. Nejčastěji to může být podrážděnost, nespavost, nadměrné pocení, cukání svalů, časté pocity mravenčení nebo zvýšená kazivost zubů.

Dobrá zpráva je, že v některých potravinách najdeme zvýšený obsah hořčíku. Jejich častější konzumace vám proto prospěje, pokud výše uvedené příznaky pociťujete.

Hořká čokoláda

Kromě skvělé chuti prospívá i našemu zdraví. Neobsahuje jen zvýšené množství hořčíku, ale také další důležité látky jako jsou železo, měď, mangan a překvapivě i vláknina. Zatímco ve 100 g zeleného salátu je asi 1,3 gramu vlákniny, v hořké čokoládě je to zhruba 1 gram, což už není zase takový rozdíl.

Avokádo

V jednom středně velkém plodu najdeme přibližně 60 mg hořčíku, což je asi 15 % doporučené denní dávky. Avokádo je také bohaté na draslík a vitamíny skupiny B a K. Rovněž obsahuje hodně vlákniny a podle odborníků navíc pomáhá snižovat záněty, zlepšuje hladinu cholesterolu a navozuje pocit sytosti.

Ořechy

Ořechy jsou zdravou svačinkou, která kdykoliv rychle zasytí a navíc dodá důležité látky. Nejvyšší podíl hořčíku mají para ořechy a kešu. V jedné hrsti kešu ořechů (30 gramů) najdeme až 8 mg hořčíku, což je přibližně pětina doporučené denní dávky. Stejně jako avokádo jsou i ořechy protizánětlivé a podporují zdraví srdce.

Luštěniny

Čočka, fazole, cizrna, hrách nebo sója. Všichni víme, že bychom je měli jíst častěji než dvakrát za rok, ale jen málokdy se k tomu odvážíme. Přitom třeba jedna porce fazolí (120 gramů) dodá tělu až třetinu doporučené denní dávky hořčíku.

Banány

Zřejmě nejoblíbenější ovoce na světě má vysoký obsah draslíku, který může snižovat krevní tlak a je spojován se snížením výskytu srdečních onemocnění. V jednom velkém banánu je také asi 40 mg hořčíku, což rozhodně není zanedbatelné množství.

Semínka

Odborníci na výživu je často označují za super potraviny. Zejména lněná, dýňová a chia semínka jsou bohatým zdrojem hořčíku. V jedné 30g porci je až 150 mg, což představuje zhruba 40 % doporučené dávky. Kromě toho jsou semínka bohatá na železo, mononenasycené tuky a omega-3 mastné kyseliny. Obsahují rovněž antioxidanty chránící buňky a vlákninu a podporují metabolismus.

Další potraviny bohaté na hořčík

  • lososovité ryby
  • listová zelenina
  • celozrnné výrobky

Zdroj: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/, https://en.wikipedia.org/wiki/Magnesium

Nepřehlédněte

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti • V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace a následné předávkování vitamínem A. Ten sice potřebujeme ke správnému fungování našeho těla, ale podle vědců ve velkém množství hodně škodí.

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky.

Do babyboxu v pražském Hloubětíně někdo odložil několikaměsíční holčičku • Do babyboxu v pražském Hloubětíně někdo ve středu pozdě odpoledne odložil několikaměsíční holčičku. Informoval o tom zakladatel české sítě babyboxů Ludvík Hess. Dítě dostalo jméno Zuzanka.

Drtivá pandemie ruské chřipky řádila i u nás. Dobový popis hodně připomíná současnost • Historie ukazuje, že světové pandemie nejsou ničím novým. Například mezi lety 1889 až 1893 řádila po celém světě tzv. ruská chřipka. Při pročítání článků v dobových novinách můžeme nalézt hned několik podobností s naší nepříjemnou současností.

Ghí a přepuštěné máslo. Proč jsou zdravé a v čem se od sebe liší • V receptech především indické kuchyně můžete často narazit na surovinu zvanou ghí. Jedná se vlastně o přepuštěné máslo, které znaly už naše prababičky. Avšak toto tvrzení není úplně přesné. Obě suroviny se totiž od sebe liší.

Ghí a přepuštěné máslo

Rakovina plic zpočátku nebolí. Příznaky lidé často řeší až v pokročilém stádiu • Tisíce dobrovolníků ve žlutých tričkách po celém Česku dnes vyrazily do ulic prodávat tradiční žluté květy měsíčku lékařského se stužkou meruňkové barvy. Hlavním tématem 23. ročníku veřejné sbírky Český den proti rakovině jsou nádorová onemocnění plic.

V Praze přibylo nejvíce nakažených od počátku pandemie • V Praze bylo za posledních 24 hodin zaznamenáno 220 nových případů nemoci covid-19. Jedná se tak zatím o nejvyšší denní přírůstek od počátku pandemie. Ve vysílání ČT24 to sdělila hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Skladování bramborového salátu má svá pravidla. Majonéza není hlavní problém • Štědrovečerní večeři bez bramborového salátu si dokáže představit jen málokdo. Tuto oblíbenou pochoutku Češi doslova milují. Podle průzkumu o Vánocích nechybí v 95 procentech domácností. Ne všichni ale dodržují hygienické zásady při přípravě a následném skladování. V čem nejčastěji chybujeme?

Desetina Čechů občas myslí na sebevraždu. Spotřeba antidepresiv stoupá • Ačkoliv se průměrný věk dožití člověka celosvětově stále prodlužuje, větší část tohoto nárůstu pokrývají roky života strávené ve špatném zdravotním stavu.

Spánkový deficit ovlivňuje člověka ještě spoustu dní po návratu k běžnému režimu, zjistili vědci • Kvalitní spánek patří mezi nejzákladnější lidské potřeby. Odborníci na spánkovou hygienu neustále upozorňují, že jeho dlouhodobý nedostatek, tzv. spánkový dluh či spánková deprivace, může nepříznivě ovlivnit celkové psychické i fyzické zdraví. Potvrzuje to i nejnovější výzkum polských vědců, zveřejněný ve vědeckém fóru Plos One. A přidává jeden další důležitý poznatek.

Pozitronová tomografie slaví výročí. Unikátní metodu provedli lékaři v Česku poprvé před 20 lety • Přesně před 20 lety, 25. srpna 1999, provedli lékaři v pražské Nemocnici Na Homolce první vyšetření pacienta pomocí PET neboli pozitronové emisní tomografie. Jednalo se o vůbec první využití této metody nukleární medicíny v postkomunistické Evropě. PET centrum Praha, které Homolka vybudovala ve druhé polovině devadesátých let ve spolupráci s Ústavem jaderného výzkumu Řež, bylo unikátní tím, že šlo o modelový projekt podporovaný Mezinárodní agenturou pro atomovou energii. Tím, že se osvědčilo v klinické praxi, otevřelo cestu pro další rozšiřování PET technologie do zdravotnických zařízení u nás i v zahraničí.

Rychlá a vydatná polévka z červené řepy. Blahodárný zimní elixír prospěje organismu i peněžence • V posledních dnech sice v Česku panuje nezvykle teplé počasí, ale to se už velmi brzy změní. Meteorologové předpovídají nástup studené fronty. A to znamená, že dny budou opět nevlídné a sychravé. Naštěstí se můžeme zahřát vydatným krémem z červené řepy a dodat tak tělu pořádnou dávku zdravých látek.

Nežádoucí účinek konzumace mrkve vaše okolí nepřehlédne • Zdraví prospěšná mrkev má i jeden nežádoucí účinek. V případě, že to s ní přeženete, může si vaše okolí začít myslet, že jste se nakazili hepatitidou. Jak je to možné?

Šedý zákal může postihnout každého. Dávejte pozor na varovné příznaky • Mezi nejzávažnější oční onemocnění patří šedý zákal. Jedná se o zastření oční čočky, které začíná poměrně nenápadně, ale v konečném důsledku může způsobit i slepotu. Na které varovné příznaky byste si měli dávat pozor?

Vybrat správný olivový olej není žádná věda. Víme, na co si dát pozor • Olivový olej patří mezi nejzdravější suroviny na světě a v posledních letech se úspěšně zabydlel i v českých kuchyních. Výrobci na trhu nabízejí desítky nejrůznějších variant, které se liší nejen cenou a obalem, ale i kvalitou. Poradíme vám, jak se v nich správně zorientovat.

Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem • Jediný lidský smysl, při jehož absenci můžeme snadno zemřít, i když si to vůbec neuvědomujeme. V průběhu života se mění a může nás pořádně potrápit. Není to zrak, ani sluch, které vás asi napadnou jako první.

Mátový čaj neléčí jen žaludek. Vědci odhalili ještě jeden velký přínos • Snad každý zná účinky mátového čaje. Odvar z máty peprné dokáže zmírnit bolest hlavy, uleví při rýmě a nachlazení, zklidňuje podrážděný trávicí systém a posiluje imunitu. Vědci však nyní objevili ještě jeden zdravotní benefit.

Smoothie z brokolice pomáhá snížit krevní tlak a chrání před rakovinou • Brokolice patří mezi neprávem opomíjené druhy zeleniny. Pokud jste jí zatím ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že si zaslouží dostat druhou šanci. Díky velkému množství nejrůznějších látek má totiž blahodárný vliv na naše zdraví.

Načerpejte energii před zimou • S nastupujícím podzimem a blížící se zimou se u mnoha lidí vyskytují pocity únavy a nedostatku energie. Sychravé počasí a nedostatek slunečního světla vám na náladě jistě nepřidá. A to vás ještě čeká předvánoční shon a stres. Jak získat dostatek energie na překlenutí tohoto nepříjemného období roku?

Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií • Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme?

Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.

Rozdíly mezi chřipkou a rýmou • Chřipka a rýma jsou dvě různé infekční onemocnění, která mohou mít podobné příznaky, ale mají odlišné příčiny a mohou mít různou závažnost. Je důležité rozpoznat rozdíly mezi nimi, protože léčba a doporučení pro obě onemocnění se mohou lišit.