Časovaná bomba HIV viru tiká v Česku. Nákaza se šíří i mezi heterosexuály. Příznaky nejdřív nemusíte poznat

ZprávyTereza Běhalová8. října 20183 minuty čtení

Foto: Archiv

Nemoc, kterou zpočátku nerozeznáte od běžné chřipky, ale nakonec vám může způsobit krutou smrt v bolestech. Počty nakažených v Česku (a zejména v Praze) stále rostou. Otázka je, jak moc rychle. Kdy se tento trend konečně zastaví?

Onemocnění AIDS bylo poprvé rozpoznáno v USA v roce 1981. Název je zkratkou anglického pojmenování, které v překladu znamená „syndrom získané imunodeficience“. Virus HIV v těle nakaženého člověka způsobí, že organismus ztrácí přirozenou obranyschopnost a snadno podléhá řadě dalších infekčních a nádorových onemocnění.

HIV virus napadá v organismu zejména určitou skupinu bílých krvinek, T lymfocytů, v nichž se množí, později je i zabíjí a snižuje tak jejich počet v těle nakaženého člověka. Výrazný pokles počtu bílých krvinek, které hrají důležitou úlohu v obranyschopnosti člověka, vede k selhávání imunity a rozvíjí se ve zmiňované onemocnění AIDS. K rozvoji některého z příznaků HIV/AIDS dojde obvykle za 10-15 let po infekci.

Zárukou klidu je testování

Prvotní nákaza virem HIV je téměř k nerozeznání od běžné chřipky a u některých lidí se ani nemusí projevit. Následuje období, kterému se říká „bezpříznakové nosičství“. Během něj může nakažený člověk přenést infekci na další osoby, nejčastěji sexuálním stykem. Sám přitom vypadá a cítí se zcela zdráv a ani jeho partner na něm nic nepozná. Zjistit nákazu tak lze pouze díky laboratornímu vyšetření. K rozvoji AIDS může u neléčených pacientů dojít po zhruba 10 až 15 letech po nákaze. Jak brzy nebo pozdě, to ovlivňuje celá řada faktorů, jako je původní úroveň obranyschopnosti nebo životní styl – vyrovnávání se se stresovými situacemi a výživové návyky.

Praha má problém

Od roku 1985 do letošního srpna bylo v celém Česku dosud zachyceno 3306 výskytů HIV pozitivních a nemoci AIDS podlehlo za stejnou dobu 295 lidí. Velká část z nich připadá na Prahu. Někteří odborníci na tuto problematiku se obávají, že počty nakažených  mohou být až nekolikanásobně vyšší. Boj proti HIV nákaze si proto jako jeden z bodů svého programu vytyčila i občanská iniciativa Hnutí sobě, která po víkendových volbách do pražského zastupitelstva získala 13 mandátů a s největší pravděpodobností se bude podílet i na řízení chodu metropole.

„Málokdo to ví, ale hlavní město se potýká s do jisté míry epidemickým výskytem HIV i dalších pohlavně přenosných nemocí. Největší problém je nízké povědomí o nebezpečí HIV uvnitř komunit, v nichž je riziko největší. Hrozí tím pádem další šíření. Musíme se poučit od měst jako Vídeň a začít situaci aktivně měnit. Chceme dosáhnout ve světě standardního cíle, označovaného jako 90–90–90. Znamená to, že 90 procent nakažených lidí to o sobě ví. Z nich se 90 procent léčí a z těchto má 90 procent tzv. nulovou virovou nálož – neohrožují tedy své okolí. S tím je samozřejmě spojena osvěta, destigmatizace, testování, boj s diskriminací a dostupná léčba,“ píše Praha sobě na svém webu.

[related-post id=“12295″]

Včasná léčba zachrání život

Podle odborníků by si ti, kteří mají strach z výsledku testu na HIV infekci, měli uvědomit, že bez včasné diagnózy nemůže být zahájena účinná léčba. Čím dříve se u infikovaného člověka odhalí, že je HIV pozitivní, tím úspěšnější bude jeho terapie a tím déle se bude těšit z plnohodnotného, kvalitního a dlouhého života. Zároveň připomínají, že onemocnění se netýká pouze homosexuálních mužů, ale i všech, kteří praktikují heterosexuální pohlavní styky.

Nepřehlédněte

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci • Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni.

Medvědí česnek

Lékárnička na dovolenou. Co všechno by měla obsahovat? • Pokud se chystáte na letní dovolenou, neměli byste rozhodně zapomenout přibalit do kufru lékárničku na cesty. Chybět by v ní samozřejmě neměly léky, které všichni účastníci zájezdu pravidelně a dlouhodobě užívají. Co dalšího vzít s sebou na dovolenou, abyste nebyli zaskočeni nenadálou situací?

Varovné signály těla na nedostatek vlákniny. Mnohé prozradí stolice • Vláknina je základním předpokladem dobrého trávení. Kromě toho působí preventivně proti vzniku onemocnění cévního a trávicího systému. Řada z nás jí ale v potravě přijímá málo. Nedostatek vlákniny lze naštěstí snadno rozpoznat a dnes si představíme hlavní příznaky.

Počet nakažených virózou a chřipkou v Praze roste, o epidemii ale ještě nejde • V Praze postupně narůstá počet nemocných akutními respiračními infekcemi (ARI). Nemocnost se zvyšovala i v průběhu druhého kalendářního týdne roku 2018, tj. v období od 8. do 14. ledna. Tento vývoj však byl Hygienickou stanicí hlavního města Prahy očekáván.

Na rozdíl od běžné virózy vás u chřipky zaskočí její rychlý nástup.

Epidemie spalniček řádí v Praze. Nepodceňujte příznaky, varují hygienici • V minulém týdnu bylo v Praze zaznamenáno celkem 12 nových, laboratorně potvrzených případů onemocnění spalničkami. Informovala o tom Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP). V průběhu celého měsíce ledna v metropoli spalničkami nově onemocnělo 35 lidí. Již od roku 2018 v hlavním městě probíhá epidemický výskyt spalniček. Za rok 2018 pražští hygienici evidovali 103 nemocných.

Bolest kloubů nemusíte léčit jen syntetickými látkami. Existují i alternativní způsoby • Bolavé klouby trápí drtivou většinu seniorů, nevyhýbají se však ani mladším ročníkům. A zdravotníci často varují, že kvůli stále se snižující fyzické aktivitě dětí a mladých bude v budoucnu hůř. Prevencí kloubových onemocnění je zejména správná životospráva – udržování si zdravé váhy a vhodný pohyb. Pokud vás i tak tyto obtíže dostihnou, nemusíte se pro úlevu obracet jen na syntetické prostředky. Bolavým kloubům dlouhodobě pomůže i voda obohacená o molekulární vodík, kryoterapie nebo třeba jóga.

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti • V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace a následné předávkování vitamínem A. Ten sice potřebujeme ke správnému fungování našeho těla, ale podle vědců ve velkém množství hodně škodí.

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky.

Šedý zákal může postihnout každého. Dávejte pozor na varovné příznaky • Mezi nejzávažnější oční onemocnění patří šedý zákal. Jedná se o zastření oční čočky, které začíná poměrně nenápadně, ale v konečném důsledku může způsobit i slepotu. Na které varovné příznaky byste si měli dávat pozor?

Nástup demence může ovlivnit kvalita jídelníčku. Některé potraviny raději úplně vynechte • Nesprávný výběr potravin a životospráva mohou zásadně ovlivnit kvalitu života. Anglickým vědcům se v rozsáhlé studii podařilo prokázat, že obezita vede k úbytku šedé kůry mozkové a může se podílet i na rozvoji demence a Alzheimerovy choroby. Které potraviny tedy vybírat pro správné fungování mozku a celého organismu? A čeho se naopak vyvarovat?

Alergie, nebo koronavirus? Příznaky mohou být podobné • Začal duben a to je první kritický měsíc pro alergiky. Ve vzduchu se postupně zvyšuje koncetrace pylů nejrůznějších trav a stromů. V době koronavirové pandemie mohou být lidé trpící alergií z této situace znepokojeni. Projevy obou nemocí jsou totiž velice podobné.

Třetina klíšťat v Praze je nakažená. V některých lokalitách až polovina • Přestože jsou pražští hygienici v těchto týdnech enormně vytíženi kvůli pandemii koronaviru, věnují se i dalším nebezpečným infekčním nákazám.

Klíšťová encefalitida

Kofein může i zabíjet. Bezpečná dávka je pro každého individuální • Bez šálku oblíbené kávy si řada lidí nedokáže představit začátek dne. Není to jen rituál, kávu pijeme i kvůli povzbudivým účinkům kofeinu. Tuto látku řadíme mezi návykové stimulanty. Ve světě bylo zaznamenáno hned několik případů lidí, kteří to se závislostí na kofeinu přehnali a málem přišli o život. Jak velká dávka může člověka zabít?

Zdrogované Česko. Nelegální látku vyzkoušel každý třetí člověk. Závislým nově pomáhá infolinka • Národní linka pro odvykání rozšiřuje poskytované služby. Specializovaná telefonická poradna, provozovaná Českou koalicí proti tabáku, již delší dobu nabízí bezplatnou pomoc klientům bojujícím se závislostí na kouření, alkoholu a patologickém hraní. Od letošního srpna se nově zaměří také na pomoc uživatelům nelegálních drog – marihuany, extáze, nových syntetických drog, kokainu, pervitinu, opioidů a dalších.

Do Prahy se blíží chřipková epidemie. Příznaky pravé chřipky poznáte snadno • V Praze stále vzrůstá počet nemocných akutními respiračními infekcemi (ARI). Potvrzují to nejaktuálnější data Hygienické stanice hlavního města Prahy za třetí kalendářní týden roku 2018. Nejvíce postiženou skupinou jsou děti ve věku 0 – 5 let.

Kapavka, HIV, syfilis? Co všechno reálně můžete a nemůžete chytit na veřejných toaletách • Návštěva veřejných záchodů většinou není zrovna nejpříjemnějším zážitkem, který bychom s radostí vyhledávali. Občas ale příroda v nevhodný moment začne „volat“ tak naléhavě, že zkrátka nemáme žádnou jinou možnost. A i když jsou v dnešní době tato místa většinou pravidelně několikrát denně čištěna, řada lidí se přesto obává nákazy nejrůznějšími chorobami. Je ale tento strach oprávněný? Co nám na toaletách skutečně hrozí?

Je nutné se bát na veřejných toaletách?

Špatně skladované lahůdky vám mohou zkazit Vánoce. Přitom stačí dodržovat základní pravidla • Vánoční čas a konec roku se nese ve znamení nákupu delikates a lahůdek, které si běžně denně nedopřáváme. Umíte je správně zpracovat a víte, jak s nimi zacházet? Některé potraviny totiž mohou být pořádně nebezpečné.

Nepříjemná noční nemoc může způsobit nenávratné poškození zubů • Slyšeli jste už někdy o nemoci zvané bruxismus? Projevuje se skřípáním nebo zatínáním zubů během spánku a pacientům může způsobit obrovské škody. Jaké jsou příznaky a možnosti léčby?

Proč se blonďaté dětské vlasy v dospělosti většinou změní na tmavé • Mnoho lidí má v dětství zcela jinou barvu vlasů než v dospělosti. Stalo se to i vám nebo vašim dětem? Řeč není o procesu šedivění, kdy ustává tvorba barvicího pigmentu, ale o případech, kdy se zářivě blonďatá dětská hlavička během dospívání změní na tmavě hnědou. Víte, proč k tomu dochází?

Chřipka se od běžného nachlazení liší. Jak ji poznat a úspěšně vyléčit? • Chřipková onemocnění mnoho lidí podceňuje, i když na chřipku a komplikace, které způsobuje, u nás ročně zemřou zhruba dva tisíce lidí. „Každý si rád počte o ničivých infektech typu Eboly, píší se o nich romány. Ebola ale zabíjí své oběti v počtu desetitisíců, zatímco chřipka v počtech statisíců,“ upozorňuje MUDr. Silvie Knoppová, vedoucí lékařka se specializací pediatrie z kliniky Canadian Medical.

Rozdíly mezi chřipkou a rýmou • Chřipka a rýma jsou dvě různé infekční onemocnění, která mohou mít podobné příznaky, ale mají odlišné příčiny a mohou mít různou závažnost. Je důležité rozpoznat rozdíly mezi nimi, protože léčba a doporučení pro obě onemocnění se mohou lišit.