Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

16. ledna 2020 ∙ 14:55
Tereza Běhalová
Předávkování vitamínem A může mít fatální následky.
Mrkev patří k potravinám, které obsahují velké množství betakarotenu. ∙ Foto: Unsplash

V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace a následné předávkování vitamínem A. Ten je sice nezbytný pro správné fungování našeho těla, ale podle vědců může ve velkém množství hodně uškodit.

Je obecně známo, že vitamín A chrání zrak a posiluje imunitu. Zároveň prospívá pokožce, snižuje sklony k zánětům, podporuje činnost rozmnožovacího ústrojí, podílí se na procesu specializace buněk v organismu a udržuje normální stav sliznic.

Málo se ale ví, že tento vitamín je jedním z mála, který může způsobit hypervitaminózu, neboli onemocnění z nadbytku vitamínu. Například nedávná studie švédských vědců, zveřejněná v časopise Journal of Endocrinology, říká, že příliš mnoho vitamínu A vede k osteoporóze.

Toto chronické onemocnění se projevuje postupným řídnutím kostní tkáně a poruchami její struktury. Kost je pak mnohem více náchylnější ke zlomeninám. Experiment vědci provedli na laboratorních myších, kterým podávali čtyřnásobek až třináctinásobek doporučené denní dávky vitamínu A po dobu deseti týdnů. Kosti myší však začaly řídnout už po prvních osmi dnech.

Předávkování vitamínem

Doporučená denní dávka čistého vitamínu A je u průměrného dospělého člověka 0,8 mg na den. Předávkování hrozí nejvíce lidem, kteří užívají nejrůznější vitamínové doplňky stravy. Množství přijatého „áčka“ by si měly hlídat také těhotné ženy. Jeho nadbytek totiž může u plodu způsobit rozštěp.

Provitamín A, který se přeměňuje na aktivní formu vitamínu, je známý betakaroten. Najdeme ho zejména ve žlutě a oranžově zbarvených druzích ovoce a zeleniny, jako jsou například mrkev, rajčata, meruňky, broskve, mango, papája, dýně apod.

Smrt polárníků

Samotný vitamín A se nachází i ve špenátu, kapustě a kukuřici, ale i v rybím tuku nebo ve vaječném žloutku. Ve velmi vysokém množství se vyskytuje v játrech zvířat. To v minulosti vedlo k často fatálním otravám polárních expedic, jimž došly zásoby potravin a začaly pojídat vlastní psy nebo ulovená zvířata.

Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto

Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá. Základem kvalitní pizzy je těsto. Jeho příprava je časově trochu náročnější a pracnější. Ovšem když se […]

Změňte melodii budíku. Bude se vám lépe vstávat a stoupne výkonnost, tvrdí australští vědci

Problémy s ranním vstáváním trápí velkou část populace. Mnozí zvládnou jen s obtížemi vylézt z postele, a některé dokonce neprobere ani dlouhé a opakované zvonění budíku. Na vině je řada faktorů, ale podle vědců je důležitá i melodie, kterou si pro své probuzení zvolíme. Nový výzkum australských vědců z RMIT Uniuversity v Melbourne zjistil, že pro notorické zaspávače se vůbec nehodí zvuk klasického pípání budíku ani poplašný alarm. Lépe řečeno, […]

Odběrové místo na Mariánském náměstí provádí PCR testy ze slin

Na Mariánském náměstí v Praze 1 bylo otevřeno nové odběrové místo. Testovat se zde mohou lidé jak pomocí antigenní metody, tak i formou PCR testu neinvazivní metodou odběrem vzorku ze slin. Provoz centra zajišťuje Městská poliklinika Praha ve spolupráci s Českým červeným křížem. „Otevřením dalšího odběrového centra hlavní město Praha reaguje na vývoj epidemické situace, která v České republice stále není příznivá. Virová nálož v populaci je stále vysoká a […]

Jak správně dýchat. Jednoduchý návod vám může změnit život

Dýchání nás provází od narození až do smrti. Je to proces, bez kterého bychom jen sotva přežili. Pouze díky němu může krev zásobovat organismus životně důležitým kyslíkem. Podle odborníků přitom velká část lidí dýchá špatně. To pak může souviset s různými zdravotními komplikacemi. Co tedy při dýchání dělat lépe? Jednou z nejčastějších chyb je povrchní, mělké dýchání. K němu dochází nejčastěji ve stresových situacích, ale často se ho dopouštíme s […]

Stane se Alžběta II. nejdéle vládnoucí panovnicí historie?

Svět se za posledních sedm dekád neuvěřitelně proměnil. Jedna jistota ale stále zůstává. Na britském trůně neochvějně sedí královna Alžběta II. Od počátku její vlády uplynulo letos v únoru 69 let. Je to neuvěřitelný výkon. Už dávno neplatí, že nejdéle vládnoucí panovnicí Británie byla královna Viktorie. Ta stála v čele britského impéria „pouze“ 63 let a 216 dní. Alžbětě II. nyní zbývá jen několik měsíců, aby trumfla Lichtenštejnského panovníka Jana […]

X Zavřít