Senioři mají z chřipky strach, ale očkování přesto podceňují

MagazínPražskýDEN.cz27. září 20193 minuty čtení

Foto: Archiv

Z chřipky máme respekt, mohla by nám podkopat zdraví a navždy omezit kvalitu našeho života, přiznávají senioři žijící v metropoli. Strach mají zejména z toho, že by se už nedostali zpět do původní kondice a nemohli se věnovat svým koníčkům. Přesto o očkování uvažuje jen málo z nich. Zkušenost se silnou chřipkou má sedm z deseti Pražanů v důchodovém věku. Čtvrtina ji měla za poslední roky dokonce více než třikrát. Ukazuje to průzkum, který dělala agentura ppm factum pro společnost Sanofi.

Vyplynulo z něj ale také, že o očkování proti chřipce letos uvažuje jen třetina pražských seniorů. Častěji jde o ty, kteří žijí aktivním životem, věnují se svým koníčkům, sportu a jezdí na dovolené. A také ty, kdo si chřipkou v uplynulých letech prošli. Stále je to však málo. „Proočkovanost seniorů je obecně slabá. Více než polovina z nich dokonce vůbec neuvažuje o preventivním očkování proti chřipce,“ říká Libor Kytýr ze společnosti Sanofi.

Hlavním důvodem pro vakcinaci je pro většinu seniorů obava z vážných zdravotních komplikací a snaha snížit riziko přenosu nemoci na své okolí. Čtvrtina dotazovaných také udává, že se snaží nemoci vyhnout, protože by je omezila v jejich zálibách. „Polovina dotázaných se navíc bojí, že by se po chřipce už nedostali do původní kondice,“ dodává Libor Kytýr.

Z minulých zkušeností pražských seniorů dále vyplývá, že nemoc déle trvala u těch, kteří jsou v běžném životě méně aktivní. Sportovce nebo ty, jež se intenzivně věnují svým koníčkům, trápila výrazně kratší dobu. Shodli se však, že v průběhu nemoci se většina z nich nezvládla starat o domácnost, polovina musela oželet své zájmy nebo přestat vypomáhat rodině například s hlídáním vnoučat.

„Dva týdny jsem vůbec nechodila. Muž mě nosil na toaletu. Já se vůbec nepostavila na nohy. Vlastně i bezprostředně poté se staral o domácnost hlavně on,“ vzpomíná na chřipku Jarmila Burešová (74). Aktivní seniorku, která dvakrát týdně sportuje, plave a jezdí na kole, nemoc zaskočila. „Večer jsem dostala horečku a do rána jsem byla úplně bez sebe. Selhal mi celý organismus. Ničím jsem nevládla, strašně jsem se potila, z horeček mi bylo na zvracení. Můj obvodní lékař za mnou denně jezdil. A pak ještě kolikrát večer volal, jak jsem na tom,“ vypráví s tím, že opravdu špatně jí bylo zhruba dva týdny.

16 procent dotazovaných, jež onemocněli chřipkou, navíc udává, že nemoc měla výrazný dopad na jejich následný zdravotní stav. Desetině také zhoršila chronická onemocnění.

Kdo by se měl nechat očkovat a proč

Nejvíce ohrožení jsou senioři nad 65 let, pacienti s chronickým onemocněním, po transplantaci a lidé s poruchou imunity. Všem těmto skupinám proto odborníci doporučují nechat proti chřipce očkovat. Ideální doba pro vakcinaci je v říjnu až prosinci. Chřipka může způsobovat závažné zdravotní komplikace, například zánět srdce, postižení nervového systému nebo zápal plic. U dětí pak chřipka může vyvolat zánět středního ucha či nosních dutin.

Nepřehlédněte

Načerpejte energii před zimou • S nastupujícím podzimem a blížící se zimou se u mnoha lidí vyskytují pocity únavy a nedostatku energie. Sychravé počasí a nedostatek slunečního světla vám na náladě jistě nepřidá. A to vás ještě čeká předvánoční shon a stres. Jak získat dostatek energie na překlenutí tohoto nepříjemného období roku?

Hranice 37 stupňů už nemusí platit. Průměrná teplota člověka se snižuje • Zvýšená teplota je jedním z neklamných znamení, že se naše tělo potýká s nemocí. Obecně zažitá hranice 37 stupňů Celsia už přitom nemusí platit. Stanovena byla již před 150 lety a od té doby se průměrná teplota lidského těla podstatně snížila.

Málo známé exotické ovoce chrání před rakovinou a omlazuje • Vypadá zajímavě, je krásně barevné, výrazně voní a sladce chutná. Řeč je o málo známém druhu exotického plodu, který má navíc jednu skvělou vlastnost. Obsahuje spoustu živin a antioxidantů, takže vás ochrání před stárnutím i rakovinou.

Do Prahy se blíží chřipková epidemie. Příznaky pravé chřipky poznáte snadno • V Praze stále vzrůstá počet nemocných akutními respiračními infekcemi (ARI). Potvrzují to nejaktuálnější data Hygienické stanice hlavního města Prahy za třetí kalendářní týden roku 2018. Nejvíce postiženou skupinou jsou děti ve věku 0 – 5 let.

Rozdíly mezi chřipkou a rýmou • Chřipka a rýma jsou dvě různé infekční onemocnění, která mohou mít podobné příznaky, ale mají odlišné příčiny a mohou mít různou závažnost. Je důležité rozpoznat rozdíly mezi nimi, protože léčba a doporučení pro obě onemocnění se mohou lišit.

Jean Reno poslal povzbudivá slova českým zdravotníkům • Slavný francouzský herec Jean Reno zaslal prostřednictvím sociálních sítí pozdrav všem zaměstnancům i pacientům pražské Nemocnice Na Homolce. Video zveřejnila nemocnice v pondělí a okamžitě se stalo hitem. Hvězda francouzského filmu v něm dodává odvahu zdravotníkům a pacientům.

Vánoce s léky a alkoholem? Raději to nezkoušejte, koledujete si o vážné následky • Také patříte k těm ,,šťastným“, kteří na vánoční svátky onemocněli, a lékař jim předepsal antibiotika? Znamená to pro vás strávit Vánoce na suchu bez kapky alkoholu, nebo si můžete přece jen nějakou tu skleničku dopřát? Pro některé z vás máme možná dobrou zprávu.

Mýty o gumových medvídcích. Z čeho se opravdu vyrábějí, co obsahují a jak ovlivňují zdraví kloubů • Gumové medvídky milují děti po celém světě. Obrovské oblibě se ale těší i u dospělých, kteří se díky nim mohou vrátit do bezstarostným dětských let. Od roku 1922, kdy se začaly v Německu vyrábět, jejich popularita neklesá. Víte ale, že čeho se skutečně vyrábějí? A jsou opravdu tak přínosné pro zdraví, jak se často tvrdí?

Alergie, nebo koronavirus? Příznaky mohou být podobné • Začal duben a to je první kritický měsíc pro alergiky. Ve vzduchu se postupně zvyšuje koncetrace pylů nejrůznějších trav a stromů. V době koronavirové pandemie mohou být lidé trpící alergií z této situace znepokojeni. Projevy obou nemocí jsou totiž velice podobné.

Pálení žáhy snadno zaženete. Stačí potraviny, které máte doma • Pocit nepříjemného pálení za hrudní kostí nebo v hrdle postihne čas od času každého. A když se k tomu přidá ještě říhání a pocit na zvracení, obvykle hledáme rychlý a účinný způsob, jak se potíží zbavit.

Každý druhý člověk v Česku umírá na rakovinu nebo onemocnění srdce • V minulém roce zemřelo 112 920 obyvatel Česka. Více než polovina z nich zemřela v důsledku onemocnění srdce (32 %) nebo zhoubného nádoru (25 %). Trojici nejčastějších příčin úmrtí uzavírají cévní nemoci mozku s podílem 7 % na všech úmrtích. Nejnovější data zveřejnil Český statistický úřad.

Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání • Červená čočka je méně známá příbuzná klasické čočky, která má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. A i když se zatím u nás netěší příliš velké oblibě, přesvědčíme vás, že byste jí měli dát šanci. Je totiž úžasná v mnoha ohledech!

Červená čočka

Pesticidy na ovoci a zelenině zničíte v zázračně jednoduchém roztoku • Někteří lidé oplachují jablka z obchodu před konzumací pod tekoucí vodou, jiní je pouze otřou rukávem. Studie vědců z University of Massachusetts ale zjistila, že ani jedna z těchto metod není příliš účinná, pokud chcete z jablka odstranit zdraví škodlivé pesticidy.

Objevte blahodárné účinky zeleného čaje. S vaším tělem dokáže divy • Šálek horkého čaje umí nejen zahřát, ale také prospívá zdraví. Nejnovější výzkumy zeleného čaje naznačují, že se vyplatí pít ho každý den. Skoro až zázračný nápoj pomáhá posilovat imunitu a předcházet rakovině. Je to ale skutečně pravda?

Počet nakažených virózou a chřipkou v Praze roste, o epidemii ale ještě nejde • V Praze postupně narůstá počet nemocných akutními respiračními infekcemi (ARI). Nemocnost se zvyšovala i v průběhu druhého kalendářního týdne roku 2018, tj. v období od 8. do 14. ledna. Tento vývoj však byl Hygienickou stanicí hlavního města Prahy očekáván.

Na rozdíl od běžné virózy vás u chřipky zaskočí její rychlý nástup.

Léčivá rostlina starověkých Egypťanů. Semena údajně vyléčí každou nemoc • Černucha setá je na první pohled nezajímavá rostlinka. Přitom v sobě skrývá zázračnou léčivou sílu. Už prorok Mohamed údajně prohlásil, že její černá semena dokáží vyléčit všechno kromě smrti. Co je na tom pravdy?

Drtivá pandemie ruské chřipky řádila i u nás. Dobový popis hodně připomíná současnost • Historie ukazuje, že světové pandemie nejsou ničím novým. Například mezi lety 1889 až 1893 řádila po celém světě tzv. ruská chřipka. Při pročítání článků v dobových novinách můžeme nalézt hned několik podobností s naší nepříjemnou současností.

Pozitronová tomografie slaví výročí. Unikátní metodu provedli lékaři v Česku poprvé před 20 lety • Přesně před 20 lety, 25. srpna 1999, provedli lékaři v pražské Nemocnici Na Homolce první vyšetření pacienta pomocí PET neboli pozitronové emisní tomografie. Jednalo se o vůbec první využití této metody nukleární medicíny v postkomunistické Evropě. PET centrum Praha, které Homolka vybudovala ve druhé polovině devadesátých let ve spolupráci s Ústavem jaderného výzkumu Řež, bylo unikátní tím, že šlo o modelový projekt podporovaný Mezinárodní agenturou pro atomovou energii. Tím, že se osvědčilo v klinické praxi, otevřelo cestu pro další rozšiřování PET technologie do zdravotnických zařízení u nás i v zahraničí.

Ledviny jsou mimořádně důležité. Dopřejte jim odpovídající péči • Ledviny jsou natolik důležitý orgán, že byl 11. březen vyhlášen jako jejich světový den. Co vlastně v našem těle dělají? A jak se o ně správně starat, aby spolehlivě fungovaly co nejdéle?

Tipy jak rychle omládnout. Stačí dodržovat několik základních věcí • Každý z nás touží zůstat mladý a energický, ačkoliv stárnutí je nevyhnutelnou součástí našeho života. Dobrou zprávou je, že existuje mnoho způsobů, jak rychle omládnout a zlepšit celkový vzhled, a co je ještě lepší, věda nám nabízí mnoho důkazů o účinnosti těchto metod. V tomto článku se podíváme na deset vědecky podložených tipů, které vám pomohou dosáhnout mladistvějšího vzhledu a zvýšit vaši sebevědomí.