Prvňáci a druháci se dnes vrátili do školních lavic

ZprávyPražskýDEN.cz18. listopadu 20202 minuty čtení

Foto: Unsplash.com

Žáci prvních a druhých tříd a děti ze speciálních škol se dnes vrátili zpět do lavic. V České republice se rozvolňování opatření řídí protiepidemickým systémem s pravidly pro pátý stupeň. Pokud se bude epidemický vývoj i nadále zlepšovat, zpět do škol by se na prezenční výuku mohli vrátit prioritně žáci devátých ročníků a maturanti. Na střední školy by se při čtvrtém stupni vrátila praktická výuka s omezením počtu do dvaceti lidí.

Podle radního hl. m. Prahy pro oblast školství Víta Šimrala je návrat prvních a druhých ročníků dobrým krokem. „Návrat nejmladších ročníků k fyzické výuce v této chvíli podporujeme. Přeci jen naučit malé děti číst a psát na dálku a přes počítač je dost složité, až skoro nemožné. Většina dětí je proto odkázána na rodiče, aby jim s výukou pomohli a správně je to naučili,“ řekl radní Šimral.

Opětovná prezenční výuka je podmíněna dodržováním hygienických a režimových opatření. Oproti jaru se bude výuka uskutečňovat v celých třídách, roušky budou povinné po celou dobu výuky, ve třídách i ve společných prostorách. Výjimku mají pouze mateřské a speciální školy, těch se tato opatření netýkají. Důležité je také dodržovat pravidelné větrání a dezinfekci.

Ze všech protiepidemických restrikcí, které byly nařízeny na základě šíření koronaviru, je podle průzkumů právě opatření uzavření škol tím, co lidem vadí nejvíce. Najdou se však i tací, kteří z návratu do lavic obavy mají. 

Nepřehlédněte

Průměrná mzda učitelů se blíží hranici 40 tisíc korun • V roce 2019 pobírali učitelé mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol průměrnou hrubou měsíční mzdu 39 656 Kč. Meziročně si tak polepšili o více než 5 000 Kč a jejich plat odpovídal 109 % průměrné zaměstnanecké mzdy. Ve srovnání se mzdou ostatních zaměstnanců s vysokoškolským vzděláním šlo však pouze o 71 %. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

V pondělí zatím přibylo 783 potvrzených případů covid-19 • V pondělí přibylo v České republice zatím 783 potvrzených případů nákazy koronavirem. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví krátce po 18. hodině.

Nebojte se nákazy. DPP chce kampaní přilákat Pražany zpátky do MHD • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) spustil informační kampaň, která má za cíl rozptýlit obavy cestujících z nákazy covid-19 v prostředcích městské hromadné dopravy. Formou televizních a rozhlasových spotů, on-line bannerů, advertorialů a citylightů poběží do konce ledna 2021.

Pražské vnitrobloky rozezní živá hudba od předních českých interpretů • Vystoupením Tria Amadeus a kapely Zrní startuje ve čtvrtek 16. dubna iniciativa Hrajeme do oken. Projekt propojuje hudebníky, kteří nyní nemají pro koho hrát, s publikem, které tráví svůj čas doma. Na stejnojmenném webu může kdokoli zažádat o uspořádání koncertu ve svém vnitrobloku, před nemocnicí nebo před domovem seniorů, kde chce někoho potěšit. Organizátoři pak koncert připraví spolu s hudebníky, kteří se do projektu hlásí. Podporu mu už vyjádřili zpěvačka Katarzia, kapela The Brownies, Tereza Černochová, Jan Burian a další.

Počet nakažených oproti minulé sobotě klesl o třetinu • Za sobotu bylo v Česku zaznamenáno 5 199 nových případů nákazy koronavirem, což je o třetinu méně než minulou sobotu, kdy bylo 8 425 nakažených. Hygienici vykázali 16 970 provedených PCR testů, z nichž 31 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 7 246.

Občané Prahy 10 si mohou na radnici vyzvednout respirátory zdarma • MČ Praha 10 reaguje na páteční rozhodnutí Vlády ČR. Svým občanům, kteří jsou ve finanční tísni, nebo nedokážou ochranné prosředky sehnat v obchodech blízko svého bydliště, bude od příštího týdne rozdávat zdarma respirátory.

Za sobotu přibylo necelých 7 tisíc nakažených a 143 úmrtí • V sobotu bylo v Česku zaznamenáno 6 914 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 16 439 provedených PCR testů, z nichž 42 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 41 253. Čísla zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Velikonoční výluka metra C se odkládá na podzimní termín • O letošních Velikonocích měl Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) podle původních plánů pokračovat na lince metra C v tradiční výměně dřevěných pražců za betonové. Vzhledem k aktuální situaci ale vedení společnosti oznámilo, že plánovanou výluku odsune na podzim.

Přibylo přes 15 tisíc nových případů a 145 úmrtí • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 15 672 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 39 052 provedených PCR testů, z nichž 40 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 47 538.

Situace v Praze je vážná, prohlásil primátor. Od pondělí platí nová opatření • Epidemiologická situace v Praze je vážná. Po nedělním jednání bezpečnostní rady hlavního města to prohlásil primátor Zdeněk Hřib. Od pondělí vstupují v platnost nová nařízení.

Praha zřídila v centru odběrové místo na testování covid-19 • Na Václavském náměstí zahájilo v pátek provoz odběrové místo na testování nemoci covid-19. Cílem je, aby testování bylo více dostupné pro jak pro obyvatele Prahy, tak i pro turisty. Současná odběrová místa se nacházejí mimo centrum a turisté do nich často musejí cestovat přes celé město.

Poloviční vstupné do pražských muzeí a galerií pro držitele Lítačky • Praha chce podpořit kulturní instituce a přilákat do nich nové návštěvníky. Držitelé karty Lítačka tak mohou v červenci a srpnu navštívit vybraná pražská muzea a galerie s 50% slevou na vstupném.

Lítačka funguje v Praze od roku 2016.

Ostrý dopis Babišovi: Hodil jste všechny přes palubu, nechte to dělat jiné, zlobí se Milion chvilek • Přesně před rokem zemřel v Česku první člověk nakažený koronavirem. Od té doby postupně přibylo téměř 25 tisíc dalších obětí nemoci covid-19. Své rozčarování nad situací vyjádřil spolek Milion chvilek pro demokracii třaskavým otevřeným dopisem pro předsedu vlády.

Nakupujete přes internet? Obchodníka byste si měli důkladně prověřit • V posledních dnech se spotřebitelé stále častěji obracejí na Českou obchodní inspekci (ČOI) s tím, že zaplatili na internetu za roušky či respirátory, které nedorazily. Inspekce proto nabádá zákazníky, aby se při online nakupování drželi několika základních doporučení.

Podnikatelé mohou prodávat i na ulici. Stačí to jen oznámit • Od 21. dubna 2020 je podnikatelům v Praze umožněno zrychlené zřízení uličního prodeje před provozovnou. Stánek nebo stolek mohou mít obchodníci na chodníku až do konce roku zdarma, stačí to oznámit jednoduše e-mailem a není ani nutné čekat na vyřízení žádosti úřady. Poplatky jsou odpuštěné také za předzahrádky na pozemcích hlavního města. U stávajících se upravují smlouvy, u nových jsou otevřené žádosti o zřízení.

Otevírají se muzea a galerie. Někde ale přivítají návštěvníky až později • Po téměř dvou měsících se dnes znovu otevřou některá pražská muzea a galerie. Za zpřísněných hygienických opatření mohou lidé v hlavním městě opět navštívit objekty Národního muzea nebo Národní zemědělské muzeum na Letné. Národní technické muzeum a Národní galerie otevřou o něco později.

Historická budova národního muzea se po rekonstrukci otevřela návštěvníkům v říjnu loňského roku.

Pražská zoo sčítá ztráty způsobené covidem. Škody jdou do desítek milionů • Ekonomické ztráty Zoo Praha vzniklé kvůli epidemii covid-19 se vyšplhaly do astronomických výšek. Jen za jarní období, kdy musela být zahrada uzavřená pro návštěvníky, činí jejich střízlivý odhad 45 milionů. Finanční injekci ve stejné výši v minulém týdnu schválili pražští radní. Další miliony bude muset zoo ušetřit.

Použité roušky v ulicích jsou problém. Hlídejte si je, vyzývají Pražské služby • Pražské služby se v nové kampani obrací na Pražany a žádají je, aby si důsledně hlídali své roušky. Ty totiž stále častěji končí vytracené či pohozené v ulicích Prahy. Jediný aktuálně správný způsob likvidace použité roušky je její vyhození do koše či popelnice.

V Šeberově vznikne nová základní škola se 14 třídami • Rada hlavního města schválila záměr stavby nové základní školy v městské části Praha-Šeberov. Dojde tak k navýšení kapacity stávající školy.

Odběrové místo na Mariánském náměstí provádí PCR testy ze slin • Na Mariánském náměstí v Praze 1 bylo otevřeno nové odběrové místo. Testovat se zde mohou lidé jak pomocí antigenní metody, tak i formou PCR testu neinvazivní metodou odběrem vzorku ze slin.