Podívaná, jaká tu nebyla stovky let. Vánoční obloha nabídne mimořádný úkaz

MagazínKristián Vích26. listopadu 20202 minuty čtení

Foto: Unsplash.com

Letošní Vánoce budou nejspíš jiné, než jsme zvyklí. Tak trochu symbolické proto bude i představení, které si pro nás na období Vánoc přichystaly planety Jupiter a Saturn.

Dvě největší planety sluneční soustavy si během letošních Vánoc dají po stovkách let „velkolepé rande“. Tito dva plynní obři se totiž kolem 21. prosince dostanou na naší noční obloze do velmi těsné blízkosti. Pokud to počasí dovolí, bude možné vzácný úkaz pozorovat obyčejným dalekohledem odkudkoliv na Zemi až do 25. prosince.

Letos to bude jiné

Konjunkce Jupitera a Saturnu se opakuje zhruba jednou za 20 let. Astronomové tímto termínem označují úhlové přiblížení dvou nebeských těles z pohledu pozorovatele (obvykle na Zemi).

Letošní konjunkce má být ovšem výjimečná hned z několika důvodů. Jednak bude možné ji pozorovat, což nebývá pravidlem, navíc připadá symbolicky na období Vánoc, ale především má být velmi těsná. Obě planety od sebe bude dělit pouze 6 úhlových minut, což je pětina průměru měsíčního úplňku.

V tak těsné blízkosti se přitom Jupiter a Saturn na naší obloze jevily naposledy 16. července 1623. A znovu bude možné takový úkaz pozorovat až 15. března 2080.

Ukáží se i měsíce

V dalekohledu ale neuvidíte pouze planety s jejich proslulými prstenci. Kromě nich se ukáží i Jupiterovy měsíce Io, Europa, Ganymedes a Callisto spolu se Saturnovým Titanem, Rheou, Thetys nebo Dione. Dohromady tak vytvoří jedno zářící planetárně-měsíční klubko.

Mimořádně vzácnou „Velkou konjunkci“ označují astronomové za jednu z nejzajímavějších událostí tohoto století. V našich zeměpisných šířkách bude možné obě planety vedle sebe pozorovat kolem 17. hodiny nad jihozápadním obzorem, ideálně ve vyšších nadmořských výškách a v místech nezasažených světelným smogem.

Nepřehlédněte

Advent v Muzeu hl. m. Prahy: Vánoční market a vstupné zdarma • Muzeum hl. m. Prahy pořádá již po šesté svoji tradiční vánoční akci Muzeum Market. Hlavní budova muzea na Florenci se v sobotu 1. prosince 2018 otevře pro veřejnost na celý den zdarma. Od 9:00 se děti mohou těšit na tvořivé dílny, kde dostanou šanci vyrobit si své vlastní vánoční ozdoby, i letos bude možné si na místě koupit drobné suvenýry a dárky s vánoční tematikou.

Natáčení Pelíšků byla jedna velká improvizace. Některé kultovní scény by bez ní nevznikly • Další Vánoce se neodvratně blíží. Kromě kapra, bramborového salátu a stromečku k nim již nedmyslitelně patří také Pelíšky. Tento dnes již kultovní film byl natočen podle knižní předlohy „Hovno hoří!” od Petra Šabacha. Autor při psaní vycházel z příhod, které skutečně v mládí zažil.

Nová vánoční pohádka se natáčela pomocí unikátní hollywoodské technologie • O příběhy s dobrým koncem nebude na televizních obrazovkách o letošních Vánocích nouze. Česká televize odvysílá tři premiérové pohádky. Jednou z nich bude i příběh O léčivé vodě.

Novinka. Primátor Hřib bude letos poprvé rozdávat i houbového kubu • Stalo se již neodmyslitelnou tradicí, že vedení hlavního města na Štědrý den zdarma rozdává rybí polévku na Staroměstském náměstí. Nové vedení Prahy tento zvyk rušit nebude, ale chystá několik změn.

Zdeněk Hřib.

Pražská zoo připravila bohatou vánoční nadílku pro zvířata i návštěvníky • V Zoo Praha již tradičně proběhnou vánoční svátky ve znamení bohaté nadílky pro zvířata i pro návštěvníky.

Na Štědrý den uvidí návštěvníci v 12:00 v Amfiteátru Rezervace Bororo „zlaté“ prasátko.

Závažné nedostatky u vánočních stánků s občerstvením. Hygienici radí, jak se nenakazit • Provozovatelé stánků s občerstvením na pražských adventních trzích většinou dodržují základní hygienická pravidla. Pražští hygienici nicméně v několika případech odhalili i závažné nedostatky. Ze 42 kontrolovaných provozů jich neprošlo sedm. V šesti případech se jednalo o závažné prohřešky, v sedmém o drobnější porušení předpisů.

Vánočka z bramborového těsta. Úsporný válečný recept našich prababiček • Vánočka patří mezi nejoblíbenějších vánoční pečivo. Na sladkém bochánku z kynutého těsta si pochutnávali už naši dávní předci. Ve středověku bývala ve středoevropském regionu neodmyslitelnou součástí štědrovečerní večeře.

Rozsvícení vánočního stromu uvidí Pražané pouze na videu • Kvůli aktuální pandemii koronaviru se v letošním roce slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí neuskuteční. Pražané přesto o tuto událost nepřijdou. Video z události bude k vidění na sociálních sítích.

Praha usiluje o rozšíření evropské kosmické agentury GSA. Přineslo by to miliardy korun • Agentura pro evropský globální navigační družicový systém (GSA) sídlící v Praze by se mohla rozrůst o stovky zaměstnanců. Poslanec Evropského parlamentu Jiří Pospíšil a pražský radní Jan Chabr v této věci zahájili jednání s vládním zmocněncem Karlem Dobešem. Slibují si od toho zvýšení prestiže Prahy a nové zdroje pro státní rozpočet.

Pražské vánoční trhy opět zvoleny jako nejkrásnější na světě • Trhy na Staroměstském a Václavském náměstí potrvají už jen do soboty 6. ledna. Vánoční strom bude o tři dny později odborně odstraněn, na jeho větvích a jehličí si pak pochutnají zvířata z pražské zoologické zahrady.

Vánoce s léky a alkoholem? Raději to nezkoušejte, koledujete si o vážné následky • Také patříte k těm ,,šťastným“, kteří na vánoční svátky onemocněli, a lékař jim předepsal antibiotika? Znamená to pro vás strávit Vánoce na suchu bez kapky alkoholu, nebo si můžete přece jen nějakou tu skleničku dopřát? Pro některé z vás máme možná dobrou zprávu.

Zazářila jako princezna se zlatou hvězdou. Dnes na tom Marie Kyselková (83) není vůbec dobře • Marii Kyselkovou zná celý národ jako nezapomenutelnou princeznu Ladu v myším kožíšku. Pohádka Martina Friče Princezna se zlatou hvězdou byla přitom čtvrtým a zároveň posledním filmem, který kdy herečka natočila. Pak se její životní osud ubíral úplně jiným směrem.

František Smolík jako král a Marie Kyselková jako princezna v pohádce Martina Friče Princezna se zlatou hvězdou.

Největší a brzy i nejmodernější projekční kupole bude v Praze • Pražští radní schválili nákup nového projekčního systému pro pražské planetárium ve Stromovce za 250 miliónů korun. Stávající technologie je totiž na hranici životnosti. Kvalita obrazu navíc trpí i kvůli desítky let staré projekční ploše.

Vybíráme dárek pro babičku a dědečka. Tipy na věci, které udělají radost • Dárek pro vaše prarodiče k Vánocům by měl být jedinečný a od srdce. Zároveň ale musí být i trochu praktický, protože starší lidé si právě na takové dárky potrpí nejvíc. Nevím, jak vaši prarodiče, ale ti mí nejsou úplně příznivci dekorativních drobností. Co tedy vybrat? Teplé papuče, deky nebo elektroniku, která jim usnadní každodenní život? Podívejte se na několik tipů, co nadělit prarodičům pod stromeček.

Užijte si nejkrásnější Vánoce bez stresu. Pomůže vám jednoduchý manuál • Vánoce jsou stresovým obdobím pro řadu lidí. Dárky, nákupy, výzdoba, úklid, rodinné návštěvy – jak to všechno zvládnout a zároveň se nezbláznit? Vyzkoušejte jednoduchý manuál, díky kterému budou letošní svátky ty nejkrásnější, které jste kdy prožili.

Užijte si letošní Vánoce plnými doušky!

Štědrovečerní večeře ve světě. Co jedí Seveřané, Australané nebo Kubánci • Vánoce bývají i časem nestřídmosti. Leckdo se přejí k prasknutí domácím cukrovím a bramborový salát ujídá klidně týden. Možná vás překvapí, jaká jídla si dopřávají obyvatelé v dalších zemích světa.

Půl století od přistání člověka na Měsíci připomene v Praze světově unikátní výstava • V sobotu 20. července uplyne přesně 50 let od přistání člověka na Měsíci. O den později tomu bude půl století, co se ho dotkla lidská noha. Oslavit toto výročí můžete v pražském planetáriu a ve Štefánikově hvězdárně. Čekají tam na vás tematické výstavy plné světových unikátů. 

Staroměstské náměstí ozdobí smrk z Kamenného Přívozu • Osmnáctimetrový smrk ztepilý, který čtyřicet let rostl na soukromém pozemku v obci Kamenný Přívoz, bude o letošních Vánocích zdobit pražské Staroměstské náměstí. Jeho kácení, převoz i zdobení letos poprvé zajišťuje městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP). Strom do hlavního města již dorazil. Jeho dekorování bude dokončeno v pátek.

Betlémské světlo v Praze. Kam si pro něj můžete dojít? • Chcete mít doma plamínek Betlémského světla? V Praze je hned několik míst, kam si pro něj můžete přijít.

Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku.

Lijete olej do odpadů? Ohrožujete fungování pražské stokové sítě! • Použitý olej či tuk včetně sádla patří do plastových uzavíratelných lahví a následně do speciálních kontejnerů umístěných v ulicích nebo do sběrných dvorů. Nikoliv však do kanalizace, kde způsobuje značné problémy. Proto Pražské vodovody a kanalizace varují, aby lidé tuk po smažení štědrovečerního kapra či řízku do odpadu nevylévali.