Špatná péče o zuby může vést k cukrovce, mrtvici i rakovině, ukazují výzkumy

LifestylePražskýDEN.cz16. května 20193 minuty čtení

Foto: Archiv

Dentální hygiena je důležitá nejen pro stav chrupu a parodontu, ale i pro zdraví celého organismu. Výzkumy předních mikrobiologů totiž stále častěji přinášejí důkazy o spojitosti onemocnění parodontu (tkání, které „drží“ zuby v čelistní kosti) s výskytem kornatění tepen, mrtvice, cukrovky, revmatoidní artritidy, rakoviny či s předčasnými porody.

Stomatologie se před časem z medicíny oddělila jako specializovaný samostatný obor. Tím pádem se ale trochu pozapomnělo na to, že stav dutiny ústní má vliv i na celkové zdraví člověka.

„Onemocnění parodontu přitom například dvakrát zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice a až pětkrát cukrovky i chronických respiračních onemocnění. Také až sedmkrát zvyšuje riziko předčasného porodu, vede ke snížení porodní váhy i imunity novorozence,“ upozorňuje Mgr. Hana Kučová, DiS., dentální hygienistka z kliniky EUC Premium.

Za vším hledej mikroby

Ústní dutina má stejně jako jiné části těla (například trávicí trakt, reprodukční orgány či kardiovaskulární systém) svůj specifický mikrobiom, dokonce druhý největší po mikrobiomu střevním. Toto společenství mikrobů, specifických pro danou lokalitu v těle, zajišťuje bakteriální rovnováhu, a tím i imunitu. Pokud jej ovšem infikuje cizí mikroorganismus, vyvolá nejprve zánět (v ústech se nazývá gingivitida), který později způsobuje úbytek kosti nazývaný parodontitida a nakonec se stane zánětem celkovým.

„Mikroorganismy a jejich toxické produkty migrují z postižené oblasti krevním řečištěm do celého těla – cév, srdce, trávicího traktu, reprodukčních orgánů atd., kde způsobují další zdravotní problémy. Napadají například stěny cév, čímž dochází ke vzniku, případně zhoršení již existujících, kardiovaskulárních onemocnění,“ vysvětluje Hana Kučová.

[related-post id=“17029″]

Nebezpečí pro těhotné ženy

Během těhotenství se zánětlivé procesy mohou krevním oběhem rozšířit z dutiny ústní až do plodovoplacentárních oblastí a vést k potratu nebo předčasnému porodu. Navíc způsobují i nepříznivé změny placenty, jejichž důsledkem je nižší porodní hmotnost dítěte. Může také dojít k poškození tkání plodu, čímž se zvyšuje riziko jeho onemocnění či dokonce smrti. Některá poškození se projevují až v průběhu života různými onemocněními.

Plod někdy také přestane škodlivé mikroorganismy vnímat jako „cizí”, ale jako tělu „vlastní“ a nevytváří si proti nim protilátky. Snížená imunita pak může po porodu způsobit celoživotní následky, včetně agresivního průběhu onemocnění parodontu.

„Základem je léčba parodontitidy a gingivitidy v čase plánovaní těhotenství, nejlepší je však prevence vzniku těchto onemocnění v rámci pravidelných návštěv dentální hygieny,“ zdůrazňuje Hana Kučová.

Artritida i cukrovka

Parondititida je také jednou z příčin revmatoidní artritidy způsobující destrukci kloubních chrupavek a přilehlé kosti. „Mimochodem první souvislost těchto dvou onemocnění prokázal již Hippokrates, který vyléčil revmatoidní artritidu vytrhnutím parodontálně postiženého zubu,“ podotýká Hana Kučová.

Třikrát větší pravděpodobnost vzniku onemocnění parodontu existuje u diabetiků. To pak přispívá ke zvýšení hladiny cukru, a tím pádem ke vzniku hyperglykémie, což opět zhoršuje onemocnění parodontu. Tento „začarovaný kruh“ může prevencí i léčbou parodontitidy pozitivně ovlivnit dentální hygienistka.

[related-post id=“14772″]

Rakovina

Škodlivé mikroorganismy z dutiny ústní a jejich toxické produkty mohou způsobit i maligní změny v buňkách trávicího ústrojí.

„Četné statistiky a studie udávají zvýšený výskyt – zhruba patnáctiprocentní – rakoviny u pacientů s onemocněním parodontu, a to i přesto, že z nich byli zcela vyloučeni kuřáci. Jedná se především o častější výskyt rakoviny v dutině ústní (jazyk, jícen) a dále celého trávicího traktu, nejčastěji žaludku, slinivky, střev a konečníku,“ upozorňuje Kučová.

Pravidelnými návštěvami dentální hygienistky tedy předejdete nejen onemocněním v dutině ústní (vzniku zubního kazu a onemocnění parodontu), ale i dalším zdravotním komplikacím.

„Onemocnění parodontu podle Světové zdravotnické organizace postihuje zhruba 80 procent lidí. Dentální hygienistka přitom dokáže vyléčit zánět dásní (gingivitidu) a zastavit či vyléčit chronický zánět celého parodontu (parodontitidu),“ dodává Hana Kučová.

Nepřehlédněte

Zásadní změna pro kuřáky. Mentolové cigarety v Česku končí. Škodí mnohem víc, než se může zdát • Kuřáci mentolových cigaret si od 20. května již svoji oblíbenou značku nekoupí. Mentolové cigarety, v posledních letech inovované o práskací kapsli, kouří až třetina dospělých kuřáků. Zákaz jejich prodeje ve všech zemích Evropské unie byl oficiálně odsouhlasen již před pěti lety. Nyní tak definitivně končí a zákaz se týká jak klasických mentolek, tak cigaret s mentolovou kapslí. Kuřáci si také výrazně připlatí. Od jara se zvýší spotřební daň na krabičce u všech cigaret o 12 až 13 korun.

Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání • Červená čočka je méně známá příbuzná klasické čočky, která má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. A i když se zatím u nás netěší příliš velké oblibě, přesvědčíme vás, že byste jí měli dát šanci. Je totiž úžasná v mnoha ohledech!

Červená čočka

Kouření je v současnosti mnohem víc škodlivé než kdysi • Přestože lékaři kdysi kouření doporučovali, v současné době o škodlivosti tabákových výrobků již nikdo nepochybuje. Až v roce 1964 vydal hlavní hygienik USA dokument, který vůbec poprvé oficiálně varoval před brutálními následky vdechování cigaretového kouře. Začala tak dlouhá a vleklá válka proti kouření.

Kouření zabíjí.

Jídelníček Čechů se za posledních třicet let výrazně proměnil • Češi si v posledních třiceti letech více oblíbili obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce. Poklesla naopak spotřeba konzumního mléka, masa, brambor a cukru. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kg méně než v roce 1989. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Onemocnění štítné žlázy často ani nepoznáte. Nebezpečí hrozí hlavně ženám • Dlouhodobá únava či přibírání na váze trápí řadu lidí. Tyto potíže si většinou vykládáme jako následek nezdravého životního stylu. Málokoho ale napadne, že ve skutečnosti za vším může být závažné onemocnění štítné žlázy. Lékaři upozorňují, že s léčbou je potřeba začít co nejdříve.

Hygienici varují před smrtícím pneumokokem a doporučují očkování • Hygienická stanice hlavního města Prahy doporučuje veřejnosti preventivní očkování proti onemocněním, jejichž původcem může být bakterie Streptococcus pneumoniae.

Nejúčinnější ochranou proti nebezpečným bakteriím je očkování.

Agresivní rakovina slinivky chodí bez varování. Pražští vědci jí vyhlásili válku • Uspíšit odhalení nádorového bujení v oblasti slinivky a pomoci tak co nejrychlejšímu nasazení účinné léčby – takový cíl si stanovili lékaři a vědci Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN Praha. V současné době hledají a testují nové biomarkery karcinomu pankreatu (slinivky) pomocí spektroskopických metod a analýzou plazmy pacientů.

Potraviny, které posilují imunitu organismu • V současné situaci, kdy počet lidí nakažených koronavirem každým dnem roste, je více než kdy jindy důležité zvyšovat přirozenou obranyschopnost našeho těla. Není přitom nutné utrácet za předražené vitamínové doplňky, stejnou službu vám poskytnou i některé běžně dostupné potraviny.

Idiopatická plicní fibróza se zpočátku hlásí nenápadně. Důležitá je včasná diagnóza • Pražané si mohou nechat zkontrolovat plíce. Pneumologové jim otevřou dveře svých ordinací ve středu 30. září. Zájemce vyšetří i bez předchozího objednání a doporučení praktického lékaře. Preventivní akcí chtějí lékaři včas odhalit smrtelnou nemoc – idiopatickou plicní fibrózu (IPF). Letos se do dne otevřených dveří v kraji zapojí jedenáct ambulancí. Zájemci o vyšetření by si ale vzhledem ke koronavirové pandemii měli telefonicky ověřit, jestli se provoz ordinace nezměnil. V loňském roce lékaři potvrdili IPF dvěma pacientům. U jedenácti dalších objevili jiné plicní nemoci, jako jsou například astma či chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). 

Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka • Nastává doba dozrávání jahod. Matka příroda si dala záležet, když vymýšlela jejich podobu. Neotřelý design v kombinaci s osvěžující chutí láká v letním období i ty, kteří jinak ovoci příliš neholdují. Pravidelná konzumace těchto plodů má navíc i řadu blahodárných účinků na naše zdraví a krásu. Pojďme si je představit.

Jak vyzrát na kocovinu? Pomůže voda i lehká procházka. Některé potraviny ale vynechejte • Oslavy příchodu nového roku jsou již tradičně spojeny i s velkým množstvím vypitého alkoholu. Co dělat, když po silvestrovském večírku nastoupí nepříjemná kocovina?

Spěte jako miminka. Stačí sníst ty správné potraviny • Máte postel s kvalitní matrací, dodržujete pravidelný spánkový režim, spíte v zatemněné a tiché místnosti, sportujete, ale přesto se vám nedostává zdravého a ničím nerušeného spánku? Příčinou může být nesprávný jídelníček. V tomto článku si představíme potraviny, které vám klidnou noc spolehlivě zajistí.

Bolest kloubů nemusíte léčit jen syntetickými látkami. Existují i alternativní způsoby • Bolavé klouby trápí drtivou většinu seniorů, nevyhýbají se však ani mladším ročníkům. A zdravotníci často varují, že kvůli stále se snižující fyzické aktivitě dětí a mladých bude v budoucnu hůř. Prevencí kloubových onemocnění je zejména správná životospráva – udržování si zdravé váhy a vhodný pohyb. Pokud vás i tak tyto obtíže dostihnou, nemusíte se pro úlevu obracet jen na syntetické prostředky. Bolavým kloubům dlouhodobě pomůže i voda obohacená o molekulární vodík, kryoterapie nebo třeba jóga.

Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem • Jediný lidský smysl, při jehož absenci můžeme snadno zemřít, i když si to vůbec neuvědomujeme. V průběhu života se mění a může nás pořádně potrápit. Není to zrak, ani sluch, které vás asi napadnou jako první.

Kiwi obsahuje řadu prospěšných látek, ale není pro každého • Toto exotické chlupaté ovoce se zelenou dužinou bývalo v dřívějších dobách natolik vzácné, že jen málokdo věděl, jak se vlastně správně jí. Dnes už je kiwi běžně dostání v každém obchodě. Proč se vyplatí zařazovat ho pravidelně do našeho jídelníčku?

Rakovina sítnice postihuje nejmenší děti. Lékaři z Motola zkusili revoluční léčbu • Zcela nový způsob aplikace cytostatika poprvé v ČR použili lékaři FN Motol při léčbě 3leté Elenky s nádorovým onemocněním sítnice. Jedná se o přímou injekční aplikaci cytostatik do oka pacienta, která umožňuje docílit ve sklivci dostatečné koncentrace léku a zvyšuje tak pravděpodobnost úspěšného vyléčení. Dosud byla tato metoda dostupná pouze v několika zahraničních centrech a nyní se dostává i k českým pacientům.

Nebezpečná plíseň v domácnosti se podepisuje na našem zdraví • Plísně v domácnosti poškozují nejen náš majetek, ale i fyzické zdraví. Zákeřné houby se přitom často usazují v našich domovech zcela nepozorovaně. Jejich přítomnost řada lidí odhalí až poté, co je začnou trápit zdánlivě nevysvětlitelné zdravotní problémy.

Odumírání kostí postihuje každého desátého. Většina lidí o své nemoci vůbec neví • Osteoporóza je jedním z nejčastějších onemocnění kostí. Projevuje se řídnutím kostní tkáně, čímž se kosti stávají křehčími a náchylnějšími ke zlomeninám. Nemoci se často přezdívá „tichý zloděj kostí“, protože pacient zpočátku nepociťuje žádné obtíže.

Alergie, nebo koronavirus? Příznaky mohou být podobné • Začal duben a to je první kritický měsíc pro alergiky. Ve vzduchu se postupně zvyšuje koncetrace pylů nejrůznějších trav a stromů. V době koronavirové pandemie mohou být lidé trpící alergií z této situace znepokojeni. Projevy obou nemocí jsou totiž velice podobné.

Bramborový salát jako časovaná bomba. Pozor na hrášek, vejce i uzeniny • Vánoce a konec roku si snad nikdo nedokáže představit bez bramborového salátu, chlebíčků a jednohubek u silvestrovských oslav. Mnoho pochutin chystáme do zásoby a obvykle je jíme i několik dnů, jako třeba bramborový salát. Ovšem pozor! V řadě potravin číhají zákeřné mikroorganismy, které nás mohou hodně potrápit a způsobit nákazu.