Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem

LifestyleTomáš Marný3. ledna 20203 minuty čtení

Foto: Unsplah

Jediný lidský smysl, při jehož absenci můžeme snadno zemřít, i když si to vůbec neuvědomujeme. V průběhu života se mění a může nás pořádně potrápit. Není to zrak, ani sluch, které vás asi napadnou jako první.

Tím velmi důležitým smyslem je chuť. Pokud ji totiž ztratíme, člověk přestává jíst, začne hladovět a zemře. Chuť se v průběhu lidského života vyvíjí a do chuťové dospělosti dorosteme každý v jiném věku. Také vám jako malým nechutnala například káva a dnes byste bez ní nedokázali začít den? Na vině je právě vývoj chuti.

Je libo lahodný hamburger?

Sladká plodová voda

Chuť se nám začíná vyvíjet již velmi brzy. Vědci prokázali, že už ve čtvrtém měsíci vývoje dokáže lidský plod vnímat sladkou chuť plodové vody a rozlišuje i slané a hořké. Také proto novorozencům chutná mateřské mléko, které je sladké, stejně jako plodová voda.

V průběhu života se pak vnímání chuti zásadně mění. Své by o tom mohly vyprávět ženy v těhotenství. Ovlivňuje nás ale i rodinné prostředí – jak se stravovali naši rodiče, tak se v dalším životě obvykle stravujeme i my a podvědomě vyhledáváme podobné potraviny.

[related-post id=“26275″]

Proč děti milují sladké

Chuťové pohárky na jazyku se v průběhu našeho života vyvíjejí a dozrávají, ale také výrazně ubývají. Zatímco dětský jazyk má kolem 18 000 chuťových pohárků, v dospělosti pak máme už jen pouhé 2000 a ve stáří jen asi 1000.

Jako novorozenci navíc rozeznáváme převážně chuť sladkou a hořkou, ostatní chutě se přidávají až později. Proto jsou děti v jídle mnohem vybíravější a také preferují sladkou chuť potravin, která je pro ně zdrojem energie.

Sladké chuti dokáže odolat jen málokdo.

To je spojeno právě s podvědomou vzpomínkou na plodovou vodu jako první tekutinu, kterou dítě v životě přijme. A také to je důvodem, proč si dítě některé konkrétní pokrmy natolik oblíbí, že je poté chce jíst neustále dokola. Často se jedná o nasládlé pokrmy – např. rajská omáčka, hrášková polévka nebo bramborová kaše.

Chuťová dospělost

Ve stáří naopak výrazně více dochucujeme a solíme, protože nám chuťové pohárky významně ubývají. Chuťové zralosti dosahujeme mezi 20. a 25. rokem života a právě tehdy většině z nás začnou chutnat chuťové výrazné potraviny, které jsme do té doby nemohli ani cítit, jako třeba krevety, kozí sýr, lanýže nebo chřest. A také nám začne chutnat káva, alkohol nebo hořké pivo.

[related-post id=“21831″]

A víte, zda-li jsou mlsnější muži, anebo ženy? Vědci mají jasno. Mnohem vybíravější jsou překvapivě muži. Zatímco ženy vnímají chutě rozmanitěji a stejně jako děti milují nejvíce chuť sladkou, muži jsou mlsnější a dávají přednost hořké nebo kyselé chuti. Alespoň tak už víme, kdo vymyslel onu skvělou kombinaci piva a dobře naložených utopenců.

Nepřehlédněte

Srdeční selhání se týká stovek tisíc Čechů. A po pandemii jich bude ještě víc, očekávají lékaři • Obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka nebo vysoká hladina cholesterolu jsou rizikové faktory srdečního selhání. Toto onemocnění se týká stále většího počtu lidí v Česku. Podle odborníků se již blížíme 300 tisícům nemocných se stanovenou diagnózou.

Proč je nejíte častěji? Vlašské ořechy mají právem nálepku božské potraviny • Naši předci prý vlašské ořechy velmi uctívali. Díky vizuální podobnosti s lidským mozkem se věřilo, že mají schopnost předávat lidem boží moudrost. Také se tradovalo, že tato potravina pomáhá při různých problémech s hlavou. Co je na tom pravdy z hlediska současné vědy?

Šest jídel, díky kterým zhubnete i bez drastické diety • Obezita trápí miliony lidí po celém světě. Možná i vy byste rádi nějaké to přebytečné kilo shodili. Co ale dělat, když všechny diety selhaly? Odborníci pro vás našli řešení!

Mince a voda ochrání před otravou jídlem • Chystáte se na pár dní odjet z domova? Jednou z věcí, na které je potřeba myslet, je obsah vaší lednice. Jednoduchý trik vás může ochránit před otravou nebezpečnými bakteriemi.

Zázračné účinky kysaného zelí znali už staří Řekové a Římané. Vitamínová bomba ochrání i před zákeřnou nemocí • S nástupem chladného podzimního počasí začínají lidé častěji stonat. Způsobují to zejména výkyvy teplot, na které není náš organismus během letních měsíců zvyklý. Jak tedy tělu dodat tu správnou podporu?

Jídla od babičky připomínají bezstarostné dětství. Proto je tolik milujeme, i když by šly připravit mnohem lépe • Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky, rajská omáčka, klasické české rizoto nebo pečené kuře s bramborovou kaší. Také to nejlepší jídlo vašeho života vařila vaše babička? Možná vás jen klamou dávné vzpomínky a všechno je úplně jinak. Ne vždy je zkrátka jídlo z babiččiny kuchyně objektivně tím nejlepším, které jste kdy jedli.

Klíšťová encefalitida na vzestupu. Nemoc může vést až ke smrti • Zatímco do konce června bylo v České republice zaznamenáno 119 případů klíšťové encefalitidy, v červenci přibylo dalších 178 případů. Nejvíce nemocných přitom bylo evidováno ve Středočeském a Pardubickém kraji. Jižní Čechy – kraj s tradičně nejvyšším počtem případů – je na třetím místě. Na vině vysokého počtu nakažených je mimo jiné nízká proočkovanost, která je u nás pouze 25 %. 

Tajemství stoletých lidí není zase tak záhadné. Musíte ale dodržovat všechny zásady • Věčný život je snem mnoha lidí, ale co kdybychom vám řekli, že existuje sedm jednoduchých věcí, které vás mohou přiblížit k této metě? Ano, je to možné! Zde jsou tipy, které byste měli začít praktikovat hned teď, abyste se mohli dožít neuvěřitelných 100 let plných zdraví a radosti.

Nedaří se vám usnout? Možná za to může jídlo • Před spaním se nepřecpávat, vynechat kávu, černý čaj a energetické nápoje. To jsou zásady, které všichni tak nějak známe a snažíme se je dodržovat. Věděli jste ale, že i rajčata mohou způsobit nekvalitní spánek? Přinášíme vám přehled šesti potravin, kvůli kterým se „dorůžova“ rozhodně nevyspíte.

Zákaz kouření se v Praze občas porušuje. Hygienici už rozdávají pokuty. Kolik vám hrozí? • Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) provádí pravidelné kontroly podniků poskytujících stravovací služby, zda je ve vnitřním prostoru těchto provozoven dodržován zákaz kouření, jak ukládá protikuřácký zákon. Jen v období od ledna do dubna tohoto roku pražští hygienici provedli 256 takových kontrol, z toho 29 na základě podnětu. „Z letos provedených kontrol jsme zatím odhalili celkem 25 závad a udělili 9 sankcí, z toho 3 napomenutí a 6 pokut v celkové výši 28 tisíc korun,“ říká ředitel HSHMP Jan Jarolímek a doplňuje: „Závady se týkaly značení zákazu kouření, kouření fyzických osob v provozovně a porušení povinnosti provozovatele vyzvat osobu, která nedodržuje zákaz kouření, aby v tomto jednání nepokračovala nebo, aby tento prostor opustila.“ Ve třech případech Hygienická stanice pokutu udělila za více přestupků, než jen porušení zákazu kouření. S dalšími 10 provozovateli stravovacích služeb jsou v současné době přestupky řešeny a HSHMP bude udělovat sankce. [related-post id="9426"] Dříve domluva, teď už sankce V roce 2017, kdy zákon začal platit, bylo snahou HSHMP hlavně preventivní a osvětové působení v dané problematice. Proto se také HSHMP, v souladu s doporučením Ministerstva zdravotnictví, zaměřovala především na kontroly preventivního charakteru. Zjištění případného nedostatku se řešilo na místě domluvou a vysvětlením nutnosti zákon akceptovat, k finančním sankcím se přistupovalo zcela výjimečně. „Jsme přesvědčeni, že jsme v Praze vytvořili dostatečný časový prostor na to, aby v praxi byla všechna zákonem vyžadovaná opatření dodržována. V roce 2018 již proto případné nedostatky řešíme i udělováním finančních sankcí,“ dodává Jan Jarolímek. [related-post id="5187"] Hygienici v tom nejsou sami V rámci prováděných kontrol HSHMP úzce spolupracuje také s Policií ČR. Za porušení zákona hrozí kuřákovi pokuta až do výše 5 tisíc Kč. Ještě přísnější sankce hrozí majitelům provozoven, kteří své podniky například neoznačí symbolem „zákaz kouření“. Pokutu až do výše 50 tisíc Kč může dostat provozovatel za nevyzvání kouřící osoby, aby v tomto jednání nepokračovala nebo, aby prostor opustila. Kontrolu dodržování povinností stanovených zákonem mají nejen hygienické stanice, ale například Policie ČR, obecní policie, Česká obchodní inspekce, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní úřad inspekce práce a oblastní inspektoráty práce, obce s rozšířenou působností nebo živnostenské úřady.

Na oči číhají po čtyřicítce nejrůznější nástrahy • Ačkoli lékaři dnes už dokážou téměř zázraky, stejně je vždycky lepší problémy se zrakem nemít. Pro ochranu svého zraku přitom můžeme leccos udělat sami. Základem je nepodceňovat prevenci. Zejména pak po 40. roce života, kdy i naše oči začínají postupně stárnout a mohou se objevovat různá oční onemocnění, některá i velmi vážná. 

Jak přežít vedro v Evropě: Doporučení pro aktivity a opatření v tropickém počasí • Evropa se nyní potýká s intenzivní vlnou veder, která přináší extrémně vysoké teploty. V některých částech kontinentu teploměry dosahují až neuvěřitelných 40 °C. Česká republika není výjimkou, a tak je důležité vědět, jak se člověk může vypořádat s takovým tropickým počasím.

Časté chyby při sprchování, kterými škodíte vaší pokožce • Zahodit oblečení, vkročit do sprchového koutu, otočit kohoutkem, namydlit se od hlavy až k patě a poté všechno spláchnout teplou vodou. Sprchování je činnost, kterou provádíme každý den. Možná kroutíte hlavou, co by se na tak rutinních úkonech dalo pokazit. Překvapivě toho není málo.

Sprcha osvěží tělo i mysl.

Domácí pečený čaj pro chladné dny připravíte až překvapivě snadno • Naše babičky měly spoustu triků, jak se v chladných zimních dnech příjemně zahřát. Jedním z nich byly pečené čaje. Právě ty se nyní po letech opět vrací do módy. Nejenže krásně provoní celou domácnost a pohladí po duši, ale jejich příprava je snadná a bude vás bavit.

V pražské zoo můžete o víkendu ochutnat hmyzí speciality • Smažené, pečené, na sladko i na slano připravené cvrčky či moučné červy, ale také hmyzí salát a buchtu můžete tento víkend ochutnat v Zoo Praha. Pokrmy pro návštěvníky připraví vyhlášený hmyzí šéfkuchař Milan Václavík.

Mouční červi s chilli.

V Česku se narodilo první dítě z transplantované dělohy • Ve čtvrtek 29. srpna se na Gynekologicko-porodnické klinice 2. LF UK a FN Motol narodil 27leté ženě s transplantovanou dělohou zdravý chlapeček. Završilo se tak úsilí speciálně vytvořeného týmu FN Motol pod vedením MUDr. Romana Chmela, Ph.D. a Institutu klinické a experimentální medicíny pod vedením doc. MUDr. Jiřího Froňka, Ph.D. FRCS.

Riziko rakoviny výrazně narůstá při nedostatku pohybu • Ke zdravému životnímu stylu nepatří jen správná strava a dodržování zásad psychohygieny. Výzkum amerických vědců upozorňuje ještě na jednu důležitou součást. Pokud berete prevenci smrtelných chorob vážně, neměli byste ji podceňovat.

Konzumace brambor je v některých případech vysoce nebezpečná • Brambory si vydobyly pevné místo v české kuchyni i v našem jídelníčku již před stovkami let. A přestože v poslední době se do popředí zájmu dostávají i různé „nové“ netradiční přílohy, bramborám stále ani zdaleka nesahají tzv. „po kotníky“. Občas ale jejich konzumace může být velmi nebezpečná.

Noční pocení může signalizovat vážné zdravotní problémy • Probudit se uprostřed noci na mokrém polštáři bývá běžné během horkých letních nocí. Co když se však něco podobného přihodí v zimě? S vaším tělem nejspíš není všechno v pořádku.

Potraviny štěstí navodí skvělou náladu a ochrání před rakovinou • Jídlo je důležitým faktorem, který ovlivňuje naše duševní rozpoložení. Ať už vás trápí vztahové problémy, nedostatek peněz, zlobivé děti, příliš mnoho úkolů v práci nebo jen zimní chmury, měli byste místo antidepresiv zařadit do jídelníčku potraviny štěstí, které do žil zaručeně napumpují novou energii.

Díky jídlu můžeme být šťastnější.