Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem

LifestyleTomáš Marný3. ledna 20203 minuty čtení

Foto: Unsplah

Jediný lidský smysl, při jehož absenci můžeme snadno zemřít, i když si to vůbec neuvědomujeme. V průběhu života se mění a může nás pořádně potrápit. Není to zrak, ani sluch, které vás asi napadnou jako první.

Tím velmi důležitým smyslem je chuť. Pokud ji totiž ztratíme, člověk přestává jíst, začne hladovět a zemře. Chuť se v průběhu lidského života vyvíjí a do chuťové dospělosti dorosteme každý v jiném věku. Také vám jako malým nechutnala například káva a dnes byste bez ní nedokázali začít den? Na vině je právě vývoj chuti.

Je libo lahodný hamburger?

Sladká plodová voda

Chuť se nám začíná vyvíjet již velmi brzy. Vědci prokázali, že už ve čtvrtém měsíci vývoje dokáže lidský plod vnímat sladkou chuť plodové vody a rozlišuje i slané a hořké. Také proto novorozencům chutná mateřské mléko, které je sladké, stejně jako plodová voda.

V průběhu života se pak vnímání chuti zásadně mění. Své by o tom mohly vyprávět ženy v těhotenství. Ovlivňuje nás ale i rodinné prostředí – jak se stravovali naši rodiče, tak se v dalším životě obvykle stravujeme i my a podvědomě vyhledáváme podobné potraviny.

[related-post id=“26275″]

Proč děti milují sladké

Chuťové pohárky na jazyku se v průběhu našeho života vyvíjejí a dozrávají, ale také výrazně ubývají. Zatímco dětský jazyk má kolem 18 000 chuťových pohárků, v dospělosti pak máme už jen pouhé 2000 a ve stáří jen asi 1000.

Jako novorozenci navíc rozeznáváme převážně chuť sladkou a hořkou, ostatní chutě se přidávají až později. Proto jsou děti v jídle mnohem vybíravější a také preferují sladkou chuť potravin, která je pro ně zdrojem energie.

Sladké chuti dokáže odolat jen málokdo.

To je spojeno právě s podvědomou vzpomínkou na plodovou vodu jako první tekutinu, kterou dítě v životě přijme. A také to je důvodem, proč si dítě některé konkrétní pokrmy natolik oblíbí, že je poté chce jíst neustále dokola. Často se jedná o nasládlé pokrmy – např. rajská omáčka, hrášková polévka nebo bramborová kaše.

Chuťová dospělost

Ve stáří naopak výrazně více dochucujeme a solíme, protože nám chuťové pohárky významně ubývají. Chuťové zralosti dosahujeme mezi 20. a 25. rokem života a právě tehdy většině z nás začnou chutnat chuťové výrazné potraviny, které jsme do té doby nemohli ani cítit, jako třeba krevety, kozí sýr, lanýže nebo chřest. A také nám začne chutnat káva, alkohol nebo hořké pivo.

[related-post id=“21831″]

A víte, zda-li jsou mlsnější muži, anebo ženy? Vědci mají jasno. Mnohem vybíravější jsou překvapivě muži. Zatímco ženy vnímají chutě rozmanitěji a stejně jako děti milují nejvíce chuť sladkou, muži jsou mlsnější a dávají přednost hořké nebo kyselé chuti. Alespoň tak už víme, kdo vymyslel onu skvělou kombinaci piva a dobře naložených utopenců.

Nepřehlédněte

Je jídlo spadlé na zem bezpečné? Vědci zkoumali pravidlo pěti vteřin • Čas od času se stane, že nám na podlahu nedopatřením upadne kousek jídla. Určitě jste už slyšeli, že pokud ho dostatečně rychle zvedneme, jeho konzumace je bezpečná, protože se na něj nestihnou nalepit žádné škodlivé choroboplodné zárodky. Výzkum amerických vědců ale zjistil něco jiného.

Jedno objetí denně nestačí. Terapeutka popsala, kolikrát denně je to ideálně potřeba • Náročná zima, letos navíc umocněná stále nekončící pandemií a astronomickým zdražováním všeho možného, představuje obrovskou zátěž na naši psychiku. Naštěstí ale existuje jednoduchý a bezplatný způsob, jak zůstat v pohodě.

Nejstarší ženy světa prozradily tajemství dlouhověkosti • Noviny a časopisy jsou plné zaručených návodů na dlouhověkost. Často se zmiňuje především význam jídla a nastavení mysli. Pravdou je, že složení jídelníčku může hodně ovlivnit délku i kvalitu života. Některé případy stoletých lidí ale dokazují, že ne vždy jsou tyto zdravé rady neomylné.

Praha zřídila v centru odběrové místo na testování covid-19 • Na Václavském náměstí zahájilo v pátek provoz odběrové místo na testování nemoci covid-19. Cílem je, aby testování bylo více dostupné pro jak pro obyvatele Prahy, tak i pro turisty. Současná odběrová místa se nacházejí mimo centrum a turisté do nich často musejí cestovat přes celé město.

Na Smíchovské náplavce můžete ochutnat speciality asijské kuchyně • Již pátý ročník největší přehlídky exotických chutí a vůní Asia Food Fest se uskuteční v sobotu 12. května 2018 na Smíchovské náplavce. Kromě populární polévky pho, budete moci ochutnat malajskou laksa, ramen či tom yum. Kuchaři vám ve svých wok pánvích připraví např. bun bo nam bo, kung pao, pad thai, stir fry či pad kee mao. Dochucovat se bude sezamovou, sojovou, arašídovou a chilli omáčkou. Jídla budou podtržena vůní a chutí koriandru, šafránu, galangy, zázvoru a kari. Servírovat se budou i chuťovky jako knedlíčky gyoza, pelmeně, plněné závitky, dim sum, satay, kimči, chačapuri, grilované krevety, apod. Kdy a kde Asia Food Fest se koná v sobotu 12. května 2018 od 10:00 do 18:00 hod. na Smíchovské náplavce (Praha 5). Vstupné je 50 Kč, děti do 12 let a držitelé průkazu ZTP mají vstup zdarma.

Stolice říká mnohé o našem zdraví aneb Vážně i nevážně o lidském vyměšování • I když se o tom veřejně moc nemluví, pravidelné vyprazdňování je pro člověka velmi důležité a může hodně prozradit o vašem zdravotním stavu. Zní to sice zvláštně, ale až třetina lidí podle průzkumu lékařů vůbec nemá představu o tom, jak vypadá normální exkrement. Lidé si také nesprávným vyprazdňováním zadělávají na řadu zdravotních problémů. Co všechno o vás může vaše stolice prozradit?

Načerpejte energii před zimou • S nastupujícím podzimem a blížící se zimou se u mnoha lidí vyskytují pocity únavy a nedostatku energie. Sychravé počasí a nedostatek slunečního světla vám na náladě jistě nepřidá. A to vás ještě čeká předvánoční shon a stres. Jak získat dostatek energie na překlenutí tohoto nepříjemného období roku?

Příběh fotografie, kterou zná celý svět díky Windows XP. Kde vznikla a kolik vydělala autorovi? • Idylický snímek zářivě zeleného kopce a modré oblohy je pravděpodobně nejprohlíženější fotografií všech dob. Jako výchozí pozadí počítačového systému Windows XP ho viděl alespoň jednou v životě snad každý. Víte ale, kdy a kde vznikl? A kdo je jeho autorem?

Zůstaňte v kondici. Stačí pár minut denně a vůbec to nebolí • Jak se v době pandemie udržet v dobré fyzické i psychické kondici? Odborníci znají recept. Stačí každý den pravidelně a správně chodit.

Duše potřebuje každodenní péči. Zásady psychohygieny mnoho lidí zanedbává • Více než 21 milionů obyvatel USA podle výzkumů trpí depresemi nebo dlouho přetrvávající špatnou náladou. Není pochyb, že i v našich končinách bude toto číslo vysoké. Mnozí si přitom cestu k životní radosti a vyrovnanosti zcela zbytečně uzavírají nesprávnými návyky. Co tedy dělat, abychom měli dostatek energie a cítili se šťastní?

Jak správně dýchat. Jednoduchý návod vám může změnit život • Dýchání nás provází od narození až do smrti. Je to proces, bez kterého bychom jen sotva přežili. Pouze díky němu může krev zásobovat organismus životně důležitým kyslíkem. Podle odborníků přitom velká část lidí dýchá špatně. To pak může souviset s různými zdravotními komplikacemi.

Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně? • Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky v těchto dnech obsypávají červené plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy.

Jak se stát skvělou matkou? Tajemství máme přímo před očima • Role matky v lidské společnosti se vyvíjí v průběhu věků, ale ve své podstatě zůstává nadčasová. Cesta k tomu stát se skvělou matkou není o dokonalosti. Hlavní roli má hrát spíše láska, porozumění, růst a umění pečovat. Tento článek se zabývá hlubokou a obohacující cestou mateřství a nabízí poznatky a návody pro ty, které usilují o to, aby tuto roli přijaly s grácií a moudrostí.

V pražské zoo můžete o víkendu ochutnat hmyzí speciality • Smažené, pečené, na sladko i na slano připravené cvrčky či moučné červy, ale také hmyzí salát a buchtu můžete tento víkend ochutnat v Zoo Praha. Pokrmy pro návštěvníky připraví vyhlášený hmyzí šéfkuchař Milan Václavík.

Mouční červi s chilli.

Vegetariánství propadly i slavné osobnosti. Už dávno nejde o módní výstřelek • Myšlenka bezmasého stravování existuje tisíce let. Své kořeny má v civilizacích starověké Indie a Řecka. Ve středověku z Evropy vegetariánství prakticky vymizelo. Znovu se objevuje až v 19. století, kdy lidé ve velkém vzhlíželi k antické kultuře a ideálům.

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná • Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná.

Praha spouští vlastní kampaň na podporu očkování • Vedení Prahy představilo kampaň, která má za cíl zvýšit ochotu lidí nechat se naočkovat proti nemoci covid-19. Kreativní koncept pro město zdarma připravila agentura DDB Prague.

Petřínská rozhledna bude mimořádně svítit červeně • Jedna z pražských dominant – Petřínská rozhledna – se v sobotu v noci zahalí do červené barvy. Praha se tak chce připojit ke Světovému dni dárců kostní dřeně, který letos připadá na 15. září.

Ideální čas na sprchu je pro každého různý. S čisticími prostředky šetřete • Lidé se dělí na dvě skupiny. Jedni upřednostňují sprchování hned ráno po probuzení, druzí si tento rituál nechávají až na samý závěr dne před spaním. Co je ale lepší pro naše zdraví?

Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání • Červená čočka je méně známá příbuzná klasické čočky, která má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. A i když se zatím u nás netěší příliš velké oblibě, přesvědčíme vás, že byste jí měli dát šanci. Je totiž úžasná v mnoha ohledech!

Červená čočka