Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem
![](https://www.prazskyden.cz/wp-content/uploads/2020/01/jazyk.jpg)
Foto: Unsplah
Jediný lidský smysl, při jehož absenci můžeme snadno zemřít, i když si to vůbec neuvědomujeme. V průběhu života se mění a může nás pořádně potrápit. Není to zrak, ani sluch, které vás asi napadnou jako první.
Tím velmi důležitým smyslem je chuť. Pokud ji totiž ztratíme, člověk přestává jíst, začne hladovět a zemře. Chuť se v průběhu lidského života vyvíjí a do chuťové dospělosti dorosteme každý v jiném věku. Také vám jako malým nechutnala například káva a dnes byste bez ní nedokázali začít den? Na vině je právě vývoj chuti.
![](https://www.prazskyden.cz/wp-content/uploads/2020/01/burger-800x450.jpg)
Sladká plodová voda
Chuť se nám začíná vyvíjet již velmi brzy. Vědci prokázali, že už ve čtvrtém měsíci vývoje dokáže lidský plod vnímat sladkou chuť plodové vody a rozlišuje i slané a hořké. Také proto novorozencům chutná mateřské mléko, které je sladké, stejně jako plodová voda.
V průběhu života se pak vnímání chuti zásadně mění. Své by o tom mohly vyprávět ženy v těhotenství. Ovlivňuje nás ale i rodinné prostředí – jak se stravovali naši rodiče, tak se v dalším životě obvykle stravujeme i my a podvědomě vyhledáváme podobné potraviny.
[related-post id=“26275″]
Proč děti milují sladké
Chuťové pohárky na jazyku se v průběhu našeho života vyvíjejí a dozrávají, ale také výrazně ubývají. Zatímco dětský jazyk má kolem 18 000 chuťových pohárků, v dospělosti pak máme už jen pouhé 2000 a ve stáří jen asi 1000.
Jako novorozenci navíc rozeznáváme převážně chuť sladkou a hořkou, ostatní chutě se přidávají až později. Proto jsou děti v jídle mnohem vybíravější a také preferují sladkou chuť potravin, která je pro ně zdrojem energie.
![](https://www.prazskyden.cz/wp-content/uploads/2020/01/sladke-800x450.jpg)
To je spojeno právě s podvědomou vzpomínkou na plodovou vodu jako první tekutinu, kterou dítě v životě přijme. A také to je důvodem, proč si dítě některé konkrétní pokrmy natolik oblíbí, že je poté chce jíst neustále dokola. Často se jedná o nasládlé pokrmy – např. rajská omáčka, hrášková polévka nebo bramborová kaše.
Chuťová dospělost
Ve stáří naopak výrazně více dochucujeme a solíme, protože nám chuťové pohárky významně ubývají. Chuťové zralosti dosahujeme mezi 20. a 25. rokem života a právě tehdy většině z nás začnou chutnat chuťové výrazné potraviny, které jsme do té doby nemohli ani cítit, jako třeba krevety, kozí sýr, lanýže nebo chřest. A také nám začne chutnat káva, alkohol nebo hořké pivo.
[related-post id=“21831″]
A víte, zda-li jsou mlsnější muži, anebo ženy? Vědci mají jasno. Mnohem vybíravější jsou překvapivě muži. Zatímco ženy vnímají chutě rozmanitěji a stejně jako děti milují nejvíce chuť sladkou, muži jsou mlsnější a dávají přednost hořké nebo kyselé chuti. Alespoň tak už víme, kdo vymyslel onu skvělou kombinaci piva a dobře naložených utopenců.