Jídelníček Čechů se za posledních třicet let výrazně proměnil

MagazínPražskýDEN.cz3. prosince 20192 minuty čtení

Skladba surovin v jídelníčku obyvatel Česka se mění.

Foto: Archiv

Češi si v posledních třiceti letech více oblíbili obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce. Poklesla naopak spotřeba konzumního mléka, masa, brambor a cukru. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kg méně než v roce 1989. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Na spotřebu potravin měly vliv socioekonomické faktory jako liberalizace cen, tempo růstu reálné mzdy, pestřejší nabídka potravin na trhu a v neposlední řadě také změna stravovacích návyků, životního stylu a omezení samozásobení.

Od roku 1989 došlo k výrazné změně stravovacích návyků především u masa. „Dříve se zkonzumovalo 30,0 kg hovězího masa na obyvatele, dnes spotřeba hovězího masa představuje 8,7 kg. Naopak u drůbežího masa došlo k nárůstu spotřeby z 13,0 kg v roce 1989 na rekordních 28,4 kg v roce 2018,“ srovnává Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Více rostlinných tuků

V průběhu třiceti let se změnila i struktura spotřeby pekárenských výrobků. „V roce 1989 spotřeba chleba dosahovala 56,8 kg na obyvatele a pšeničného pečiva 33,0 kg. Tento poměr se otočil a dříve oblíbený chléb dosáhl v roce 2018 spotřeby 39,3 kg a pšeničné pečivo 51,3 kg,“ říká Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství ČSÚ. Mezi roky 1989 a 2018 poklesla spotřeba kravského konzumního mléka o 33,5 l na hodnotu 57,9 l na osobu v roce 2018. Změnila se i struktura spotřeby tuků. U živočišných tuků klesla během posledních třiceti let o 41,3 %, naopak spotřeba rostlinných tuků vzrostla o 41,6 %.

Maximálních hodnot v historii sledování spotřeby potravin na obyvatele bylo dosaženo v roce 2018 u rýže (6,6 kg), těstovin (8,2 kg), přírodních sýrů (11,6 kg), ostatních mléčných výrobků (34,9 kg), rostlinných jedlých tuků a olejů (17,7 kg), luštěnin (3,0 kg), kakaových bobů (2,6 kg) a nečokoládových cukrovinek (3,4 kg).

V roce 2018 meziročně vzrostla spotřeba obilovin v hodnotě mouky o 1,8 kg (+1,6 %), masa o 2,1 kg (+2,7 %), tuků a olejů o 0,2 kg (+0,6 %), ovoce o 4,1 kg (+5,0 %), minerálních vod a nealkoholických nápojů o 9,6 l (+4,0 %) a alkoholických nápojů o 1,9 l (+1,1 %). Naopak poklesla celková spotřeba mléka a mléčných výrobků o 0,7 kg (-0,3 %), brambor o 0,8 kg (−1,1 %) a cukru o 0,1 kg (-0,4 %).

Nepřehlédněte

Zemědělské trhy na Letné nabídnou kvalitní lokální suroviny i streetfood • Září a říjen bude na muzejním dvorku Národního zemědělského muzea na Letné patřit podzimním trhům. Akce potěší zákazníky, kteří upřednostňují kvalitní lokální potraviny. Těšit se můžete i streetfood stánky s občerstvením.

Jeden typ krevní skupiny možná snižuje pravděpodobnost Alzheimerovy choroby • Víte, kterou krevní skupinu máte? Podle vědeckých výzkumů to vypadá, že právě typ krve má možná vliv na kondici mozku v pozdějším věku. Nositelé určité krevní skupiny také mají údajně více šedé mozkové hmoty a těší se delšímu duševnímu zdraví.

Mango v jídelníčku by nemělo chybět. Vaše tělo za něj poděkuje • Lahodné tropické ovoce pocházející pravděpodobně z indického subkontinentu je mimořádně bohaté na živiny a minerály, které potřebujeme ke správnému fungování organismu. Často bývá dokonce označováno za superovoce. V čem konkrétně je tedy tak pozoruhodné?

Levná a chutná jídla z brambor. Recepty, které budete chtít hned zkusit • Brambory jsou označovány za „poklad chudých“. Na světě totiž není příliš mnoho potravin, které nestojí moc peněz a zároveň dokážou dostatečně zasytit. Přinášíme vám přehled těch nejlepších bramborových receptů.

Jíst naklíčenou řeřichu se vyplatí. Přináší řadu zdravotních benefitů • Řeřicha je rychle rostoucí bylinka, jejíž původní domovinou je pravděpodobně oblast Blízkého východu. Indové i Evropané ji znali již před mnoha staletími. Oblibu si získala pro svou jedinečnou chuť, ale i díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek.

Citlivost antigenních testů je nízká, pokud test není opakovaný, potvrdila studie • V odběrovém centru Fakultní nemocnice Motol proběhla na konci února studie, jejímž cílem bylo stanovit citlivost antigenních testů v režimu, který je blízký scénáři preventivního testování. Potvrdilo se, že tyto testy nezachytí ani polovinu pozitivních bezpříznakových jedinců, pokud nejsou opakovány.

Varovné signály těla na nedostatek vlákniny. Mnohé prozradí stolice • Vláknina je základním předpokladem dobrého trávení. Kromě toho působí preventivně proti vzniku onemocnění cévního a trávicího systému. Řada z nás jí ale v potravě přijímá málo. Nedostatek vlákniny lze naštěstí snadno rozpoznat a dnes si představíme hlavní příznaky.

Jeden druh snů značí dobré duševní zdraví a vyrovnanost • Lidské sny patří stále mezi vědou ne zcela probádané oblasti. Nevíme přesně, proč vlastně v noci sníme. Podle některých se jedná o výsledek náhodné činnosti neuronů, jiní sny považují za okno do našeho podvědomí a přisuzují jim velký význam.

Potraviny štěstí navodí skvělou náladu a ochrání před rakovinou • Jídlo je důležitým faktorem, který ovlivňuje naše duševní rozpoložení. Ať už vás trápí vztahové problémy, nedostatek peněz, zlobivé děti, příliš mnoho úkolů v práci nebo jen zimní chmury, měli byste místo antidepresiv zařadit do jídelníčku potraviny štěstí, které do žil zaručeně napumpují novou energii.

Díky jídlu můžeme být šťastnější.

Senioři mají z chřipky strach, ale očkování přesto podceňují • Z chřipky máme respekt, mohla by nám podkopat zdraví a navždy omezit kvalitu našeho života, přiznávají senioři žijící v metropoli. Strach mají zejména z toho, že by se už nedostali zpět do původní kondice a nemohli se věnovat svým koníčkům. Přesto o očkování uvažuje jen málo z nich. Zkušenost se silnou chřipkou má sedm z deseti Pražanů v důchodovém věku. Čtvrtina ji měla za poslední roky dokonce více než třikrát. Ukazuje to průzkum, který dělala agentura ppm factum pro společnost Sanofi.

Další výzkum potvrdil, že káva ovlivňuje délku života • Pokud patříte mezi milovníky kávy, pak rozhodně musíte vědět o nejnovější studii vědců, jejíž závěry zveřejnil odborný časopis The Annals of Internal Medicine. Zkoumalo se, jaký vliv má pravidelné pití kávy na riziko předčasného úmrtí. A potvrdil se poznatek, který přinesly podobné vědecké práce již v minulosti.

Desetina Čechů občas myslí na sebevraždu. Spotřeba antidepresiv stoupá • Ačkoliv se průměrný věk dožití člověka celosvětově stále prodlužuje, větší část tohoto nárůstu pokrývají roky života strávené ve špatném zdravotním stavu.

Svět po krizi se musí zásadně změnit, říká papež a popisuje svou představu • Lidstvo musí po koronavirové krizi zpomalit a nalézt lepší způsob soužití. V článku zveřejněném ve čtvrtek v deníku The New York Times to píše papež František.

Houbičky jsou semeniště bakterií. Správná hospodyně ví, jak často je měnit • Žádná kuchyně se bez nich neobejde. A to ani v případě, kdy za vás většinu nádobí myje myčka. Houbičky na nádobí jako užitečné pomocnice jsou vždy po ruce. Zároveň ale mohou být i extrémně zrádné.

Houbičky na nádobí

Jíst méně a zdravěji? Snadnější, než si myslíte. Chce to jen ošálit mozek • Každý máme rozdílné chutě i svá oblíbená jídla. Může za to náš mozek. Ten totiž určuje, co budeme jíst a v jakém množství. Zásadní problém nastává, když je špatně naprogramován. Jednoduchými triky však můžeme podstatně změnit svou životosprávu.

Léto se naposledy vrátí. Meteorologové slibují tropické teploty • Srpen se sice překulil do druhé poloviny, ale to neznamená, že léto řeklo své poslední slovo. I když teploměr v těchto dnech ukazuje přes den maximálně 24 stupňů, podle meteorologů ještě budeme mít příležitost užít si dosyta tropické teploty. I když pro tento rok už to nejspíš bude naposledy.

Lahodná pečená slanina. Až zjistíte, proč tak voní, možná vás rychle přejde chuť • Šťavnatá pečená slanina. Kdo by její lákavé vůni odolal? Vždy si na ní pochutnáme s výčitkami svědomí, protože tušíme, že zrovna dvakrát zdravá není. Víte ale, co přesně z ní dělá tak výjimečnou lahůdku?

Pečená slanina je pro mnoho lidí neodolatelná.

Ghí a přepuštěné máslo. Proč jsou zdravé a v čem se od sebe liší • V receptech především indické kuchyně můžete často narazit na surovinu zvanou ghí. Jedná se vlastně o přepuštěné máslo, které znaly už naše prababičky. Avšak toto tvrzení není úplně přesné. Obě suroviny se totiž od sebe liší.

Ghí a přepuštěné máslo

Bára (32): Kolaps mě naučil změnit přístup k životu. Člověk musí myslet nejdřív sám na sebe • Dlouhodobý stres a nepřiměřené nároky mohou po čase vést až k celkovému vyčerpání a kolapsu. Své o tom ví asistentka Bára (32), která se nejdřív musela dostat na úplné dno, aby pak mohla úspěšně otočit kormidlem života a vydat se lepší cestou.

Idiopatická plicní fibróza se zpočátku hlásí nenápadně. Důležitá je včasná diagnóza • Pražané si mohou nechat zkontrolovat plíce. Pneumologové jim otevřou dveře svých ordinací ve středu 30. září. Zájemce vyšetří i bez předchozího objednání a doporučení praktického lékaře. Preventivní akcí chtějí lékaři včas odhalit smrtelnou nemoc – idiopatickou plicní fibrózu (IPF). Letos se do dne otevřených dveří v kraji zapojí jedenáct ambulancí. Zájemci o vyšetření by si ale vzhledem ke koronavirové pandemii měli telefonicky ověřit, jestli se provoz ordinace nezměnil. V loňském roce lékaři potvrdili IPF dvěma pacientům. U jedenácti dalších objevili jiné plicní nemoci, jako jsou například astma či chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN).