Zazářila jako princezna se zlatou hvězdou. Dnes na tom Marie Kyselková (83) není vůbec dobře

ZajímavostiTereza Běhalová9. prosince 20183 minuty čtení
František Smolík jako král a Marie Kyselková jako princezna v pohádce Martina Friče Princezna se zlatou hvězdou.

František Smolík jako král a Marie Kyselková jako princezna v pohádce Martina Friče Princezna se zlatou hvězdou.

Foto: Archiv

Marii Kyselkovou zná celý národ jako nezapomenutelnou princeznu Ladu v myším kožíšku. Pohádka Martina Friče Princezna se zlatou hvězdou byla přitom čtvrtým a zároveň posledním filmem, který kdy herečka natočila. Pak se její životní osud ubíral úplně jiným směrem.

Marie Kyselková se narodila v Brně v roce 1935. Chtěla se stát zdravotní sestrou, už při studiu zdravotnické školy ale navštěvovala taneční podniky, kde zpívala a tančila.

Jednoho dne přišla lákavá nabídka na místo manekýny v Praze. Roztomilé dívenky s modrýma očima si na molech povšiml režisér Jiří Sequens a obsadil ji do svého filmu Větrná hora (1955). Kyselková poté začala hrát v libeňském divadle S. K. Neumanna. Následovaly další dvě drobné filmové role ve snímcích Bomba (1957) a Touha (1958).

Životní role přišla náhodou

V pohádce Princezna se zlatou hvězdou (1959) měla hrát hlavní roli herečka Miriam Hynková. Ta ale krátce před natáčením onemocněla, a tak za ni režisér Martin Frič vybral jako náhradnici právě Marii Kyselkovou, která se původně měla jen mihnout v epizodní roli.

Za den natáčení dostávala 220 Kčs, což byly na tu dobu velmi slušné peníze. O dost méně si vydělal představitel prince Radovana Josef Zíma, ten za celé natáčení pohádky dostal dohromady „jen“ 550 korun.

Marie Kyselková a Josef Zíma.

Kariéru pověsila na hřebík

Pohádka Princezna se zlatou hvězdou sklidila ohromný úspěch, v kinech ji vidělo přes 6 milionů diváků. Marie Kyselková byla rázem zasypána řadou nabídek k dalším filmům. Všechny ale odmítla, s hercem Petrem Haničincem totiž čekala narození syna Ondřeje. Slibně rozjeté kariéry se zcela zřekla a veškerou energii věnovala péči o rodinu.

Několik let prožívala šťastné období, ovšem vztah s Petrem Haničincem se po čase rozpadl. Následovalo druhé manželství, ze kterého vzešly dvě dcery. Prakticky až do důchodu se pak Kyselková opět věnovala péči o rodinu, přičemž si po celou dobu přivydělávala si různými domácími pracemi pro podniky.

Marie Kyselková s dcerou Žofií dnes.

Skončila na vrátnici

Říká se, důchod není pro každého. Kyselková začala pociťovat samotu a zároveň chuť být v životě ještě prospěšná, a proto se rozhodla pro částečné zaměstnání. Od konce 90. let pracovala jako vrátná na strahovských vysokoškolských kolejích. Kontakt s mladou generací si velmi pochvalovala.

Čas bohužel nešetří nikoho. V současné době Marii Kyselkovou trápí řada zdravotních obtíží, kvůli kterým potřebuje neustálou péči. Na začátku letošního roku přinesly bulvární deníky zprávu, že kvůli psychickým problémům musela být legendární „princezna Lada“ na čas hospitalizována v psychiatrické léčebně v Bohnicích.

[related-post id=“14766″]

Aktualizace 21. 1. 2019: Média přinesla zprávu o úmrtí Marie Kyselkové. Podle serveru Blesk.cz byla dlouhodobě vážně nemocná. Trápily ji nesnesitelné bolesti v nohou, které začaly po operaci zad. Prakticky se nemohla sama hýbat a nebyla schopna se o sebe starat.

Nepřehlédněte

Praha začíná hledat vánoční strom pro Staroměstské náměstí • Praha ode dneška začíná hledat dominantu vánočních trhů na Staroměstském náměstí. Lidé mohou až do 30. srpna zasílat svoje tipy na vhodné jehličnany. Vítěz obdrží symbolickou finanční odměnu 10 tisíc korun.

V Národním zemědělském muzeu v sobotu slavnostně rozsvítí vánoční strom • Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné chystá na sobotu 8. prosince od 10 do 17 hodin zajímavý adventní program. Kromě oblíbených dílniček je přichystáno také slavnostní rozsvícení vánočního stromu či ambrožské zpěvy včelám na střeše muzea. Zájemci si také mohou vyzkoušet upéct a nazdobit perníkovou chaloupku na kurzu pečení.

Čím méně dárků, tím hezčí Vánoce • Za dva měsíce oslavíme Vánoce. Pro mnohé začíná hektický kolotoč úklidu, pečení, plánování rodinných návštěv a především nákupu dárků. Je ale tohle všechno nutné, pokud chceme závěr roku strávit v psychické pohodě?

Zita Kabátová sklízela jednu ránu za druhou. Díky optimismu se ale dožila vysokého věku • Už navždy bude patřit k nejvýraznějším herečkám naší kinematografie. Narodila se v roce 1913 v Praze na Malé Straně a zemřela v roce 2012. Dožila se tedy úctyhodných 99 let. A jak je známo, i v pokročilém věku byla velice svěží a čilá. Možná i proto, že si dokázala udržovat svůj pověstný smysl pro humor, optimismus a nadhled, přestože život jí do cesty postavil nejednu těžkou zkoušku.

Zita Kabátová byla jednou z nejkrásnějších prvorepublikových hereček.

Vybíráme dárek pro babičku a dědečka. Tipy na věci, které udělají radost • Dárek pro vaše prarodiče k Vánocům by měl být jedinečný a od srdce. Zároveň ale musí být i trochu praktický, protože starší lidé si právě na takové dárky potrpí nejvíc. Nevím, jak vaši prarodiče, ale ti mí nejsou úplně příznivci dekorativních drobností. Co tedy vybrat? Teplé papuče, deky nebo elektroniku, která jim usnadní každodenní život? Podívejte se na několik tipů, co nadělit prarodičům pod stromeček.

Kinobus bude promítat filmy po celé Praze. Vstupné je zdarma • Oblíbené pražské letní pojízdné kino Kinobus zahájí svou 13. sezónu v pondělí 29. června. Každý večer od pondělí do čtvrtka bude pod širým nebem na celkem 11 místech v Praze promítat snímky z české i zahraniční produkce.

Kam zmizel János Bán (64), představitel Otíka Rákosníka z filmu Vesničko má středisková • Snímek Jiřího Menzela Vesničko má středisková z roku 1985, nominovaný na Oscara, patří k nezapomenutelným klenotům české kinematografie. Na jeho fenomenálním úspěchu se výrazně podepsal také maďarský herec János Bán, který ztvárnil roli slabomyslného Otíka Rákosníka.

Co nabídne 13. ročník festivalu německy mluvících filmů DAS FILMFEST • Ikonická Romy Schneider, jež už dávno není tou mladou a svěží císařovnou Sissi z našich vzpomínek, Bertolt Brecht snažící se zfilmovat svou slavnou Žebráckou operu, Franz Murer, přezdívaný kat Židů z Vilniusu, obhajující se před soudem či mistryně světa ve sjezdu na lyžích Erika Schinegger, svádějící boj proti předsudkům, když se zjistí, že je vlastně Erik Schinegger. Různé osobnosti i rozličné osudy, které spojuje to, že jejich životní příběhy ožívají na filmovém plátně. Nejen to čeká na návštěvníky festivalu německy mluvených filmů DAS FILMFEST. Festival nabídne v letošním roce pět programových sekcí. Kromě tradiční DAS FILMFEST SPEZIAL, která představí ty nejzajímavější, cenami ověnčené i divácky úspěšné snímky, dokumentární DIE DOKU a krátkometrážních SHORTS, se mohou letos diváci těšit také na tematické sekce OSOBNOST a SPOLU & SÁM. V rámci DAS FILMFEST SPEZIAL festival uvede například zmiňovaný snímek Murer - Anatomie procesu, dále drsný policejní thriller Cops, drama z posledních dnů války Kapitán, založené na skutečných událostech, energický snímek o dospívání a hledání vlastní identity Blue my mind či velkoryse pojatou a divácky mimořádně úspěšnou „pohádku pro dospělé“ Timm Thaler aneb O chlapci, co prodal svůj smích. [gallery size="full" columns="1" ids="12744"] Sekce SPOLU & SÁM pozve diváky na romantickou roadmovie po Evropě se snímkem 303, nabídne svěží vztahovou komedii Kim má penis a představí úspěšnou tragikomedii s hvězdným obsazením Arthur & Claire. Velice silná je v letošním roce populární sekce DIE DOKU. Kromě snímků věnovaných filmovým velikánům (Life as it is: Miloš Forman on Miloš Forman a Hledání Ingmara Bergmanna) uvede například snímek Švýcar Chris, ve kterém se režisérka vydává po stopách svého bratrance – novináře, jenž za nejasných okolností zahynul ve válce v Jugoslávii. Do svědomí sáhne snímek EldOrado, ve kterém režisér Markus Imhoof mapuje osudy lidí na útěku. První fázi života člověka nám přiblíží poutavý dokument Cry Baby, Cry. Třináctý ročník přehlídky německých, rakouských a švýcarských filmů proběhne od 17. do 23. října v Praze a od 29. října do 2. listopadu v Brně. Podrobnější informace naleznete na www.dasfilmfest.cz. Přesný program bude na webu zveřejněn do konce září. Přehlídku tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice.

3 Tage in Quiberon.

Užijte si nejkrásnější Vánoce bez stresu. Pomůže vám jednoduchý manuál • Vánoce jsou stresovým obdobím pro řadu lidí. Dárky, nákupy, výzdoba, úklid, rodinné návštěvy – jak to všechno zvládnout a zároveň se nezbláznit? Vyzkoušejte jednoduchý manuál, díky kterému budou letošní svátky ty nejkrásnější, které jste kdy prožili.

Užijte si letošní Vánoce plnými doušky!

Bramborový salát jako časovaná bomba. Pozor na hrášek, vejce i uzeniny • Vánoce a konec roku si snad nikdo nedokáže představit bez bramborového salátu, chlebíčků a jednohubek u silvestrovských oslav. Mnoho pochutin chystáme do zásoby a obvykle je jíme i několik dnů, jako třeba bramborový salát. Ovšem pozor! V řadě potravin číhají zákeřné mikroorganismy, které nás mohou hodně potrápit a způsobit nákazu.

Nejstarší pražské multikino Galaxie skončilo kvůli nezájmu diváků • Když v dubnu 1996 otevřelo své brány první české multikino Galaxie na pražských Hájích, byla to velká sláva. Během úvodního víkendu se v osmi promítacích sálech s celkem jedenácti sty sedadly vystřídalo přes devět tisíc diváků. Tuto středu se tu ale po více než 23 letech promítalo naposledy.

Alkohol jako vánoční dárek kupují dvě třetiny Čechů, zjistil průzkum • Dvě třetiny Čechů kupují alkohol jako vánoční dárek. Obdarovávají jím především rodinu a přátele, méně často pak kolegy a obchodní partnery. Nejčastěji utrácejí Češi za alkoholický vánoční dárek mezi 300 a 500 korunami a obvykle kupují víno či sekt. A právě víno či sekt jsou mezi Čechy také nejoblíbenějším alkoholem v době vánoční.

Praha už našla vánoční strom pro Staroměstské náměstí • Vánoční strom pro letošní advent přijede do Prahy opět z Libereckého kraje. Staroměstské náměstí ozdobí po dobu vánočních trhů urostlý smrk, který vyrostl na soukromém pozemku ve městě Semily na dosah Českého ráje, Krkonoš a Jizerských hor. Strom vzešel z rekordních dvaačtyřiceti tipů od veřejnosti.

Sedmý ročník Festivalu íránských filmů přivítá hvězdnou sestavu hostů • Sedmý ročník Festivalu íránských filmů ÍRÁN:CI, který se koná v Praze od 9. do 14. ledna, je nejen jedinečnou přehlídkou skvělé íránské kinematografie, ale také mimořádnou příležitostí pro setkávání íránských umělců s českým publikem. V rámci projekcí, seminářů a doprovodného programu se představí přes dvacet filmařů, spisovatelů, kameramanů, producentů a herců.

Pražská část festivalu potrvá do 14. ledna.

Středoevropský advent. Velké trhy v Praze nebudou, v jiných metropolích ano • Kvůli pandemii koronaviru prožijeme tento rok dost odlišné vánoční svátky. Omezení volného pohybu, zákaz shromažďování či povinnost nošení roušek se stalo každodenním chlebem většiny Evropanů. Tyto restrikce ovlivní také nadcházející adventní čas a s ním spojené vánoční trhy, které jsou přehlídkou dlouholetých tradic té, které země a vždy patřily k oblíbeným místům k setkávání s přáteli. Právě z těchto důvodu se ve většině evropských měst klasické trhy konat nebudou a zrušena byla i většina doprovodných akcí. Jakou podobu budou mít tedy Vánoce u nás a našich nejbližších sousedů?

Starou křivdu urovnalo neskutečně náhodné setkání • Cesty osudu jsou nevyzpytatelné. Občas se dokonce stane něco, nad čím zůstává rouzum stát. Přečtěte si příběh z dobových novin, který popisuje neuvěřitelně náhodné setkání. Citlivějším povahám možná ukápne slza.

Pražská zoo připravila bohatou vánoční nadílku pro zvířata i návštěvníky • V Zoo Praha již tradičně proběhnou vánoční svátky ve znamení bohaté nadílky pro zvířata i pro návštěvníky.

Na Štědrý den uvidí návštěvníci v 12:00 v Amfiteátru Rezervace Bororo „zlaté“ prasátko.

Průzkum zjistil, jaké filmy mají Češi nejraději • Jsou Češi národem filmových fanoušků? A jaké filmy sledují nejčastěji? Nejnovější průzkum ukázal, že čtyři pětiny obyvatel země sledují filmy alespoň jednou týdně a nejčastěji si je vybírají podle žánru. Suverénně nejoblíbenější jsou mezi respondenty komedie. Filmové festivaly jsou však momentálně spíše na okraji zájmu, navštěvuje je pouze 8 % oslovených.

Jak správně naložit s vysloužilým vánočním stromkem • Odstrojili jste vánoční stromek a přemýšlíme, kam teď s ním? Správný postup likvidace se liší podle přístupnosti popelnic na směsný odpad. Pražské služby očekávají, že během ledna a února jich svezou přes 300 tisíc.

Použité vánoční stromečky plní pražské ulice.

Hledá se vánoční strom pro Prahu. Vítězný tip dostane finanční odměnu • Vánoční trhy v centru Prahy odstartují už za 5 měsíců. Praha proto začíná hledat strom, který se na sklonku roku stane dominantou Staroměstského náměstí.