Olšanská ulice se promění. Některé budovy v okolí čeká demolice

ZajímavostiPražskýDEN.cz22. března 20202 minuty čtení

Někdejší Ústřední telekomunikační budovu čeká v příštích letech demolice.

Foto: Dezidor, Wikipedia.org

Pražská Olšanská ulice je důležitou městskou třídou, která se pyšní dobrým dopravním napojením, dostupností parků i dostatkem občanské vybavenosti. Přestože se nachází v širším centru hlavního města, neodpovídá kvalitou veřejných prostranství svému potenciálu. V oblasti je také diskutováno hned několik stavebních projektů, které nejsou vzájemně koordinovány. Rada hlavního města proto zadala Institutu plánování a rozvoje hl. města Prahy (IPR), aby zpracoval zadání pro vytvoření studie na rozvoj Olšanské ulice a jejího okolí.

Praha má ambice výrazně proměnit jak samotnou Olšanskou ulici, tak i nastavit budoucí směr rozvoje jejího okolí. V území, jehož středem prochází, je plánováno několik rozsáhlých stavebních investic, které jsou v různém stádiu přípravy. Jedná se například o revitalizaci veřejných prostranství, výstavbu bytových i administrativních budov, ale i o možnou demolici bývalé Ústřední telekomunikační budovy včetně ikonické věže. Nahradit by ji měl rezidenční projekt věžových domů podle návrhu architektky Evy Jiřičné.

Návrh architektky Evy Jiřičné počítá s několika věžovými domy. Nejnižší z nich by měl mít 80 metrů, nejvyšší by nepřesahoval 100 metrů. Foto: Central Group

„Celé území od Olšanského náměstí až po plánovanou novou čtvrť na místě nákladového nádraží Žižkov, čekají velké změny. Hlavní osu této oblasti pak tvoří Olšanská ulice, která by se měla vhodně zapojit do okolní struktury a měla by být příjemná pro současné i budoucí obyvatele této lokality,“ říká náměstek primátora Petr Hlaváček.

Hlavním úkolem IPR a potažmo vznikající studie bude zejména zkoordinovat veškeré investice, které v současné chvíli probíhají či se plánují. Cílem je nastavit objemovou a prostorovou regulaci pro plánovanou výstavbu v území a také prověřit kapacity této lokality. V neposlední řadě je třeba v okolí Olšanské ulice zlepšit podmínky pro cyklistickou a veřejnou dopravu a zajistit i lepší prostupnost celého území pro pěší.

„Začneme analýzami, které nám napoví, jak je na tom lokalita z hlediska dopravy nebo třeba kvality zeleně. Cílem je pak připravit podrobný plán včetně odhadu finančních nároků a komunikace s městkou částí Praha 3, Dopravním podnikem nebo například památkáři. Shoda nad takto důležitým územím je pro nás zásadní,“ říká Ondřej Boháč, ředitel IPR.

Nepřehlédněte

Proměna Revoluční ulice s několika změnami. Beton nahradí dlažba • Pražští radní aktualizovali usnesení ohledně plánované rekonstrukce Revoluční ulice. Celkové řešení i samotný proces tak čeká několik změn. Oproti původnímu návrhu bude v ulici snížena rychlost na 30 km/h a povrch vozovky bude vydlážděn. S tím souvisí i zlepšené podmínky pro vsakování vody, které zajistí přirozenou vláhu novému stromořadí. V ulici budou také rozšířeny chodníky, díky kterým vznikne větší prostor pro chodce, stromy i umístění laviček.

Praha 3 vyvěsila vlajku na podporu běloruské opozice • Radní Prahy 3 vyjádřili solidaritu s běloruskou opozicí vyvěšením běloruské vlajky. Tímto aktem Praha 3 připomenula šest měsíců od podvodných voleb, ve kterých Alexandr Lukašenko obhájil prezidentský úřad s 80 % hlasů. Téměř celý svět označil běloruské volby za zmanipulované a do ulic vyšly statisíce lidí požadujících změnu.

Rekonstrukce stanice metra Opatov dokončena. Nyní je plně bezbariérová • Po roce stavebních prací dokončil Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) modernizaci stanice metra Opatov na lince C. V rámci této investiční akce zde DPP vybudoval také kaskádu výtahů od nástupiště až k autobusovým zastávkám na východní straně Chilské ulice, čímž se Opatov stal 45. plně bezbariérovou stanicí pražské podzemky. Opatov je současně první stanicí, jejíž nástupiště a vestibul jsou osvětleny pouze pomocí energeticky úsporné LED technologie.

Praha chystá proměnu zanedbaného brownfieldu Bubny. Hledají se architekti • Hlavní město vypsalo výběrové řízení na územní studii, která povede k revitalizaci dlouho zanedbávaného brownfieldu Bubny – Zátory. Územní studie poslouží jako recept, jak z lokality postupně vytvořit plnohodnotnou městskou čtvrť. Studie bude zahrnovat budovu filharmonie na Vltavské i administrativně správní centrum v okolí stanice Nádraží Holešovice. Zájemci se mohou přihlašovat do 11. 6. Vítěz výběrového řízení bude znám v červnu, studie by měla být hotová v září. „Bubny a Zátory řeší Praha už přes 20 let. Je to dlouhá doba, ale není neobvyklá. Například londýnské nádražíKing's Cross, celosvětově uznávaný úspěšný příklad revitalizace brownfieldu, se připravoval na transformaci od počátku 90. let a dokončení je plánováno na rok 2020. Přitom King's Cross má 4x menší rozlohu než Bubny,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR). Součástí zadání územní studie je i realizace koncertního sálu u metra Vltavská a prověření rozvoje okolí Holešovického nádraží. Důraz je kladen na synergii bydlení, pracovních příležitostí, obchodu, kultury a služeb. To vše při zajištění komfortní dopravy, jak osobní, tak i hromadné. [related-post id="8216"] Studie bude jakýmsi hracím polem a podkladem pro změnu územního plánu. Na filharmonii, stavby veřejného vybavení, veřejná prostranství nebo na administrativní centrum budou poté vypisovány architektonické soutěže. „Území je z hlediska vlastnictví velmi nekompaktní, jsou tu desítky vlastníků pozemků, se kterými nyní hledáme širší shodu,“ dodává Boháč. Bubny jsou transformační území o velikosti 110 ha, což je jen o něco méně než rozloha pražského Starého města. Nová čtvrť by měla propojit Holešovice a Letnou a dobře navazovat na oblasti za řekou. Území je dnes vymezené jako velké rozvojové území, platí na něm tzv. stavební uzávěra, tudíž se v území nesmí stavět. Podmínkou sejmutí stavební uzávěry je právě vznik podrobnější dokumentace, tedy například územní studie.

Žižkovský vysílač je symbol Prahy. Přinášíme 10 zajímavostí • Žižkovský televizní vysílač patří již dvě desítky let k nepřehlédnutelným symbolům Prahy, přesto ještě stále občas budí vášnivé diskuze. Přinášíme vám přehled nejzajímavějších faktů, které jste o této unikátní stavbě možná nevěděli.

Žižkovský vysílač byl zprovozněn v roce 1992.

Olga Havlová by letos oslavila 85. narozeniny. V Praze bude mít svůj strom • Městská část Praha 3 ve spolupráci s Výborem dobré vůle slavnostně zasadí ve středu 7. března v 15 hodin na Parukářce (Vrch sv. Kříže) Strom pro Olgu Havlovou k poctě nedožitých 85. narozenin žižkovské rodačky. Třetí městská část se tímto zapojila do projektu Rok Olgy Havlové, jehož cílem je připomenout odkaz Olgy Havlové vysázením 85 stromů v obcích a městech k jejím nedožitým 85. narozeninám. Společně se starostkou Prahy 3 Vladislavou Hujovou se slavnostního vysazení stromu zúčastní Monika Granje, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, a J. E. Mons. Václav Malý, biskup pražský, který stromu požehná. „Je nám ctí, že jsme první městská část, která vysadí Strom pro Olgu Havlovou, jež u nás prožila mnoho radostných i napjatých chvil. Podle paní Olgy už nese jméno jedna ulice na Žižkově. Strom pro Olgu Havlovou bude tak dalším oceněním její obrovské charitativní práce,“ uvedla starostka Prahy 3 Vladislava Hujová. [youtube]yaryGp1FhXU[/youtube] Projekt připomene také jiné výročí. Olga Havlová v roce 1993 zasadila v Olomouci Topolanech v prostorách Dětského centra „lípu dobré vůle“ a strom se stal symbolem pomoci lidem zdravotně postiženým, lidem opuštěným a diskriminovaným v jejich začlenění do společnosti. Sama vysvětlila činnost svého výboru takto: „Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi, nebo je zastihla zákeřná nemoc." Výbor dobré vůle plánuje také mnoho dalších aktivit, které vzpomenou na Olgu Havlovou formou přednášek, besed, návštěv zařízení pro školy a školky, které nesou jméno Olgy Havlové. Vysázení stromu bude doprovázet instalace Zátiší architekta Jana Šépka, vytvarované ve tkané látce ve formě pohodlného sofa. Žižkovská rodačka Olga Havlová se narodila 11. července 1933. Dětství prožila na Žižkově, jako dítě navštěvovala Milíčův dům, jehož zakladatelem byl humanista Přemysl Pitter. Specifické žižkovské prostředí ovlivnilo i pozdější život Olgy Havlové. V roce 1964 se na žižkovské radnici provdala za Václava Havla. Na Vackově, v blízkosti Židovských pecí, se dnes nachází ulice, která nese její jméno.

Olga Havlová by se letos dožila 85. narozenin.

Nová mateřská škola v Jeseniově ulici. Radnice představila vítězný návrh • Rada městské části Prahy 3 schválila výsledky architektonické soutěže na novou šestitřídní mateřskou školku v Jeseniově 98. Mezi třiceti devíti soutěžními projekty zvítězil návrh týmu architektky Radky Kurčíkové.

Revitalizace pražské náplavky finišuje. Do kobek se nastěhují první nájemníci • V pátek bylo osazeno poslední vstupní okno do kobky na nejznámější pražské náplavce. Postupně také končí práce na celkové rekonstrukci dvaceti kobek na Hořejším a Rašínově nábřeží, které trvaly od prosince minulého roku. Oprava stála téměř 174 milionů korun a kromě veřejných toalet se lidé dočkají nových kaváren, barů a ateliérů, které nově budou fungovat celoročně. Provoz se do nich navrátí v průběhu září.

Malostranské náměstí čeká revitalizace. Prohlédněte si, jak bude vypadat • Pražští radní dnes odsouhlasili výši finančních prostředků na rekonstrukci Malostranského náměstí. Stavební práce vyjdou město na 73,5 milionu. Projekt má odloňského roku stavební povolení. Nyní se bude hledat dodavatel stavby. Rekonstrukce by mohla odstartovat už letos.

Budoucí podoba Malostranského náměstí.

Historická ohradní zeď obory Hvězda je v havarijním stavu. Dočká se rekonstrukce • Pražští radní schválili výběr dodavatele rekonstrukce historické zdi obory Hvězda v úseku Kralupská brána - Jinočanská. Zakázku získala společnost PSP-GDS snabídkovou cenou 13 557 165 Kč bez DPH a termínem zhotovení 90 kalendářních dnů. „Historická obvodová ohradní zeď obory Hvězda je v současné době v havarijním stavu a proti zřícení je dočasně stabilizována kovovou konstrukcí, rekonstrukce je proto zcela nezbytná,“ říká radní Jana Plamínková. Předmětem zakázky je kompletní vybourání stávajícího rozpadlého zdiva a starého torkretu (vrstva stříkané malty) a nové vyzdění z opukových kamenů v kombinaci s emplektonem (druh zdiva, tvořený dvěma lícovými stěnami, a výplní mezi nimi z lité malty prokládané lomovým kamenem). Na místě, kde zeď chybí zcela, bude na stávajících základech vybudována nová. Obora Hvězda Oboru založil roku 1534 císař Ferdinand I., sloužila zejména jako královská honitba. Letohrádek ve tvaru šesticípé hvězdy nechal postavit v roce 1555 syn zakladatele. Do historie obory významně zasáhla třicetiletá válka s bitvou na Bílé hoře, vpád Švédů v 17. století a v 18. století francouzská a pruská vojska, která zde vykácela většinu stromů. Po 2. světové válce se vlastníkem obory stalo hlavní město Praha. V roce 1988 byla obora Hvězda vyhlášena přírodní památkou. Oborní zeď, jejíž nejstarší část pochází z poloviny 16. století, byla postavena z opuky z lomu přímo v oboře. Od roku 1995 se postupně opravuje. Nyní se jedná o část přibližně 300 m dlouhou.

Letohrádek Hvězda.

Okolí Hlavního nádraží se promění. Povede sem nová tramvajová trať • Vrchlického sady, kterým se kvůli nelichotivé pověsti přezdívá „pražský Sherwood“, dostanou novou podobu. Park v blízkosti Hlavního nádraží bude revitalizován a nově sem povede i tramvajová trať.

K budoucí podobě Seifertovy ulice se mohou vyjádřit občané • Od pondělí 21. června se může široká veřejnost seznámit s chystanou proměnou Seifertovy ulice a vyjádřit se k ní. Až do konce měsíce bude otevřen informační kontejner a zároveň bude probíhat on-line anketa. Podněty a připomínky pak budou zohledněny při zpracování návrhu.

Na Petříně vzniknou nové toalety pro veřejnost a zázemí pro zahradníky • Rada hl. m. Prahy odsouhlasila vybudování nového sociálního zázemí na Petříně, které bude prioritně určeno pro návštěvníky a technické pracovníky petřínských zahrad. Nové zázemí nahradí nevzhledné provizorní toalety. Nový objekt je navržen tak, aby přirozeně splynul s okolním prostředím ohradní zdi na okraji Velké Strahovské zahrady. Nárůst turistického ruchu v zahradách město vylučuje.

Nově opravená školka nabídne třídu s výukovou metodou Montessori • MČ Praha 3 nechala zrekonstruovat budovu Mateřské školy Buková. Své žáčky přivítá poprvé v úterý 1. září. Kromě netradičního interiéru školka nabídne i třídu s výukovou metodou Montessori.

Úplná uzavírka části ulice Koněvova potrvá až do konce října • Rekonstrukce Koněvovy ulice postupuje do další fáze. Od pondělí 24. srpna 2020 bude pro veškerý provoz úplně uzavřena část této komunikace v úseku Rokycanova – Prokopova.

Dětský den Prahy 3 nabídne horolezeckou stěnu i cukrovou vatu • Ve Sportovním a rekreačním areálu Pražačka se bude v neděli 3. června 2018 od 10 do 17 hodin konat Dětský den Prahy 3 s bohatým doprovodným programem, soutěžemi a atrakcemi. „Na své si přijdou sportovci, nově se naučí cviky s vlastní vahou, rodiče a prarodiče si užijí relax po svém – připravena tu bude odpočinková zóna. Představí se Městská policie Prahy 3, myslivecký spolek s drezúrou dravců a zástupci Českého zahrádkářského svazu s místní flórou,“ zve na akci radní Jaroslava Suková. Pro děti budou připraveny nafukovací atrakce, dílny, soutěže, animační tým a spousty dalších aktivit. Pro nejmenší zde bude divadélko Fridolín, kde se naučí nové tanečky a písničky. Za odměnu si mohou nechat pomalovat obličej, vyfotit se ve foto stánku a ochutnat výbornou cukrovou vatu. Bude se zdolávat horolezecká stěna, děti do 8 let budou moct závodit na nafukovací překážkové dráze Bootcamp, proběhne nácvik základů míčových her nebo ukázky různých technik běhů (pozadu, žabáky atd.). Na všechny opět čekají sportovní disciplíny jako Hod do dálky nafukovacími obřími šipkami, cvičení postřehu, běh s omezenými pohybovými možnostmi, hod na cíl míčkem do lví tlamy, znalost ochrany fauny, dopravní kvíz, nácvik obratnosti přeskokem přes švihadlo, test fyzické zdatnosti překážkovou drahou, znalostní kvíz „Co patří na Prahu 3?“ a znalost ochrany flóry, s níž seznámí svaz zahrádkářů. V odpočinkové zóně budou k dispozici stany na zajištění stínu, lehátka a fatboye, mlhoviště, bazénky pro nejmenší. Program 10:00 – Přivítání, zahájení Dětského dne a spuštění soutěží 10:05 – Divadelní vystoupení – Kašpárek a baba Klapzuba 10.30 – Ukázka výcviku – Myslivecký spolek 11:00 – Zacvičte si s námi - předcvičení dětského aerobiku 11:30 – Ukázky Městské policie Praha 3 12:00 – Přestávka na oběd 13:00 – Divadelní vystoupení – Zvířátka a loupežníci 13:30 – Ukázky Městské policie Praha 3 14:00 – Zacvičte si s námi – Výuka říkadel s pohybem 14:30 – Zkázka výcviku – myslivecký spolek 15:00 – Logopedická dětská říkadla a písničky 15:30 – Zpívánky pro děti – lidová písnička s hudebním doprovodem 16:00 – Zacvičte si s námi – posilujeme a zvyšujeme kondici Vstup na akci je zdarma.  

Začala další fáze oprav Koněvovy ulice. Auta i MHD musejí objíždět • V sobotu začala další fáze rekonstrukce Koněvovy ulice. Až do 23. srpna budou dělníci pracovat v úseku Rokycanova – Ostromečská.

Náměstí Jiřího z Lobkovic se promění. Praha 3 vypsala soutěž • Vedení Prahy 3 vyhlásilo soutěž na návrh revitalizace náměstí Jiřího z Lobkovic. Cílem je najít tým s nejvhodnějším přístupem k jeho obnově ve všech architektonických, krajinářských, dopravních a technických souvislostech a zároveň navrhnout takové řešení, které umožní jeho každodenní praktické užívání obyvateli ze širšího okolí.

Palmovecký kopec se promění. Praha 8 už má konkrétní návrhy • Praha 8 plánuje proměnu lokality palmoveckého kopce, známé také jako U Libeňského plynojemu. Oblast by se v budoucnu měla stát plnohodnotnou součástí Libně.

Možná budoucí podoba palmoveckého kopce.

Stanice metra Vltavská prochází rozsáhlou revitalizací. Co všechno se změní? • Vestibul stanice metra Vltavská byl řadu let v dezolátním stavu. To se ale teď začíná měnit. Dopravní podnik hl. m. Prahy ve spolupráci s MČ Praha 7 zahájil revitalizaci, jejímž cílem je udělat prostor tohoto vytíženého uzlu MHD přehlednější, přístupnější a celkově přívětivější. Celá rekonstrukce je rozplánována do čtyř etap. Již v loňském roce proběhla demolice nepotřebné lávky pro pěší a oprava točitého schodiště u vestibulu metra. Druhou etapou je oprava nadzemní části objektu stanice a schodišť, která právě probíhá. Odstraněním bariér by mělo dojít ke zlepšení přehlednosti. Sjednocení a doplnění se dočká mobiliář a některé stávající plochy a konstrukce. Na tuto etapu do konce roku naváže rekonstrukce fontány Faun Vltavská a jejího okolí. Podoba objektu včetně vazeb na okolní veřejný prostor zůstane po rekonstrukci zachována. Závěrečná etapa odstartuje na začátku příštího roku, kdy se opravy dočkají tramvajové zastávky a povrchy všech vnějších ploch atria. Plochy budou následně streetartově pojaty. O konkrétní podobě by měla rozhodnout otevřená soutěž. Její přípravu plánuje Praha 7 ve spolupráci s Dopravním podnikem na příští rok, v návaznosti na průběh čtvrté etapy úprav. Jelikož o ztvárnění ploch eviduje městská část již nyní ze strany umělců velký zájem, a to nejen v prostoru vnějšího atria, ale i širšího území lokality Vltavská, předpokládá se obsáhlejší diskuze nad možným výtvarným pojetím této oblasti. Stanice metra Vltavská byla slavnostně otevřena 3. listopadu 1984 jako součást provozního úseku metra III. C. Je založena v otevřené jámě, zajištěné kotvenými pilotovými stěnami. Nástupiště leží 20,75 metrů pod zemí, což z ní činí jednu z nejhlubších stanic linky C. Vzhledem k praxi při výstavbě a návrhu stanic pražského metra je toto řešení atypické. Běžně se v této hloubce zakládají stanice ražené (například Želivského). Kvůli složitým podmínkám a ve snaze o unifikaci návrhů na lince C zvolili architekti a projektanti jiný postup.

Stanice metra Vltavská na lince C aktuálně prochází rekonstrukcí.