Výhra v loterii jako cesta do propasti. Příběhy lidí, které peníze zničily

MagazínTereza Běhalová16. března 20213 minuty čtení

Výhra v loterii může předznamenávat pád

Foto: Unsplash

Představujete si občas, jak by výhra v loterii změnila váš život k lepšímu? Lidé nejčastěji říkají, že by splatili své dluhy, nakoupili si nové oblečení, nastěhovali se do luxusního domu, něco rozdali rodině a za zbytek peněz by si radostně užívali zbytek života. Jenomže zkušenosti některých reálných výherců už tak růžové nejsou.

Říká se, že peníze člověku štěstí nepřinesou. Jiná rčení tvrdí, že bohatství sice nevyřeší všechny vaše problémy, ale život je díky němu snesitelnější.

Ať tak či onak, nejspíš se najde jen málokdo, komu by výhra velké finanční částky neudělala přinejmenším radost. Představa rychlého a snadného zisku díky loterii je zkrátka až příliš lákavá. Existuje však i odvrácená strana mince.

Peníze před smrtí neochrání

Ze světa jsou známy desítky případů lidí, kterým výhra obrovského jmění zničila život, případně je neochránila před špatným osudem. Někteří z nich už ani dokonce ani nejsou mezi nám.

Například Skot Colin Weir vyhrál v roce 2011 jackpot v hodnotě 4,8 miliardy korun. Pár let si užíval život v přepychu, ale na konci roku 2019 zemřel na sepsi. Pomoci Colinovi nedokázali ani ti nejšpičkovější lékaři, přestože si je mohl dovolit. Na kontě mu zbývalo ještě 3,8 miliardy.

Mnoho výherců není připraveno na tak radikální změnu života, jakou jim náhlá finanční výhra přinese. Snadno pak propadají drogám, kouření, alkoholu a divokému životnímu stylu. A zde se dostáváme k jistému paradoxu.

Šťastnější, ale ne zdravější

Výzkum na toto téma provedli před lety Andrew Clark a Benedicte Apouey z Paris School of Economics. Na vzorku 8 tisíc reálných výherců loterie zjistili, že velká výhra sice obecně zvýší duševní zdraví a pohodu, ale zároveň nezajistí fyzické zdraví.

Přestože si velmi bohatí lidé mohou dopřát tu nejlepší stravu, lékařskou péči a životní podmínky, které by zvýšily jejich fyzické zdraví, výherci loterie zdravější nejsou. Častější sklony k neřestem jejich zdraví často podkopávají, což je ale vykompenzováno duševní pohodou. Ve výsledku tak tito lidé bývají o něco šťastnější, ale to jim ještě nezaručuje, že předčasně nezemřou na nějakou nemoc.

[related-post id=“18701″]

Britka Callie Rogers se v roce 2003 ve svých 16 letech stala nejmladší výherkyní loterie v historii. V přepočtu 54 milionů korun utratila za zvětšení poprsí, luxusní oblečení, kokain a falešné kamarády. Nakonec skončila v depresích a bez peněz, přičemž se dokonce pokusila o sebevraždu. Jak se před časem svěřila deníku Daily Mail, dnes je spokojenou matkou tří dětí, chodí do práce a z výhry jí zůstala už jen malá část. Také prohlásila, že mladým lidem by mělo být zakázáno sázet.

Callie ale dopadla ještě poměrně dobře. Studie Scotta Hankinse z University of Kentucky zjistila, že zhruba 5 procent všech výherců do pěti let po výhře úplně zbankrotuje. Není to zase tolik, ale pokud si přesto půjdete příště vsadit svá šťastná čísla, ujistěte se, že případnou výhru zvládnete dlouhodobě ustát.

Nepřehlédněte

Nezdravou zálibu ve sladkém si nemusíte vyčítat. Podle vědců za ni mohou geny • Velká část lidí si nedokáže odříct sladké pokrmy. Začíná to už ráno při snídani sladkým pečivem, pokračuje po obědě dortíkem ke kávě. V průběhu odpoledne pak do sebe řada z nás doslova „láduje“ nejrůznější sladké tyčinky, čokolády, bonbóny a další podobné pamlsky. Pokud se v tomto popisu alespoň částečně poznáváte a nezdravé mlsání se vám vymyká z rukou, vědci pro vás mají dobrou zprávu. Vlastně za to ani nemůžete.

Také jíte sladké ve velkém?

Platy učitelů rostou. V Praze ale stále nedosahují místního průměru • Platové ohodnocení českých učitelů se nadále zlepšuje. V loňském roce sice tempo růstu zpomalilo, přesto si učitelé polepšili v průměru o více než 3 600 Kč. Ukazují to data, která zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Recept na šťastný život? Celý svět se zbláznil do životního stylu hygge • Představte si svůj ideální podzimní den. Co vidíte? Svíčky, knihy, krb, tlumené světlo, v pozadí jemná hudba a za okny déšť? A víte, že jste si právě představili hygge?

Sušenky s horkým kakaem.

Ledviny jsou mimořádně důležité. Dopřejte jim odpovídající péči • Ledviny jsou natolik důležitý orgán, že byl 11. březen vyhlášen jako jejich světový den. Co vlastně v našem těle dělají? A jak se o ně správně starat, aby spolehlivě fungovaly co nejdéle?

Podceňované onemocnění může skončit ztrátou zubů • Paradentóza je po zubním kazu druhou nejčastější příčinou ztráty zubů. Toto poměrně časté onemocnění dásně, závěsného aparátu i okolní kosti způsobuje nedostatečná ústní hygiena, ale také podceňování příznaků.

Muž šel na poslední chemoterapii. Cesta do nemocnice mu změnila život • Důchodce Ronnie Foster ze Severní Karolíny v minulém týdnu absolvoval poslední kolo chemoterapie. Cestou do nemocnice se zastavil na benzinové pumpě ve městě Beulaville. Kdyby to neudělal, zcela jistě by přišel o velký balík peněz.

Oblečení z obchodu vyperte. Okamžité nošení je rizikové hned ze dvou důvodů • Když si koupíte nové oblečení, na které jste měli dlouho zálusk, zcela určitě je vaším cílem dosáhnout toho, aby vám co možná nejdéle vydrželo jako nové. Řada lidí se obává, že šaty hned při prvním vyprání ztratí svůj tvar, a proto je začnou okamžitě nosit. To je ale velká chyba.

Lidé si letos na hypotéky půjčili už tolik peněz, jako za celý rok 2019 • Pět měsíců letošního roku stačilo k tomu, aby lidé na hypotečních úvěrech získali celkem 179 miliard korun. To je stejně jako za celý rok 2019. Přispěl k tomu i velmi úspěšný květen, kdy komerční banky sjednaly 12 984 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 40,555 miliardy korun. Objem poskytnutých hypoték sice vzrostl oproti dubnu o 1,375 miliardy korun, za rekordním březnem ale zaostal o více než čtyři miliardy korun, vyplývá z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Nepříjemná noční nemoc může způsobit nenávratné poškození zubů • Slyšeli jste už někdy o nemoci zvané bruxismus? Projevuje se skřípáním nebo zatínáním zubů během spánku a pacientům může způsobit obrovské škody. Jaké jsou příznaky a možnosti léčby?

Chřipka zabila v Praze už deset lidí. Hygienici radí, jak onemocnění předcházet • Na území hlavního města Prahy se situace hlášených onemocnění chřipkou v uplynulém týdnu téměř nezměnila. Ve věkové skupině školních dětí a mladých dospělých (6–14 let a 15–24 let) a také ve skupině 60+ došlo k mírnému vzestupu počtu hlášených onemocnění, v ostatních věkových skupinách nemocnost naopak klesla. Významně klesl podíl onemocnění chřipkou vůči onemocnění ostatními respiračními viry. Za letošní chřipkovou sezónu má Hygienická stanice hlavního města Prahy dosud hlášeno 30 těžkých průběhů chřipky s nutností hospitalizace nemocných na ARO a JIP a bohužel i 10 úmrtí. Ohroženi jsou především senioři „Hospitalizaci si vyžádalo onemocnění u dětí do 14 let v 6 případech, u dospělých do 59 let v 6 případech a v 18 případech u dospělých nad 60 let věku. Úmrtí byla zaznamenána 1 x ve věku do 59 let a 9 x ve věku nad 60 let,“ sdělila ředitelka protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy MUDr. Zdeňka Jágrová. [related-post id="6207"] Chřipka není viróza „Na rozdíl od běžné virózy vás u chřipky zaskočí její rychlý nástup – náhle nemůžete udělat ani krok, příšerně vás bolí klouby a teplota je nad 38 stupni C. Ostatní příznaky chřipky jsou podobné viróze. Chřipka je jedním z nejčastějších lidských onemocnění, ale nikdy by se neměla podceňovat. Za loňskou chřipkovou sezónu zemřelo jen v Praze 29 osob," říká šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek. [related-post id="6255"] Jak se nenakazit? Hygienici doporučují vyhýbat se místům s větší koncentrací lidí. Důlěžité je dodržování základních pravidel, jako je kýchání do kapesníku nebo mytí rukou po jízdě hromadnou dopravou. Od běžné virózy se chřipka odlišuje rychlým nástupem, bolestí kloubů a horečkou nad 38 stupňů.

Chřipkové onemocnění ohrožuje nejvíce seniory.

Změny čichu mohou signalizovat nástup vážných nemocí • Základní smysly zrak, sluch, čich, chuť a hmat většinou považujeme za automatickou samozřejmost. Jejich důležitost si často uvědomíme až v okamžiku, kdy o některý z nich přijdeme. Snad každého člověka někdy postihne dočasné zhoršení čichu při rýmě. Když ale tento stav přetrvává a nepředcházelo mu žádné onemocnění dýchacích cest, může to být první známka vážných neurodegenerativních změn.

Ztráta čichu může být známkou nemoci.

Jed jménem rafinovaný cukr. Proč nám škodí a čím ho nahradit • Kávu si osladím o trochu víc? Každý asi tuší, že bílý rafinovaný cukr není zrovna nejzdravější. Jen málokdo se ho ale dokáže vzdát. Když chceme něco osladit, máme ho zafixovaný jako první volbu. Přitom dnes již existuje řada zdravějších alternativ.

Proč inteligentní lidé nejsou šťastní a co se s tím dá dělat • Štěstí můžeme definovat jako pocit dlouhodobé pohody a životní spokojenosti. Touží po něm snad každý, ale jeho vnímání je značně subjektivní. Pro někoho znamená štěstí spokojený rodinný život, jiní touží po úspěšné pracovní kariéře a finančním zajištění. Existuje ale řada lidí, kteří šťastní nejsou, i když jim nic z toho nechybí. Vědci zjistili, že pocity osamělosti, smutku a melancholie zažívají i přes příznivé životní podmínky a naplnění všech materiálních potřeb především nadprůměrně inteligentní lidé. Proč to tak je?

Inteligence může být překážkou na cestě za štěstím.

Zázračné účinky kysaného zelí znali už staří Řekové a Římané. Vitamínová bomba ochrání i před zákeřnou nemocí • S nástupem chladného podzimního počasí začínají lidé častěji stonat. Způsobují to zejména výkyvy teplot, na které není náš organismus během letních měsíců zvyklý. Jak tedy tělu dodat tu správnou podporu?

Citáty o penězích, bohatství a majetku. Přinášíme 100 inspirativních myšlenek • Peníze, bohatství a majetek jsou slova, která rezonují v myslích mnoha lidí a ovlivňují mnoho aspektů našeho života. Ať už jsou pro vás symbolem úspěchu, nástrojem k dosažení svobodného života nebo prostě prostředkem, jak si užívat drobných radostí každodenního života, jejich význam je nesporný. Přesto se názory na to, co peníze opravdu znamenají, mohou velmi lišit.

Praha má rozpočet na příští rok. Omezí běžné výdaje, zachová investice • Hlavní město Praha sestavilo rozpočet pro rok 2021. Kvůli epidemii covid-19, propadu ekonomiky a navazujícím opatřením vlády přijde metropole v příštím roce o miliardy korun. Proto snižuje běžné výdaje a hledá cestu k zachování investic. Ty považuje v době ekonomické krize za klíčové pro podporu pražské ekonomiky. Rada hl. m. Prahy projedná městský rozpočet v příštím týdnu. Následně ho musí schválit ještě Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Hypertenze ohrožuje každého. Důležitá je prevence i včasná léčba • Vzestup tlaku, který vyvíjí kolující krev na stěny tepen, je přirozenou odpovědí organismu nejen na fyzickou námahu, ale i na psychickou zátěž, čili stres. V klidovém stavu se pak tlak vrací na svou běžnou hodnotu, která je u každého jedince jiná. Závisí to na mnoha okolnostech – tělesné konstituci a hmotnosti, způsobu výživy, zaměstnání, emocích, věku, ale také i na stavu, v jakém se člověk nachází při měření tlaku.

Lékárnička na dovolenou. Co všechno by měla obsahovat? • Pokud se chystáte na letní dovolenou, neměli byste rozhodně zapomenout přibalit do kufru lékárničku na cesty. Chybět by v ní samozřejmě neměly léky, které všichni účastníci zájezdu pravidelně a dlouhodobě užívají. Co dalšího vzít s sebou na dovolenou, abyste nebyli zaskočeni nenadálou situací?

Duchennovu svalovou dystrofii je důležité podchytit včas. Lékařskou péči pomáhají zlepšit databáze pacientů • Postupné ochabování svalů, upoutání na vozík a problémy s dýcháním, které nakonec vedou k úmrtí. Takové jsou projevy spinální svalové atrofie, o které se řada lidí poprvé doslechla v souvislosti se sbírkami pro Olivera, Maxe a Adama. Existují ovšem i další neméně závažná neuromuskulární onemocnění, jako jsou například Duchennova či Beckerova svalová dystrofie. Zkvalitnit, ale i posunout kupředu léčbu podobně nemocných pacientů mají pomoci neuromuskulární registry. Díky nim získají nemocnice podněty pro zkvalitnění péče.

Špenát chrání před projevem stáří. Tajemství chuti je v přípravě • Snad každý zná animované příběhy o námořníku Pepkovi, který se před každým náročným úkolem posílil konzervou špenátu. Tato listová zelenina má skutečně velmi prospěšné účinky na lidské zdraví. A když se dobře připraví, může i skvěle chutnat.