Jedlá soda má široké uplatnění v domácnosti i při zdravotních obtížích

18. ledna 2021 ∙ 19:26
Jaroslava Linková
Foto: CC0 Pixabay.com

Jedlou sodu neboli sodu bikarbonu známe zřejmě všichni a značná část populace využívá její vlastnosti v mnoha směrech. Pojďme se podívat, jaké má soda účinky a v kterých případech je vhodné ji použít v domácnosti.

Mírné abrasivní účinky tohoto jemného bílého prášku můžeme využít při čištění zašlého nádobí. Skvěle s ní vydrhnete čajník nebo kávovar, ale také třeba i sporáku, neboť dokáže spolehlivě odstranit i mastnotu. Nerezové povrchy zbaví vodního kamene, a přitom je nepoškrábe. V kombinaci s vařící vodou a octem je možné sodu použít jako čistič ucpaného a zapáchajícího odpadu.

Jedlá soda na pečení

Protože máme koláče, bublaniny a bábovky rádi nadýchané, používáme k jejich přípravě kypřidla. A to nejčastěji kypřicí prášek do pečiva. Víte však, že ho lze nahradit i jedlou sodou? Protože je ale soda zásaditá, musíte do těsta – aby došlo k potřebné chemické reakci – přidat nějakou kyselou surovinu – například podmáslí či jogurt, hnědý cukr nebo med, citronovou či jinou ovocnou šťávu.

Foto: Unsplash.com

Pokud žádnou acidní složku zrovna po ruce nemáte, přisypte místo sody opravdu prášek do pečiva. Na 350 gramů mouky používáme jednu čajovou lžičku sody. Větší množství nedávejte, chuť moučníku by byla kovová nebo mýdlová.

Rychlá pomoc při pálení žáhy

Pálení žáhy je z odborného hlediska hypersekrece žaludeční kyseliny, která následně stoupá ze žaludku do jícnu, což pociťujeme jako velmi nepříjemné pálení. Sodným roztokem kyselinu neutralizujeme. Rozpustíme-li sodu bikarbonu ve vodě, získáme roztok se zásaditým pH. A tuto vlastnost můžeme využít ku svému prospěchu.

Neutralizace organismu

Dr. Mark Sircus ve své knize s názvem „Jedlá soda“ píše: „Prakticky všechny degenerativní choroby včetně rakoviny, srdečních nemocí, artritidy, osteoporózy, ledvinových či žlučníkových kamenů i kupříkladu zubního kazu jsou spojeny s přemírou kyselosti organismu“.

Náš organismus potřebuje ke své správné funkci správně vyvážené pH. To pro nás zajišťuje iont bikarbonát čili hydrogenuhličitan. Postupem věku tohoto iontu ubývá a tělo začíná stárnout. A právě s tím nám může pomoci vypít občasně roztok jedlé sody (1/8 čajové lžičky sody, šťáva z ¼ citronu a 250 ml vody).

Máme-li organismus překyselený, snižuje se aktivita enzymů, zhoršuje se reprodukce buněk a dochází k jejich degeneraci. Kyselé odpadní produkty se v těle tvoří především při nadměrné konzumaci bílkovin.

Ovšem pozor! Aplikování jedlé sody se vylučuje u některých chorob, zejména u chronické plicní choroby, srdečního onemocnění a při užívání některých skupin léků. Chcete-li praktikovat pravidelnou odkyselovací kůru, poraďte se s lékařem!

Bělení zubů

Někdo jedlou sodu čas od času užije jako odstraňovač zubního plaku. Dalo by se říci, že zuby i do jisté míry bělí. Zubním lékařům však z toho vstávají vlasy hrůzou. Pozor byste si měli dávat na podráždění dásní a poškození skloviny při přílišném užívání.

X Zavřít