recepty

Netradiční bramborové recepty z časů našich prababiček

Brambory jsou dnes poměrně opomíjenou potravinou. Tím, že jsou nenáročné na pěstování, jich naši předci měli dostatek i v dobách neúrody a hladomorů. Dokázaly přitom nejen zasytit, ale i dodat řadu potřebných látek a minerálů. Není proto divu, že ve starých kuchařkách najdeme stovky a tisíce nejrůznějších receptů na jejich zpracování. Přečtěte si výběr receptů z počátku 20. století, které otiskl časopis Česká hospodyně. Bramborový závin ½ kg bramborů se uvaří, ještě horké se oloupají a na prkně válečkem rozmělní […]

vydáno před 1 týdnem

Levné večeře z brambor. Peněženka za ně poděkuje, ale dvakrát zdravé nejsou

Brambory jsou odjakživa označovány za „poklad chudých“. Na světě není příliš potravin, které nestojí moc a zároveň dokážou dostatečně zasytit. Už ve škole se učí, že brambory přivezl z Ameriky do Evropy Kryštof Kolumbus. Pochutnávali si na nich už staří Inkové n území dnešního Peru před více než pěti tisíci lety. Velmi odolná bramborová hlíza jako jediná dokázala plodit v tamních nehostinných horských oblastech, narozdíl třeba od obilí nebo kukuřice. „Rostlina ta pro lidské pokolení […]

vydáno před 1 rokem
Pečené brambory.
X Zavřít