Natáčení Pelíšků byla jedna velká improvizace. Některé kultovní scény by bez ní nevznikly

ZajímavostiKlára Dvořáková2. listopadu 20184 minuty čtení

Jedním z nejoblíbenějších filmů v Česku jsou Pelíšky.

Foto: Space Films

Další Vánoce se neodvratně blíží. Kromě kapra, bramborového salátu a stromečku k nim již nedmyslitelně patří také Pelíšky. Tento dnes již kultovní film byl natočen podle knižní předlohy „Hovno hoří!” od Petra Šabacha. Autor při psaní vycházel z příhod, které skutečně v mládí zažil.

Šabach v jednom z rozhovorů dokonce přiznává, že filmová postava malého Péti je právě on sám jako pozorovatel tehdejších událostí. Své zážitky ve scénáři filmu zužitkoval i režisér Jan Hřebejk.

Samotný scénář se před natáčením několikrát přepisoval, nakonec vzniklo osm jeho různých verzí. V původních verzích chybí například srpen 68 a obsazení tehdejšího Československa.

Problémy před natáčením

Už samotný vznik filmu provázela řada komplikací. Emílie Vašáryová (matka Krausová) vzpomíná, jak za ní přišel v roce 1996 režisér Jan Hřebejk do Divadla Na Zábradlí, aby jí nabídl roli v připravovaném filmu Pelíšky. Požádala ho o zaslání scénáře, na základě něhož by se rozhodla, zda má o natáčení zájem či nikoliv.

Místo toho se však ozval producent s tím, že je to s filmem nahnuté, neboť nemají na natáčení dostatek financí. Vašáryová se v této chvíli zachovala velmi kolegiálně a režisérovi vzkázala, že chce ve filmu hrát a je jí jedno, jaký honorář dostane. Dokonce nabídla, že si v Pelíškách zahraje klidně i zadarmo.

Peníze se nakonec sehnat podařilo a natáčení tak mohlo začít. Hned druhý natáčecí den se však podařilo ztratil scénář i s režisérovými poznámkami. To však režiséra Hřebejka nerozházelo. Jak sám říká, mírný chaos k natáčení patří a pro něj osobně je dokonce i jakousi stimulací při práci. Ztracený scénář se nakonec objevil mezi filmovými rekvizitami.

Utrpení Jaroslava Duška

Jaroslav Dušek diváky poprvé zaujal v komedii Vrať se do hrobu!, nesmrtelnou se ale stala až jeho postava ředitele školy Saši Mašláně ve filmu Pelíšky. Natáčení některých scén však nebylo pro Jaroslava Duška úplně příjemné.

Jednou z divácky nejoblíbenějších scén je ta, kdy Duškovi začnou hořet vlasy od plamínku karmy. Jak sám herec uvedl v jednom z rozhovorů, nešlo o žádný trik: „Opravdu chytly. Nosím totiž hořlavé vlasy”. Aby toho nebylo málo, celou tuhle nebezpečnou akci musel Jaroslav Dušek prodělat šestkrát!

Další nepříjemnosti zažil při natáčení scén, kde ho Kraus (Jiří Kodet) přetáhne holí. Tato scéna přitom ve filmu vůbec neměla být. Celé to původně vypadalo tak, že na otázku „Hledáš něco, soudruhu?” Kodet odpoví, že nic nehledá a slušně poděkuje. Po zkontrolování natočeného materiálu však režiséra Hřebejka napadlo, že by mohlo následovat přetažení holí.

I tato scéna se natáčela na několikrát. „Pan Kodet mě udeřil několikrát, pokaždé se však neomylně trefil do vycpávky v rameni. Když jsem se tomu divil, řekl mi, že v minulosti šermoval” vyprávěl po natáčení Dušek. Jak ale v zápětí dodal, z jedné z vydařených ran mu zůstala několikadenní modřina.

Natáčení? Jedna velká improvizace

Mnoho dnes již legendárních scén původně ve scénáři nebylo. A nebo byly napsány jinak, než je dnes známe. Ve scéně, kdy Šebek (Miroslav Donutil) předvádí, jak se správně pije vodka v zákopu a řekne: „Maršál Malinovskij!”, jeho bratr (Bolek Polívka) dodá „Brašulee!” Tato replika však ve scénáři původně nebyla. Stejnou improvizací je i scéna, kdy Bolek Polívka (strýc Šebek) zapíchne Simoně Stašové (matka Krausová) prskavku do drdolu.

Věta: „Proletáři všech zemí, vyližte si prdel,” kterou pronesl Jindřich Kraus, nebyla původně ve scénáři a nenajdete ji ani v knižní předloze. Větu do filmu navrhl scénárista Jiří Krejčík, který hrál profesora Stárka. Ten tuto větu v osmašedesátém zařval do vrat ruských kasáren. Nejedná se ovšem o jeho původní nápad. Heslo vymyslel herec a malíř Josef Hlinomaz, který ho ztvárnil na jednom ze svých obrazů.

Jedním z nejvíce improvizujících herců byl Jaroslav Dušek. Ten například přišel s “nabídkou kvalitního sexu” a erotickou předehrou se skleněným těžítkem. Pro tuto scénu byl dokonce ochotný jít úplně donaha, nakonec však zůstal ve spodním prádle.
I díky těmto nápadům si Dušek později zahrál v dalším filmu Jana Hřebejka – Musíme si pomáhat.

I přes mnoho problémů, které natáčení provázely, se Janu Hřebejkovi povedlo natočit jeden z nejoblíbenějších českých filmů. Slavnostní premiéra proběhla 8. dubna 1999 a v kinech ho poté shlédl více než milion diváků. Ještě více lidí si nenechává ujít každoroční vánoční televizní reprízu.

Nepřehlédněte

V Loretánské zahradě se budou opět zdobit vánoční stromečky • Letošní předvánoční akci a soutěž o nejkrásnější vánoční stromeček nazvanou „Zdobit může každý – Zdobit bude každý“ byla slavnostně zahájena ve středu 13. prosince v 10 hodin v Loretánské zahradě za účasti radního hl. m. Prahy Daniela Hodka.

Báječná léta pod psa: Nejdřív propadák, dnes kultovní film. Jaký byl představitel Kvida ve skutečnosti? • „Váš otec si staví rakev!“ To je jedna z mnoha dnes již kultovních hlášek z filmu Báječná léta pod psa, který měl premiéru před necelými dvaadvaceti lety – 3. dubna 1997. Dílo debutujícího režiséra Petra Nikolaeva zaujalo diváky zejména excelentními hereckými výkony Libuše Šafránkové a Ondřeje Vetchého, kteří se představili v rolích rodičů malého Kvida.

Herec Václav Voska získal všestranný talent od Boha, ale zemřel příliš brzy • Jeden z nejvýznamnějších českých herců minulého století se narodil na pražských Vinohradech v roce 1918, jen několik dní po vzniku republiky. Patřil k těm výrazným hercům, kteří díky své přirozenosti a charizmatu dokázali ztvárnit jak postavy dramatické, tak i komediální. K jeho elegantnímu vzezření a noblesnímu vystupování přispíval i kultivovaný melodický hlasový projev.

Nejslavnější česká neherečka Milada Ježková. K filmu se dostala neskutečnou náhodou • Až do svých 55 let žila úplně obyčejně. Pracovala jako brusička a soustružnice, dělala účetní v podniku Nářadí Vršovice a nějaký čas byla zaměstnaná v obchodě se stříbrem. Až jedno náhodné setkání jí obrátilo dosavadní život vzhůru nohama.

Vánočka z bramborového těsta. Úsporný válečný recept našich prababiček • Vánočka patří mezi nejoblíbenějších vánoční pečivo. Na sladkém bochánku z kynutého těsta si pochutnávali už naši dávní předci. Ve středověku bývala ve středoevropském regionu neodmyslitelnou součástí štědrovečerní večeře.

Smutný osud Vladimíra Menšíka. Do poslední chvíle rozdával radost, trpěl ale obrovskými bolestmi • Často bývá označován za jednoho z nejlepších a nejnadanějších českých herců a bavičů všech dob. Vladimír Menšík bezesporu patří mezi umělce, které obdařil sám Bůh. Od jeho předčasné smrti uběhlo již 31 let. A letos v říjnu by oslavil 90. narozeniny.

Předvánoční Prahu rozzářily tisíce světelných dekorací. Zajímavou výzdobu mají v Čakovicích • O prvním adventním víkendu na konci listopadu se v hlavním městě rozsvítily tisíce vánočních dekorací na stožárech veřejného osvětlení, ale i světelná výzdoba v parcích a na náměstích. Spolu s nimi se postupně začaly rozsvěcet i vánoční stromy napříč celou Prahou. Těch letos městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) ozdobila přesně jednatřicet. Z nich nejznámější byl ten na Staroměstském náměstí a mezi posledními se rozsvítil vánoční strom na Mariánském náměstí před pražským magistrátem.

Rozsvícení vánočního stromu uvidí Pražané pouze na videu • Kvůli aktuální pandemii koronaviru se v letošním roce slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí neuskuteční. Pražané přesto o tuto událost nepřijdou. Video z události bude k vidění na sociálních sítích.

Sedmý ročník Festivalu íránských filmů přivítá hvězdnou sestavu hostů • Sedmý ročník Festivalu íránských filmů ÍRÁN:CI, který se koná v Praze od 9. do 14. ledna, je nejen jedinečnou přehlídkou skvělé íránské kinematografie, ale také mimořádnou příležitostí pro setkávání íránských umělců s českým publikem. V rámci projekcí, seminářů a doprovodného programu se představí přes dvacet filmařů, spisovatelů, kameramanů, producentů a herců.

Pražská část festivalu potrvá do 14. ledna.

V Národním zemědělském muzeu v sobotu slavnostně rozsvítí vánoční strom • Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné chystá na sobotu 8. prosince od 10 do 17 hodin zajímavý adventní program. Kromě oblíbených dílniček je přichystáno také slavnostní rozsvícení vánočního stromu či ambrožské zpěvy včelám na střeše muzea. Zájemci si také mohou vyzkoušet upéct a nazdobit perníkovou chaloupku na kurzu pečení.

Vánoční strom poslouží seniorům. Vznikne z něj nábytek • S příchodem Tří králů končí vánoční a novoroční svátky. Pracovníci městské společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP) proto začali odstrojovat vánoční strom na Staroměstském náměstí. Spolu s ním z pražských ulic v příštích dnech zmizí i 1100 vánočních dekorů na veřejném osvětlení a 30 vánočních stromů.

Křupavoučký řízek pro štědrovečerní tabuli připravíte snadno a hravě • Stejně jako existuje bezpočet receptů na ten zaručeně nejlepší bramborový salát, tak i každá rodina má svůj způsob, jak na Vánoce připravuje vánočního kapra nebo řízek. Jaké jsou ty nejlepší fígle pro jejich přípravu? A víte, odkud se k nám řízek a salát dostaly a že nejsou vůbec českým vynálezem?

Nevylévejte olej do kanalizace, může to ohrozit stokovou síť • Použitý olej či tuk včetně sádla patří do plastových uzavíratelných lahví a následně do speciálních kontejnerů umístěných v ulicích nebo do sběrných dvorů. Nikoliv však do kanalizace, kde způsobuje značné problémy. Proto Pražské vodovody a kanalizace varují, aby lidé tuk po smažení štědrovečerního kapra či řízku do odpadu nevylévali.

Bramborový salát jako časovaná bomba. Pozor na hrášek, vejce i uzeniny • Vánoce a konec roku si snad nikdo nedokáže představit bez bramborového salátu, chlebíčků a jednohubek u silvestrovských oslav. Mnoho pochutin chystáme do zásoby a obvykle je jíme i několik dnů, jako třeba bramborový salát. Ovšem pozor! V řadě potravin číhají zákeřné mikroorganismy, které nás mohou hodně potrápit a způsobit nákazu.

Lví král po 25 letech, Star Wars a Toy Story 4 aneb Nejočekávanější filmové trháky tohoto roku • Filmové nadšence v letošním roce potěší hned několik pokračování slavných snímků, které v minulosti zaznamenaly mimořádný ohlas a komerční úspěch. Podívejte se na přehled nejočekávanějších premiér tohoto roku.

Hledá se vánoční strom pro Prahu. Vítězný tip dostane finanční odměnu • Vánoční trhy v centru Prahy odstartují už za 5 měsíců. Praha proto začíná hledat strom, který se na sklonku roku stane dominantou Staroměstského náměstí.

Jak správně naložit s vysloužilým vánočním stromkem • Odstrojili jste vánoční stromek a přemýšlíme, kam teď s ním? Správný postup likvidace se liší podle přístupnosti popelnic na směsný odpad. Pražské služby očekávají, že během ledna a února jich svezou přes 300 tisíc.

Použité vánoční stromečky plní pražské ulice.

Kamila (86): Vánoce mě děsí. Nikoho už nemám a letos budu zase sama • Vánoce jsou časem klidu, míru a lásky. Ovšem ne pro každého, jak dokládá smutný životní příběh paní Kamily z Prahy. Také letošní svátky bude trávit sama. A přestože přiznává, že je to daň za vědomé rozhodnutí, které kdysi udělala, vánoční smutek ji velmi tíží. Toto je její vyprávění...

Vybíráme dárek pro babičku a dědečka. Tipy na věci, které udělají radost • Dárek pro vaše prarodiče k Vánocům by měl být jedinečný a od srdce. Zároveň ale musí být i trochu praktický, protože starší lidé si právě na takové dárky potrpí nejvíc. Nevím, jak vaši prarodiče, ale ti mí nejsou úplně příznivci dekorativních drobností. Co tedy vybrat? Teplé papuče, deky nebo elektroniku, která jim usnadní každodenní život? Podívejte se na několik tipů, co nadělit prarodičům pod stromeček.

Praha hledá vánoční strom pro Staroměstské náměstí. Ve hře je 10 tisíc korun • Pořadatel největších vánočních trhů v České republice, společnost Taiko, vyhlašuje už posedmé soutěž o nejvhodnější strom pro Vánoční trhy v centru Prahy 2018. Dominantu Staroměstského náměstí může přihlásit každý. Autor vítězného tipu získá odměnu 10 tisíc korun. „Stačí být jeho majitelem, nebo jen o hezkém jehličnanu vědět a dát nám tip. Náš tým už se o vše postará. Vítěz obdrží symbolickou finanční odměnu,“ uvádí společnost Taiko na svém webu. Návrhy můžete zasílat na webu trhypraha.cz/vanocni-strom až do 15. září. Ideálním stromem, který organizátoři hledají, je smrk ztepilý. Může se nacházet na soukromém pozemku i veřejném prostranství. Zasílat lze tipy na stromy, které je nutné z bezpečnostních důvodů pokácet, případně stojí na stavebních pozemcích. Růst může kdekoli v Česku, ale místo musí být dobře přístupné pro těžkou techniku. Strom musí být zdravý, o jeho umístění na vánočních trzích rozhodnou dendrologové. Nazdobený vánoční strom se na Staroměstském náměstí letos poprvé slavnostně rozsvítí 1. prosince.