Jíst méně a zdravěji? Snadnější, než si myslíte. Chce to jen ošálit mozek

MagazínTomáš Marný2. prosince 20193 minuty čtení

Naše chutě ovlivňuje mozek.

Foto: Archiv

Každý máme rozdílné chutě i svá oblíbená jídla. Může za to náš mozek. Ten totiž určuje, co budeme jíst a v jakém množství. Zásadní problém nastává, když je špatně naprogramován. Jednoduchými triky však můžeme podstatně změnit svou životosprávu.

Vědci ze švýcarské univerzity v Basileji před časem zjistili, že výběr našeho jídla ovlivňují vzpomínky. Za pomoci magnetické rezonance na dobrovolnících prokázali, že při volbě jídla probíhá čilá komunikace hipokampu – oblasti našeho mozku, která je zodpovědná za zobrazování vzpomínek – s částí přední kůry mozkové, která naopak řídí rozhodovací procesy.

Většina mužů tak například miluje těstoviny a maso, protože jim připomínají péči maminky v dětství. Ženy naopak mají rády sladké pokrmy, protože jim připomínají chvíle strávené v kuchyni při rodinném pečení. K takovým jídlům obvykle saháme, pokud potřebujeme „jídlo pro útěchu“.

Zálibu v nezdravých jídlech si s sebou neseme od dětství, tvrdí vědci. Foto: Archiv

Oklamaný mozek

Psychologové dokázali přesvědčit vhodně vedenými rozhovory určitou skupinu lidí, že potraviny, které by za normálních okolností bez problému jedli, jim v dětství nedělaly dobře. Konkrétně například vejce nebo zmrzlinu. Takoví lidé potom skutečně jedli mnohem méně těchto nezdravých potravin, což může skýtat určitou naději v boji s obezitou.

Stejně tak se podařilo druhé skupině lidí vsugerovat, že jejich oblíbeným jídlem v dětství byl chřest. Ve výsledném pokusu pak tato skupina měla na chřest větší chuť a jedla jej častěji.

Jíst zdravěji může každý. Foto: Archiv

Triky pro lepší životosprávu

Nemusíte ale hned chodit na psychoterapii, abyste změnili své stravovací návyky. Váš mozek můžete ošálit několika účinnými triky.

Pokud chcete zhubnout, dejte si jídlo na menší talíř. Porce jídla bude pro váš mozek vypadat větší a sníte méně. Moučníky jezte zásadně z bílého talíře. Studie prokázaly, že pokud moučník servírujete na bílém talíři, připadá nám sladší. Takto můžete snížit spotřebu cukru i o více než 10 procent.

Nezdravé potraviny nebo brambůrky jezte z talíře červeného. Červená barva podvědomě vysílá do mozku signál výstrahy nebo nebezpečí a prokazatelně sníte menší množství.

Bramborové lupínky servírujte na červený talíř. Foto: Archiv

Pokud servírujete polévku v misce, držte ji při jídle v ruce. Mozek totiž příliš nerozlišuje mezi hlubokou miskou a mělkým talířem. Váha misky mozek ubezpečí, že jídla je dostatek.

Soustřeďte se na jídlo a nejezte u televize. Nerozptylujte mozek a nechte jej opravdu se soustředit pouze na to, že zrovna jíte.

Jídlo opravdu dobře rozžvýkejte a jezte po malých soustech, nikam nespěchejte. Než si uvědomíme, že se cítíme skutečně sytí, nějakou chvíli trvá. Mozek na pocit sytosti a naplnění žaludku reaguje se zpožděním několika minut. K mnohem rychlejšímu pocitu nasycení pomůže také hodně aromatické jídlo.

Nepřehlédněte

Zdřímnutí po obědě prospívá, ale musí být přiměřeně dlouhé • Dobrá zpráva pro všechny vyznavače poobědového šlofíčka. Nová studie čínských vědců říká, že krátké zdřímnutí má velmi pozitivní vliv na náš mozek. Důležité je ale dodržovat pravidelnost a přiměřenou délku.

Konzumace brambor je v některých případech vysoce nebezpečná • Brambory si vydobyly pevné místo v české kuchyni i v našem jídelníčku již před stovkami let. A přestože v poslední době se do popředí zájmu dostávají i různé „nové“ netradiční přílohy, bramborám stále ani zdaleka nesahají tzv. „po kotníky“. Občas ale jejich konzumace může být velmi nebezpečná.

Kuchyňské tuky po použití nevylévejte do odpadu. Bezohledný přístup se může vymstít • Vánoce se blíží a s nimi i spousta (co si budeme namlouvat) tučného jídla. Nechme ale nyní otázku zdravého životního stylu stranou, vždyť řízky k Vánocům neodmyslitelně patří. Zaměřme se na téma méně časté, avšak neméně důležitou – co s olejem po smažení? 

Šest jídel, díky kterým zhubnete i bez drastické diety • Obezita trápí miliony lidí po celém světě. Možná i vy byste rádi nějaké to přebytečné kilo shodili. Co ale dělat, když všechny diety selhaly? Odborníci pro vás našli řešení!

IKEA začala prodávat bezmasé kuličky. Chce snížit uhlíkovou stopu • Nábytkářský gigant IKEA nabízí od 1. srpna ve svých restauracích veganskou variantu ikonických kuliček. Nové bezmasé kuličky mají ve srovnání s tradičními masovými pouze 4% klimatickou stopu.

Experiment s chlebem dětem ukázal, proč je důležité mýt si ruce před jídlem • Vštípit dětem zásady hygieny často bývá pro rodiče složitý oříšek. S neobyčejně zajímavou metodou přišla učitelka Dayna Robertson z jedné základní školy v americkém městě Idaho Falls. Při experimentu posloužil obyčejný toastový chléb.

Petřínská rozhledna bude mimořádně svítit červeně • Jedna z pražských dominant – Petřínská rozhledna – se v sobotu v noci zahalí do červené barvy. Praha se tak chce připojit ke Světovému dni dárců kostní dřeně, který letos připadá na 15. září.

Odřený nos a ucpané dutiny při rýmě? Pomohou přírodní masti i sexuální aktivita • Nachlazení a s ním spojená rýma potká během zimy alespoň jednou snad každého z nás. Třebaže toto onemocnění není závažné, dokáže hodně potrápit. Dýchací cesty jsou ucpané, což znemožňuje dýchání, a z nosu vytéká sekret, který je potřeba neustále utírat.

Rýma a nachlazení dokáže hodně potrápit.

Ledviny jsou mimořádně důležité. Dopřejte jim odpovídající péči • Ledviny jsou natolik důležitý orgán, že byl 11. březen vyhlášen jako jejich světový den. Co vlastně v našem těle dělají? A jak se o ně správně starat, aby spolehlivě fungovaly co nejdéle?

Hana Zagorová leží v nemocnici • Populární zpěvačka Hana Zagorová a její manžel Štefan Margita onemocněli koronavirem. Zatímco Margita se léčí s mírnými příznaky v domácí karanténě, Zagorová leží v nemocnici kvůli vysokým teplotám.

Podivná hra mozku. Zlé sny mají nejspíš svůj speciální účel • Snad každý člověk v noci čas od času zažívá děsivé sny a noční můry. Vědcům se dlouho nedařilo spolehlivě odpovědět na otázku, proč nás mozek v čase spánku, kdy bychom v klidu měli odpočívat a nabírat síly na další den, takto nepříjemně trápí. Teď se ale zdá, že už možná konečně máme klíč k rozluštění celé záhady.

Potlačovaný vztek poznáte snadno. Zakročte včas a vyhněte se fatálním následkům • Více než když jindy jsme vystaveni enormnímu tlaku. Světová pandemie, rozdělená společnost a nastupující ekonomická krize způsobují rozvrat dosavadního společenského života. A když se k tomu nyní přidává ještě nevlídné zimní počasí a nedostatek slunečního světla, máme ty nejlepší předpoklady prožívat návaly vzteku. Jenomže ne všichni se s nimi vyrovnávají stejně.

Jane Seymour alias Doktorka Quinnová vypadá i po 30 letech od natáčení stále fantasticky • Před 27 lety se na televizních obrazovkách v USA objevil seriál Dr. Quinnová. Historická sága o statečné lékařce, která se potýká s drsným prostředím amerického divokého západu druhé poloviny 19. století, si rychle získala miliony diváků. Představitelka hlavní role, britská herečka Jane Seymour, vypadá i po téměř třech desítkách let od natáčení pořád úžasně. 

Jane Semour a Joe Lando vytvořili v seriálu pár.

Dobrá paměť není samozřejmost. Vyžaduje správný přístup k životu • Dobrá paměť je jedním z důležitých předpokladů šťastného, spokojeného a úspěšného života. Pokud nefunguje správně, představuje to pro každého člověka zásadní problém. Co dělat, abychom si schopnost pamatování a vybavování důležitých informací uchovali co možná nejdéle?

Tajemství stoletých lidí není zase tak záhadné. Musíte ale dodržovat všechny zásady • Věčný život je snem mnoha lidí, ale co kdybychom vám řekli, že existuje sedm jednoduchých věcí, které vás mohou přiblížit k této metě? Ano, je to možné! Zde jsou tipy, které byste měli začít praktikovat hned teď, abyste se mohli dožít neuvěřitelných 100 let plných zdraví a radosti.

Virus HIV s příchodem koronaviru nezmizel. Počty nakažených rostou • Ve stínů současné pandemie koronaviru se ocitnul virus HIV, dříve rovněž obávaný strašák. Počty nakažených přitom také neustále rostou. Upozornit na to chce nová kampaň neziskové organizace Loono „Zůstaň negativní“.

Některé ořechy podporují imunitu, jiné chrání před rakovinou • Výživoví poradci již delší dobu doporučují zařadit do jídelníčku ořechy. Jejich pravidelná konzumace v určitém množství nejenže dokáže snížit cholesterol, ale funguje i jako prevence rakoviny a dalších onemocnění.

Sázení slunečnic v Kateřinské zahradě připomene závažnou chorobu • Desítky žlutých květů zasadí ve čtvrtek 18. června v Praze pacienti s roztroušenou sklerózou, jejich blízcí a příznivci. Akce má upozornit na chronickou nemoc, která postihuje nervový systém a jíž v Česku trpí zhruba 20 tisíc lidí.

Dejte kapustě druhou šanci. Neprávem zavrhovaná zelenina má řadu benefitů • V zimním období se řada z nás může cítit vyčerpaně a unaveně. Blížící se Vánoce, stres a každodenní povinnosti oslabují naši imunitu. Jedním z pomocníků na její posílení může být obyčejná kapusta. Ta totiž blahodárně působí nejen na naše tělo, ale i mysl.

Každý druhý člověk v Česku umírá na rakovinu nebo onemocnění srdce • V minulém roce zemřelo 112 920 obyvatel Česka. Více než polovina z nich zemřela v důsledku onemocnění srdce (32 %) nebo zhoubného nádoru (25 %). Trojici nejčastějších příčin úmrtí uzavírají cévní nemoci mozku s podílem 7 % na všech úmrtích. Nejnovější data zveřejnil Český statistický úřad.