Co by extroverti měli vědět o introvertech

MagazínTereza Běhalová3. září 20212 minuty čtení

Foto: Unsplash

Ve společnosti se setkáváme s nejrůznějšími typy lidí. Jedni jsou za každých okolností středem pozornosti, druzí raději sedí tiše v koutě. Právě introverti jsou kvůli své povaze, kdy příliš moc nemluví a dávají si na čas, aby se uvolnili, často považováni extrovertnějším okolím za arogantní, namyšlené a náladové. To však vůbec není pravda. Introvertní lidé mají jen jiný pohled na život a mezilidské vztahy. Co by měli extroverti vědět o introvertech?

Tichý neznamená plachý

Lidé se někdy mylně domnívají, že když je člověk tichý, znamená to také, že je plachý. Je důležité si uvědomit, že mezi introverzí, stydlivostí a sociální úzkostí je velký rozdíl. Introverti se jen nejprve potřebují s protějškem více seznámit, než se pak pustí do hlubší konverzace.

Krátká odpověď neznamená nezájem

Když už se s vámi introverti nakonec přece jenom dají do řeči, s největší pravděpodobností je to baví. Nenechte se zmást jejich strohým odpovídáním. Mnohem raději víc poslouchají, než aby sami mluvili. Vyprávějte jim proto své příběhy, zkuste je rozesmát vtipem nebo se podělte o své nejhlubší myšlenky. Rychleji se vám pak otevřou.

Baví se, i když to tak nevypadá

I když mohou být introverti na hlasitém a přeplněném společenském setkání tiší, neznamená to, že se nebaví. V mnoha případech se spokojí s tím, že v klidu sedí, pozorují a naslouchají všem zajímavým výjevům, zvukům a rozhovorům. Stejně jako vy jsou zvědaví a chtějí se dozvědět více o světě a lidech kolem sebe. Mají k tomu ale vyvinuté své vlastní techniky.

Potřebují čas jen pro sebe

Pro introverty je velmi důležité, aby si našli pár hodin nebo dokonce dní, které mohou strávit jen sami se svými myšlenkami. Aktivity jako čtení, kreslení, psaní nebo poslech hudby jim pomáhá ulevovat od stresu. Cizí asistenci k tomu však nepotřebují, což mnoho extrovertů často nedokáže pochopit.

Nechtějí být napravováni

Mnoho introvertů se v životě dostává do situací, kdy je okolí tlačí k větší průbojnosti. Typicky například ve škole, ale často také později v zaměstnání. Extroverti mají pocit, že by se introverti měli změnit a být stejní jako oni. Taková snaha ovšem nejenže vyjde nazmar, ale ještě tím můžete introverta pořádně naštvat. Pokud je introvert vyrovnaný sám se sebou, je se svou introverzí zkrátka spokojený.

Zdroj: Autorský text

Nepřehlédněte

Sny o mravencích symbolizují naše touhy i momentální přetížení • Sny jsou fascinujícím fenoménem, který nám umožňuje zažívat neuvěřitelná dobrodružství, navštěvovat různé světy a prozkoumávat nejtajnější hlubiny naší mysli. Často jsou plné záhadných symbolů, které nám poskytují náhledy do našich vnitřních pocitů a podvědomí. Jedním z těchto symbolů bývají často i mravenci. Co tedy mohou tito drobní tvorové znamenat v našem snovém světě?

Nemocný muž obtěžuje zápachem obyvatele domu. Odpadky z popelnic si nosí do bytu • Obyvatelé některých činžovních domů se potýkají s problémovými sousedy, kteří svou nemocí ohrožují sebe i druhé. Tzv. „sběrači“ shromažďují ve svých bytech obrovské množství odpadků a starého harampádí. Ostatní sousedé pak musí trpět neustálý zápach ve společných částech domu. Řešení přitom často v podstatě neexistuje.

Lidé trpící Diogenovým syndromem hromadí ve svých bytech neužitečné harampádí a odpadky (ilustrační foto).

Jsem normální? • V dnešní společnosti je snadné cítit se ztracený, izolovaný nebo jiný. S nekonečnými srovnáními, která nás obklopují na sociálních médiích, v televizi a dokonce i v osobních interakcích, mnozí z nás si kladou otázku: "Jsem normální?"

Jak modrá a červená barva působí na naše duševní schopnosti • Chcete být kreativnější a výkonnější? Žádný problém! Stačí, když využijte barvy – konkrétně červenou a modrou. Vědci zjistili, že když se lidé dívají na červenou barvu, daří se jim o 30 % více při úkolech zaměřených na detaily, jako je vybavování si dávných vzpomínek či oprava textu. Oproti tomu modrá barva u lidí způsobuje až dvojnásobně větší kreativitu. Závěry výzkumu publikoval americký časopis Science.

Vědci zkoumali, jak barvy ovlivňují fungování našeho mozku.

Psychologické triky supermarketů. Proč skoro vždycky utrácíme víc, než chceme a potřebujeme • Supermarkety jsou již tři desítky let nedílnou součástí českého trhu s potravinami. A stejně tak dlouho nás jejich provozovatelé podvědomě nutí, abychom u nich utratili co nejvíce peněz. Odhalujeme psychologické finty, které na nás úspěšně aplikují.

Podivná hra mozku. Zlé sny mají nejspíš svůj speciální účel • Snad každý člověk v noci čas od času zažívá děsivé sny a noční můry. Vědcům se dlouho nedařilo spolehlivě odpovědět na otázku, proč nás mozek v čase spánku, kdy bychom v klidu měli odpočívat a nabírat síly na další den, takto nepříjemně trápí. Teď se ale zdá, že už možná konečně máme klíč k rozluštění celé záhady.

Co všechno o člověku prozradí jeho vlastní nepořádek • Nepořádek má mnoho podob. Známe to všichni. Tady rozložené časopisy, o kousek dál počmárané papírky s „důležitými“ poznámkami, mezi nimi hrnky od kávy. Přes židli pak pohozené oblečení, v knihovně roky nečtené knihy a půda plná starého harampádí. Každý máme ten svůj uklízecí nešvar. Víte ale, co můžete ze svého nepořádku vyčíst?

Nepořádek jako zrcadlo naši mysli.

Dvakrát se vzali, dvakrát rozvedli. Slepované vztahy se nevyhýbají ani slavným osobnostem • Partnerské vztahy mohou být nesmírně komplikované. Řada párů řeší své problémy radikálně – rozchodem. To ale v některých případech ještě nemusí znamenat definitivní konec. Dokazují to i případy slavných celebrit, které dvakrát vstoupily do manželství se stejným člověkem.

Tajný ženský spolek na špehování nevěrných manželů • Žárlivost je stejně stará jako samotná láska. Snad každá žena i muž má své vlastní taktiky, jak případnou nevěru včas odhalit. Kuriózně ale působí zpráva z dobového tisku o jistém spolku berlínských žen. Jejich cílem bylo posvítit si společnými silami na záletné muže. Přečtěte si článek, který vyšel v Národních listech v srpnu 1892.

Triedr

Jak vycházet s nepříjemnými lidmi? Chce to hlavně empatii a trpělivost • V každodenním životě se setkáváme s různými typy osobností. Někteří lidé nás okouzlí svou přátelskostí a pozitivní energií, zatímco jiní nám mohou připadat trochu nepříjemní. Co však dělat, když je třeba se s těmito nepříjemnými jedinci setkávat pravidelně? Je možné se naučit vycházet s lidmi, kteří nám nejsou tak blízcí, a přitom udržet vztahy a komunikaci na dobré úrovni.

Rodina věznila dívku v prasečím chlévě. Strávila tam patnáct let • Celý svět byl před lety v šoku z příběhu Rakušanky Nataschy Kampusch, kterou 8 let věznil ve sklepě její únosce Wolfgang Priklopil. I v minulosti přitom v Evropě docházelo k podobným ohavným případům. O jednom takovém napsaly v Praze vydávané Národní listy v září roku 1901.

Proč inteligentní lidé nejsou šťastní a co se s tím dá dělat • Štěstí můžeme definovat jako pocit dlouhodobé pohody a životní spokojenosti. Touží po něm snad každý, ale jeho vnímání je značně subjektivní. Pro někoho znamená štěstí spokojený rodinný život, jiní touží po úspěšné pracovní kariéře a finančním zajištění. Existuje ale řada lidí, kteří šťastní nejsou, i když jim nic z toho nechybí. Vědci zjistili, že pocity osamělosti, smutku a melancholie zažívají i přes příznivé životní podmínky a naplnění všech materiálních potřeb především nadprůměrně inteligentní lidé. Proč to tak je?

Inteligence může být překážkou na cestě za štěstím.

Jak dětem nezkazit život. Cenné tipy nejen pro rodiče • Každý normální rodič touží po tom, aby z jeho dětí vyrostli šťastní a úspěšní jedinci. Snažíme se jim poskytnout to nejlepší prostředí pro jejich růst a osobnostní vývoj. Ve snaze je chránit před nástrahami složitého světa a usnadnit jim život se ale občas můžeme dopustit chyb, které by jim naopak mohly v dospělosti uškodit. Jak tedy dětem nezkazit budoucí život?

Proč ženy podvádějí své muže. Nejčastější příčiny postelových atentátů • Ačkoli v dřívějších dobách byli muži považováni za nevěrné častěji než ženy, v poslední době si obě pohlaví nemají co vyčítat. Nevěra je zkrátka fenomén, který se týká všech a v každém věku. A jaké důvody k tomu ženy nejčastěji mají?

K čemu slouží žlábek mezi nosem a ústy na lidské tváři • Přemýšleli jste někdy, odkud se vzal kožní žlábek mezi horním rtem a nosem? A jakou vlastně plní funkci? Těmito zapeklitými otázkami se lidstvo zabývalo odjakživa a vznikla díky tomu i řada nejrůznějších poetických vysvětlení. Spolehlivou odpověď přinesli vědci až v minulém století.

Jeden druh snů značí dobré duševní zdraví a vyrovnanost • Lidské sny patří stále mezi vědou ne zcela probádané oblasti. Nevíme přesně, proč vlastně v noci sníme. Podle některých se jedná o výsledek náhodné činnosti neuronů, jiní sny považují za okno do našeho podvědomí a přisuzují jim velký význam.

Poznat narcise můžete na první pohled. Prozradí ho obočí • Miloš Zeman, Donald Trump, Marilyn Monroe, Leonid Brežněv, Simon Cowell nebo Madonna. Všechny zmíněné osobnosti spojuje jeden společný rys – husté nebo výrazné obočí. Kanadští psychologové prokázali, že tito lidé mohou mnohem častěji trpět narcistickou poruchou osobnosti.

S dárky pro děti to nepřehánějte. Můžete jim zkazit celý život, varuje psycholog • Blíží se Vánoce a snad každý rodič touží dopřát svým potomkům jen to nejlepší. Děti tak často pod stromečkem nachází tolik dárků, že často ani nevědí, co s nimi. Psychologové ovšem varují, že je to velká chyba.

Příliš dárků může dětem zkazit život, varuje psycholog.

Sapiosexuály krásou neohromíte. Vyhledávají jiné kvality • Výběr ideálního partnera se řídí mnoha faktory. Většinu lidí přitahuje na první pohled fyzický vzhled, případně i povaha nebo stav bankovního konta. Existuje ale skupina lidí, kterou namísto toho zajímá něco úplně jiného.

Využijte karanténu ve svůj vlastní prospěch • Pryč jsou doby, kdy nikdo neměl na nic čas. Koronavirus vnesl do našich životů strach a nejistotu, zároveň ale každému nabízí možnost provést generální úklid a důkladný průzkum vlastního nitra. Je to příležitost, jaká se dlouho nemusí opakovat. Hloupý je proto každý, kdo si tuto šanci nechá ujít.