Botanická zahrada vystavuje vzácné tropické orchideje

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská8. března 20182 minuty čtení

Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy

Tématem dvanáctého ročníku tradiční výstavy orchidejí v Botanické zahradě hl. m. Prahy je Asie a představí část z obrovského bohatství, které se skrývá uvnitř asijských tropických pralesů od nížin až po velehory.

K výzdobě výstavy přispěly tentokrát i ambasády pěti zemí Sdružení národů jihovýchodní Asie zapůjčením zajímavých dekorativních předmětů a soch. Výstava se koná ve skleníku Fata Morgana od 2. do 25. března, otevřeno je denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin.

Botanická zahrada hl. m. Prahy má ve svých sbírkách přibližně 2200 druhů orchidejí. Jednou z ozdob výstavy bude kvetoucí Paraphalaenopsis labukensis, orchidej s nejdelšími listy, které mohou dorůst téměř třímetrové délky.

[related-post id=“6595″]

„Tato fascinující orchidej osídluje koruny stromů a v přírodě roste pouze na severozápadě ostrova Borneo, ve skalnatém údolí Labuk, v nadmořské výšce 500 až 1000 metrů. Její zajímavě tvarované květy v několika teplých odstínech hnědé a medově žluté barvy krásně voní po skořici,“ láká ke zhlédnutí Romana Rybková, kurátorka tropických rostlin. Tato orchidej je ve sbírkách spíše vzácná, ve skleníku trojské botanické zahrady kvete pravidelně každý rok.

Aranžmá v asijském stylu

Návštěvníci se mohou těšit na jedinečná aranžmá, která připravili studenti České zahradnické akademie Mělník pod vedením Petry Křížové. Uvidí například originální vějíře s orchidejemi zavěšené nad jezírkem, lampiony i neotřelé kompozice z orchidejí a jiných tropických rostlin.

[related-post id=“6443″]

K výzdobě v asijském duchu přispěly také autentickými dekoračními předměty a sochami ambasády Filipín, Indonésie, Malajsie, Thajska a Vietnamu. Celou výstavu střeží posel bohů – Garuda, mocná postava objevující se v národních znacích mnoha asijských zemí. Ve výstavním sále v Ornamentální zahradě si návštěvníci prohlédnou snímky od vietnamských fotografů na téma Příroda a lidé Vietnamu.

Nepřehlédněte

Lobotomie mozku. Drastická lékařská metoda dělala z lidí mrzáky • Když se řekne lobotomie, představíme si drastický lékařský úkon. Během třicátých až osmdesátých let minulého století ji podstoupily desítky tisíc lidí po celém světě. Při tomto operativním neurochirurgickém zákroku jsou přerušena nervová vlákna spojující mozkový lalok s ostatními částmi mozku. Část pacientů se sice zbavila duševních nemocí, většinu z nich ale kontroverzní metoda nadosmrti zmrzačila. Odkud se lobotomie vzala a jaké drastické následky způsobovala?

Některým pacientům lobotomie údajně pomohla. Vlevo je snímek ženy před zákrokem, vpravo stejná žena o nějaký čas později.

Podkarpatská Rus tématem nové výstavy v Národním památníku na Vítkově • Národní muzeum ve středu zahájilo v Národním památníku na Vítkově novou výstavu s názvem „Podkarpatská Rus – součást našich dějin“, která představuje toto unikátní území v dobových souvislostech. Výstava je otevřena bude pro návštěvníky otevřena až do února 2020.

Nejlépe se žije v Praze! Hlavní město se stalo Místem pro život 2017 • Hlavní město Praha obhájilo prvenství v celostátním srovnávacím výzkumu Místo pro život. Excelentní zdravotnictví, vzdělávací soustava a infrastruktura, nejvyšší mzdy a bohaté volnočasové vyžití. To jsou oblasti, kterými se může Praha skutečně pochlubit. Stříbro bere Jihočeský kraj, bronz Královéhradecký kraj. Výzkum Místo pro život, který realizuje analytická agentura Datank, hodnotí desítky kritérií v osmi hlavních oblastech.

Manipulátoři a jak se jich jednoduše zbavit, dokud je čas • Manipulace je poměrně běžná součást lidských interakcí, ale někteří se snaží manipulovat s ostatními výrazně častěji. Říkáme jim manipulátoři a jejich chování může být velmi škodlivé pro ty, kteří jsou jejich obětí. Pokud se nacházíte v takové situaci, je důležité vědět, jak se zbavit manipulativního člověka ze svého života. V tomto článku se zaměříme na několik praktických kroků, které můžete podniknout, abyste se zbavili manipulativního jedince a udrželi si kontrolu nad svým životem.

Pražská zoo odevzdá ze vstupného více peněz na podporu ohrožených zvířat • Hlavní město Praha je prostřednictvím zoologické zahrady zapojeno už více než deset let do mezinárodního systému podpory projektů na záchranu ohrožených druhů ve volné přírodě. Dosud pražská zoo věnovala na tyto projekty dvě koruny z každého vstupu. Za letošní rok to už budou koruny tři, jak v úterý schválila nová městská rada. Návštěvnost zoo se letos dostala přes 1 400 000 vstupů.

Takovou nevychovanost jsem ještě nezažila, zlobí se starostka Černochová na primátora Hřiba • Když se pražští radní rozhodli pojmenovat promenádu v Riegrových sadech po zavražděném primátorovi polského města Gdaňsk Pawlu Adamowiczovi, zřejmě netušili, jak moc si proti sobě poštvou vedení Prahy 2.

Výhled na centrum Prahy z Riegrových sadů.

12. 11. 1889: Odvod branců, úřední zákaz a epidemie spalniček • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Recept na šťastný život? Celý svět se zbláznil do životního stylu hygge • Představte si svůj ideální podzimní den. Co vidíte? Svíčky, knihy, krb, tlumené světlo, v pozadí jemná hudba a za okny déšť? A víte, že jste si právě představili hygge?

Sušenky s horkým kakaem.

Zemědělství od neolitu po současnost. Národní zemědělské muzeum otevírá novou expozici • U příležitosti stého výročí založení otevře Národní zemědělské muzeum v Praze ve čtvrtek 15. března 2018 novou expozici. Najdete na ní unikátní sbírkové předměty včetně mnoha preparátů domácích zvířat, poslechnete si příběhy našich předků, seznámíte se s historií zemědělství i koloběhem hospodářského roku. První dominantou expozice je býk César, nejlepší plemeník z první české inseminační stanice. Na druhé straně sálu si můžete prohlédnout originální ruchadlo bratranců Veverkových, které v 19. století započalo éru nových technologií a inovací v zemědělství. Od neolitu po současnost V expozici nechybí ani symbolická cesta dějinami zemědělství formou časové osy, která přibližuje a shrnuje vývoj zemědělství od pravěku až do současnosti se všemi zvraty, propady i úspěchy. Zemědělství od neolitu představuje základ celé společnosti, umožnilo rozvoj dalších odvětví, vědy a techniky. Obděláváním půdy a chovem domácích zvířat se až do 19. století živila převážná část obyvatel. [gallery link="none" columns="1" size="full" ids="6730"] Jaro, léto, zasít, sklidit... Hospodářův rok byl závislý na střídání ročních období. Z tohoto důvodu jsme jako nosné téma expozice zvolili zobrazení zemědělských prací během jednoho roku – jednoho hospodářského cyklu, který se s železnou pravidelností opakuje každý rok. [related-post id="5916"] Chlívek, sýpka i výroba másla Nejmenší návštěvníci mohou vstoupit do obilné sýpky nebo chlívku s ovcí a kozou, čeká je tu i dvorek se zvířátky nebo světnička, kde si vyzkouší výrobu chleba a másla. [gallery link="none" columns="1" size="full" ids="6731"] Nová expozice Zemědělství tvoří pomyslné jádro prezentačního konceptu muzejní budovy na Letné se základnou v expozicích tematicky zaměřených na přírodu a gradujících v expozicích věnujících se jídlu a životu.

Rekonstrukce Václavského náměstí začne příští týden, projekt získal stavební povolení • Po dlouhých třinácti letech od architektonické soutěže může konečně začít rekonstrukce dolní části Václavského náměstí. Projekt totiž získal stavební povolení.

Nová podoba Václavského náměstí.

Nedostatek důležitého vitamínu zvyšuje riziko ADHD u dětí • Zhruba každé desáté dítě v současnosti trpí hyperaktivitou a poruchou pozornosti. Tato neurovývojová porucha je známá pod anglickou zkratkou ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Vědci nyní zjistili, že příčinou jejího vzniku může být nedostatek důležitého vitamínu v těle matky během těhotenství.

Grévin v Praze končí. Muzeum voskových figurín prodělávalo • Pražská pobočka světové sítě muzeí voskových figurín Grévin k dnešnímu dni ukončila činnost. Na trhu českého zábavního průmyslu působil Grévin Praha od roku 2014. Za čtyři roky činnosti dosáhl výjimečného hodnocení návštěvníků a výborných známek na všech portálech (Tripadvisor, Slevomat, Facebook atp.). Navzdory meziročním nárůstům počtu návštěvníků i obratu nedosáhl tento ambiciózní projekt pro své vysoké provozní náklady vyrovnaného rozpočtu. „Ani kontinuálně zlepšující se výsledky loňského fiskálního roku, ani úsilí pražského týmu, který docílil mimo jiné i významného zvýšení povědomí o této značce, nedokázaly zabránit opětovné ztrátě. Z toho důvodu bylo rozhodnuto ukončit po čtyřech letech činnost Muzea Grévin Praha. Zakoupené vstupenky lze vrátit do konce března 2018 každý den v budově muzea, Celetná 15, Praha 1 od 10 do 17h,“ píše muzeum na svých webových sránkách. Pražské muzeum Grévin bylo otevřeno 1. května 2014. Ve třech patrech o celkové rozloze 3000 m² nabízelo návštěvníkům necelou stovku domácích, ale i světových osobností a celebrit, například prezidenta Václava Havla, atleta Emila Zátopka, Karla Gotta, Lucii Bílou, Helenu Vondráčkovou nebo spisovatele Karla Čapka.

9. 10. 1889: Výstava obrazů, vzácný pták a chatrný dům • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Sebevrah skočil pod metro. Provoz linky C byl dvě hodiny omezen • K tragédii došlo v úterý po 17. hodině ve stanici metra Hlavní nádraží. Neznámý muž zde skočil pod vlakovou soupravu a na místě zemřel.

Souprava pražského metra

Na Žižkovský vysílač se po dvou letech vrací miminka Davida Černého • Na Žižkovský vysílač se o víkendu začaly vracet plastiky miminek od výtvarníka Davida Černého. Původní plastiky byly sundány v říjnu 2017 kvůli renovaci kotvení i samotných soch. Kvůli špatnému stavu byly nakonec vyrobeny zcela nové plastiky podle původní formy. Jejich výroba stála několik milionů korun.

Z ukradené karty vybrala tisíce korun a ani se u toho neusmívala. Poznáváte ji? • Policisté z místního oddělení Lhotka pátrají po neznámé ženě, která opakovaně použila cizí platební kartu k neoprávněnému výběru peněz z bankomatu. Majitel o kartu spolu s peněženkou přišel, když se v ranních hodinách vracel domů z klubu ve Francouzské ulici v Praze 2 a někdo ho po cestě okradl. O peníze na účtu by ovšem nepřišel, kdyby u karty neměl přiložený i PIN kód. Na tuto častou chybu policisté veřejnost již několikrát upozorňovali. Podezřelé ženě se díky tomu podařilo z bankomatu vybrat přes sedm tisíc korun. Za trestný čin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku jí v případě dopadení a odsouzení hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi. [related-post id="9195"] Policisté se teď obrací na veřejnost s žádostí o pomoc při pátrání. Pokud ženu na fotografii poznáváte, nebo víte, kde se nachází, kontaktujte linku 158.

Před 130 lety: Žena neunesla rozchod a chrstla muži kyselinu do obličeje • Neopětovaná láska bolí a člověk se s ní těžko vyrovnává. Někdy dokonce tak moc, že zhrzení lidé jednají jako smyslu zbavení. Jistá žena z Prahy chrstla do obličeje svému „milému“ kyselinu sírovou do obličeje, aby už si nikdy žádnou jinou lásku nenašel. Přečtěte si, jak celý incident líčily pražské noviny přesně před 130 lety.

Praha 2 odhalila pamětní desku hrdinovi druhého odboje Karlu Pavlíkovi • Pamětní deska se jménem kapitána Karla Pavlíka visí od čtvrtka na domě č. 19 v ulici Na Folimance v Praze 2. Hrdina druhého odboje se proslavil především obranou Czajánkových kasáren den před okupací naší republiky nacisty dne 14. března 1939, ale i mnoha dalšími odbojovými aktivitami. Dům v Nuselském údolí byl jeho posledním útočištěm před zatčením v roce 1942 a následnou popravou v Mauthausenu.

Odhalení desky se uskutečnilo tento čtvrtek.

Obdivovat krásy Prahy přijelo loni přes 7 milionů turistů • Množství domácích a zahraničních turistů v Praze se neustále zvyšuje a ani rok 2017 nebyl výjimkou. Loni Prahu navštívilo celých 7 650 000 osob a počet přenocování se vyšplhal na rekordních 18 000 000. Do hlavního města míří stále více Rusů, Číňanů a Korejců. „Z hlediska návštěvnosti rok 2017 překonal rekordy z let předchozích. Velmi nás těší, že Praha zůstává vyhledávanou a oblíbenou destinací, dokonce se zájem neustále zvyšuje. To samozřejmě vypovídá o dobře zvolené marketingové strategii a vysoké kvalitě nabízených služeb, výraznou roli hraje pochopitelně také bezpečnost, množství přímých leteckých spojení a celkový nárůst městské turistiky v Evropě,“ říká tisková mluvčí Prague City Tourism Barbora Hrubá.

Pražané pokořili rekord v množství vytříděných kovových obalů • Třídění kovových obalů se postupně stává normou. V loňském roce bylo v metropoli sebráno rekordních 421 tun. To je téměř stejný objem, jaký pražské svozové společnosti svezly od druhé poloviny roku 2016 do prosince 2018. Plechovky a kovové obaly z celého hlavního města končí ve Vysočanech. Pražské služby zde provozují poloautomatickou linku schopnou roztřídit železné a neželezné kovy. Díky tomu lze bezmála sto procent odevzdaných plechovek vrátit do oběhu.

Kovový odpad se zpracovává ve Vysočanech.