Vegetariánství propadly i slavné osobnosti. Už dávno nejde o módní výstřelek

10. prosince 2020 ∙ 11:07
Tomáš Marný
Foto: Pixabay.com

Myšlenka bezmasého stravování existuje tisíce let. Své kořeny má v civilizacích starověké Indie a Řecka. Ve středověku z Evropy vegetariánství prakticky vymizelo. Znovu se objevuje až v 19. století, kdy lidé ve velkém vzhlíželi k antické kultuře a ideálům.

Skutečný rozmach vegetariánství nastává v 60. letech minulého století, kdy ho prosazují členové hnutí hippies a bojovníci za ochranu životního prostředí a práva zvířat. Později se přidává i celá řada známých osobností. Anthony Hopkins, Madonna, Ellen DeGeneres, Paul McCartney, Martina Navrátilová, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio nebo Gwyneth Paltrow. To je jen malý výčet těch, kteří se dobrovolně rozhodli vyřadit ze svého jídelníčku maso. A v dnešní době internetu a sociálních sítí je následují miliony dalších lidí.

Za zdravější budoucnost

Určitě jste si všimli, že restaurace na zvýšenou poptávku reagují širší nabídkou vegetariánských jídel, rostlinných surovin a čerstvého ovoce a zeleniny. V dobrých restauracích už neplatí, že jediným bezmasým pokrmem na jídelním lístku je smažený eidam. Zvýšený zájem o vegetariánská jídla hlásí i rozvážkové služby. Zákazníci, kteří se chtějí stravovat zdravě, si zároveň žádají stále větší možnosti výběru. Objevují se proto burgery ze sóji, fazolí, čočky či cizrny, ale třeba i netypické pokrmy, inspirované národními kuchyněmi ze všech koutů světa.

„Nic nebude lidskému zdraví prospěšnější a nic nezvýší šance na zachování života na Zemi více, než přechod na vegetariánskou stravu.“

– Albert Einstein, fyzik

Přechod na rostlinnou stravu podporuje jako zásadní krok ke zdravé budoucnosti i společnost Google. Velkým propagátorem je také sousední Rakousko, Izrael, Austrálie, Kanada nebo Čína. Ta dokonce před časem vydala stravovací pokyny vybízející obyvatele k 50% snížení spotřeby masa. Ve Velké Británii vzrostl počet zastánců bezmasé stravy za posledních 10 let více než 3,5 krát.

Jak se stát vegetariánem

Důvodů, proč se lidé rozhodnou pro vegetariánství, je hned několik. Některým maso jednoduše nechutná, jiným záleží na budoucnosti planety. A další si od bezmasé stravy slibují zlepšení zdraví a delší život. To všechno je podle názorů odborníků možné, ale musíte se vyvarovat několika začátečnických chyb. Tou nejčastější je pouhé vynechání masa v běžném jídle.

„Zvířata jsou mí přátelé a já svoje přátele nejím.“

– George Bernard Shaw, irský dramatik

Klíčem k vegetariánství je najít způsob, jak do jídla dostat dostatek kompletních proteinů (bílkovin) a esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje, ale samo o sobě je neumí vyprodukovat. Nejúplnější bílkoviny najdeme v potravinách živočišného původu (maso, drůbež, ryby, vejce, mléčné výrobky). Získat se však dají i kombinací rostlinných variant, především luštěnin, ořechů, semen nebo zrn. Ty pak mohou dohromady rovněž vytvořit kompletní bílkovinu.

Než se definitivně rozloučíte s masem, prostudujte si z důvěryhodných zdrojů, zda je právě pro vás vegetariánství vhodné a jak na tento způsob života připravit své tělo a mysl. Rozhodně nevěřte všem rozšířeným mýtům – například že vegetariánství škodí zdraví. Pokud dodržíte všechna pravidla vegetariánského způsobu života, jako je pestrost a vyváženost jídelníčku, vaše tělo dostane všechny živiny, které potřebuje.

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná

Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná. V první řadě je to čokoláda. Tu by psi (ale ani kočky) neměli za žádných okolností sníst. Jinak jim hrozí otrava a v krajním případě dokonce smrt. Čokoláda obsahuje theobromin. Ten se […]

Nejstarší ženy světa prozradily tajemství dlouhověkosti

Noviny a časopisy jsou plné zaručených návodů na dlouhověkost. Často se zmiňuje především význam jídla a nastavení mysli. Pravdou je, že složení jídelníčku může hodně ovlivnit délku i kvalitu života. Některé případy stoletých lidí ale dokazují, že ne vždy jsou tyto zdravé rady neomylné. Chcete se dožít stovky? Vyhýbejte se stresu, smaženým pokrmům, fast foodu, alkoholu, cigaretám a sladkostem, slýcháváme ze všech možných stran. Opravdu to ale zaručí vitalitu a […]

Medvědí česnek

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci

Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni. Léčivé účinky medvědího česneku znali už lidé v dobách mezolitu asi před 10 až 12 tisíci lety. Je doloženo, že již v té době byl záměrně […]

Jed jménem rafinovaný cukr. Proč nám škodí a čím ho nahradit

Kávu si osladím o trochu víc? Každý asi tuší, že bílý rafinovaný cukr není zrovna nejzdravější. Jen málokdo se ho ale dokáže vzdát. Když chceme něco osladit, máme ho zafixovaný jako první volbu. Přitom dnes již existuje řada zdravějších alternativ. Bílý cukr působí na tělo jako stimulant. Zbavuje nás rychle únavy a tím i krátkodobě zlepšuje náladu. Jenomže si už neuvědomujeme, jak vysokou cenou za to dnes a denně platíme. […]

Ledviny jsou mimořádně důležité. Dopřejte jim odpovídající péči

Ledviny jsou natolik důležitý orgán, že byl 11. březen vyhlášen jako jejich světový den. Co vlastně v našem těle dělají? A jak se o ně správně starat, aby spolehlivě fungovaly co nejdéle? Hlavním úkolem ledvin je odstraňovat různé odpadní látky, které se v těle tvoří během zpracování potravy a při práci svalů. Z těla také odvádějí přebytečnou vodu, kterou přefiltrovávají do moči. Málokdo už ale ví, že ledviny se také […]

X Zavřít