Ghí a přepuštěné máslo. Proč jsou zdravé a v čem se od sebe liší

4. března 2021 ∙ 16:54
Tereza Běhalová
Ghí a přepuštěné máslo
Foto: Unsplash

V receptech především indické kuchyně můžete často narazit na surovinu zvanou ghí. Jedná se vlastně o přepuštěné máslo, které znaly už naše prababičky. Avšak toto tvrzení není úplně přesné. Obě suroviny se totiž od sebe liší.

Ještě před několika lety u nás ghí bylo téměř neznámým pojmem. Do většího povědomí se dostalo až díky rostoucí popularitě indické kuchyně. Ta se totiž bez něj prakticky neobejde.

Rozdíly existují

V čem se liší klasické přepuštěné máslo od ghí? V obou případech se v podstatě jedná o téměř 100% tuk. Úplně obyčejné základní máslo obsahuje jen 83 % tuku, zbytek připadá na vodu, syrovátku a laktózu.

Zásadní rozdíl ale spočívá v délce vaření. Přepuštěné máslo se vaří jen do okamžiku, kdy se začne vypařovat voda, od níž se oddělí mléčná sušina a usadí se na dnu hrnce. Oproti tomu indické ghí se vaří déle, takže sušina začne karamelizovat. Díky tomu má nahnědlou barvu a také silně aromatickou vůni připomínající ořechy.

Proč je ghí tak oblíbené?

Nesporné jsou jeho zdravotní benefity, čehož mimochodem využívá i ájurvédská medicína. V první řadě ghí obsahuje důležité vitamíny A, D, E a K. Najdeme v něm i kyselinu linolovou, která přispívá k ochraně svalů, podporuje odbourávání tělesného tuku a má i protirakovinové účinky. Kyselina máselná pak chrání především střeva, působí protizánětlivě a pomáhá udržovat správnou hladinu inzulinu v organismu.

Ghí je na rozdíl od obyčejného másla vhodné i pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu. Další výhodou je, že 100% tuk se jen tak nezkazí. V lednici klidně vydrží i několik měsíců až jeden rok. Ghí je možné zakoupit v obchodech se zdravou výživou, ale jeho přípravu klidně zvládnete i doma.

Jak si vyrobit domácí přepuštěné máslo

  • Vložte do rendlíku kvalitní nesolené máslo
  • Nechte ho rozehřát na velmi mírném plameni
  • Asi 20 minut až půl hodiny by mělo jemně probublávat
  • Na povrchu se začne tvořit pěna, kterou je nutné sbírat
  • Když se na dně rendlíku objeví zlatohnědá usazenina, vypneme sporák
  • Necháme trochu zchladnout
  • Ještě za tepla pak hmotu zcedíme přes plátýnko nebo plenu
  • Ghí uskladníme v čisté nádobě ze silnějšího skla
  • Necháme přibližně jeden den stát, aby dostatečně ztuhlo

Jak ghí používat

Hotové ghí poté můžete použít v kuchyni např. při restování zeleniny, jako základ na polévku, omáčku nebo na jíšku, ale i na dochucení, zjemnění nebo omaštění knedlíků, bramborové kaše nákypů, palačinek, buchet a dalších pokrmů. Výhodou přepuštěného másla oproti běžnému je, že se nepřepaluje ani při vysokých teplotách kolem 250 stupňů Celsia.

Jak správně dýchat. Jednoduchý návod vám může změnit život

Dýchání nás provází od narození až do smrti. Je to proces, bez kterého bychom jen sotva přežili. Pouze díky němu může krev zásobovat organismus životně důležitým kyslíkem. Podle odborníků přitom velká část lidí dýchá špatně. To pak může souviset s různými zdravotními komplikacemi. Co tedy při dýchání dělat lépe? Jednou z nejčastějších chyb je povrchní, mělké dýchání. K němu dochází nejčastěji ve stresových situacích, ale často se ho dopouštíme s […]

Stane se Alžběta II. nejdéle vládnoucí panovnicí historie?

Svět se za posledních sedm dekád neuvěřitelně proměnil. Jedna jistota ale stále zůstává. Na britském trůně neochvějně sedí královna Alžběta II. Od počátku její vlády uplynulo letos v únoru 69 let. Je to neuvěřitelný výkon. Už dávno neplatí, že nejdéle vládnoucí panovnicí Británie byla královna Viktorie. Ta stála v čele britského impéria „pouze“ 63 let a 216 dní. Alžbětě II. nyní zbývá jen několik měsíců, aby trumfla Lichtenštejnského panovníka Jana […]

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná

Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná. V první řadě je to čokoláda. Tu by psi (ale ani kočky) neměli za žádných okolností sníst. Jinak jim hrozí otrava a v krajním případě dokonce smrt. Čokoláda obsahuje theobromin. Ten se […]

Srdeční selhání se týká stovek tisíc Čechů. A po pandemii jich bude ještě víc, očekávají lékaři

Obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka nebo vysoká hladina cholesterolu jsou rizikové faktory srdečního selhání. Toto onemocnění se týká stále většího počtu lidí v Česku. Podle odborníků se již blížíme 300 tisícům nemocných se stanovenou diagnózou. „I přesto, že u nás délka života před vypuknutím pandemie měla tendenci k prodlužování, nedařilo se nám prodloužit délku života lidí ve zdraví. Léta strávená s nemocí jsou nejčastěji na vrub srdečním onemocněním a mezi […]

Změna času opět zamává s biorytmem. Konec střídání v nedohlednu

Už za pár dní si opět budeme muset zvykat na letní čas. V noci ze soboty na neděli se ručičky hodinek posunou o hodinu dopředu, takže víkend bude tentokrát kratší. Později se bude rozednívat a později také stmívat. Letos se měl čas měnit naposledy. Už před dvěma lety europoslanci schválili zrušení střídání času v celé Evropské unii. Z ekonomického hlediska to již nedává smysl. Střídání času nejenže nepřináší úspory elektrické […]

X Zavřít