Ghí a přepuštěné máslo. Proč jsou zdravé a v čem se od sebe liší

4. března 2021 ∙ 16:54
Tereza Běhalová
Ghí a přepuštěné máslo
Foto: Unsplash

V receptech především indické kuchyně můžete často narazit na surovinu zvanou ghí. Jedná se vlastně o přepuštěné máslo, které znaly už naše prababičky. Avšak toto tvrzení není úplně přesné. Obě suroviny se totiž od sebe liší.

Ještě před několika lety u nás ghí bylo téměř neznámým pojmem. Do většího povědomí se dostalo až díky rostoucí popularitě indické kuchyně. Ta se totiž bez něj prakticky neobejde.

Rozdíly existují

V čem se liší klasické přepuštěné máslo od ghí? V obou případech se v podstatě jedná o téměř 100% tuk. Úplně obyčejné základní máslo obsahuje jen 83 % tuku, zbytek připadá na vodu, syrovátku a laktózu.

Zásadní rozdíl ale spočívá v délce vaření. Přepuštěné máslo se vaří jen do okamžiku, kdy se začne vypařovat voda, od níž se oddělí mléčná sušina a usadí se na dnu hrnce. Oproti tomu indické ghí se vaří déle, takže sušina začne karamelizovat. Díky tomu má nahnědlou barvu a také silně aromatickou vůni připomínající ořechy.

Proč je ghí tak oblíbené?

Nesporné jsou jeho zdravotní benefity, čehož mimochodem využívá i ájurvédská medicína. V první řadě ghí obsahuje důležité vitamíny A, D, E a K. Najdeme v něm i kyselinu linolovou, která přispívá k ochraně svalů, podporuje odbourávání tělesného tuku a má i protirakovinové účinky. Kyselina máselná pak chrání především střeva, působí protizánětlivě a pomáhá udržovat správnou hladinu inzulinu v organismu.

Ghí je na rozdíl od obyčejného másla vhodné i pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu. Další výhodou je, že 100% tuk se jen tak nezkazí. V lednici klidně vydrží i několik měsíců až jeden rok. Ghí je možné zakoupit v obchodech se zdravou výživou, ale jeho přípravu klidně zvládnete i doma.

Jak si vyrobit domácí přepuštěné máslo

  • Vložte do rendlíku kvalitní nesolené máslo
  • Nechte ho rozehřát na velmi mírném plameni
  • Asi 20 minut až půl hodiny by mělo jemně probublávat
  • Na povrchu se začne tvořit pěna, kterou je nutné sbírat
  • Když se na dně rendlíku objeví zlatohnědá usazenina, vypneme sporák
  • Necháme trochu zchladnout
  • Ještě za tepla pak hmotu zcedíme přes plátýnko nebo plenu
  • Ghí uskladníme v čisté nádobě ze silnějšího skla
  • Necháme přibližně jeden den stát, aby dostatečně ztuhlo

Jak ghí používat

Hotové ghí poté můžete použít v kuchyni např. při restování zeleniny, jako základ na polévku, omáčku nebo na jíšku, ale i na dochucení, zjemnění nebo omaštění knedlíků, bramborové kaše nákypů, palačinek, buchet a dalších pokrmů. Výhodou přepuštěného másla oproti běžnému je, že se nepřepaluje ani při vysokých teplotách kolem 250 stupňů Celsia.

Jablko denně dokáže divy. Proč nesmí chybět ve vašem jídelníčku

Říká se, že když sníme alespoň jedno jablko denně, můžeme se vyhnout návštěvě doktora. Jsou ale zdravotní benefity jablek skutečně tak zázračné? Na co všechno v našem těle působí? Ne nadarmo se jablko stalo symbolem pevného zdraví. Už naši předci věděli, že posiluje imunitu, účinně bojuje proti infekcím, detoxikuje a regeneruje organismus a zlepšuje náladu. Pravidelnou konzumací jablek asi nejvíce prospějeme našemu trávicímu systému. Šťavnaté biblické plody totiž obsahují látku zvanou pektin. Jedná se […]

Používáte opalovací krém správně? Vyhněte se nejčastějším chybám

Léto je v plném proudu a my si tak můžeme dosyta užívat hřejivých slunečních paprsků. Všichni víme, že bez opalovacího krému se vystavujeme velkému riziku. V ohrožení jsou ale i ti, kteří opalovací krém používají špatně. Na co je potřeba při opalování myslet? Správná volba UV faktoru Na trhu je celá řada opalovacích krémů, ale každý z nich se liší. Pokud plánujete strávit na sluníčku celé odpoledne, určitě nebude stačit krém s ochranným faktorem 20. Ten poslouží tak maximálně […]

Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně?

Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky jsou v těchto dnech doslova obsypány červenými plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy. Toto ovoce je velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. Najdeme v něm ale i vysoký podíl organických kyselin jako například kyseliny jablečné, citrónové, chininové, šťavelové, salicylové či ellagové, která působí […]

Klíšťata útočí. Chraňte se dřív, než si vás najdou a bude pozdě

Vypadá to, že počasí se konečně umoudřilo. V příštích dnech nás čekají příjemné teploty, a tak mnozí vyrazí na vycházky do přírody. Stejně jako každý rok tam však můžeme narazit na parazita, který dokáže hodně zkomplikovat život. Klíšťata se probouzejí při teplotách okolo 8 až 10 stupňů Celsia. Jejich sezóna je tedy nyní již v plném proudu. Kde se klíšťata vyskytují Domovem klíštěte obecného jsou především trávy a křoví o minimální výšce 20 cm. Setkat se s ním můžete nejen […]

Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto

Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá. Základem kvalitní pizzy je těsto. Jeho příprava je časově trochu náročnější a pracnější. Ovšem když se dílo nakonec podaří, odměnou vám bude […]

X Zavřít