Ovocné knedlíky miloval i Jan Neruda. Připravit opravdové staročeské není žádná velká věda

3. prosince 2019 ∙ 10:20
Tomáš Marný
Ovocné knedlíky patří mezi poklady naší kuchyně. ∙ Foto: Archiv

Knedlíky v nejrůznějších podobách najdeme nejen v celé Evropě, ale třeba i v daleké Číně. Tamní kuchaři je vařili už dávno před námi. Naše klasické plněné knedlíky na sladko známe přibližně 300 let.

Každý fanoušek české kuchyně by jistě přísahal, že knedlík je český vynález. Omyl. I když to hezky zní, už i samotné slovo knedlík je převzaté z německého „knödel“. O jejich skutečný prapůvod se tak stále přou Češi, Rakušané a Němci. Mezitím knedlíky dobyly svět a v současnosti existují ve stovkách nejrůznějších variant v mnoha zemích světa.

V naší bohaté historii najdeme zmínky o knedlících již ve středověku. Tehdy se připravovaly ve formě koulí nebo šišek, obvykle však z posekaného masa, spojeného luštěninami a namočeným pečivem. Zhruba před 300 lety jsme se pak konečně dočkali klasických knedlíků z mouky.

Xiaolongbao – vzdálená čínská obdoba našich plněných knedlíků. Foto: Archiv

Nepřekonatelná ovocná klasika

Mezi klasické pokrmy české kuchyně patří neodmyslitelně ovocné knedlíky. Poprvé se v kuchařských knihách objevují již v 17. století, původně se švestkami a smažené.

Později se objevily i klasické knedlíky vařené, s dalším ovocem, obvykle sypané mákem nebo tvarohem. Ve vyšší společnosti se knedlíky polévaly smetanou nebo máslem. Naši předkové je pak krajově nazývali například „obálky“ nebo „kulivále“. Není divu, že ovocné knedlíky uchvátily i Jana Nerudu, který o nich napsal dokonce jeden ze svých fejetonů.

Jiný kraj, jiný knedlík

Těsto můžete využít klasické kynuté, tvarohové, krupicové, žemlové, bramborové nebo odpalované. Klasiku pak představují zejména kynuté nebo tvarohové knedlíky s meruňkami, sypané moučkovým cukrem a strouhaným tvarohem, bohatě zalité máslem. V Rakousku nebo Bavorsku se pak můžete setkat i s variantou, kdy se knedlíky obalují v osmažené strouhance nebo drcených piškotech.

Ovocný knedlík obalený ve strouhance. Foto: Archiv

Ty opravdu staročeské tvarohové ideálně připravíte ze 2 balíčků polotučného tvarohu, 2 vajec, 200 gramů hrubé mouky, strouhanky ze 4 rohlíků, 200 gramů tvrdého tvarohu a 100 gramů másla. Do hotového těsta balíme půlky meruněk a ihned házíme do vařící vody, kde je necháme jen do té doby, než vyplavou napovrch, cca 5-8 minut. Na talíři je propícháme, aby se nesrazily, a pak již posypeme cukrem, tvarohem a přelijeme máslem podle chuti.

X Zavřít