Jíst naklíčenou řeřichu se vyplatí. Přináší řadu zdravotních benefitů

8. prosince 2020 ∙ 16:21
Tereza Běhalová
Foto: Pixabay.com

Řeřicha je rychle rostoucí bylinka, jejíž původní domovinou je pravděpodobně oblast Blízkého východu. Indové i Evropané ji znali již před mnoha staletími. Oblibu si získala pro svou jedinečnou chuť, ale i díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek.

Listy a stonky čerstvě naklíčené řeřichy se skvěle hodí do salátů, polévek nebo třeba na obložené chleby. Obsahují množství živin a dalších prospěšných látek, takže se vyplatí zařazovat je do jídelníčku co nejčastěji.

Naklíčit řeřichu zvládne doma na vlhké vatě každý a trvá to jen pár dní. Semínka ke klíčení pořídíte v prodejnách se zdravou výživou. Nevhodná ke klíčení jsou semena určená pro zahradní výsev, protože mohou obsahovat škodlivá mořidla.

Naklíčená řeřicha
Foto: Pixabay.com

Proč je řeřicha zdraví prospěšná?

Řeřicha je doslova napěchovaná vitamíny C a K, které se podílejí na správném fungování kardiovaskulárního systému (srdce a cévy) a imunity.

Vitamín A, kterého řeřicha obsahuje také požehnaně, pomáhá v boji proti neurodegenerativním onemocněním, jako je Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba. Navíc neutralizuje volné radikály, které v těle poškozují buňky a tkáně.

Pravidelná konzumace řeřichy zabraňuje zdravotním komplikacím během těhotenství a u kojících žen podporuje tvorbu mléka. Obzvlášť prospěšná je pro ženy krátce po porodu, protože obsahuje vysoké dávky bílkovin a železa, které zaručují rychlé zotavení.

Další důležitou složkou řeřichy je mangan, který hraje důležitou roli při udržování zdraví kostí. To je také důvod, proč je mimořádně efektivní při prevenci osteoporózy a osteoartritidy.

Do svého jídelníčku by řeřichu měli zařadit i lidé trpící anémií (nedostatek červených krvinek), a to kvůli vitamínu B6, který je klíčovým prvkem při tvorbě hemoglobinu.

X Zavřít