Jíst naklíčenou řeřichu se vyplatí. Přináší řadu zdravotních benefitů

8. prosince 2020 ∙ 16:21
Tereza Běhalová
Foto: Pixabay.com

Řeřicha je rychle rostoucí bylinka, jejíž původní domovinou je pravděpodobně oblast Blízkého východu. Indové i Evropané ji znali již před mnoha staletími. Oblibu si získala pro svou jedinečnou chuť, ale i díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek.

Listy a stonky čerstvě naklíčené řeřichy se skvěle hodí do salátů, polévek nebo třeba na obložené chleby. Obsahují množství živin a dalších prospěšných látek, takže se vyplatí zařazovat je do jídelníčku co nejčastěji.

Naklíčit řeřichu zvládne doma na vlhké vatě každý a trvá to jen pár dní. Semínka ke klíčení pořídíte v prodejnách se zdravou výživou. Nevhodná ke klíčení jsou semena určená pro zahradní výsev, protože mohou obsahovat škodlivá mořidla.

Naklíčená řeřicha
Foto: Pixabay.com

Proč je řeřicha zdraví prospěšná?

Řeřicha je doslova napěchovaná vitamíny C a K, které se podílejí na správném fungování kardiovaskulárního systému (srdce a cévy) a imunity.

Vitamín A, kterého řeřicha obsahuje také požehnaně, pomáhá v boji proti neurodegenerativním onemocněním, jako je Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba. Navíc neutralizuje volné radikály, které v těle poškozují buňky a tkáně.

Pravidelná konzumace řeřichy zabraňuje zdravotním komplikacím během těhotenství a u kojících žen podporuje tvorbu mléka. Obzvlášť prospěšná je pro ženy krátce po porodu, protože obsahuje vysoké dávky bílkovin a železa, které zaručují rychlé zotavení.

Další důležitou složkou řeřichy je mangan, který hraje důležitou roli při udržování zdraví kostí. To je také důvod, proč je mimořádně efektivní při prevenci osteoporózy a osteoartritidy.

Do svého jídelníčku by řeřichu měli zařadit i lidé trpící anémií (nedostatek červených krvinek), a to kvůli vitamínu B6, který je klíčovým prvkem při tvorbě hemoglobinu.

Odběrové místo na Mariánském náměstí provádí PCR testy ze slin

Na Mariánském náměstí v Praze 1 bylo otevřeno nové odběrové místo. Testovat se zde mohou lidé jak pomocí antigenní metody, tak i formou PCR testu neinvazivní metodou odběrem vzorku ze slin. Provoz centra zajišťuje Městská poliklinika Praha ve spolupráci s Českým červeným křížem. „Otevřením dalšího odběrového centra hlavní město Praha reaguje na vývoj epidemické situace, která v České republice stále není příznivá. Virová nálož v populaci je stále vysoká a […]

Jak správně dýchat. Jednoduchý návod vám může změnit život

Dýchání nás provází od narození až do smrti. Je to proces, bez kterého bychom jen sotva přežili. Pouze díky němu může krev zásobovat organismus životně důležitým kyslíkem. Podle odborníků přitom velká část lidí dýchá špatně. To pak může souviset s různými zdravotními komplikacemi. Co tedy při dýchání dělat lépe? Jednou z nejčastějších chyb je povrchní, mělké dýchání. K němu dochází nejčastěji ve stresových situacích, ale často se ho dopouštíme s […]

Stane se Alžběta II. nejdéle vládnoucí panovnicí historie?

Svět se za posledních sedm dekád neuvěřitelně proměnil. Jedna jistota ale stále zůstává. Na britském trůně neochvějně sedí královna Alžběta II. Od počátku její vlády uplynulo letos v únoru 69 let. Je to neuvěřitelný výkon. Už dávno neplatí, že nejdéle vládnoucí panovnicí Británie byla královna Viktorie. Ta stála v čele britského impéria „pouze“ 63 let a 216 dní. Alžbětě II. nyní zbývá jen několik měsíců, aby trumfla Lichtenštejnského panovníka Jana […]

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná

Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná. V první řadě je to čokoláda. Tu by psi (ale ani kočky) neměli za žádných okolností sníst. Jinak jim hrozí otrava a v krajním případě dokonce smrt. Čokoláda obsahuje theobromin. Ten se […]

Srdeční selhání se týká stovek tisíc Čechů. A po pandemii jich bude ještě víc, očekávají lékaři

Obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka nebo vysoká hladina cholesterolu jsou rizikové faktory srdečního selhání. Toto onemocnění se týká stále většího počtu lidí v Česku. Podle odborníků se již blížíme 300 tisícům nemocných se stanovenou diagnózou. „I přesto, že u nás délka života před vypuknutím pandemie měla tendenci k prodlužování, nedařilo se nám prodloužit délku života lidí ve zdraví. Léta strávená s nemocí jsou nejčastěji na vrub srdečním onemocněním a mezi […]

X Zavřít